Relatieproblemen? 10 Redenen om Wel of Niet Uit Elkaar te Gaan

Het ene moment lagen jullie nog heerlijk knus – en verliefd – in elkaars armen genesteld op de bank. Je kon je op dat moment geen plek ter wereld bedenken waar je liever had willen zijn. Nu denk je daar wel anders over. Want als jullie al samen op de bank zitten, zou je er zo nog twee personen tussen kunnen plaatsen. Het is symbolisch voor jullie relatie – er is een flinke afstand tussen jullie.

Daarom zit je nu met de brandende vraag: moeten jullie nog wel bij elkaar blijven, of kunnen jullie beter uit elkaar gaan? Het breekt je hart om eraan te denken dat je partner weer praktisch een vreemde voor je zou kunnen worden. Maar wat als jullie daar uiteindelijk beiden beter van worden? Dit artikel biedt jou een helpende hand bij het nemen van deze moeilijke beslissing.

In den beginne

Iedere love story begint ergens. Misschien kwamen jullie elkaar per toeval tegen in de trein. Of misschien zaten jullie bij elkaar in de klas. Misschien waren jullie buren, of collega’s. Maar er was iets aan hem/haar dat jouw interesse wekte. Dat betekende niet per direct dat je meteen tot over je oren verliefd op hem/haar werd, maar je wist wel dat er íets tussen jullie was. En dat wilde je exploreren.

Van interesse naar verliefdheid

Hoewel het verschijnsel in menige romantische komedie voorkomt, bestaat de vraag of het wel echt mogelijk is – liefde op het eerste gezicht. Want kun je wel echt verliefd worden op iemand die je eigenlijk helemaal niet kent? Of voel je slechts aantrekkingskracht, lust? Of misschien is het wel een kwestie van: ‘’je moet het meegemaakt hebben om het te weten.’’

Ertegenover staat echter een compleet gebrek aan romantische of prettige gevoelens bij een eerste ontmoeting (en een tweede, derde, vierde…). Tot er een moment van realisatie komt waarop beseft wordt dat die zogenaamde ‘’klier’’ of ‘’tuthola’’ stiekem toch best leuk is. Ook dan kunnen de twee personen in kwestie verliefd op elkaar worden.

Conclusie:

Liefde is onvoorspelbaar en er valt geen touw aan vast te knopen.

Stadia van verliefdheid

Toch valt er grofweg een aantal stadia te ontdekken die je doorloopt als je verliefd wordt op iemand:

  1. Het moment van besef. Zelfs als je hem/haar eerst als ’s werelds vervelendste persoon zag, kan er opeens een moment komen waarop die irritaties verdwijnen. Want ineens zie je in hoe mooi zijn/haar lach is, hoe lief hij/zij is naar familieleden, etc.
  2. Je staat met je mond vol tanden. Ie-de-re keer weer als hij/zij iets tegen je zegt. Of als je eindelijk een gesprek met hem kunt aanknopen. Het is net alsof je brein in pudding verandert – verschrikkelijk.
  3. Je fantaseert over jullie samen. Plots speelt hij/zij de hoofdrol in jouw (dag)dromen. En je dagboek is gevuld met jouw fantasieën of met analyses van jullie interacties. Ergens weet je wel dat je je gedraagt als een verliefde puber, maar je kunt het niet helpen. Je wilt alsmaar over hem/haar praten, aan hem/haar denken, mét hem/haar praten.
  4. Je wordt:
    • Bitter. Dan opeens kom je tot de conclusie dat je je echt over deze verliefdheid heen moet zetten. Hij/zij ziet jou toch niet zitten, jullie zullen toch nooit bij elkaar komen.
    • Besluitvaardig. Oké, genoeg met die fantasieën. Als jij werkelijk zo gek op hem/haar bent, moet je actie ondernemen, besluit je. Want wie weet is hij/zij wel net zo gek op jou. En wie weet komen jullie wel bij elkaar.
  5. Jij kiest ervoor om:
    • Je over hem/haar heen te zetten. Goed, misschien was hij/zij wel heel leuk. Maar weet je wel zeker dat je hem/haar leuk genoeg vindt om er werk van te maken?
    • Hem/haar te benaderen. Doodeng. Maar tegelijkertijd pompt de adrenaline door je lichaam en voel je die heerlijke thrill, alsof je op het punt staat uit een vliegtuig te springen. En ergens doe je ook zoiets: Je laat jezelf in het diepe vallen – en hoopt dat hij/haar jou op zal vangen.

Van verliefdheid naar liefde

Heb je dus aan hem/haar kenbaar gemaakt dat je hem/haar wel ziet zitten – en hij/zij aan jou – dan volgt er een periode waarin jullie elkaar beter gaan leren kennen. Want verliefdheid is niet hetzelfde als liefde. Liefde vergt nog veel meer diepgang. Liefde is dat punt waarop je de ander op de eerste plaats zet. Hem/haar gelukkig zien, wordt jouw prioriteit.

En terwijl verliefd zijn nog kan voelen alsof je jezelf van een klif afstort, met alle onzekerheden die erbij komen kijken (‘’Vindt [hij/zij] mij wel echt zo leuk?’’), voelt liefde veel zekerder. Een aantal signalen dat je in het stadium van liefde bent aanbeland:

  • Het voelt gemakkelijk, vanzelfsprekend.
  • Je maakt je geen zorgen dat je met een gebroken hart eindigt.
  • Je voelt je veilig bij hem/haar.
  • Je voelt je comfortabel genoeg om zo gek mogelijk te doen – hij/zij gaat toch nergens heen.
  • Je praat samen over de toekomst.
  • Als hij/zij down is, ben jij dat ook.
  • Zelfs de saaiste of vervelendste activiteiten worden aangenaam, zolang je ze samen met hem/haar doet.

Vechten voor de liefde

En toen waren jullie ineens een stel, volledig in love. Met al die plezierige sensaties en ervaringen die je partner bij jou creëert (of creëerde), is het niet zo gek dat je hem/haar liever niet laat gaan. Je wilt vechten voor jullie liefde. Vechten voor die momenten samen waarop je alleen op elkaar hoeft te focussen. Die momenten waarop niets in de wereld ertoe lijkt te doen, behalve jullie tweetjes.

Maar hoe ontzettend pijnlijk het ook kan zijn om het aan jezelf toe te geven, soms zijn zelfs die momenten samen het niet meer waard om voor jullie relatie te vechten. Alleen, hoe weet je nou wanneer jullie relatie het vechten wel of niet waard is?

Redenen om uit elkaar te gaan

Ten eerste zullen de redenen besproken worden om toch maar wél uit elkaar te gaan. In welke situaties kan je beter besluiten om er een punt achter te zetten?

Reden #1: Het vertrouwen is weg

Misschien is een van jullie – of beiden – vreemdgegaan. Of is een van jullie te vaak zijn/haar afspraken niet nagekomen. Hierdoor voelt de ander zich geen prioriteit meer van zijn/haar partner. Het vertrouwen in de eigen partner of in de liefde tussen de zelf en de partner is daardoor afgenomen of compleet verdwenen. En wil je dan nog wel echt samenblijven met je partner?

Reden #2: Dingen die je eerst zo leuk aan hem/haar vond, daar erger je je nu mateloos aan

Die o-zo schattige rimpeling rond zijn/haar neus als hij/zij lacht. Of die behoefte om altijd drie keer te controleren of de deur écht op slot zit – die halen nu het bloed onder je nagels vandaan.

Het zijn dit soort kleine dingen waaraan je je opeens enorm bent gaan ergeren.

Maar dat kan juist betekenen dat er een groter probleem speelt, waar je voor wegloopt door je te focussen op kleine irritaties. Uit elkaar gaan voelt eng, onwennig, dus kies je er (onbewust) voor om je energie en angsten te fixeren op kleine dingen. Stel jezelf daarom ook de vraag: Waarom erger ik me hier nú ineens aan?

Reden #3: Het voelt alsof jullie relatie geen toekomst meer heeft

Wanneer het voelt alsof jullie relatie uitzichtloos is en alsof er geen puf meer in zit, of – bijna nog erger – als jullie enkel bij elkaar blijven omdat je denkt dat het ‘’toch niet beter kan worden dan dit’’ (met een ander), wordt het toch tijd om er een punt achter te zetten. Dat neemt niet weg dat die relatiebreuk ontzettend veel pijn kan doen, maar het is toch beter voor jullie beiden.

Reden #4: Jullie hebben ofwel géén seks meer of alleen nog maar seks

Hebben jullie een relatie waarbij jullie het allebei prima vinden om weinig tot geen seks te hebben, oké – zolang jullie andere manieren vinden om intiem met elkaar te zijn. Intimiteit is namelijk ontzettend belangrijk voor een relatie. Zo blijft de band tussen jullie sterk.

Seks lijkt de meest logische manier om intiem met elkaar te zijn – dichter tot elkaar kun je fysiek in ieder geval niet komen. Toch zou je zelfs als je dagelijks (meerdere keren) seks hebt, niet verder van elkaar verwijderd zijn. Intimiteit zit hem ook juist in de kleine dingen. Hand in hand lopen, een knuffel bij het thuiskomen, de kleine strelingen hier en daar.

Betekent een gebrek aan seks of juist een overdaad aan seks dat de intimiteit uit jullie relatie verdwenen is tot the point of no return, is het maar beter om elkaar te gaan.

Reden #5: Je betrapt jezelf erop dat je hem/haar ontloopt

Als jij je partner expres uit de weg gaat omdat je niet wilt accepteren of uitspreken dat je niet echt verliefd meer op hem/haar bent, dan is dat eigenlijk een grote rode vlag. Als je een relatie hebt met iemand, zou je zo vaak mogelijk bij hem/haar horen te willen zijn. Besef jij ineens dat dit bij jou toch niet het geval is, kun je hier maar beter zo snel mogelijk eerlijk over zijn naar je partner toe.

Redenen om niet uit elkaar te gaan

Gelukkig hoeven relatieproblemen en onzekerheden niet altijd tot de conclusie te leiden dat jullie uit elkaar moeten gaan. De volgende redenen kunnen een goede motivatie vormen om tóch te vechten voor jullie relatie.

Reden #1: Uit elkaar gaan is een vlucht, geen oplossing

Jullie hebben op dit moment problemen. Problemen waardoor jij bent gaan twijfelen of het wel verstandig is om jullie relatie voort te blijven zetten. Maar wat je je moet afvragen is: is uit elkaar gaan wel echt de beste optie, of ga je door uit elkaar te gaan slechts je problemen uit de weg? Oftewel, is de koek echt op, of moeten jullie ‘gewoon’ iets harder voor jullie relatie vechten?

Als de reden is dat jij (of jullie beiden) bang bent om problemen onder ogen te zien, terwijl jullie liefde eigen nog sterk is, is dat geen reden om uit elkaar te gaan. Vecht juist voor jullie relatie, zelfs als je daarvoor eerst flink door het stof moet!

Reden #2: Door moeilijkheden wordt jullie liefde uiteindelijk alleen maar sterker

Daarbij geldt: Als je eenmaal samen die moeilijke tijden hebt doorstaan, zullen jullie daar als stel alleen maar sterker uit komen. Want als het écht goed zit tussen jullie, zal jullie liefde echt wel tegen een stootje kunnen. De volgende quote bestaat niet voor niets:

Ware liefde overwint alles.

Maar dat betekent dus wel dat jullie moeite moeten blijven doen voor jullie relatie en elkaar. Zie jullie liefde als een plantje dat je water moet blijven geven om het in leven te houden. Doe je dat consistent, kan het uitgroeien tot iets heel moois en duurzaams.

Reden #3: Er is niemand anders met wie jij jouw leven zou willen delen

Vraag jezelf eens af of jij het wel voor je kunt zien – je leven delen met een ander dan je huidige partner. Trek je je neus al op bij de gedachte dat je naast een andere man/vrouw wakker wordt dan je partner, dan zou dit je toch wel moeten vertellen dat je huidige partner het vechten waard is. Natuurlijk zullen er ups en downs zijn, maar uiteindelijk zal je met niemand zo gelukkig zijn als hij/zij.

Reden #4: Zonder hem/haar ziet het leven er een stuk kaler en saaier uit

Zit jij goed in je vel, dan heb je natuurlijk eigenlijk niemand echt nódig om een goed leven te leiden. Jij kunt prima voor jezelf zorgen en het gezellig hebben. Maar met je partner aan je zijde ziet alles er toch nét een stukje rooskleuriger uit. Aan hem/haar heb je niet alleen een partner, maar een beste vriend(in). Dus als je mocht kiezen – en dat mag je! – zou je toch liever mét hem/haar zijn.

Reden #5: Jullie hebben nóg een hele belangrijke reden om te vechten: jullie kinderen

In jullie geval staat er misschien nog wel veel meer op het spel, of beter gezegd, zijn er meerdere personen in het spel – jullie kinderen. En oké, kinderen moeten niet de enige reden zijn dat jullie bij elkaar blijven. Kinderen voelen het echt wel aan als papa en mama liever niet meer samen zijn. En jullie verdienen het ook om gelukkig te zijn.

Maar houden jullie nog wel van elkaar, ondanks alle problemen, en willen jullie jullie kinderen graag binnen een ‘heel’ gezin laten opgroeien, vecht dan voor jullie relatie! Tuurlijk kan het zwaar zijn, maar als je dan ziet hoe lief je partner met jullie kinderen omgaat, word je toch plots weer helemaal opnieuw verliefd.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *