Wat Is een Open Relatie? 4 Tips voor een Succesvolle Open Relatie

Monogamie is een concept dat de laatste jaren steeds meer onder druk is komen te staan. Voor veel mensen werkt het prima, maar voor veel anderen is het toch wel een opgave om hun hele leven met één persoon door te brengen. Het is dan ook niet zo vreemd dat mensen tegenwoordig op zoek zijn naar andere vormen van relaties.

Eén daarvan is het idee van open relaties. Steeds meer koppels stellen hun relatie open voor anderen. Sommigen spreken al aan het begin van hun relatie af dat ze niet exclusief aan elkaar toegewijd hoeven te zijn. Misschien klinkt dit ook wel als iets voor jou. Maar wat is een open relatie nou precies, en hoe zorg je ervoor dat dit een succes wordt?

Wat is een open relatie?

Misschien kun je je in de basis wel iets voorstellen bij een open relatie, maar de kans is groot dat je niet helemaal weet wat het nou precies is. De diverse alternatieven voor monogamie verschillen in bepaalde aspecten nogal van elkaar. Voordat je kan bepalen of je een open relatie wilt, moet je natuurlijk wel weten wat het precies inhoudt. Dat zal ik je daarom allereerst even gaan uitleggen.

Een open relatie is in de basis in veel opzichten hetzelfde als “normale” monogame relatie. Je hebt gewoon een relatie met één ander persoon. Het is dus geen polyamoureuze relatie, waarin meer dan twee mensen samen een relatie hebben.

Je bent emotioneel toegewijd aan één persoon met wie je op dat moment je leven deelt, zoals je dat waarschijnlijk van relaties gewend bent.

Het verschil met een monogame relatie zit hem erin dat je elkaar toestaat om seks met anderen te hebben. Dit kun je samen met je partner doen, maar in de meeste gevallen hebben deze mensen individueel seks met anderen.

Als je het (veel te) grof zou willen zeggen, dan kun je het zien als vreemdgaan, maar dan zonder het bedrog.

Waarschijnlijk schieten er meteen een heleboel voordelen van zo’n relatie door je hoofd, maar misschien ook wel een aantal nadelen. Het kan natuurlijk hartstikke fijn zijn om seksueel vrij te zijn in een relatie. Maar er kan bijvoorbeeld ook jaloezie komen kijken bij een open relatie. Ik raad je daarom aan om goed na te denken of een open relatie wel écht geschikt is voor jou.

Is een open relatie tegennatuurlijk of fout?

Misschien lijkt een open relatie je ontzettend leuk, maar ben je er niet helemaal zeker over of je het moreel wel helemaal oké vindt. Er hangt nogal een taboe rondom open relaties. Veel mensen zien het als zwakte van de mensen die zoiets proberen, of als een veredelde vorm van vreemdgaan. Deze mensen zijn, bewust of onbewust, bang dat een open relatie iets fouts of tegennatuurlijks is.

Of iets fout is zal natuurlijk voornamelijk afhangen van jouw eigen normen en waarden. Maar als je het mij vraagt, is er niets immoreel aan een open relatie. Zolang alle betrokken partijen instemmen met de open relatie en hier geen problemen mee hebben, dan wordt er niemand iets negatiefs aangedaan.

Zolang je niemand pijn doet met je acties, hoe kunnen ze dan fout zijn?

Een iets logischer klinkend argument is dat open relaties volgens sommigen tegennatuurlijk zouden zijn. Dat argument kan ik vrij duidelijk ontkrachten. Zo’n 10.000 jaar geleden was de menselijke bevolking op aarde ongeveer 85% polygaam, en hadden mensen dus meerdere partners. Hierdoor passen mensen ook beter bij andere zoogdieren: slechts 3% van alle zoogdiersoorten is monogaam.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat monogamie “slecht” is. Welke relatie voor jou goed is, zal van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Als jij meer dan gelukkig bent met één seksuele partner, dan is daar helemaal niets mis mee. Maar wanneer een open relatie beter bij jou past, laat je dan niet tegenhouden door dit soort moralistische argumenten. Doe wat voor jullie goed voelt!

Hoe maak je een succes van een open relatie? 4 tips

Misschien denk je dat een open relatie écht iets voor jou is, en kun je niet wachten om hiermee te beginnen. Ik wens je daar natuurlijk alleen maar heel veel succes en plezier bij, maar ik raad je aan om eerst nog even de rest van dit artikel te lezen. Omdat de meeste mensen toch vooral aan monogamie gewend zijn, zal een open relatie best even wennen zijn.

Ik zal je daarmee gaan helpen, aan de hand van de volgende tips:

  • Zorg dat je zeker weet dat je niet jaloers wordt
  • Maak duidelijke afspraken
  • Hou seks en liefde gescheiden (buiten je relatie)
  • Zie een open relatie niet als oplossing voor je relatieproblemen

Tip 1: Zorg dat je zeker weet dat je niet jaloers wordt

Een argument dat je weleens hoort tegen open relaties, is dat mensen van nature jaloers zijn. Dit geldt zeker wanneer het op hun partner aankomt, en daarom zouden open relaties gedoemd zijn om te falen. Ik ben er zeker niet van overtuigd dat dit van nature zo is, anders waren er vroeger niet zoveel polygame culturen geweest.

Wat echter in mijn ogen wel zo is, is dat monogame relaties in onze samenleving zo normaal zijn, dat we eigenlijk hebben aangeleerd om jaloers te zijn als het op onze partner aankomt. Mensen in open relaties worden soms jaloers op andere mannen of vrouwen die het met hun partner doen. Dit is niet omdat ze het hun partner niet gunnen, maar omdat ze hebben geleerd dat hun partner van hen is.

Je kan nog zo goed weten dat je gevoelens nergens op slaan, maar gevoelens zijn niet rationeel.

Dat gaat natuurlijk tegen het principe van een open relatie in; je bent juist vrij om met andere mensen seks te hebben. Zolang iedereen weet waar hij aan begint, is er niets mis mee als je elkaar in een relatie je lolletje gunt. Toch is het zo dat deze kennis alleen vaak niet genoeg is om die jaloezie te stoppen. In dat soort gevallen zie je een open relatie zo nu en dan toch stuklopen.

Als je van je open relatie een succes wilt maken, zul je dus je best moeten doen om die jaloezie uit te schakelen. Wees ook niet bang om het (voorzichtig) met je partner over deze gevoelens te hebben. Soms hoef je alleen maar even bevestiging van je partner te horen dat hij/zij alleen van jou houdt. En als je écht denkt niet van die jaloezie af te komen, dan is een open relatie misschien toch niets voor jou.

Tip 2: Maak duidelijke afspraken

Als jij en je partner allebei graag een open relatie willen, dan kun je denken: oké, dan spreken we dat af, en dan zal het allemaal wel goed komen. Dan is er echter een kans dat je later ineens onaangenaam verrast wordt wanneer je partner al zijn of haar bedpartners mee naar jullie huis neemt. Of wat vind je ervan als hij of zij seks met je vrienden of vriendinnen begint te hebben?

Je gunt je partner misschien wel seks buiten de deur, maar gun je je beste vriend ook seks met jouw partner?

Het is daarom belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt voor je aan een open relatie begint. Er zijn vast voor jullie allebei dingen die jullie niet prettig zouden vinden. Om pijn in de toekomst te voorkomen, kun je dit maar beter aan het begin alvast uitspreken en hier afspraken over maken. Dat klinkt misschien niet ontzettend opwindend, maar het is wel zo slim om te doen.

Wees ook niet bang om na jullie beslissing en jullie aanvankelijke afspraken gesprekken te blijven voeren over jullie open relatie. Merk je dat je bepaalde aspecten hiervan vervelend vindt? Dan kun je dit ook later absoluut nog uitspreken, en nieuwe afspraken maken als jullie dat nodig vinden. Een open relatie kan alleen slagen als je die op zo’n manier vormgeeft, dat jullie je er allebei prettig bij voelen.

Tip 3: Hou seks en liefde gescheiden (buiten de deur)

Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is een open relatie in de basis nog steeds gewoon een relatie met één persoon. Je bent emotioneel trouw aan alleen die persoon, en alleen voor je fysieke behoeften mag je buiten de deur op zoek gaan. Dit is iets wat je goed in je achterhoofd moet houden als je een open relatie gaat proberen.

Het is belangrijk dat je seks en liefde gescheiden weet te houden als het op andere mensen dan je partner aankomt. Als je verliefd wordt op anderen, dan wordt het simpele concept van een open relatie ineens een stuk ingewikkelder. Want seks hebben met iemand anders dan je partner, waar je óók emotionele gevoelens voor hebt, dat is eigenlijk gewoon vreemdgaan.

Ook in een open relatie kunnen mensen vreemdgaan.

Misschien denk je wel dat dit je gemakkelijk zal afgaan, omdat je helemaal niet snel verliefd wordt. Je bent gewoon op zoek naar meer seksuele vrijheid. Als dat het geval is, dan moet ik je wel vertellen dat er een hormonale en psychologische reactie plaatsvindt als je seks hebt met iemand. Hierdoor kun je toch makkelijker gevoelens ontwikkelen voor iemand met wie je het bed deelt.

Een goede manier om dit te vermijden is natuurlijk om niet te vaak met dezelfde persoon seks te hebben. Eén of twee keer vrijblijvende seks met iemand zal je niet verliefd op die persoon maken. Hoe vaker je het met dezelfde persoon doet, hoe groter de kans dat je toch gevoelens voor iemand ontwikkelt.

Tip 4: Zie een open relatie niet als een oplossing voor je relatieproblemen

Deze laatste tip lijkt misschien een beetje uit het niets te komen. Het zal je echter verbazen hoeveel mensen voor een open relatie kiezen omdat ze problemen in hun relatie hebben. Ze hebben het idee dat al hun relatieproblemen zich vanzelf zullen oplossen als ze elkaar wat meer vrijheid geven. Als we wat minder op elkaars lip zitten, dan zal het toch ook wel beter gaan tussen ons?

Het klinkt niet logisch, en dat is het ook niet. De enige reden om een open relatie te nemen, is omdat jullie allebei graag een open relatie willen. Als je het om een andere reden doet, dan ben je jezelf voor de gek aan het houden. Uiteindelijk zal ook een open relatie dan niet werken, waardoor je bedrogen uitkomt.

Ik wil hier nog wel enige nuance aan toevoegen. Is jullie probleem dat jullie het moeilijk vinden om monogaam te zijn, terwijl jullie wel van elkaar houden? Dan kan een open relatie vaak natuurlijk wél een oplossing zijn. Andere problemen zou ik echter niet op die manier proberen op te lossen.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *