Liefdesverdriet Symptomen Herkennen? Alle Symptomen + 8 Tips

Liefdesverdriet is helaas iets wat we allemaal op z’n minst één keer meemaken. Of jij of je partner de relatie nu verbroken heeft of je liefde onbeantwoord blijft, liefdesverdriet komt in vele vormen voor en is een ervaring die jammer genoeg voor iedereen weggelegd is.

Maar hoe weet je nu precies of je liefdesverdriet hebt? Wat zijn gevoelens die je ervaart als je liefdesverdriet hebt? Zijn die gevoelens alleen mentaal of ook fysiek? Lees hier of je liefdesverdriet hebt en wat je daaraan kunt doen!

Liefdesverdrietsymptomen

Liefde: het kan je het gevoel geven dat je door de lucht zweeft, alsof je nooit stopt met grijnzen, alsof je je levensdoel hebt gevonden en nooit meer teruggaat! Of het kan ervoor zorgen dat je je extreem misselijk, enorm zweterig en ronduit depressief voelt.

Dat komt doordat de liefde op een aantal manieren een krachtig effect heeft op je gezondheid – van de emotionele euforie die je tijdens die eerste paar maanden voelde tot de fysieke pijn veroorzakende verwoesting van een gebroken hart.

In de meeste gevallen is liefdesziekte (zowel de goede als de slechte (liefdesverdriet)) tijdelijk en verdwijnt het vanzelf – maar als het te lang blijft hangen, kun je overwegen om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Van de beperking van de psychische stoornis tot het syndroom van een gebroken hart, hier is een blik op de krachtigste vormen van liefdesverdriet:

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

1.     Je voelt je fysiek niet in orde

Het is normaal dat je een gebroken hart in je lichaam voelt. Dit overweldigende leed veroorzaakt vaak lichamelijke symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, brandend maagzuur, hoofdpijn, weinig energie, weinig eetlust, slapeloosheid, hypersomnie en verhoogde eetlust.

Maar als de gevoelens in je lichaam blijven hangen of erger worden, kan dit een teken zijn dat je meer hulp nodig hebt dan dat je ontvangt. De pijn houdt aan en begint je fysiek te beïnvloeden.

Dit kan de vorm aannemen van ziek worden, te veel of te weinig eten of huiduitslag of hoofdpijn krijgen. Je fysieke en mentale gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus het is belangrijk om voor beide te zorgen, vooral in tijden waarin je veerkracht het meest nodig hebt.

“Als je van stress al hoofdpijn kan krijgen, waarom dan niet van liefdesverdriet?’

2.     Je kan over niets anders nadenken

Het is logisch dat je ex door je gedachten rent. Maar als je ex echt het enige is waar je aan kunt denken, heb je waarschijnlijk een gebroken hart en liefdesverdriet. Het is noodzakelijk om bij te houden wanneer dingen gaan van hoe ze gewoonlijk zijn, naar opmerkelijk, naar mogelijk alarmerend.

Als je het gevoel krijgt dat het leven zonder de ander niet de moeite waard is, is dat een teken dat je wat professionele ondersteuning kunt gebruiken. Evenzo, als je het gevoel krijgt dat je waardeloos of onbeminnelijk bent na een breuk, geeft dat aan dat je liefdesverdriet zich verplaatst naar een gebied dat het best met hulp kan worden genavigeerd. Als je merkt dat je één van deze paden inslaat, is ondersteuning zeker een goed idee.

Zelfs als je eenmaal een gezond evenwicht hebt gevonden, kun je nog steeds enkele van de symptomen van liefdesverdriet ervaren, maar deze zullen waarschijnlijk beginnen te vervagen.

3.     Je vermijdt vrienden

Vriendschappen onderhouden en ondersteunen na een grote relatiebreuk en tijdens het hebben van liefdesverdriet kan ongelooflijk moeilijk zijn. Hoewel ze enkele van de belangrijkste mensen in je leven zijn, zijn vrienden geen opgeleide professionals en weten ze misschien niet hoe ze je de ondersteuning kunnen geven die je nodig hebt.

En als je nog steeds om hen heen blijft hangen, maar je niet helemaal goed voelt, geef jezelf dan niet de schuld. Als je vrienden er ziek van zijn en je voelt je vastgelopen, dan is het tijd om professionele hulp te zoeken. Het is oké om te erkennen dat je vrienden niet alles kunnen oplossen. Het is geen schande om naar een neutrale derde partij (therapeut etc.) te stappen om dit met een beetje meer gemak te doorstaan.

4.     Je voelt je verdoofd op je werk

Eén van de ergste gevoelens na een relatiebreuk is dat je te snel weer naar kantoor (of waar je ook werkt) moet, wetende dat je je niet echt op je werk kunt concentreren. Dat is vrijwel universeel. Maar als dat gevoelloze gevoel op het werk gewoon niet weggaat, is het tijd om er werk van te maken.

Als iemand een gebroken hart heeft, kan de pijn zo hevig zijn dat het ondraaglijk aanvoelt. Sommige mensen kunnen deze pijn verdragen, wetende dat het tijdelijk is en na verloop van tijd zullen ze genezen en er zelfs van leren.

Als je echter in de greep bent van liefdesverdriet, kan het ontmoedigend aanvoelen en je hele leven gaan beïnvloeden. Als liefdesverdriet zelfs je dagelijkse werkleven kleurt, is dat een teken dat je het verdient om meer tijd te nemen om voor jezelf te zorgen.

“Als je je verdriet nu negeert door je in je werk te storten, zul je er uiteindelijk alleen maar langer mee bezig zijn.”

5.     Je houdt geen rekening met je behoeften

Voor jezelf zorgen is altijd essentieel, maar het is vooral belangrijk als je aan het uitzoeken bent hoe je je leven opnieuw op jezelf kunt richten, in plaats van jezelf enkel te zien als de helft van een stel (dat nu niet eens meer samen is). Zelfs de meest saaie self care kan van groot belang zijn als je verdriet hebt.

Als je merkt dat je niet in staat bent om te douchen, je haar te kammen of naar buiten te gaan, is dat een teken dat het tijd is om hulp van buitenaf te zoeken.

Als het liefdesverdriet zo intens is dat je na ongeveer twee weken nog steeds geen zin meer hebt om te werken of naar school te gaan, je geen interesse meer hebt in het leven om je heen, je het gevoel hebt dat je letterlijk niet verder kunt of niet wil gaan met het leven – dan is het essentieel om een professional te bezoeken.

6.     Je weigert opnieuw te daten (om de verkeerde redenen)

Na een grote breuk kan opnieuw daten enorm verwarrend zijn. En wat je ook van ‘rebounds’ denkt, daten na een breuk is gewoon anders.

Hoewel het logisch kan zijn om niet direct op iets nieuws te springen, is het belangrijk om in te zien waarom je daar wel of niet voor kiest, ongeacht de uitkomst.

Let op als je weigert om daten te overwegen om de verkeerde reden; dus niet omdat je een gezonde beslissing neemt om van je single leven te genieten, maar omdat je bang bent. Je problemen uit het verleden meenemen naar de toekomst zal je niet helpen genezen. Je moet er nu eenmaal doorheen gaan, dus doe dat ook.

8 Tips Voor Liefdesverdriet

1.     Ga er doorheen, niet eromheen

We realiseren ons dat de moeilijkste taak voor iemand met een gebroken hart is om stil te staan en de breuk eens goed te voelen. Maar dat is precies wat je moet doen, omdat geen enkele vooruitgang te boeken is zonder wat tegenslagen.

Hier is een feit: je moet rouwen om verder te gaan. Je moet er dus echt doorheen gaan. Niet eromheen, er onderdoor of er bovenlangs.

“Als je wegrent voor je problemen, halen ze je vroeg of laat in.”

Door de intense pijn te doorstaan, zal je uiteindelijk uit de situatie komen als een sterker persoon die klaar is om problemen aan te pakken (en misschien wel weer om te daten). Binnenkort zal de pijn zijn macht over je verliezen en snel genoeg vergeet je de pijn die je ex je heeft gedaan.

2.     Ontkoppel en geniet weer van je onafhankelijkheid

Zelf proberen de leegte te vullen – zonder in een nieuwe relatie te haasten of wanhopig te proberen je geliefde terug te winnen – is in wezen waar het bij loslaten om draait. Zo kom je het snelst van je liefdesverdriet af.

Je moet denken: ‘ik heb niets of iemand nodig om me gelukkig te maken’. Als je de intense pijn van verdriet ervaart, is het zó moeilijk te geloven dat je weer heel kunt zijn zonder die persoon in je leven.

Maar zoals velen keer op keer hebben geleerd: dat kun je wel. Het kan echt! Het is jouw taak om de leegte op te vullen, en je kunt het… door het creatief aan te pakken en met de hulp van anderen.

3.     Sta wat fantaseren toe

Verdriet zou niet het natuurlijke proces zijn dat het zou moeten zijn, zonder enig verlangen naar de persoon die je zojuist hebt verloren.

Als je een seksuele fantasie uit je hoofd probeert te bannen, kan het erger worden. Zeker wanneer je tegen jezelf zegt: “Ik ga niet over haar fantaseren” of “Ik zal niet nadenken over hoe het zou zijn om intiem met hem te zijn”.

In een beroemde psychologische studie uit de jaren tachtig werd een groep proefpersonen verteld dat ze aan alles mochten denken, maar wat ze ook deden, ze mochten niet aan een witte beer denken. Raad eens waar ze allemaal aan dachten? (Een witte beer.)

Als je dus wilt denken aan je ex, doe dat dan gewoon.

4.     Help iemand anders

Als je pijn hebt, is het enige gegarandeerde tegengif voor je lijden en liefdesverdriet om al je gevoelens op een rijtje te krijgen, ze te sorteren en dan te proberen er een nut voor te vinden.

Wanneer je je aandacht op een andere persoon richt – vooral iemand die met dezelfde soort pijn worstelt – vergeet je jezelf even. En laten we eerlijk zijn, dat voelt op sommige dagen als een wonder. Probeer anderen dus te helpen; helpen voelt sowieso altijd goed!

5.     Lach en huil

Lachen geneest op veel niveaus, net als huilen. Denk je dat het toeval is dat je je altijd beter voelt na een flinke huilbui? Dat is dus niet zo; er zijn veel fysiologische redenen die bijdragen aan de genezende kracht van tranen.

Sommige daarvan zijn gedocumenteerd door biochemicus William Frey, die 15 jaar als hoofd van een onderzoeksteam heeft gewerkt aan het bestuderen van tranen. Eén van de bevindingen is dat emotionele tranen (in vergelijking met tranen van irritatie, zoals wanneer je een ui snijdt) giftige biochemische bijproducten bevatten, zodat huilen deze giftige stoffen verwijdert en emotionele stress verlicht. Lekker huilen dus, als je het gevoel hebt dat je dat echt even nodig hebt.

6.     Sporten

Je verdriet letterlijk ‘eruit trainen’ – door te rennen, zwemmen, sporten, wandelen of kickboksen – zal je onmiddellijke verlichting geven. Op fysiologisch niveau – omdat lichaamsbeweging de activiteit van serotonine en/of norepinehrine verhoogt en hersenchemicaliën stimuleert die de groei van zenuwcellen bevorderen – maar ook op emotioneel niveau, omdat je de leiding neemt en de meester wordt van je geest en lichaam. Bovendien kun je de kerel of dame visualiseren die verantwoordelijk is voor je pijn en hem in zijn of haar gezicht trappen. Klinkt dat niet als muziek in je oren?

7.     Creëer een nieuwe wereld.

Dit is vooral belangrijk als je wereld met die van je ex in botsing is gekomen, wat betekent dat jullie gemeenschappelijke vrienden hebben die hem of haar de afgelopen week hebben gezien. Sommigen hebben waarschijnlijk de behoefte om je erover te vertellen.

Creëer daarom je eigen veilige wereld – vol nieuwe vrienden die hem of haar niet zouden herkennen in een menigte en niet weten hoe zijn of haar naam gespeld wordt – mensen waarbij hij of zij niet langs kan komen voor een figuurlijk of letterlijk verrassingsbezoek.

“Als jij continu wordt herinnerd aan je oude leven, kun je het natuurlijk niet loslaten.”

Grijp deze kans om iets nieuws te proberen – duiklessen, een kunstles, een boekenclub, een blog – om je lichaam en geest zo te programmeren dat ze een nieuw begin verwachten … zonder hem of haar.

8.     Vergeet niet om weer lief te hebben …

Als ons hart eenmaal gebroken is door een relatie die is beëindigd, hebben we twee opties: we kunnen stukjes van ons hart afsluiten zodat op een dag niemand meer naar binnen kan, of we kunnen weer liefhebben.

Diep liefhebben, net zo intens als voorheen. Hoe meer je hebt liefgehad en jezelf hebt laten lijden vanwege je liefde, hoe meer je in staat zult zijn om je hart wijder en dieper te laten groeien. Als liefde echt gegeven en ontvangen is, zullen degenen van wie je houdt je hart niet verlaten, zelfs niet als ze vertrekken.

De pijn van afwijzing, afwezigheid en dood kan vruchtbaar worden. Ja, als je veel liefhebt, zal de grond van je hart steeds meer gebroken worden, maar je zult je verheugen op de liefde die je in de toekomst weer zal ontvangen!

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *