Hoe Kan Daten Helpen om Liefdesverdriet Te Verwerken? 4 Tips

Wanneer je relatie net uit is, is het misschien wel het laatste waar je aan denkt: opnieuw gaan daten. Je zit nog helemaal met je ex-partner in je hoofd. Daar is geen ruimte over voor een nieuwe vlam. Tenminste, dat is wat je in eerste instantie zou denken. Uit de praktijk echter blijkt dat daten heel goed kan helpen om jouw liefdesverdriet te verwerken!

Nu vraag je je misschien af hoe dat komt. Het klinkt immers heel onlogisch: je hebt net een break-up achter de rug, en dan moet je alweer gaan daten? In dit artikel leg ik je exact uit waarom het gezond is om weer te daten als je liefdesverdriet hebt. Daarnaast geef ik je 4 tips voor het daten als je relatie net uit is. Veel plezier!

Ik heb liefdesverdriet, waarom zou ik ooit gaan daten?

Liefdesverdriet is een van de naarste emoties die je kunt voelen. Sommige mensen stellen het gelijk aan rouwen, en ik geloof dat daar wel wat in zit. Zeker als je een hele lange relatie had, of zelfs getrouwd was, kan het ontzettend pijnlijk zijn als de relatie uitgaat.

Je hebt het gevoel alsof jouw soulmate, jouw partner, uit je leven gerukt is.

Ik wil dan ook vooropstellen dat het helemaal niet erg is om liefdesverdriet te hebben. Sterker nog, het is ook een gezonde emotie. Je moet jezelf de tijd geven om even te rouwen over je beëindigde relatie. Het is dus helemaal niet erg om te huilen, niks te kunnen doen, en in je bed alleen maar Netflix te kijken. Dit geldt ook voor mannen!

Wanneer je liefdesverdriet hebt, kun je vaak alleen nog maar aan je (nu ex-)partner denken. Je mist hem of haar ontzettend, en dat is niet gek: jullie deden alles samen, nu ben je alleen. Het is alleen ongezond om de hele tijd maar aan je ex te blijven denken. Afleiding is op dit moment heel belangrijk. En laat daten hier nou net een goede manier voor zijn! Ik leg uit om welke redenen dat zo is:

  • Daten is een goede afleiding
  • Van daten krijg je meer zelfvertrouwen
  • Door te daten ga je eropuit
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Reden 1: Daten is een hele goede afleiding van je ex

Iedere afleiding is goed als je liefdesverdriet hebt. Het verschilt heel erg per persoon wat de juiste afleiding is. Sommige mensen verliezen zich helemaal in hun werk, anderen gaan weer sporten, weer anderen maken muziek. Wat echter bijna universeel goed lijkt te werken als afleiding, is daten.

Je verwacht waarschijnlijk dat je nog helemaal niet zit te wachten op een nieuwe date als je relatie net uit is. Dat klopt ook voor een deel; je moet niet de dag na je break-up opnieuw gaan daten. Dat leg ik later nog verder uit. Maar als je wat verder in je liefdesverdriet zit, is het juist heel goed om erop uit te trekken en te daten.

De beste manier om je ex te vergeten, is een nieuw leuk iemand te ontmoeten.

Door te daten ontmoet je nieuwe, leuke mensen, met wie je veel lol kunt hebben. Plezier hebben is al een hele goede afleiding op zich. Daarnaast zijn nieuwe mensen de beste manier om je ex te doen vergeten. Want waarom zou je nog aan je ex denken als je het heel leuk met iemand anders hebt?

Reden 2: Van daten krijg je meer zelfvertrouwen

Het uitgaan van een relatie zorgt niet alleen voor veel liefdesverdriet, maar kan ook je zelfvertrouwen aantasten. Je kunt best aan jezelf gaan twijfelen als je relatie uitgaat, en jezelf vragen stellen als:

  • Ben ik wel leuk genoeg?
  • Ga ik ooit nog een nieuw iemand ontmoeten?
  • Ben ik niet te saai?
  • Is mijn ex bij me weggegaan omdat ik niet goed genoeg was?

Van dit soort gedachtes kun je behoorlijk bij de pakken neer gaan zitten. Zeker als je dan ook nog eens in je eentje thuis zit te kniezen van liefdesverdriet, wordt het er niet beter op. Er is niemand die deze gedachten voor jou kan ontkennen. En dat is juist wat je op dit moment nodig hebt: iemand die jou ervan verzekert dat je ontzettend leuk bent, en ertoe doet!

Daten is hier de perfecte manier voor. Door te daten, ontmoet je nieuwe mensen die bij jou passen, en met wie je misschien wel een klik hebt. Het zijn nieuwe mensen die jouw geweldige kwaliteiten nog niet kennen, en daarom juist aangenaam verrast zijn. Ze zullen lachen om je grapjes, bewonderd zijn door de dingen die je gedaan hebt, en interesse tonen in jouw passies.

Zulke ontmoetingen kunnen je een fantastische confidence boost geven. Die mensen laten je denken: hé, ik ben helemaal zo gek nog niet! Dit kan je ontzettend helpen om je leven weer op de rails te krijgen na liefdesverdriet. Bovendien is het natuurlijk nooit verkeerd om op deze manier een nieuwe partner te vinden.

Reden 3: Door te daten ga je erop uit

Wanneer je weer gaat daten, kom je in elk geval je kamer uit. Of je nu offline datet, of ouderwets de kroeg in gaat: uiteindelijk spreek je af met iemand, en ga je iets leuks doen. Dit is ontzettend belangrijk als je liefdesverdriet hebt.

Bij liefdesverdriet is het heel eenvoudig om in je kamer te blijven kniezen: doe dat vooral niet.

Doe je dat wel, dan verdrink je alleen maar in zelfmedelijden. Je ontkomt niet aan negatieve gedachten over je ex en over jezelf. Hoewel het soms heel fijn kan voelen om even medelijden met jezelf te hebben, word je er uiteindelijk alleen maar ongelukkiger van.

Daten vormt een simpele oplossing voor dit probleem: het dwingt je om het huis uit te gaan. Dit vormt zowel afleiding als dat het jezelf ervan weerhoudt om bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk hoef je niet te daten om erop uit te gaan; je kunt ook afspreken met vrienden of familie. Toch biedt daten ook andere voordelen, die ik even hiervoor heb genoemd.

Nu je hopelijk inziet dat daten heel prettig kan zijn als je liefdesverdriet hebt, wil ik je een aantal tips geven. Je kunt ook weer niet zomaar gaan beginnen met daten na liefdesverdriet; het is heel anders dan ‘normaal’ daten. Daarom geef ik je nu een paar adviezen, zodat jij op de juiste manier kunt gaan daten na liefdesverdriet.

Tip 1: Begin niet te snel, maar wacht ook niet te lang met daten

De kans bestaat dat jouw relatie net een paar dagen uit is, terwijl je dit artikel tegenkomt. Wie weet sta je nu te popelen om Tinder te downloaden en weer te gaan daten. Dat zou ik je echter toch afraden, hoe goed het ook kan zijn om te daten bij liefdesverdriet.

Wanneer je te snel weer gaat daten met liefdesverdriet, geef je jezelf niet genoeg de tijd om het verdriet een plekje te geven. Je blijft dan met je ex in je hoofd, ook al ben je aan het daten. Hierdoor blijf je ongelukkig, zelfs al ontmoet je een leuk iemand en krijg je een nieuwe relatie. Op de lange termijn is dit dus geen goede keus.

Je moet jezelf even de tijd geven om te rouwen. Mijn advies is om een paar dagen echt uit te huilen. Neem vrij van je werk als je dat nodig vindt, en doe gewoon even helemaal niks (of waar jij zin in hebt). Uit ervaring en onderzoeken blijkt dat een dag of twee hiervoor genoeg is.

Daarna moet je weer even je oude leven oppakken, voor ongeveer een maand. Zo leer je hoe het is om weer op jezelf te zijn, want waarschijnlijk ben je daar niet meer aan gewend.

Pas als je goed op jezelf kunt functioneren, en gelukkig bent met jezelf, is het slim om weer te gaan daten.

Na ongeveer een maand kun je opnieuw gaan daten. Je hebt dan genoeg tijd gehad om het zwaarste liefdesverdriet te verwerken. Je zult nog niet helemaal over je ex heen zijn, maar daar gaat het daten je ook bij helpen. Wacht ook niet veel langer dan dat. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om te beginnen met daten en over je liefdesverdriet heen te komen.

Tip 2: Gebruik de mogelijkheden van online daten

Tegenwoordig is het datinglandschap ontzettend veranderd. Waar mensen elkaar vroeger ontmoeten in de kroeg, de disco, of gewoon op straat, gebeurt dat nu meestal online. Apps als Happn, Tinder en Grindr zorgen ervoor dat mensen het grootste deel van hun datingleven op hun telefoon doorbrengen. Dat is in principe helemaal niet erg, want het maakt daten veel makkelijker!

Apps als Tinder en Grindr stellen je in staat om in korte tijd heel veel mensen voorbij te zien komen. Je kunt op basis van een kort profiel al kiezen of je interesse hebt of niet. Dit maakt daten heel laagdrempelig. Bovendien zit je bijna nergens aan vast; je kunt gewoon chatten met die ander. Je bent niet gedwongen om gelijk op date te gaan of seks te hebben.

Dit is een makkelijke manier om langzaam weer gewend te raken aan het daten. Ook een app als Happn, die je mensen laat zien die in je buurt zijn geweest, kan je helpen om die leuke jongen van de koffiebar een berichtje te sturen. Ben je dus wat verlegen, of vind je het daten weer spannend, dan zijn online datingapps perfect voor jou!

Tip 3: Neem het daten niet te serieus

Dates zijn er heus niet alleen om per se een nieuwe partner te vinden. Daten is op zichzelf al heel leuk. Het stelt je in staat om nieuwe mensen te ontmoeten en leuke dingen met ze te doen. Ik adviseer je dan ook om het daten niet al te serieus te nemen.

Hoe minder serieus je daten neemt, hoe makkelijker het wordt!

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die via dates of datingapps een nieuwe partner willen vinden. Maar er zijn er ook genoeg die het gewoon doen om nieuwe mensen te leren kennen. Of, laten we eerlijk zijn, om makkelijk seks te kunnen hebben. Daar is helemaal niets mis mee, mits je natuurlijk allebei op dezelfde golflengte zit.

Door dates niet zo serieus te nemen, kun je er meer relaxed aan beginnen en er langzaamaan aan wennen. Het zal hoe dan ook onwennig zijn om weer te daten, als je een lange relatie hebt gehad. Met een laagdrempelige instelling wordt het makkelijker om met mensen te praten en jezelf te zijn. En dat helpt je weer om een leuke date te hebben!

Tip 4: Praat zo goed als niet over je ex

Je bent niet alleen aan het daten om over je liefdesverdriet heen te komen, maar ook om op de lange termijn een nieuwe partner te vinden. Hoe dan ook is het nooit verstandig om te veel over je ex te praten. Het is heel begrijpelijk dat je ex nog aan de voorgrond van je gedachten is, als jullie relatie net uit is. En waar het hart vol van is, loopt de mond van over.

Maar je begrijpt vast ook wel dat het niet leuk is om te daten met iemand die alleen maar over zijn of haar ex praat. Je komt dan over alsof je nog geobsedeerd bent over je ex, en eigenlijk niet klaar bent voor het daten. Dat is voor beide partijen niet leuk: jij zit nog met je ex in je hoofd, en je date voelt zich niet gewaardeerd.

Laat je ex dus achterwege, of benoem alleen even dat jullie relatie net uit is. Je date weet dan ook dat hij of zij hier rekening mee kan houden. Voor de rest moet je je gewoon focussen op jezelf en je gesprekspartner: jullie zijn immers de belangrijkste personen aan tafel!

Hopelijk heb je nu genoeg informatie over waarom daten nuttig kan zijn als je liefdesverdriet hebt, en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Ik wil graag dat je zo snel mogelijk over je liefdesverdriet heen komt. Laat me dus vooral weten of je iets aan deze tips hebt gehad, en of je zelf nog tips hebt!

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *