6 Gouden Tips Tegen Eenzaamheid bij Liefdesverdriet
Diep weggezakt onder de warme dekens, zie je het ene na het andere bruidspaar op je televisiescherm verschijnen. Na maanden van voorbereiding – het kiezen van een locatie, het opstellen van de gastenlijst, en natuurlijk het zoeken naar de perfecte bruidsjurk – belooft het stel elkaar eindelijk hun ‘eeuwige trouw en liefde’ en rijden ze samen de zonsondergang tegemoet.
‘Ugh!’ Het liefst smijt je met volle kracht je afstandsbediening naar je beeldscherm. Dat hadden wij kunnen zijn. Je verbijt de verraderlijke tranen weg, je kaken stevig op elkaar geklemd. Ik ga niet meer huilen, ik zal niet meer huilen. En dan rolt toch de eerst traan over je wang, vlug gevolgd door de rest. Voor het eerst is er niemand om je te troosten, en je weet je geen raad met die eenzaamheid.
Inhoud van dit artikel:
- ‘Je weet pas wat je had, totdat je het niet meer hebt’
- Een bittere pil
- Wat voel ik (werkelijk)?
- Hoe overkom je eenzaamheid?
- 1. Realiseer je dat eenzaamheid een gevoel is, geen feit
- 2. Onderhoud contact met de mensen om je heen en vraag om hulp
- 3. Herken de gedachten waarmee je jezelf naar beneden haalt
- 4. Onderneem dingen die jou een goed gevoel geven over jezelf
- 5. Neem initiatief in je contacten
- 6. Schakel professionele hulp in als dit nodig is
- Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex
‘Je weet pas wat je had, totdat je het niet meer hebt’
Wanneer je in een relatie bent met iemand, geef jij je helemaal aan iemand anders – fysiek en emotioneel. Je durft jezelf kwetsbaar op te stellen, want er is sprake van een rotsvast vertrouwen tussen je partner en jou. Je kunt elkaar alles vertellen, omdat je weet dat de ander een luisterend oor zal bieden. Je durft je onzekerheden aan elkaar te tonen, omdat de ander jou compleet accepteert.
Je weet dat je partner er altijd voor je zal zijn, door dik en dun – en jij voor hem/haar. Maar het kan zijn dat je dit als vanzelfsprekend gaat beschouwen hoe langer je samen bent. Je gaat het feit dat je partner altijd voor je klaar staat voor lief nemen. Je gaat de kleine dingen die je partner voor je doet, zoals je lunch klaarmaken of een bad voor je laten vollopen, verwachten in plaats van te appreciëren.
Totdat plots die persoon en die zekerheid en steun uit je leven gerukt worden, en je er ineens alleen voor staat. Pas dan, als alles weg is, ga je waarderen wat je ooit aan of met hem/haar had. Oftewel, ‘je weet pas wat je had, totdat je het niet meer hebt’.
Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Een bittere pil
De realisatie dat je datgene wat je had (partner, relatie, zekerheid, steun etc.) niet langer hebt, kan een bittere pil zijn om te slikken. Het vertrek van je partner uit je leven laat een fysieke en emotionele leegte achter. Er is niet langer iemand die jou in zijn/haar armen sluit, niet langer iemand die je aan het lachen maakt, niet langer iemand die je bed warmt en niet langer iemand die jou liefheeft.
Het klinkt hard en extreem koel, maar het is de waarheid: vanaf nu ben je alleen. En ja, dat zal zeker voor flink veel bitterheid zorgen. En door die bitterheid kan je soms anders (spontaan huilen, woedeaanvallen, lusteloosheid) reageren op bepaalde zaken dan je gewend bent. Het is dus in de eerste plaats belangrijk dat je je emoties weer op een rijtje krijgt.
Wat voel ik (werkelijk)?
Er is vaak één emotie die de boventoon voert als gevolg van een gebroken relatie. De meest voorkomende is verdriet, maar woede is ook heel vaak aanwezig, evenals frustratie en bitterheid. In plaats van een tijdje flink verdrietig te zijn, kan je ook je pijn omzetten in woede. Je bent kwaad op alles en iedereen, terwijl misschien eigenlijk helemaal niemand schuld draagt aan jouw stukgelopen relatie.
Ben jij iemand die zich continu verbitterd en gefrustreerd voelt na jouw gebroken relatie, dan is het misschien verstandig om even gas terug te nemen en een adempauze te nemen. In plaats van andere relaties te schaden doordat je jouw emoties niet langer in de hand hebt, neem even een tijdje vrij en bezoek een vredige plek die jou de ruimte en gelegenheid geeft om jezelf weer even te ‘resetten’.
Hoe overkom je eenzaamheid?
Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig als je jezelf emotioneel weer onder controle kunt krijgen en je kunt richten op de emotie die je werkelijk voelt (hoogstwaarschijnlijk pijn, een gebroken hart), maar dat neemt nog niet weg dat je je erg eenzaam kunt voelen na je gebroken relatie.
1. Realiseer je dat eenzaamheid een gevoel is, geen feit
Wanneer je je eenzaam voelt, komt dat meestal doordat je hersenen een herinnering of een gevoel getriggerd hebben, en niet omdat je werkelijk alleen en geïsoleerd bent. In jouw geval betekent dit dat je hersenen een herinnering aanvoeren van jouw gebroken relatie, waardoor het gevoel van pijn en eenzaamheid, omdat je jouw partner en relatie niet meer hebt, de overhand krijgt.
Je bent ook geneigd om theorieën te bedenken voor jouw eenzaamheid. Ben ik geen goede vriend(in)? Ben ik niet aantrekkelijk? Ben ik een loser? Deze kunnen gaan interfereren met de feiten. Je probeert jezelf eigenlijk alvast een bepaalde gedachte aan te praten en tot ‘waarheid’ te maken, terwijl het eigenlijk enkel een gevoel is, en niet de realiteit. Accepteer dit gevoel en reageer niet te overdreven!
2. Onderhoud contact met de mensen om je heen en vraag om hulp
Eenzaamheid is een pijnlijk gevoel en het kan aanzetten tot een soort ‘self-fulfilling prophecy’: jij vindt jezelf een eenzaam persoon, bijna een kluizenaar, en vervolgens wordt jij dit ook. Je kan jezelf heel erg terug gaan trekken door je gedachten over je eenzaamheid, maar dit zal je echt niet helpen om van je eenzaamheid af te komen; je voedt het juist.
Eenzaamheid is enkel positief als het jou de motivatie geeft om contact op te nemen met anderen, en vriendschappen te onderhouden (en creëren). Omring jezelf met andere personen, maar zorg er wel voor dat je werkelijk persoonlijk contact hebt met deze mensen. Soms kan je juist het meest eenzaam voelen als je een mensenmassa om je heen hebt, terwijl jij met niemand contact hebt.
3. Herken de gedachten waarmee je jezelf naar beneden haalt
Vaak kunnen bepaalde gedachten aanzetten tot je gevoel van eenzaamheid. Zoals al eerder genoemd werd, is het eigenlijk een soort trucje van je brein om jou te laten denken dat je echt eenzaam bent, dat je echt een loner bent. Dit doet het door jou te doen denken aan herinneringen of gevoelens gebonden aan gelukkigere tijden van jouw stukgelopen relatie.
Het is dus heel belangrijk dat jij probeert om de triggers te ontdekken die jouw hersenen een seintje geven om aan deze herinneringen te denken. Denk hierbij aan foto’s of bepaalde films of muziek die je doen denken aan je ex-partner en jullie relatie. Zorg ervoor dat je meteen iets anders gaat doen (een stukje hardlopen, een bekende opbellen), zodat je jezelf op een ander (gedachte)spoor brengt.
4. Onderneem dingen die jou een goed gevoel geven over jezelf
Soms kan het je helpen je eenzaamheid tegen te gaan door je compleet op de behoeften van een ander te richten. Hierdoor voorkom je dat je blijft hangen op de negatieve gedachten over jezelf – en jouw eenzaamheid. Het kan ook juist positieve gedachten oproepen door anderen bijvoorbeeld een goede dag toe te wensen. Hierdoor dwing je jezelf om vrolijke gedachten op te roepen, en kun je deze makkelijker vasthouden.
Maar kijk wel uit dat je je niet compleet gaat focussen op een ander, terwijl je je eigen behoeften op de tweede plaats zet. Het kan een goede afleiding zijn voor je negatieve gedachten, maar laat het geen ontwijkingsmethode zijn. Je zult nog steeds moeten ‘dealen’ met jouw eenzaamheid. En dit kan alleen als jij jezelf er voor open stelt, in plaats van je ervoor af te sluiten.
Ga dus eens wat vaker dingen doen die jou gelukkig maken. Dit kan iets kleins zijn, zoals een dagje in een spa, of iets groters, als een vakantie. Gun jezelf die gevoelens van geluk en laat jezelf erin weken, en ga de negatieve gevoelens tegen.
5. Neem initiatief in je contacten
Wanneer je een stap uit je eenzaamheid zet en je meer onder de mensen gaat bevinden, is het niet ongewoon om te denken dat die mensen je bij elk stapje zullen ondersteunen. Natuurlijk zal er wel steun van anderen zijn, maar verwacht geen applaus als jij eens een keer spontaan opduikt tijdens een avondje stappen.
Verwacht dus niet enkel dat anderen op jou afstappen, maar probeer ook zelf contacten te initiëren. Toon interesse in anderen, en zij zullen interesse in jou tonen. En juist daardoor zal jij je prettiger en minder eenzaam gaan voelen, terwijl je jezelf niet als slachtoffer (‘oh, ik ben zo eenzaam’) gaat behandelen. Daarbij neemt nieuwsgierigheid naar anderen jouw focus op pijnlijke gedachten weg.
Een suggestie: ga op zoek naar anderen zoals jij. Jullie weten meer dan wie dan ook wat de ander doormaakt, en waar de ander behoefte aan heeft. Een minpunt kan zijn dat jullie hierdoor juist focussen op jullie negatieve gedachten en gevoelens, maar door elkaar een luisterend oor te bieden en elkaar te willen helpen, zetten jullie een (grote) stap uit jullie eenzaamheid.
6. Schakel professionele hulp in als dit nodig is
Eenzaamheid en depressie kunnen in elkaars verlengde liggen. Mocht jij je echt compleet lusteloos voelen, en je echt geen raad meer weten – zelfs nadat je de voorgaande tips hebt uitgeprobeerd – is het raadzaam om langs een professional te gaan, te weten een psycholoog. Je bent zeker niet zwak als je dit doet, maar sterk, omdat jij weet wat je nodig hebt (hulp) en zorgt ervoor dat jij dit krijgt om er weer bovenop te komen!
Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex
Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.
Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex: