6 Tips om het Einde van een (Lange) Relatie te Verwerken

Als er iets is wat je leven enorm overhoopgooit, en een heleboel nare en verwarrende emoties veroorzaakt, dan is het wel het einde van een relatie. Zelfs als de relatie maar een paar maanden heeft geduurd, kan het uitgaan hiervan al tot liefdesverdriet leiden. Als het ook nog eens om een lange relatie ging, dan is dat natuurlijk nog veel meer het geval.

Wanneer jij het einde van een (lange) relatie wil verwerken, dan kun je daar alle hulp bij gebruiken die je kan krijgen. Daarom probeer ik je in dit artikel zo goed mogelijk door je liefdesverdriet heen te helpen, zodat je weer verder kan met je leven. Ik doe dat via de volgende zeven tips, die jou ongetwijfeld van pas zullen komen in het verwerkingsproces:

  1. Geef jezelf de tijd om alles te verwerken
  2. Vermijd sociaal contact niet te veel
  3. Probeer je een toekomst zonder je ex voor te stellen
  4. Verberg alles wat je doet denken aan je ex
  5. Geef jezelf niet overal de schuld van
  6. Geef toe dat je relatie niet perfect was

Tip 1: Geef jezelf de tijd om alles te verwerken

Iedereen die het ooit heeft ervaren, weet dat liefdesverdriet een enorm nare toestand kan zijn. Als je echt last hebt met het verwerken van het einde van je relatie, kan het voelen alsof je niet meer jezelf bent. Ook kan het lijken alsof er geen toekomst bestaat zonder je ex. Ik snap dan ook maar al te goed dat je hier zo snel mogelijk doorheen wil komen.

Dit heeft helaas vaak tot gevolg dat mensen hun leven te snel weer oppakken. Ze willen zo snel mogelijk van al die nare gevoelens af zijn, en dus worden die gevoelens op een gegeven moment simpelweg weggestopt. Mensen storten zich in hun werk, of gaan veel te snel weer daten, om dat liefdesverdriet maar niet te hoeven voelen.

Deze mensen krijgen op een later moment bijna altijd alsnog de klap te verwerken. Omdat ze hun gevoelens eigenlijk niet verwerkt hebben, zullen ze weer volledig terugvallen als ze ook maar één keer iets te hard worden geconfronteerd. Dit kan ertoe leiden dat je jaren met je liefdesverdriet blijft rondlopen, omdat je ontkent dat dat verdriet er überhaupt is.

“Liefdesverdriet is als schimmel in je badkamer: het gaat niet weg als je het negeert.”

Op de lange termijn werkt het daarom veel beter als je jezelf nu de tijd geeft om je gevoelens te verwerken. Het is naar dat je nu de dingen voelt die je voelt, maar je moet dit voelen om het te verwerken en uiteindelijk over je verdriet heen te komen. Door die pijn nu toe te laten, bespaar je jezelf veel meer pijn in de toekomst.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Vermijd sociaal contact niet te veel

Als een langdurige relatie net is uitgegaan, hebben veel mensen de neiging om de hele dag alleen thuis te zitten. Ze voelen zich lusteloos sinds het uitgaan van de relatie, en bovendien zijn ze vaak emotioneel instabiel, en willen ze niet dat anderen ze op deze manier zien. Hoewel ik het best snap als jij deze neiging hebt, zou ik je toch aanraden om hier niet aan toe te geven.

Als je dit soort heftige emoties wil verwerken op een gezonde manier, dan is sociaal contact daarbij namelijk van groot belang. Wanneer jij de hele dag alleen maar je eigen negatieve gedachten hebt om je gezelschap te houden, dan ga je natuurlijk steeds negatiever denken. Bovendien zul je je op den duur eenzaam voelen. Dit zorgt er allemaal natuurlijk alleen maar voor dat je je steeds slechter voelt.

Hoe moeilijk het nu ook voor jou is, het is toch echt belangrijk om mensen te zien in deze periode. Ik snap het best als je nu geen zin hebt om naar feestjes te gaan of in hele grote groepen samen te komen, en dat hoeft ook niet. Zo nu en dan afspreken met één of twee goede vrienden is ook al hartstikke goed.

“Mensen zijn sociale wezens, die uiteindelijk gek worden in hun eentje.”

Ik wil hier nog wel even aan toevoegen dat je je best af en toe terug mag trekken. Je hoeft echt niet de hele dag het gezelschap van andere mensen op te zoeken. Het is ook belangrijk om af en toe alleen te zijn, zeker als je verdriet aan het verwerken bent. Sociaal contact is goed, maar wanneer je nooit alleen bent, leer je ook nooit meer om alleen gelukkig te zijn. Zoals met zoveel dingen in het leven is het vooral van belang om de juiste balans te vinden.

Tip 3: Probeer je een toekomst zonder je ex voor te stellen

Eén van de emoties die vaak komt kijken bij het uitgaan van een relatie, is lusteloosheid. Je hebt eigenlijk nergens zin in, en je hebt zelfs moeite om in de ochtend je bed uit te komen als het niet hoeft. Dit heeft er vaak mee te maken dat mensen geen toekomst meer voor zich kunnen zien nu het uit is met hun partner. Als je niks hebt om naartoe te leven, waarom zou je dan nog moeite doen?

Op zich snap ik dit natuurlijk best. Indien je een lange relatie achter de rug hebt, dan had je waarschijnlijk allemaal toekomstplannen met de persoon die nu je ex is. Nu al die plannen ineens zijn weggevallen, lijkt het alsof je toekomst volledig in duigen is gevallen. In werkelijkheid is dat natuurlijk niet het geval.

“Het is helemaal niet erg als je leven anders loopt dan je had verwacht.”

Het uitgaan van een lange relatie kan voelen als het einde van de wereld, maar dat is het niet. Er ligt een toekomst zonder je ex voor jou in het verschiet, en het kan helpen om je die toekomst te proberen voor te stellen. Zodra jij het idee hebt dat het op de lange termijn allemaal wel weer goedkomt, zal je ook enthousiaster worden over je dagelijkse leven.

Het helpt hierbij om jezelf voor te houden dat er nog heel veel potentiële partners in de wereld te vinden zijn. De meeste relaties eindigen uiteindelijk, maar bijna iedereen vindt ook weer een nieuwe relatie, tot ze de persoon hebben gevonden met wie ze oud worden. Er is geen enkele reden dat dit niet ook voor jou zou gelden, dus je zal echt niet vanaf nu je hele leven alleen blijven.

Tip 4: Verberg alles wat je doet denken aan je ex

Als jij een lange relatie achter de rug hebt, dan is er een heel lange periode geweest dat jouw leven gelijkliep met dat van je partner. In die tijd hebben jullie een heleboel herinneringen opgebouwd. Waarschijnlijk staat je hele huis daarom vol met spullen die je aan je ex doen denken. Nu jullie relatie uit is, is het erg pijnlijk om steeds met die spullen te worden geconfronteerd.

Voor nu is het daarom het beste als je al die spullen niet hoeft te zien. Je denkt momenteel al genoeg aan je ex, en je hebt die herinneringen aan jullie relatie dus echt niet nodig. Wanneer je hier continu naar moet kijken, kom je alleen maar in een negatieve spiraal terecht, waarin je jezelf steeds verdrietiger maakt. Dat is natuurlijk niet hoe je over je liefdesverdriet heen zal komen.

“Je moet nu zelf een nieuw leven opbouwen, niet blijven hangen in je oude leven met je ex.”

Als je het over je hart kan verkrijgen om deze spullen weg te doen, dan is dat natuurlijk een prima oplossing. Ik kan me echter ook voorstellen dat dat misschien te moeilijk is. Het weggooien van dit soort spullen betekent ook het accepteren dat het definitief klaar is tussen jullie, en voor die stap ben je misschien nog niet klaar.

Daarom adviseer ik je om deze spullen in ieder geval ergens op te bergen waar je ze nooit hoeft te zien. Elk cadeautje dat je ooit van je ex hebt gehad, en elke foto van jullie als lachend stel, en alles wat je verder met je ex associeert. Gooi het in een opslaghok, in een doos achterin je kast, of ergens in een la die je nooit opent.

Tip 5: Geef jezelf niet overal de schuld van

Zoals ik eerder al even noemen, kan het uitgaan van een lange relatie voelen alsof je wereld instort. Als er zoiets heftigs gebeurt in ons leven, dan is één van de manieren waarop we daarmee om proberen te gaan het zoeken van verklaringen. Daarom komen veel mensen na het uitgaan van hun relatie al snel tot de conclusie dat het hun eigen schuld was.

Hoewel het prima is om te leren van je ervaringen, is dit niet het moment om jezelf de schuld te geven van het uitgaan van je relatie. Als jullie relatie uiteindelijk gestrand is, dan ben ik er 100% zeker van dat jullie allebei verkeerde dingen hebben gedaan, en dat er niet één persoon is die ervoor heeft gezorgd dat het uiteindelijk geen stand heeft gehouden.

Het is daarom oneerlijk om jezelf overal de schuld van te geven. Het is daarnaast ook slecht voor het verwerken van je verdriet. Als jij over het einde van je relatie heen wil komen, wil je dus uiteindelijk weer gelukkig worden. Dit kan alleen als jij zelf gelooft dat je het verdient om gelukkig te zijn. Het moment waarop je jezelf dat gunt, zal echter nooit komen wanneer jij jezelf allerlei verwijten maakt.

“Je kan niet gelukkig zijn als je jezelf haat.”

Hiervoor zul je moeten accepteren dat je relatie definitief voorbij is. Zodra je dit accepteert, kun je ook inzien dat het geen zin heeft om de hele tijd na te denken over wat er fout is gegaan. Je kan je fouten niet meer herstellen, daar is het nu simpelweg te laat voor. Het enige wat je nu nog kan doen, is accepteren dat die fouten zijn gemaakt, en het vervolgens loslaten.

Tip 6: Geef toe dat je relatie niet perfect was

Na het uitgaan van een lange relatie, voelt het alsof je alles kwijtgeraakt bent. Hoewel ik dat best snap, zorgt dat er ook voor dat je een onrealistisch beeld krijgt van je relatie met je partner. Je vergeet dan al snel de negatieve kanten aan je relatie, waardoor er in je hoofd een soort ideaalbeeld ontstaat wat helemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Dit lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Dit maakt het namelijk veel moeilijker om te accepteren dat je relatie voorbij is. Als je dit niet kunt accepteren, zal je het einde van je relatie ook nooit kunnen verwerken. Het is dus belangrijk dat je gaat inzien dat je relatie niet perfect was, en dat je dit durft toe te geven aan jezelf.

Het kan op dit moment moeilijk zijn om kritisch na te denken over je ex en over jullie relatie, omdat je nog te veel last hebt van verwarrende gevoelens. Om je relatie toch te relativeren, kan het helpen om na te denken over de redenen dat het uitging. Waarschijnlijk waren er wel degelijk problemen in jullie relatie, anders was het niet uitgegaan.

“Relaties eindigen niet omdat alles van een leiden dakje gaat.”

Ook kan het helpen om na te denken over de dingen die je miste bij je partner. Er zijn maar weinig partners die elkaar echt álles kunnen geven wat de ander zou willen. Dat is niet erg, maar het betekent wel dat je kunt uitkijken naar een nieuwe relatie ergens in de toekomst, waarin je misschien die dingen vindt die je ex je niet kon geven. Het is immers makkelijker om dit hoofdstuk in je leven af te sluiten als je kunt uitkijken naar een volgend hoofdstuk.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *