Van Breuk tot Berusting: De 5 Stadia Van Liefdesverdriet

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe veel relaties je al hebt gehad; liefdesverdriet is een heel naar proces, dat eigenlijk nooit went. De breuk tussen jou en je voormalige partner leidt ertoe dat je enige tijd totaal van de kaart bent, en je eigenlijk jezelf niet meer bent. Je moet jezelf opnieuw vinden tussen allerlei hevige emoties, en dat blijft altijd moeilijk.

Het kan wel iets helpen als je weet dat liefdesverdriet een proces is dat zich eigenlijk altijd in bepaalde fasen voordoet, en daarin vergelijkbaar is met een rouwproces. Daarom ga ik in dit artikel in op de 5 fasen waarin liefdesverdriet zich meestal voordoet. Ik zal uitleggen hoe je deze fasen kan herkennen, en wat je het beste kan doen om erdoorheen te komen.

Op die manier hoop ik dat ik je een handvat kan bieden om door je proces van liefdesverdriet heen te komen, wat het voor jou hopelijk allemaal iets draaglijker zal maken.

In dit artikel zal ik de volgende vijf stadia van liefdesverdriet behandelen:

  • Ontkenning
  • Boosheid
  • Onderhandeling
  • Depressie
  • Acceptatie

Stadium 1: Ontkenning

Het eerste stadium van liefdesverdriet is de ontkenningsfase. In deze fase besef je nog niet helemaal dat het uit is tussen jou en je ex. Je weet het ergens wel, maar het echte bewustzijn is nog niet tot je doorgedrongen. Deze fase wordt vaak als vreemd ervaren, omdat er nog niet heel heftige emoties bij betrokken zijn.

stadia1Je kan de ontkenningsfase vergelijken met een soort “shock”. Jullie break-up kwam als een schok binnen, en je hersenen moeten nog heel erg wennen aan deze nieuwe situatie. Hiermee bedoel ik overigens niet dat de relatiebreuk per se onverwacht hoeft te zijn. Ook een relatiebreuk die er al lang aan zat te komen, kan tot zo’n shock leiden.

Jij weet al wel dat je relatie uit is, maar je hersenen zijn wat minder snel.

Wetenschappers denken dat deze fase een soort verdedigingsmechanisme van je brein is. Je krijgt ineens te maken met een ingrijpende gebeurtenis, en je hersenen zijn bang dat je de emoties die daarbij horen niet aan zal kunnen. Als reactie daarop zetten ze deze emoties gewoon uit, waardoor er niet veel meer overblijft dan een beetje een leeg gevoel.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat kenmerkt de ontkenningsfase?

Zoals eerder al gezegd is deze fase emotioneel niet zo heel heftig, omdat hij juist gekenmerkt wordt door een gebrek aan heftige emoties. Je hebt wel het idee dat er iets heftigs gebeurd is, maar de emotionele reactie is er nog niet. Je weet wel dat het uit is, maar je voelt het nog niet. Dit komt pas later.

In deze fase kun je ook de irrationele gedachte hebben dat het allemaal vanzelf nog wel goed zal komen. Dat het gewoon een ruzie was, dat je ex wel bijdraait, dat het allemaal wel los zal lopen. Dit is, gezien het aanvankelijke gebrek aan emotie, geen onlogische conclusie, maar meestal wel een onjuiste.

Ik kan je dan ook niet echt tips geven om door deze fase heen te komen. Dit stadium passeer je pas als je hersenen echt door beginnen te krijgen dat je hele leven veranderd is, en je kan zelf niet heel veel doen om dit sneller te laten gaan. Waarschijnlijk zal je ook niet heel veel problemen hebben in dit stadium, omdat je dus nog niet zo veel emoties voelt.

stadia2

Stadium 2: Boosheid

Het tweede stadium van liefdesverdriet is het stadium van boosheid. Dit klinkt misschien een beetje raar, zeker als jij bijvoorbeeld degene bent die het heeft uitgemaakt. Misschien dat boosheid in bepaalde situaties op zijn plaats is, maar als je ex niks fout heeft gedaan, waarom zou je dan in vredesnaam boos moeten worden?

De verwarring is begrijpelijk, maar het gaat hier meestal niet om een gerichte boosheid op je ex of een specifiek ander persoon. Het gaat eerder over een soort boosheid als stemming. Je bent op één of andere manier gewoon boos op het universum of op de omstandigheden die je in deze situatie hebben gebracht. Dit uit zich op allerlei manieren.

Je hebt niet echt een reden om boos te zijn, maar daar trekt je boosheid zich niets van aan.

Als je ex nou echt iets fout heeft gedaan, kan dit zich vertalen in boosheid richting hem of haar. Was jij degene die fouten heeft gemaakt? Misschien ben je dan wel intens boos op jezelf. Of misschien geef je anderen om je heen wel de schuld van het feit dat jij en je ex uit elkaar zijn gegaan, puur en alleen omdat je ergens naartoe moet met je boosheid.

Hoe moet je omgaan met deze boosheid?

stadia3Het is belangrijk om te zien dat deze boosheid niet rationeel of gerechtvaardigd is. Het is in deze fase prima als je in je eentje op de hele wereld zit te vloeken, maar probeer dit niet te laten merken aan de personen in kwestie. Zij zijn waarschijnlijk gewoon het doelwit van jouw ongerichte boosheid. Als je nu dingen zegt die je eigenlijk niet meent, kun je daar later een hoop spijt van krijgen.

Los van boosheid richting bepaalde personen, zal dit stadium zich ook uiten in je alledaagse leven. Je zal je sneller aan dingen ergeren: iedereen is irritant, en soms lijkt het alsof de hele wereld erop uit is om jou dwars te zitten. Je mag best een beetje meegaan in die gevoelens. Dit is zelfs wel gezond, en het helpt je sneller door deze fase heen.

Zorg alleen wel dat je niet mensen hardop gaat staan uitschelden op straat, want waarschijnlijk is er helemaal niet zoveel aan de hand.

Stadium 3: Onderhandeling

Als derde fase van het liefdesverdrietproces zal het onderhandelingsstadium zich aandienen. Op dit moment ben je je al wel redelijk goed bewust van het feit dat jullie relatie uit is, maar je bent er nog van overtuigd dat dit niet zo hoeft te blijven. Je bent naarstig op zoek naar manieren waarop jij en je ex weer bij elkaar zouden kunnen komen. Je wilt dit het liefst zo snel mogelijk bewerkstelligen.

In deze fase ben je waarschijnlijk continu aan het bedenken waarom het nou uitging tussen jou en je ex, en hoe je de problemen die er waren kan oplossen zodat je ex weer bij je terug wil komen. Misschien ben je wel bezig met hoe jij moet veranderen om weer aantrekkelijk te zijn voor je ex. Of je bent al bezig met het plannen van één of ander groot gebaar om hem of haar terug te winnen.

Waarom je nu nog niet je ex kunt terugkrijgen

stadia4Het is belangrijk om te vermelden dat je hierover op dit moment nog niet rationeel kan nadenken. Je zal jezelf wijsmaken dat jullie relatie nog een toekomst heeft, ook als dit niet zo is. Zelfs als er niets meer te redden valt tussen jullie, kan jij denken dat je met een paar kleine aanpassingen je ex binnen no-time weer terug kan weten te krijgen.

Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je nu eigenlijk nog niet kan weten of je je ex wel écht terug wilt. Vaak is de wens om je ex terug te krijgen in dit stadium meer een soort heftige reactie op een grote verandering in je leven.

Je leven staat op zijn kop, en daarom wil je terug naar hoe je leven hiervoor was. Dit zal je snel vertalen in “ik wil mijn ex terug”, maar in zo’n geval wil je eigenlijk vooral je oude leven terug.

Het zou toch jammer zijn als je je ex terugwint en daar twee weken later spijt van hebt.

Het is daarom belangrijk nog niet te handelen naar je wens om hem of haar terug te krijgen. Er zijn wel situaties denkbaar waarin je je ex terug kan proberen te krijgen, maar dat moet je in dit stadium zeker nog niet doen. Op dit moment ben je hier nog te emotioneel voor. Je hebt nog te weinig afstand genomen om een rationele beslissing te kunnen nemen.

Denk je dat je nog steeds gevoelens hebt voor je ex, en wil je hem of haar terugkrijgen? Lees dan eens het volgende artikel over je ex terugkrijgen.

Stadium 4: Depressie

Dit is misschien waar je vooral aan denkt bij het woord “liefdesverdriet”, en dit is veruit het lastigste stadium om doorheen te komen. Tijdens de depressiefase heb je te maken met, hoe kan het ook anders, depressieve gevoelens. Helaas is dit ook een stadium dat gewoon doorlopen moet worden: het wegstoppen van je verdriet zal je op de lange termijn geen goed doen.

Bij het woord “depressie” denk je waarschijnlijk als eerste aan verdriet. Verdriet is in dit proces ook bijna altijd een onderdeel van die depressie. Je zal waarschijnlijk hele dagen lang zeer heftige, trieste gevoelens hebben, en je zal meer dan eens moeten huilen. Dit is niet prettig, maar het hoort nou eenmaal bij dit proces, en je kan er weinig aan doen.

Depressie is echter een veel bredere term. Ook als je niet uitzonderlijk verdrietig bent, zul je last hebben van je depressie. Je kan je lusteloos en leeg vanbinnen voelen.

stadia5

Waarschijnlijk zal je al moeite hebben met uit bed komen, omdat je gewoon geen reden meer ziet om de hele dag te doen alsof het goed met je gaat. Het liefst zou je de hele dag slapen, omdat je alleen slapend kan vergeten hoe naar je je voelt.

Deze gevoelens zijn begrijpelijk, maar je kan er het beste niet naar handelen. Als je de hele dag alleen thuis bent met je verdriet, dan zal deze fase veel langer duren dan nodig is. Je moet op een gegeven moment juist weer contact zoeken met andere mensen en af en toe naar buiten, op zoek naar vluchtige momenten van vrolijkheid die het net wat makkelijker maken om door te gaan.

Van zwelgen in zelfmedelijden is nog nooit iemand beter geworden.

Wat ik hiermee niet bedoel, is dat je je verdriet moet negeren en moet wegstoppen. Als je heftige gevoelens van verdriet voelt, geef je hier dan zo nu en dan gewoon aan over, en ga gewoon even lekker een potje zitten huilen. Dit is van essentieel belang voor de verwerking van je gevoelens. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je je sneller weer beter gaat voelen.

Stadium 5: Acceptatie

stadia6Acceptatie is het stadium waar je uiteindelijk naartoe werkt. Als je dit stadium hebt bereikt, dan besef je dat jullie relatie voorbij is, en heb je daar vrede mee. Je erkent dat jullie waarschijnlijk nooit meer bij elkaar terug zullen komen, en je kan daarmee leven.

Wanneer je acceptatie bereikt hebt, is het proces van liefdesverdriet voorbij, en kun je weer verder met je leven.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk dit stadium bereiken. Daardoor kan het gebeuren dat je jezelf wijsmaakt dat je dit stadium al bereikt hebt, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Als je zeker wil weten of je deze fase hebt bereikt, kan het helpen om na te gaan of je alle voorgaande stadia wel écht doorlopen hebt.

Is dit niet zo, dan hou je jezelf waarschijnlijk voor de gek. Ook kun je jezelf de vraag stellen of je er écht wel vrede mee zou hebben als jullie nooit meer bij elkaar zouden komen.

Hopelijk biedt dit overzicht je enige hulp met het over je liefdesverdriet heenkomen. Het blijft natuurlijk een heel vervelend proces, maar als je de verschillende fasen herkent, kun je naar een eindpunt toewerken, wat het allemaal iets draaglijker maakt. Bovendien weet je nu ongeveer hoe je met die verschillende stadia om moet gaan.

Als je nog steeds moeite hebt met je liefdesverdriet, zoek dan vooral iemand op met wie je daarover kan praten. Het is niet handig als die persoon je ex is, maar verder kan het eigenlijk iedereen zijn; een vriend, een familielid, misschien wel gewoon een goede collega. Liefdesverdriet is het ergst als je het alleen te lijf moet gaan – dus zoek iemand om bij uit te huilen!

stadia7

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *