Niet Kunnen Eten Door Liefdesverdriet? 9 Tips Tegen Liefdesverdriet

Liefdesverdriet heeft vaak een enorme impact op je leven. Het kan zelfs zo ver gaan dat je helemaal geen trek meer hebt en letterlijk geen hap meer door je keel kunt krijgen. In eerste instantie klinkt liefdesverdriet misschien als een manier om van wat overtollige kilo’s af te komen, maar helemaal niet meer eten is verre van gezond.

Daarom leg ik in dit artikel hoe je van je liefdesverdriet af komt, en welke dingen je bijvoorbeeld wel kunt eten waardoor je je liefdesverdriet tegengaat. Dan bedoel ik natuurlijk niet dat je, zoals het cliché gaat, met een bak ijs op de bank kunt gaan zitten. Zo leer je omgaan met je liefdesverdriet en weer (gezond) eten!

Waarom kun je niet eten door liefdesverdriet?

Het hebben van een gebroken hart is ronduit klote te noemen. Je mist niet alleen je partner, maar vaak ook nog je beste vriend. Het kan een tijdje duren voordat je er weer aan gewend bent dat je het leven, net als voor je relatie, weer alleen tegemoet zult moeten treden. In de tussentijd lopen veel mensen er tegenaan dat ze geen hap door hun keel krijgen, hoe komt dit?

Het hebben van liefdesverdriet is eigenlijk te vergelijken met langdurige blootstelling aan stress.

De gevolgen van stress zijn bekend: je lichaam gaat zich inzetten om te overleven. Daardoor stijgt je adrenalinespiegel en ook je hartslag gaat omhoog. Dit zorgt ervoor dat je zenuwstelsel zich ook anders gaat verhouden. Daardoor valt het gevoel van honger weg en verteer je je voedsel langzamer.

Hierboven heb ik de fysieke component beschreven. Maar eten is, zo weet vrijwel iedereen, vooral ook een mentale kwestie. Als je nog volop liefdesverdriet hebt, zul je bijna continu aan je verbroken relatie denken. Dit zorgt ervoor dat je hersenen dusdanig druk zijn met je liefdesverdriet, dat dit belangrijker wordt gevonden dan het doorsturen van gevoelens van honger of trek.

Nu is het uitgaan van je relatie natuurlijk bij uitstek al een onwenselijke situatie. Wat we echter niet willen is dat daar nog een extra onwenselijke situatie bovenop komt. Daarom zal ik in de volgende alinea een aantal lekkere en gezonde keuzes voor eten presenteren. Deze zullen ervoor zorgen dat jij beter, sterker en gezonder uit de fase van liefdesverdriet komt.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Lekkere en gezonde keuzes: eten voor liefdesverdriet

Het is daarom belangrijk om lekker én gezond te combineren. Je lichaam zal soms helemaal blokkeren, en soms echt craven naar vet en suiker. Gelukkig is er een manier om dit tegen te gaan: groente en fruit. Maak bijvoorbeeld een lekkere fruitsalade of een heerlijke groentesoep.

Het voordeel van deze twee gerechten is dat ze boordevol vitaminen zitten en ze zeer goed vullen.

Als het moeilijk vindt om van vet, suiker en zout af te blijven, dan kan ik je eigenlijk maar één tip aan de hand doen: spice it up! Hierdoor voel je je een stuk beter, omdat je een minder opgeblazen gevoel hebt.

Nu zul je denken, waarom is dit allemaal zo belangrijk bij liefdesverdriet? Dat heeft twee goede redenen:

 1. A healthy body is a happy body. Mensen die gezond eten en genoeg trainen zijn dikwijls veel gelukkiger dan mensen die ongezond eten en zich nauwelijks bewegen. Een gezond lichaam en een gezonde geest: dat willen we allemaal wel toch?
 2. Op jacht naar een nieuwe partner. Wellicht staat je hoofd er nu nog niet naar, maar er zal een tijd aanbreken dat je weer op zoek zult gaan naar een nieuwe partner. Dat gaat een stuk beter wanneer je gezond bent en je goed voelt!

9 tips om van je liefdesverdriet af te komen

Liefdesverdriet is verschrikkelijk. Het is een groot, diep en stekend gemis. Het gemis van diegene met wie je gepland had om gelukkig te worden. Het is heel makkelijk om jezelf de put in te praten als je te maken hebt met (hevig) liefdesverdriet. Maar het leven is te kort om daadwerkelijk te lang te rouwen om het verbreken van je vorige relatie. Daarom geef ik je nu 9 tips tegen liefdesverdriet.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #1: Verbreek al het contact met je ex

Om van je liefdesverdriet af te komen is het heel belangrijk om je ex uit je hoofd te zetten. Dat gaat niet lukken op het moment dat je constant nog contact hebt, of contact kunt hebben met je ex. Het is daarom belangrijk om alle communicatielijnen met je ex door te snijden. Dat betekent simpelweg:

 • Je ex niet meer bellen
 • Je ex niet meer volgen op de verschillende platformen op sociale media
 • Niet meer met dezelfde mensen omgaan als je ex

Daarnaast is het belangrijk dat je één grote ronde door je eigen huis maakt. Haal alle spullen weg die je aan je ex doen denken. Zorg ervoor dat alle spullen van je ex, die eventueel nog bij jou liggen, in één keer worden opgehaald door je ex. Om met een schone lei te beginnen en positief de toekomst tegemoet te treden, mag je niet meer herinnerd worden aan je ex.

Dit kan voor de buitenwereld nogal hard overkomen. Er zullen mensen zijn die je een ijskonijn noemen. Die mensen maken echter niet datgene door waar jij nu mee te kampen hebt. Het is belangrijk om op dit moment alleen voor jezelf te kiezen.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #2: Blijf geloven in de liefde

Liefdesverdriet is zo pijnlijk omdat iets wat zo mooi was, nu in duizend stukken op de grond uiteengespat is. Het is belangrijk dat je je realiseert dat deze relatie voorbij is, maar dat dat helemaal niet het einde van het concept relatie in je leven is. Die liefde zal nu alleen van iemand anders komen (en ook door jou aan iemand anders gegeven worden.

Als er ergens een deur dicht gaat, gaat er ergens anders ook weer een deur open, althans, zo luidt het spreekwoord. Dit gaat wat betreft relaties zeker op. Het enige wat een nieuwe relatie nog in de weg kan staan ben jij zelf. Het is daarom van essentieel belang dat je altijd blijft geloven in de liefde. Alleen omdat jij nu korte tijd geen relatie hebt, wil niet zeggen dat het nooit meer zal gebeuren.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #3: Ga weer daten!

Je kunt Cupido natuurlijk wel een beetje helpen door jezelf ook bloot te stellen aan situaties waarin je verliefd zou kunnen worden. Als je uit een wat langere relatie komt, heb je waarschijnlijk wel even een paar dates nodig om je weer op je gemak te voelen met nieuwe mensen. Zie het daarom als iets leuks, als een spannend avontuur.

Je hebt immers helemaal geen haast. Het mooie aan vrijgezel worden is namelijk dat je weer heel veel tijd hebt om leuke dingen te gaan doen. Je hebt bovendien de kans hebt om je tijd geheel naar eigen inzicht in te delen. Tegenwoordig kun je, heel low-key, gewoon vanaf de bank in de woonkamer de eerste stappen in de dating-scene zetten.

Een tweetal apps die je daarbij kunnen helpen zijn:

 • Tinder: Swipe jij naar links (afwijzen) of naar rechts (accepteren)? Tinder is een veelgebruikt platform waar al menigeen een leuke partner gevonden heeft. Maak een mooie selfie en you’re ready to go.
 • Happn: Wie zijn toch die mensen die jij bijna elke dag tegen komt op straat of in het ov? Happn houdt bij waar jij en de andere gebruikers geweest zijn en laat zien hoe vaak je diegene al tegen bent gekomen. Liefde kun je echt al om de volgende straathoek vinden!

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #4: Zoek steun bij vrienden en familie

Vrienden en familie zijn belangrijk voor iedereen. Maar zeker in het geval van liefdesverdriet kunnen ze echt het verschil maken. Je vrienden en je familie kennen je immers beter dan wie dan ook in je leven. Zij hebben je misschien al vaker verdrietig gezien en weten wat ze moeten doen om je er weer bovenop te helpen.

Daarnaast zijn familie en vrienden goede bronnen van reflectie. Wat hebben zij waargenomen? Hoe keken ze tegen je relatie aan? Tot slot is het fantastische aan vrienden en familie dat je maar weinig woorden nodig hebt om erachter te komen hoe iemand zich voelt. Daarnaast kunnen ze je een gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven: erg fijn als je net vrijgezel bent.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #5: Ga naar de sportschool

Er zijn veel manieren om van liefdesverdriet af te komen. Maar er zijn maar weinig methodes die echt voor iedereen werken. Sporten is een voorbeeld van een tip die echt voor iedereen werkt bij liefdesverdriet.

Dit heeft te maken met het feit dat er allemaal stofjes vrijkomen bij het sporten.

Deze stofjes zorgen ervoor dat je vanzelf blijer en positiever wordt. Dit heeft ermee te maken dat sporten een heel erg goede uitlaatklep is. Dat is zeer prettig, zeker aangezien ik eerder in dit artikel al aangaf dat liefdesverdriet eigenlijk dezelfde symptomen en effecten heeft als langdurige stress. Sporten kan daardoor echt voelen als bevrijding uit een nare situatie.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #6: Ga omdenken

Elk dubbeltje heeft twee kanten. Of zoals Johan Cruijff zei: “Ieder nadeel heb se voordeel”. Natuurlijk is het ten einde gaan van je relatie en de pijn die daarmee verbonden is verschrikkelijk, maar het is ook zo dat je alles van twee kanten kunt bekijken. Daarom hieronder een aantal voorbeelden van voordelen van vrijgezel zijn:

 • Je hoeft met niemand constant rekening te houden
 • Het hebben van een relatie is vrij duur. Nu zul je dus een hoop geld overhouden om leuke dingen mee te doen.
 • Je hebt nu meer tijd om met je vrienden van vroeger af te spreken
 • Je hoeft je niet meer schuldig te voelen als je een keer met iemand gaat flirten in de kroeg of op straat.

Zoals je ziet kan het kantelen van het perspectief een enorm positief effect hebben. Het verbreken van een relatie is de uitgelezen mogelijkheid om te beginnen met omdenken. Denk niet in problemen en obstakels, maar in mogelijkheden en kansen.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #7: Ga op reis

Wie houdt er nu niet van een lekkere vakantie? En eerlijk is eerlijk, een beetje rust in je hoofd, de nodige afleiding en een change of scenery is misschien helemaal niet gek als je net een relatie achter de rug hebt. Als je van plan bent een reisje te boeken moet je je wel eerst iets afvragen: wat voor vakantie wil je? Volgens mij zijn er twee soorten vakantie die in aanmerkingen komen, namelijk:

 1. Een echte verwenvakantie: Dit is hét moment om even tot rust te komen. Even weg van alles wat je de laatste maanden hebt meegemaakt. Gewoon lekker eten, genoeg slapen en lekker aan het strand liggen, kortom: een heerlijke verwenvakantie.
 2. Lekker backpacken en nieuwe dingen ontdekken: Voor anderen is dit hét moment om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe ervaringen op te gaan doen. Je hoeft je niet per definitie meteen in een nieuw liefdesleven te storten, maar als je hier wel behoefte aan hebt, bieden een backpackvakantie en alle wisselende contacten aldaar, hier veel ruimte voor.

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #8: Zet jezelf op nummer 1

Je leeft maar één keer. Het is daarom zond om te lang in de put te blijven zetten. Veel mensen hebben te kampen met een laag zelfbeeld als hun relatie op de klippen loopt. Een gevolg hiervan is dat ze zichzelf tekort gaan doen. De grote uitdaging is om jezelf op nummer 1 te blijven zetten. Kijk iedere dag in de spiegel en denk bij jezelf “je mag er zijn”.

Voor jezelf kiezen houdt ook in dat je niet constant rekening houdt met alle anderen. Dat heb je waarschijnlijk al heel veel gedaan in je relatie. Het is nu jij-tijd . Kies dus voor jezelf en wordt weer gelukkig!

Tip om van je liefdesverdriet af te komen #9: Wees eerlijk tegen jezelf

De laatste tip die ik je ga geven is dat je altijd eerlijk tegen jezelf en je omgeving moet zijn. Kijk eens in de spiegel en denk goed na over de vraag: “wie ben ik eigenlijk op dit moment en wie probeer ik te zijn?” Het antwoord op deze vraag kan best confronterend zijn, maar veel mensen zijn zichzelf niet meer als ze al wat langer in een relatie doorgebracht hebben.

Om weer gelukkig te worden, moet je dus eerst weer jezelf worden. Blijf eerlijk tegen jezelf en durf dus ook afscheid te nemen van zaken die je wel doet, maar die eigenlijk helemaal niet zo goed bij je passen.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *