Professionele Eerste Hulp Bij Liefdesverdriet – 5 Effectieve Adviezen

Liefdesverdriet is pijnlijk, ook letterlijk! Het schijnt namelijk zo te zijn dat bij fysieke pijn dezelfde hersendelen actief worden als bij liefdesverdriet. Kortom, liefdesverdriet kan je dus echt ervaren als een ‘klap in je gezicht’.

Dezelfde hersengebieden worden ook geactiveerd bij ‘sociaal verlies’, depressie, afwijzing etc. Eigenlijk bij alles waarbij je in je sociale omgeving iets verliest, triggert dit hersengebied.

Ik snap dat jij hulp wilt bij het verwerken van je liefdesverdriet, eerste en professionele hulp! Om de pijn te verzachten kan je uiteraard loze tips lezen op internet zoals ‘wees gewoon sterk’ of je vol eten met chocola maar ik snap dat jij ook graag tips wilt waar je ook echt iets aan hebt en waarvan je ook weet dat ze gaan werken.

Daarom heb ik een vijftal wetenschappelijk bewezen adviezen op een rij gezet. Dit zijn tips die professionele hulp je ook ongeveer zou geven.

Advies #1: “kick af” van je ex

Uit onderzoek blijkt dat alles wat je herinnert aan je ex nadelig is voor de verwerking van liefdesverdriet. Alles wat dat dus triggert, zou je achter je moeten laten. Bij iedere trigger, wordt je namelijk herinnert aan je ex en dat versterkt de pijn van verlies.

Hier is een lijstje waar je aan kunt denken:

 • Verwijder alle foto’s van hem of haar uit je huis en van je computer (of zet het ergens waar je niet zo maar bij kan)
 • Stop met het bekijken van zijn of haar Facebook updates, je kunt in Facebook instellen dat je geen update meer wilt ontvangen van je ex
 • Verwijder je gesprek met je ex op Whatsapp of welk andere chat-apps dan ook
 • Verwijder of archiveer alle e-mails van je ex (in Gmail kan je een mail aanvinken en dan op het ‘archiveren’ symbool klikken – naast de ‘spam rapporteren’ knop), zo bewaar je de e-mail maar is het wel uit het zicht)
 • Ga niet naar plekken toe waar jij en je ex vaker kwamen, dat kan namelijk weer herinneringen oproepen
 • Pak alle spullen van je ex die in je huis liggen, stop ze in een doos en zet het ergens in je kelder (of geef ze terug aan je ex)

Je snapt het idee zo wel denk ik… hoe minder herinneringen hoe minder pijn.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Advies #2: ga erop uit

Veel mensen maken de fout om zichzelf op te sluiten op hun zolderkamer… ze laten eten bestellen, kijken series en hebben een zakdoek bij de hand. Probleem hiervan is dat je je gedachten rond je ex alleen maar gaat versterken. Misschien heb je mijn schematische weergave van de wisselwerking tussen emotie en logica al eens gezien:

Emoties sturen met je gedachten infographic

Door er niet op uit te gaan, blijf je dezelfde gedachten herkennen waardoor je de emotie van liefdesverdriet al helemaal sterker gaat voelen. Dit biedt dus geen hulp.

Een ander probleem is ook dat je dopamine levels steeds verder zullen dalen, waardoor je je steeds meer en meer neerslachtig en misschien wel depressief gaat voelen. Je kunt op z’n minst buiten een wandeling maken en dan even uitwaaien.

Het liefst ga je echt erop uit met vrienden. Je vergezellen met vrienden is één van de beste manieren om je weer lekkerder te voelen. Je hebt dan minder herhalende gedachten en je dopamine zal zich weer herstellen… kortom, je gaat je weer lekker voelen!

Advies #3: zie ook de voordelen (schrijf een reactie onderaan het artikel)

Op dit moment zie je waarschijnlijk alleen maar nadelen voor je relatiebreuk. Geen liefde meer, geen aandacht, geen seks en ga zo maar door. Ik zal maar niet meer punten voor je opnoemen… 😛

Wat je nu juist zou moeten doen is het bedenken van alle voordelen die gepaard gaan met een single leven, want dat zijn er nogal wat! Ik raad je aan om dat op te schrijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je herhaaldelijk de voordelen opschrijft je je sneller beter gaat voelen dan mensen die dat niet doen.

Ik zal je een aantal voordelen opnoemen (deze keer wel veel :P). Als ze van toepassing zijn kun je ze overschrijven of je kunt ze gedeeltelijk aanpassen zodat het toepasbaar voor jou wordt:

 • Je hebt veel vrije tijd om je favoriete hobby’s/passies uit te oefenen
 • Je kunt weer eens met iemand anders seks hebben
 • Uitgaan met je vrienden of vriendinnen is leuker want je bent vrij om met iedereen te flirten
 • Je kunt ruzies of conflicten die je mogelijk had met je ex volledig achter je laten
 • Je hebt geleerd van de relatie en dat kan van pas komen bij een vervolg relatie
 • De dingen die je irriteerde aan je ex zijn voorbij
 • Je hoeft niet meer met een partner rekening te houden, je hebt ultieme vrijheid
 • Je hoeft je niet meer te verantwoorden bij je ex voor wat dan ook
 • Je kunt eindelijk die ene reis gaan maken waar je ex misschien niet zo’n zin in had
 • Je hoeft niet meer de ouders van je ex te bezoeken (toppie!)
 • Er zijn bizar veel vrijgezellen dus je vindt vast wel een ander, misschien nog wel iemand die je leuker vindt

Er zijn uiteraard nog veel meer voordelen. Ga zelf maar een beetje brainstormen. Als je er nog een aantal hebt, kun je ze hieronder plaatsen.

TIP: schrijf je voordelen van je nieuwe single leven onderaan dit artikel op! Het verwerken van liefdesverdriet gaat dan sneller dan mensen die dat niet doen!

loesje liefdesverdriet

Advies #4: seks hebben met een ander?

Uit onderzoek blijkt dat seks met een andere partner de verwerking van liefdesverdriet bevordert. Andere onderzoeken zeggen dat een rebound relatie (een snelle vervangende relatie na je relatiebreuk) een ongezonde relatie is die al snel over zou gaan en leidt tot nog meer verdriet.

De conclusies van deze onderzoeken spreken elkaar dus tegen… de vraag is: wie heeft er gelijk en wanneer?

Het is wel degelijk zo dat er oxytocine vrijkomt zodra je seks hebt, waardoor je je beter gaat voelen. Dit is met name voor vrouwen zo. Maar dat hormoon is natuurlijk niet alles. Je dopamine en serotonine levels zijn belangrijker. Dat is iets wat je bijvult als je met vrienden afspreekt of een nieuwe partner vindt.

Op de korte termijn zou een rebound relatie wel een goed effect kunnen hebben… het leidt je namelijk af. Het enige probleem is dat je niet goed leert om te gaan met liefdesverdriet. In plaats van het eerst te verwerken, ga je direct je aandacht focussen op een ander. De kans dat de rebound relatie goed gaat is ook klein, omdat ik vermoed dat mensen in de slechte staat van liefdesverdriet niet erg kieskeurig zijn.

Als de rebound relatie over is, zou je in een nog dieper dal kunnen vallen. Je hebt dan namelijk twee verbroken relaties achter elkaar gehad. Je zal ook moeten leren om single te zijn na een relatiebreuk en gelukkig te zijn zonder een relatie. Je kent namelijk vast het bekende gezegde: je moet eerst van jezelf houden om van iemand anders te kunnen houden.

Uiteraard zullen er ook persoonlijke verschillen zijn. De ene persoon heeft na 2 weken de liefdesverdriet al verwerkt en gaat direct weer daten en seks hebben met anderen. Een ander persoon lukt het pas om na 2 of meer maanden daarmee te beginnen. Het heeft te maken met de mate van gevoeligheid die iemand heeft en die is per persoon verschillend.

Advies #5: laat de controle los

Zolang je iets niet accepteert, ben je eigenlijk continu een strijd aan het strijden die je toch niet wint. Je kunt het bijvoorbeeld niet accepteren dat mannen vaak op zoek zijn naar snelle seks. Probleem daarbij is alleen dat dat soort mannen er altijd zullen blijven. Je accepteert dan iets niet wat je toch nooit zou kunnen veranderen.

Daarom zeg ik je het volgende: als je er geen controle over hebt, laat het dan los! Sla het van je af! Jij zal nooit 100% controle kunnen hebben over je ex. Wel kun je uiteraard psychologische triggers gebruiken die hem of haar dichter bij je laten komen.

Om de pijn van je liefdesverdriet sneller te verhelpen kan je de situatie beter accepteren zoals ie nu is en niet continu een innerlijke strijd voeren. Je zult dan al snel rustiger worden en je lekkerder gaan voelen.

Neem dus een diepe adem en zeg tegen jezelf: ik accepteer de situatie volledig zoals ie nu is!

Professionele (eerste) hulp bij liefdesverdriet?

Wanneer je na maanden nog steeds intense liefdesverdriet ervaart, wordt het tijd om je huisarts te bezoeken, een psycholoog of een hulplijn te contacteren. Gelukkig komt dit in de meeste gevallen niet voor. Toch vond ik het belangrijk om dat nog even te benoemen in dit artikel.

Je ex terug krijgen en geen liefdesverdriet meer ervaren?

De beste en snelste oplossing voor hulp bij liefdesverdriet is altijd nog om je ex terug te winnen. Hiermee is je liefdesverdriet direct verdwenen en voel je je weer helemaal happy!

Om je hiermee te helpen heeft Edwin Edinga een methode ontwikkelt om je ex vriend of vriendin terug te krijgen. Hij is sociaal psycholoog en heeft al meer dan duizend stelletjes bij elkaar geholpen. Zijn methodes zijn zeer geavanceerd, omdat hij je allemaal psychologische triggers aanreikt die je ex op een positieve manier beïnvloeden.

Een greep uit de dingen die je van hem leert:

 • Hoe je opnieuw aantrekkingskracht opwekt (en hoe ook zeker niet!)
 • Waarom het niet eens zo erg is als je ex al een ander heeft
 • Het stappenplan om weer contact te maken met je ex
 • Hoe je (op de goede manier!) jaloezie opwekt in je ex
 • Hoe je je huidige situatie compleet omdraait, zelfs als deze hopeloos lijkt

Leer hier alles over het terugwinnen van je ex en het verhelpen van je liefdesverdriet. Je zult je ex niet meer hoeven te missen, en met de relatie tips van Edwin ook nooit meer hoeven te verliezen:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen (en je liefdesverdriet vernietigen!)