Heeft Je Ex Terugpakken Zin? 5 Stappen Tegen Liefdesverdriet

Wraak is zoet. En zeker waar het jouw overspelige en bedriegende ex betreft. Al die tijd leefde jij in een waan. Je dacht dat jullie het goed hadden samen en je was je van geen kwaad bewust. En waarom zou je ook? Jij was volledig geïnvesteerd in jullie relatie en in je ex-partner. Je had het volste vertrouwen in hem/haar en was ervan overtuigd dat jullie relatie nog lang zou voortduren.

Maar wat voelde jij je verraden toen je eindelijk achter de waarheid kwam. Terwijl jij in een wereld leefde waarin je partner compleet aan jou toegewijd was en je stiekem de trouwklokken al hoorde luiden, lag jouw (ex-)partner te rollebollen in het bed van een ander. Je bent verdoofd, verward en zwaargekwetst. Maar tegelijkertijd wakkert er ook een vuur van woede; je wilt je ex zien branden.

Wraak: een verleidelijk middel, maar voor een nuttig doel?

ex-terugpakken1Wanneer iemand jou pijn of onrecht aandoet, groeit het verlangen om dit ongelijk recht te trekken. Je wilt de ander straffen voor zijn/haar daden, waarna jij triomfantelijk achteroverleunt en toekijkt hoe de ander voor zijn/haar fouten boet. Niets geeft immers zoveel voldoening als voorkomen dat iemand wegkomt met het pijn doen van anderen (jou).

Maar hoe zinvol is het? Bedenk je dit eens: in plaats van actief te werken aan het verwerken van je pijn en liefdesverdriet, focus jij al je tijd en energie op het formuleren van een wraakplan. Daarnaast is het risico groter dat je nogal doorslaat in de mate van pijn die je je ex wilt toebrengen, en zeg eens eerlijk: is het wel echt aan jou om voor rechter te spelen of is er niet ergens een grens?

Niemand zal ontkennen dat wraak nemen erg bevredigend kan voelen, maar zou het niet veel beter voor jou zijn om je enkel op je eigen herstel te richten en te wachten tot Karma je ex pakt? Zie het eens zo: de beste vorm van wraak is eigenlijk simpelweg ‘goed leven’.

Verlaag je niet tot het niveau van je ex door net zo gemeen terug te doen, maar laat hem/haar zien hoe ver boven je ex jij staat.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Jouw gewenste effect vs. het werkelijke effect

Liefde maakt blind, maar ditzelfde kan ook gelden voor liefdesverdriet. Verblind door de pijn en de woede kan je soms beslissingen nemen die je onder normale omstandigheden niet eens zou overwegen. En dit betekent dus ook dat je niet direct op jezelf en je eigen intuïtie kunt vertrouwen op het moment dat je gebukt gaat onder het hartzeer en het intense verdriet.ex-terugpakken2

Wanneer je hart gebroken wordt, kan je door de intense emoties die dit teweegbrengt namelijk veel impulsiever gaan reageren. Als jij er net achter bent dat je grote liefde je (al langere tijd) bedriegt met een ander – of zelfs meerdere anderen – is je eerste impuls misschien met de tranen al over je rood aangelopen wangen stromend hem/haar compleet verrot scheldend achterna zitten op straat.

Maar dit kan juist tot nog meer negatieve gevoelens lijden, en zal jou niet helpen je pijn een plekje te geven en verder te gaan met je leven. En hoewel je je eigenlijk nooit echt kunt voorbereiden op een dergelijk moment, is het wel handig om het verschil tussen korte en lange termijneffecten van je daden in je achterhoofd te houden. Een andere tip: zorg voor genoeg fysieke ruimte tussen jullie – en gooi je internet uit.

Kortetermijneffect

Op de korte termijn, oftewel in de periode vlak na de relatiebreuk, ben je voornamelijk gericht op een ‘quick fix’. Je wilt je zo snel mogelijk beter voelen, en dat is waar wraak ten tonele verschijnt. Je ex, de bron van je pijn, net zoveel pijn toebrengen als hij/zij jou heeft toegebracht, zorgt ervoor dat je een gevoel van rechtvaardigheid ervaart. En dat geeft jou een beter gevoel.

Maar wat je gemakkelijk kunt vergeten in je vlaag van woede, is dat dat goede gevoel waarschijnlijk niet lang aan zal houden. Je hebt nog steeds een flinke deuk gehad in je zelfvertrouwen (‘waarom had mijn ex niet genoeg aan mij?’), voelt nog steeds de pijn van het verraad en worstelt met het vertrouwen van een mogelijke nieuwe partner. Je ex terugpakken is dus geen wondermiddel tegen je hartzeer.

Bovendien kan het je misschien zelf ook meer kwaad doen dan goed. Ooit gehoord van ‘oog om oog, tand om tand’? In het Engels hebben ze er nog een variatie op:

An eye for an eye means everyone is blind

Als jij je ex terug wilt pakken door hem evenveel pijn te doen (‘an eye for an eye’), zorgt dit er alleen maar voor dat jullie allebei verliezen (beiden ‘blind’ zullen zijn): je bent zo gericht op wraak, dat je jezelf tekortdoet.

ex-terugpakken3

Langetermijneffect

Daarom is het beter om op zoek te gaan naar een oplossing met een langetermijneffect, een methode om met je pijn om te gaan waar je ook op de langere termijn nog van kunt profiteren. Je zult jezelf niet alleen beter in je vel gaan voelen, maar nogmaals: de beste vorm van wraak is laten zien dat het je prima afgaat zonder je ex, en dat hij/zij een hele domme fout is begaan door jou te bedriegen.

5 stappen om over je liefdesverdriet heen te komen

Maar hoe kom je dan tot deze ingenieuze vorm van wraak? Het antwoord lijkt vrij simpel: werk aan jezelf, laat jezelf beter voelen door jezelf (stapsgewijs) een beter gevoel over jezelf te geven. Hoe je dat dan precies doet, leer je via de volgende stappen om liefdesverdriet te verwerken. Je kunt ook nog dit artikel over liefdesverdriet bekijken.

Stap #1 Rouw om hetgeen je verloren hebt

Voordat je verder gaat, is het belangrijk om jezelf eerst eens flink te laten rouwen om de relatie die je niet langer hebt, en de persoon (die jij dacht dat je ex was) die uit je leven is. Sla deze stap vooral niet over, want het is zo belangrijk dat je je gevoelens een plekje geeft en dat je ze niet opkropt!

En ja, dit betekent inderdaad dat je je gevoelens opnieuw onder ogen moet komen en dat je weer je de confrontatie aan moet gaan met je pijn. Maar zo sta je jezelf in ieder toe alle pijn en verdriet ‘eruit te huilen’. Je zult merken dat je je al een stuk beter zult gaan voelen wanneer je zonder gêne eens je hygiëne voor een dagje of twee achterwege laat en je tranen laat stromen.

ex-terugpakken4

Het rouwproces: van shock, naar verdoving, ontkenning, angst, woede, depressie, en tot slot naar begrip, acceptatie en verder gaan.

Stap #2 Omring jezelf met mensen die je vertrouwt

Zeker als je een paar dagen na je relatiebreuk alleen door hebt gebracht, is het belangrijk dat je even tijd doorbrengt met een ander, zodat je niet blijft hangen in je eigen gedachten. Juist je eigen gedachten kunnen namelijk een bron van negatieve gevoelens en emoties zijn.

Praten over je pijn en je verdriet met een ander (die je vertrouwt) is daarom een goede volgende stap. Maar let wel op dat je niet zoveel frustraties deelt dat je jezelf eigenlijk alleen nog maar meer op zit te fokken. Zorg er dus ook voor dat je niet met iemand gaat praten die jou zou kunnen aanmoedigen om opgefokt te worden, maar juist iemand die jou juist tot rust kan brengen.

Stap #3 Ontdoe je van triggers aan je ex

Je kunt moeilijk over iemand heen komen als je continu aan hem/haar herinnerd wordt. Fysiek afstand nemen van je ex is een ding, maar je kunt lastig emotioneel afstand van hem/haar nemen als je overal memorabilia hebt rondslingeren. Denk aan foto’s, cadeautjes, de trui of zijn/haar T-shirt waar je altijd in slaapt, een luchtje. Gooi deze dus bij het oud vuil (of stop ze in een doos op zolder).ex-terugpakken4

Ontwijk ook – tenminste gedurende een maand – plekken waar je je ex tegen zou kunnen komen of waar jullie veel goede herinneringen gedeeld hebben. Lees ook geen oude berichten en luister niet naar ‘jullie’ nummers.

Nog radicaler: verwijder je ex van Facebook en andere sociale media-accounts. Zo blijf je niet steeds aan hem/haar denken (‘waar zou [hij/zij] nu zijn? En met wie?’). Dit houdt enkel de pijn levend, het je steeds afvragen of je ex nu misschien wel met degene is met wie hij/zij vreemd is gegaan. Maar door hem/haar te verwijderen, zal hij/zij langzamerhand ook uit je gedachten verwijderen.

Stap #4 Trek erop uit!

Ga eens iets doet wat jou oprecht gelukkig maakt, waarbij je geen associaties hebt met je ex. Doe iets voor jou en jou alleen. Je bent vaak verdrietig na een relatiebreuk omdat je veel alleen bent en het gevoel hebt dat je iets mist.

Ga dus nieuwe herinneringen creëren en vul dat ‘gat’ op met gelukkige momenten.

Het is heel persoonlijk, bepalen welke activiteit jou gelukkig maakt. Voor de een is het zichzelf inschrijven voor een dansklas, een ander begint met hardlopen, en weer een ander trekt er dagjes op uit met de trein. Over het algemeen is elke activiteit waarbij je (veel) interactie met anderen hebt een goede keuze, want het maken van nieuwe sociale contacten is een goede manier om over liefdesverdriet heen te komen.

Stap #5 Date nieuwe mensen

Wanneer je met succes deze stap kunt doorlopen, is dit het ultieme bewijs aan jezelf dat je over je liefdesverdriet heen bent. Je wordt niet langer geremd in je sociale en dagelijkse leven door je stukgelopen relatie en de pijn die deze teweegbracht. In plaats daarvan zit jij lekker in je vel, ben jij niet langer in de ban van wraak op je ex, en durf jij jezelf open te stellen voor het vinden van geluk met een ander dan je ex.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Heeft Je Ex Terugpakken Zin? 5 Stappen Tegen Liefdesverdriet"

 1. jolanda

  says:

  Allemaal makkelijk gezegd, om je liefdesverdriet los te laten als je mishandeld bent door je moeder en daarna nog eens door een narcistische ex. De pijn en verdriet van verlating is zo groot!!! Je vertrouwen in de mens is weg. Je bent belazerd door je ex. Hij heeft je er weer ingeluisd met mooie woorden!!!.
  En dan nog financieel in de steek gelaten, en leugens aan je kinderen vertellen waardoor ze aan jou gaan twijfelen!!! Geloof mij....dat kan je niet loslaten....ze hebben je beschadigd met leugens. Ze hebben geen gevoel en kijken naar de buitenkant. En als je dan ouder wordt, dan word je gedumpt!!!! ze verdraaien verhalen zo slim dat ze ook nog worden geloofd!!!!
  Geloof mij echt......wraak is de enige optie!!!!!! en die komt er!!!! je hebt 1 leven en die veruineren zij door je alles af te pakken!!
  Ze zijn God denken ze zelf, maar achter hun rug word er om ze gelachen!!!! en dat is het jammere dat ze dat niet weten.
  Maar wraak zal er op het juiste moment zijn.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *