Liefdesverdriet door Afwijzing – Gevoelens en Verder Gaan

Misschien is het je in de basisschool wel eens overkomen. Het is Valentijnsdag en je bent tot over je oren verliefd op een klasgenootje. Je maakt een briefje voor ze waarin je je onvoorwaardelijke liefde voor hen verklaart. Of je vraagt met trillende stem aan je beste vriendje of vriendinnetje of ze jouw romantische interesse willen vragen of hij of zij verkering met je wilt. En de volgende dag krijg je een briefje of een berichtje terug: het antwoord is nee.

Maar misschien herken je het nu ook wel. Je bent al maanden verliefd op een medewerker die elke keer met een stralende lach op je afkomt. Je vraagt hem of haar uit, zeker van je zaak dat het gevoel wederzijds is. Maar dan blijkt dat je collega helemaal niet geïnteresseerd is. Afwijzing is altijd teleurstellend. Dit kan zo zijn wanneer je acht jaar oud bent, maar het kan je ook overkomen op de werkvloer.

Afwijzing brengt allerlei vervelende gevoelens met zich mee. Niet alleen teleurstelling, maar ook schaamte en verdriet zijn een deel van deze emoties. Vaak is het lastig om deze gevoelens van elkaar te onderscheiden en te weten hoe ermee om te gaan. Daarnaast is het moeilijk om te weten hoe je verder gaat met de situatie wanneer je je gevoelens op een rijtje hebt gezet. Daarom kan je hier meer lezen over de gevoelens die gepaard gaan met afwijzing en wat je moet doen om verder te gaan.

Gevoelens bij afwijzing

De gevoelens die met afwijzing gepaard gaan zijn eigenlijk nooit positieve gevoelens. Vaak resulteren de gevoelens in een negatief zelfbeeld, een negatief beeld op de wereld en een hoop onbegrip. Daarom is het belangrijk dat je weet wat deze gevoelens voor jou betekenen en wat jij voelt. Een aantal gevoelens geassocieerd met afwijzing zijn bij deze voor jou even op een rijtje gezet en uitgelegd:

  • Verdriet is één van de eerste emoties die veel mensen voelen. Niet vreemd, want je hoopte op het ene en het tegenovergestelde is gebeurd. Dat is natuurlijk niet fijn.
  • Schaamte is een andere emotie die vaak gepaard gaat met afwijzing. Wanneer je afgewezen wordt, zet je eerst een stap die vaak vrij spannend is. Dit is zo omdat je een stukje van jezelf openstelt voor de ander. Wanneer een ander hier dan niet goed mee omgaat, kan dit zorgen dat je je schaamt voor het feit dat je je ware emoties hebt laten zien.
  • Teleurstelling is de oorzaak voor het grotere verdriet dat je voelt wanneer je afgewezen wordt. De teleurstelling komt vanuit de hoop die je had dat je niet afgewezen zou worden. Nu dat wel het geval is, is de situatie vrij pijnlijk voor je.
  • Onbegrip tegenover de wereld en de persoon die je heeft afgewezen is ook een emotie die vaak gevoeld wordt. Je dacht immers dat je een kans had, anders was je er niet voor gegaan. Waarom gaf iemand jou het gevoel dat het allemaal ging werken om je vervolgens zo te laten vallen? Het is logisch dat je dit niet begrijpt.
  • Frustratie is een emotie die ontstaat in een later stadium. Je kunt op verschillende situaties en mensen boos zijn. Vaak is de boosheid gericht op degene die je heeft afgewezen, of op jezelf.

Al deze negatieve emoties kunnen zich opbouwen wanneer je er niet mee omgaat. Dit kan zorgen dat je de schaamte en frustratie op jezelf gaat richten, wat leidt tot een negatief zelfbeeld. Daarom is het belangrijk dat je met je vrienden praat over de emoties die je voelt en hoe je hiermee om wilt gaan. Dit kan zorgen voor opluchting en meer begrip voor de situatie, de persoon die je heeft afgewezen en jezelf.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Verder gaan na afwijzing

Als je je gevoelens een beetje op een rijtje hebt gezet, is het natuurlijk de vraag wat je nu gaat doen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat jij alles voor jezelf weer op een rijtje hebt zitten. Je hebt misschien last van liefdesverdriet, maar door afleiding te zoeken kan de wereld er alweer een stuk zonniger en gezelliger uitzien. Deze afleiding kan je op verschillende manieren zoeken, en de beste manier is simpelweg om leuke dingen te doen met vrienden.

Ten tweede bestaat de persoon die jou afgewezen heeft natuurlijk ook nog. Het is belangrijk dat je geen boze gevoelens gaat koppelen aan deze persoon. Dat zou namelijk betekenen dat je elke keer een rotgevoel krijgt wanneer deze persoon langskomt. Dat is voor jou niet leuk, maar zeker niet voor hen. Als het nodig is, praat dan tegen hen. En in andere gevallen, maak het niet te ongemakkelijk. Behandel hem of haar simpelweg als een kennis, en zie hoe zij er mee omgaan.

Ten derde is het belangrijk dat de situatie niet te prominent aanwezig is in jouw leven. Dat betekent dat je andere dingen zoekt om je op te focussen. Dit kan misschien je werk of school zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om een hobby te zoeken en je daar op te storten. Daarnaast heb je ook vrienden, collega’s of klasgenoten om mee om te gaan; nu je niet meer zo gefocust bent op één persoon wordt het tijd om nieuwe mensen te leren kennen.

In conclusie is het belangrijk om de situatie niet groter te maken dan het is. Dit houdt in dat je jezelf niet te veel pijn doet en dat je de persoon die je afgewezen heeft niet overrompelt met onaardige opmerkingen. Daarnaast reflecteer je op jezelf en op jouw gevoelens om iets te leren van de situatie. Hopelijk heeft dit artikel je een beetje geholpen. En als je nog steeds lijdt onder je liefdesverdriet: geen zorgen, een zielige film en een brok chocolade kan ook nooit kwaad.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Liefdesverdriet door Afwijzing – Gevoelens en Verder Gaan"

  1. Afgewezen man

    says:

    "Als het nodig is, praat dan tegen hen"

    Probeer dat maar eens met een "burnout"-gevalletje dat op de vlucht slaat.
    Om niks.

    Locatie: werkvloer ("gelukkig" vrijwillgerswerk waardoor er wat geregeld kon worden)

    Communicatie: via leidinggevenden. De beste weg naar misverstanden en onbegrip.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *