Kun Jij Je Liefdesverdriet Niet Verwerken? 5 Gouden Tips

Het einde van een relatie is bijna nooit iets om echt blij mee te zijn. Vaarwel zeggen tegen iemand die ooit je geliefde was, is moeilijk, en dit leidt vaak een lange periode van verdriet, woede, en andere negatieve emoties in. Deze periode van liefdesverdriet zal niet leuk of makkelijk zijn, maar in de meeste gevallen kom je hier na verloop van tijd gelukkig vanzelf doorheen.

Soms is dit echter niet het geval. Sommige mensen hebben er meer moeite mee om hun verdriet over hun ex te verwerken, en blijven daardoor steken in dit liefdesverdriet. Dit is erg vervelend, omdat je pas echt verder kan met je leven als je dit vorige hoofdstuk hebt weten af te sluiten. Gelukkig zijn er enkele gouden tips, die jou kunnen helpen door deze periode heen te komen.

In dit artikel zal ik je, aan de hand van die gouden tips, proberen uit te leggen hoe jij zo snel mogelijk afrekent met je liefdesverdriet, zodat je je weer volop in het leven kan gaan storten. De tips die ik zal gaan bespreken zijn de volgende:

 • Probeer de situatie te accepteren
 • Relativeer je ex en je relatie met hem/haar
 • Zoek steun in je omgeving
 • Ga weer leuke dingen doen
 • Ga weer daten

Tip 1: Probeer de situatie te accepteren

Als je relatie net uit is, is de kans groot dat dit nog niet helemaal binnenkomt bij je. Rationeel weet je wel dat jullie relatie voorbij is, maar op een onbewust niveau ben je nog in ontkenning. Je denkt dat het nog wel goed kan komen, of je vraagt je af wat er mis is gegaan. De volgende verschijnselen kunnen allemaal wijzen op die ontkenning:

 • Je probeert onbewust de realiteit te ontkennen om jezelf te beschermen
 • Je vraagt je continu af waarom het uit is gegaan
 • Je bent niet zozeer verdrietig, maar vooral in verwarring
 • Je denkt na over manieren om je ex terug te winnen

verwerken1

Als je in deze mindset blijft hangen, zal je je liefdesverdriet nooit kunnen verwerken. Als je over je liefdesverdriet heen wilt komen, moet je eerst acceptatie zien te bereiken. Je moet jezelf vertellen dat het écht klaar is tussen jou en je ex, en dat er waarschijnlijk niets is wat je daar nog aan kan doen. Die waarheid moet je accepteren zoals die nu is.

Je kan niet iets verwerken als je niet wilt erkennen dat het bestaat.

Dit klinkt misschien alsof het makkelijker gezegd is dan gedaan. Het helpt al erg om gewoon zo vaak mogelijk te bedenken dat het klaar is, en jezelf vervolgens te vertellen dat je daar vrede mee hebt. Als je dit maar vaak genoeg doet, zul je waarschijnlijk zien dat je het op een gegeven moment zelf gaat geloven.

Het kan ook helpen om je relatie met je ex een beetje te relativeren, maar hier zal ik bij de volgende tip meer over uitleggen. Wil je nog meer weten, lees dan eens dit artikel over liefdesverdriet verwerken.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Relativeer je ex en je relatie met hem/haar

verwerken2Als het uit is met je ex, zul je de neiging om hem of haar, en de relatie die je met hem of haar had, erg te romantiseren. Je bent vooral gefocust op wat je verloren hebt, en daardoor denk je alleen maar aan de leuke aspecten van je ex en jullie relatie, die je nu moet missen. Er zaten vast een hele hoop leuke kanten aan jullie relatie, maar je moet niet alleen daarop focussen.

Als je heel eerlijk tegen jezelf bent, zul je ook wel moeten erkennen dat er mindere kanten aan je voormalige partner zaten, en dat het tussen jullie echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is geweest. Door je te bedenken wat die negatieve kanten waren aan hem of haar en jullie relatie, kun je het makkelijker maken om te accepteren dat het over is tussen jullie.

Wanneer je je ex op een onrealistisch hoog voetstuk zet, dan zal daar nooit meer een echt persoon tegenop kunnen.

Als je het moeilijk vindt om je relatie met je ex te relativeren, bedenk je dan eens de volgende dingen:

 • Denk eens aan alle ruzies die jullie hebben gehad
 • Bedenk wat je miste in je relatie, wat je misschien nu ergens anders wel kan vinden
 • Bedenk waar je weinig tijd voor had in je relatie, wat je wel kan doen nu je single bent (denk aan hobby’s of tijd doorbrengen met vrienden)
 • Denk eens aan alle verplichtingen die nu wegvallen, en de rust die dat je kan geven
 • Bedenk je dat je nu seks kan hebben met andere mensen
 • Bedenk dat er nog miljoenen andere vrouwen of mannen zijn in Nederland, en dat daar waarschijnlijk wel iemand tussen zit die beter bij jou past dan je ex

Bedenk dat je partner misschien wel niet ideaal was, dat jullie relatie ook negatieve kanten had, en dat het single leven ook een hoop voordelen met zich mee brengt. Dan zal het voor jou makkelijker zijn om te accepteren dat jouw relatie met je ex voorbij is. Bovendien zal het verdriet er ook door afnemen, en zul je misschien wel weer zin krijgen in het vrijgezellenbestaan.

Tip 3: Zoek steun in je omgeving

verwerken3Als je last hebt van liefdesverdriet, is er een goede kans dat je jezelf opsluit en het liefst zo vaak mogelijk alleen bent. Je zit dagenlang alleen maar in je huis, gaat alleen naar buiten als dat echt nodig is, en ziet vrienden of familie nauwelijks meer. Hoewel dit een veel voorkomende en begrijpelijke reactie is, is dit wel zo ongeveer het slechtste wat je kan doen.

Waarschijnlijk kan je zelf ook wel bedenken dat het niet goed voor je is om te zwelgen in zelfmedelijden. Als je alleen bent met je negatieve gedachten, met niets om die te relativeren, dan zul je alleen maar verdrietiger worden. Bovendien worden mensen sowieso ongelukkig van een gebrek aan sociaal contact, ook als ze niet al last hadden van liefdesverdriet.

Mensen zijn sociale wezens, die niet gelukkig worden van afzondering.

Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken en studies is gebleken dat sociale steun de beste manier is om een persoonlijk verlies op te vangen. Of het nu gaat om een overlijden, het uitgaan van een relatie, of zelfs maar een financiële tegenslag – andere mensen helpen. Daarom is het van groot belang dat je steun zoekt bij familie of vrienden.

Je familie en vrienden zijn in principe de mensen die het meest om je geven, dus zullen ze waarschijnlijk meer dan bereid zijn. Je kan met hen proberen te praten over je gevoelens. Als je dat liever niet doet, dan helpt het ook al enorm om gewoon weer eens met ze af te spreken en over andere dingen te praten. Elke vorm van sociaal contact is goed.

Tip 4: Ga weer leuke dingen doen

Zoals ik net al even benoemd heb, is bij liefdesverdriet vaak je eerste impuls om jezelf op te sluiten in je huis, en je af te sluiten voor de buitenwereld, en zoals ik net al heb uitgelegd is dat niet goed voor je, omdat je dan geen sociaal contact hebt.

verwerken4Er is echter nog een reden dat je je niet af moet sluiten voor de buitenwereld: als je over je liefdesverdriet heen wilt komen, helpt het enorm om weer leuke dingen te doen.

Je snapt waarschijnlijk wel dat het helpt tegen verdriet om dingen te doen die jou blij maken, en je moet hiermee dus ook niet te lang wachten nadat je relatie uit is. Gewoon met een paar mensen naar de film gaan of met een stel vrienden wat drinken kan al enorm helpen om jouw stemming te verbeteren.

Het laat je bovendien zien dat je ook zonder je ex een heel leuk leven kan hebben en gelukkig kan zijn.

Een partner maakt je natuurlijk gelukkiger, maar je moet ook alleen gelukkig kunnen zijn.

Wat kan ik doen nu ik weer single ben?

Zoals je bij tip 2 al hebt kunnen lezen, zijn er waarschijnlijk wel dingen die je graag had willen doen toen je een relatie had, maar die je niet kon doen door je partner. Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Zijn er hobby’s of passies waar je geen tijd voor had toen je een relatie had?
 • Wilde je misschien altijd al eens een bepaalde reis maken, maar wilde je partner dat niet?
 • Wat doe je het liefst als je alleen bent? Je hebt er nu alle tijd voor.

verwerken5Eigenlijk komt het gewoon op het volgende neer: bedenk voor jezelf wat je graag zou willen doen, en begin hier zo snel mogelijk aan na het einde van je relatie. Op die manier zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest in je verdriet, en dat je weer gaat inzien dat het leven een hoop moois te bieden heeft, ook voor mensen zonder relatie.

Belangrijk is hierbij wel dat je geen vluchtgedrag vertoont. Leuke dingen doen is goed, maar gebruik dit niet als manier om je gevoelens niet onder ogen te hoeven komen. Als je jezelf bezig probeert te houden om niet met je emoties om te hoeven gaan, doe je eigenlijk aan ontkenning. En zoals ik in tip 1 heb uitgelegd, staat dit je uiteindelijk in de weg als je van je liefdesverdriet af wilt komen.

Tip 5: Ga weer daten

verwerken6Er zal een bepaald moment zijn dat je voor je gevoel eigenlijk wel klaar bent met het verwerken van je liefdesverdriet. Je hebt geen sterke negatieve emoties meer, je hebt je leven weer opgepakt, en je voelt je weer min of meer gelukkig. Je merkt echter wel dat je nog erg veel aan je ex denkt, en hoewel dit niet erg sterke emoties losmaakt, is hij of zij nog te veel in je hoofd aanwezig.

Als je hiervan af wilt komen, kan het goed zijn om weer te gaan daten. Door nieuwe mensen te leren kennen, wen je weer een beetje aan het idee dat je ook met iemand anders zou kunnen zijn. Hierdoor kan je je ex steeds meer uit je gedachten verdrijven. Bovendien kan daten op zichzelf ook gewoon erg leuk zijn, of je er nou een nieuwe relatie, een leuke onenightstand of helemaal niets aan overhoudt.

Daten kan ook erg goed zijn voor je zelfvertrouwen. Voor veel mensen voelt het falen van een relatie als een erg persoonlijk falen, of als een afwijzing, wat allebei niet goed is voor je zelfvertrouwen. Als je vervolgens doorkrijgt dat mensen nog steeds in jou geïnteresseerd zijn, kan dit precies de boost zijn die je zelfvertrouwen op dat moment nodig heeft.

Belangrijk is ook hier wel weer dat je geen vluchtgedrag vertoont. Het is niet de bedoeling dat je je ex probeert te vervangen om een soort gat op te vullen, want ook dit is een vorm van ontkenning.

Pas als je hebt geaccepteerd dat je relatie over is, en je weer geleerd hebt hoe jij in je eentje gelukkig kan zijn, is het een goed idee om weer te gaan daten. Als dit nog niet het geval is, kun je beter nog even wachten.

Ga nooit een relatie aan, puur en alleen omdat je je ex mist.

verwerken7

Eerlijk is eerlijk: ook met deze tips zal het lang niet altijd makkelijk zijn de komende tijd. Het verwerken van liefdesverdriet is nooit leuk, en er staat je gewoon een niet zo leuke periode te wachten.

Maar gewapend met de tips uit dit artikel kun je het jezelf in ieder geval zo makkelijk en pijnloos mogelijk maken. Verlies vooral niet de hoop: talloze mensen gaan op ditzelfde moment door precies hetzelfde proces als jij, en uiteindelijk zullen ze er vrijwel allemaal bovenop komen.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *