Liefdesverdriet Oudere Leeftijd: Hoe Ga Ik Daarmee Om? 5 Tips

Liefdesverdriet is iets wat bijna iedereen wel een aantal keer zal meemaken in zijn of haar leven, en leuk is het nooit. Een breuk tussen u en uw partner, iemand van wie u ontzettend gehouden hebt en van wie u misschien wel nog steeds houdt, is natuurlijk altijd bijzonder ingrijpend, hoe oud u ook bent.

Maar op oudere leeftijd zijn er wel wat elementen die dit allemaal nog onprettiger maken. Zaken als een kleiner wordende vriendengroep maken het moeilijker om met uw verdriet om te gaan, en de kans is groot dat u en uw partner al langere tijd bij elkaar waren, wat uw verdriet waarschijnlijk heftiger maakt.

Hoe gaat u hiermee om? In dit artikel zal ik proberen om u hierover wat tips te geven, om uw liefdesverdriet iets te verzachten.

Tip 1: Zoek andere mensen op

Als oudere is het natuurlijk niet meer vanzelfsprekend dat u elke dag met andere mensen in aanraking komt. Veel ouderen hebben een veel kleinere vriendenkring dan zij hadden toen ze jonger waren, en als u gepensioneerd bent kunnen er hele dagen zijn dat u uw huis niet hoeft te verlaten. Toch zou ik u aanraden dit wel te doen.

liefdesverdriet-ouderen1Sociaal contact met andere mensen is een van de meest essentiële zaken die een mens nodig heeft om gelukkig te zijn. Eén van de slechtste dingen die u kan doen bij liefdesverdriet is uzelf opsluiten in uw huis. Op deze manier zullen uw verdrietige en wellicht depressieve gevoelens alleen maar toenemen.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat u met andere mensen blijft praten.

Waar veel ouderen niet veel vrienden meer hebben, hebben zij vaak wel nog familie. Zoons, dochters en eventuele kleinkinderen kunnen hier veel troost bieden. Nodig deze familieleden dan ook vooral bij u thuis uit, of stel voor om ze ergens mee naartoe te nemen.

Ook kunt u proberen om weer in contact te komen met vrienden en kennissen van vroeger. Het internet biedt ongekend veel mogelijkheden om de contactgegevens van dit soort mensen te achterhalen. Zo staat bijvoorbeeld het hele telefoonboek gewoon op het internet, waar iedereen het kan bekijken.

Hoe zeer u ook de neiging hebt om alleen te zijn met uw verdriet, doe dit niet te lang. Op de langere termijn zal u daar alleen maar verdrietiger van worden.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Neem even tijd voor uzelf

Dit klinkt misschien alsof ik de vorige tip tegenspreek, maar ik bedoel hiermee niet dat u zichzelf moe afzonderen. Ik bedoel hiermee wel dat u zich op romantisch gebied even gedeisd moet houden. Sommige ouderen voelen ineens een enorme leegte als hun partner weg is, en proberen deze op te vullen door zo snel mogelijk weer een nieuwe liefde te zoeken. Dit kunt u echter beter niet doen.

liefdesverdriet-ouderen2Als uw relatie uitgaat op hogere leeftijd, is de kans statistisch gezien groot dat u al vele jaren samen was met uw ex-partner. Het is dan ook alleen maar logisch als u verdriet en leegte ervaart als hij of zij vervolgens uit uw leven is. Dit wil echter niet zeggen dat u die leegte moet opvullen met een nieuwe partner. Hiermee ontkent u alleen maar uw verdriet.

Deze gevoelens zult u eerst moeten verwerken, voordat u weer een nieuwe relatie kan gaan overwegen. Een relatie met een ander, terwijl u vanbinnen nog steeds verdriet heeft over uw vorige partner, is geen gezonde relatie. U zal zichzelf nooit helemaal bloot kunnen geven aan een ander, zolang u niet het vorige hoofdstuk in uw leven heeft afgesloten.

Neem dus even de tijd om over alles na te denken en met uw verdriet te leren omgaan. Leer eerst weer opnieuw om in uw eentje gelukkig te zijn, voordat u eraan denkt om aan een nieuwe relatie te beginnen. Lees ook dit artikel voor meer tips over omgaan met liefdesverdriet.

Tip 3: Relativeer en accepteer

liefdesverdriet-ouderen3Uiteindelijk zal u moeten accepteren dat het over is tussen u en uw partner. U zult u erbij neer moeten leggen dat u waarschijnlijk niet meer bij elkaar zal komen. U bent niet de jongste meer, dus u kunt niet de rest van uw leven verdrietig blijven om hem of haar. U zult de huidige situatie moeten aanvaarden als u weer gelukkig wil worden.

Een goede manier om dit te doen is door het beeld dat u van uw partner heeft iets te relativeren. Op het moment dat uw relatie uitgaat, heeft u waarschijnlijk de neiging om uw relatie te romantiseren. Als u iemand mist, denkt u waarschijnlijk alleen aan de goede eigenschappen van die persoon, en denkt u niet aan alles wat minder prettig was aan uw relatie. U schetst een te rooskleurig beeld.

Ik wil u uiteraard niet zeggen dat u zich alleen moet richten op de slechte aspecten van uw ex-partner, maar het kan wel helpen om een wat realistischer beeld te vormen van uw relatie. Deze is vast niet voor niets uitgegaan, dus er waren vast dingen die niet goed gingen tussen u beiden. Als u zich af en toe ook op deze aspecten richt, zal het waarschijnlijk makkelijker zijn om het einde van uw relatie te accepteren.

Tip 4: Verbreek de banden met uw ex-partner

Het is heel normaal om de neiging te hebben uw ex-partner op te zoeken als u liefdesverdriet hebt. Dit kunt u echter het best vermijden, in ieder geval enige tijd nadat u uit elkaar bent gegaan. Dit zal u alleen maar verdrietiger maken, en bovendien zal ook uw ex-partner hier waarschijnlijk niet van gediend zijn. Hierdoor wordt de kans om wellicht ooit nog op vriendschappelijk vlak met elkaar om te kunnen gaan aanzienlijk kleiner.

liefdesverdriet-ouderen5Heb dus even totaal geen contact met hem of haar.

Hiermee bedoel ik niet alleen dat u elkaar niet in het echt moet tegenkomen, maar ook dat u elkaar niet moet bellen, schrijven, e-mailen, sms’en, etc. Geef uzelf en uw ex-partner even de tijd om over deze breuk heen te komen, zonder continu aan elkaar herinnerd te hoeven worden.

Ook zaken die u erg aan hem of haar doen denken kunt u voorlopig beter even opbergen. Als u constant tegen foto’s van uw ex-partner aankijkt, zal u ook constant aan hem of haar herinnerd worden, waardoor de klap van uw liefdesverdriet steeds weer opnieuw keihard zal aankomen. Dit is op dit moment niet wat u nodig heeft om de draad weer op te pakken.

Bezoek ook even geen plekken die belangrijk waren voor u beiden, en doe geen dingen die u heel erg aan hem of haar doen denken.

Tip 5: Herken de fasen van liefdesverdriet

Liefdesverdriet is een proces dat qua verloop erg lijkt op een rouwproces. Het einde van een lange relatie en het overlijden van een bekende zijn allebei ingrijpende, emotionele gebeurtenissen die een grote invloed hebben op je leven, dus het is ook niet raar dat mensen deze gebeurtenissen doorgaans op soortgelijke wijze verwerken.

Als u een beetje door heeft hoe de fasen van liefdesverdriet werken, is het wellicht wat draaglijker om door dit proces heen te gaan. U weet dan dat u nu wellicht heel sterke emoties heeft, maar u heeft steun aan de kennis dat dit een noodzakelijke fase is van een proces dat u uiteindelijk tot acceptatie zal brengen. De fasen van liefdesverdriet zijn als volgt.

  • De ontkenningsfase
  • De boosheidfase
  • De onderhandelingsfase
  • De depressiefase
  • Acceptatie

Ik zal alle fasen hieronder kort behandelen, zodat u voor uzelf kan bepalen in welke fase u zich bevindt.

De ontkenningsfase

De eerste fase van liefdesverdriet is de ontkenningsfase. Het uitgaan van een relatie is bijzonder ingrijpend, en uw hersenen moeten eerst wennen aan het idee dat uw relatie klaar is. Rationeel weet u wel dat uw relatie klaar is, maar het komt nog niet echt binnen. Op een onderbewust niveau zijn uw hersenen er nog steeds niet van overtuigd dat het over en uit is. U kan het eigenlijk allemaal nog niet geloven.

De boosheidsfase

Op een gegeven moment zijn ook uw hersenen ervan overtuigd dat uw leven dan toch echt ingrijpend veranderd is, en op dat moment zal u een harde klap ervaren. Alles komt ineens in één keer binnen, en u weet op emotioneel gebied niet zo goed wat u hiermee moet. Vaak uit zich dit in gevoelens van boosheid.

Dit is geen boosheid ten opzichte van een specifiek iemand of iets, maar meer een soort algemene boosheid tegenover de omstandigheden waarin u zich bevindt. U zal waarschijnlijk vinden dat het oneerlijk is dat u in deze situatie beland bent. Ook heftige angst is normaal in dit stadium. U moet uw leven helemaal opnieuw inrichten, aangezien de voormalige situatie volledig veranderd is.

liefdesverdriet-ouderen6De onderhandelingsfase

Als de heftige emoties van de vorige fase wat zijn weggeëbd, zal u in de onderhandelingsfase komen. Dit is de fase waarin u zal willen proberen om de relatiebreuk ongedaan te maken. U realiseert zich wel dat de oude situatie voorbij is, maar u wil deze graag herstellen. Dit moet u echter niet proberen in deze fase. Als u eenmaal acceptatie bereikt hebt is er best een kans dat u weer bij uw ex terug kan komen, maar op dit moment hebt u uw gedachten hiervoor nog niet genoeg op een rij.

De depressiefase

Dit is veruit de vervelendste fase van het hele proces. Tijdens deze periode voelt u een diep verdriet en een ontzettende leegte. U kunt in deze fase het best proberen uzelf zo veel mogelijk af te leiden, maar weet ook dat dit de depressie niet volledig zal verhelpen, en dat dit gewoon een fase is waar u doorheen moet.

Acceptatie

Dit is uw uiteindelijke doel. U zal uiteindelijk vrede krijgen met de situatie zoals die is, en u zal weer gelukkig kunnen worden.

Hopelijk heeft u iets aan dit artikel om uw liefdesverdriet te verwerken. U zult een lastige periode tegemoet gaan, maar weet dat dit maar tijdelijk is, en dat u uiteindelijk weer gelukkig zal kunnen worden.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *