Top 10 Redenen Waarom Mannen en Vrouwen Vreemdgaan

Ieder jaar weer gaan er in Nederland relaties stuk door vreemdgaan. 22 tot 31 procent van de Nederlanders gaat volgens verschillende onderzoeken vreemd. Meestal komt dit als een grote schok voor hun partners, die helemaal niet het idee hadden dat er iets mis was met hun relatie. Dat is echter niet de enige reden waarom mensen vreemdgaan.

Er zijn tal van redenen waarom honderdduizenden mannen en vrouwen in Nederland elk jaar vreemdgaan. Soms komt dit inderdaad doordat ze gewoon niet meer van hun partner houden, maar veel vaker ligt dit veel ingewikkelder. In dit artikel zullen 10 veel voorkomende redenen langskomen dat mensen vreemdgaan.

Reden 1: Gebrek aan waardering

Dit zou heel goed de belangrijkste reden kunnen zijn waarom mensen vreemdgaan. Zowel mannen als vrouwen vinden het belangrijk om door hun partner gewaardeerd te worden, en als een van beide partijen in een relatie het gevoel heeft dat dat niet meer het geval is, dan zal deze persoon gevoeliger worden voor de aandacht van anderen.

vreemdgaan1Wetenschappelijk onderzoek lijkt dit te ondersteunen. Relatietherapeut Neuman schrijft in zijn boek “The Truth About Cheating” over een onderzoek dat hij onder 200 vreemdgaande mannen heeft gehouden. Maar liefst 48% van deze mannen gaf aan dat ze emotioneel ontevreden waren in hun relatie, slechts 8% gaf aan dat het om de seks ging.

Uiteraard wil ik niet zeggen dat het jouw schuld is als je partner vreemdgaat. Ik wil ook niet zeggen dat dit betekent dat je partner je niet waardeert. Dit betekent allemaal natuurlijk niet dat het niet ontzettend fout is om vreemd te gaan, ongeacht de reden. Als je echter wilt begrijpen waarom je partner vreemdgaat, kan het geen kwaad om na te gaan of je hem of haar het idee zou kunnen hebben gegeven dat je hem of haar niet waardeert.

Wanneer je wilt voorkomen dat je partner vreemdgaat, kan het geen kwaad om af en toe te laten merken dat je hem of haar nog steeds aantrekkelijk vindt. Als iedere partner zich gewaardeerd zou voelen, zou een heel groot deel van de overspelgevallen niet meer plaatsvinden.

Reden 2: De relatie zit in een sleur

Als je het idee hebt dat je relatie in een sleur zit, zul je waarschijnlijk sneller geneigd zijn om ergens anders wat variatie te zoeken. Je kan nog zo veel van je partner houden, maar je wil toch een beetje spanning in een relatie, en als je dat niet krijgt kiezen veel mensen er toch voor om vreemd te gaan.vreemdgaan2

Natuurlijk hadden deze mensen hier beter met hun partner over kunnen praten, maar daar heeft niet iedereen de moed voor, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat hun partner dit als belediging zal opvatten.

Bij mannen komt hier nog bij dat ze van nature wat minder monogaam zijn ingesteld dan vrouwen. Instinctief willen alle diersoorten, ook mensen, hun DNA doorgeven door zich voort te planten. Een vrouw kan maar eens in de 9 maanden een kind krijgen, dus als zij willen dat hun DNA overleeft, moeten ze de meest geschikte man uitzoeken.

Vrouwen zijn dus selectiever in hun partnerkeuze.

Mannen, daarentegen, kunnen in theorie elke dag meerdere vrouwen zwanger maken. Voor hen is dus de beste strategie om te zorgen dat hun DNA overleeft, om met zoveel mogelijk vrouwen seks te hebben, en dus zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Dit denken mannen natuurlijk allemaal niet bewust, maar instinctief kunnen ze deze neigingen nog steeds hebben.

Reden 3: Er zijn serieuze problemen in de relatie

Eerder heb ik al genoemd dat mensen vreemd kunnen gaan als ze zich niet gewaardeerd voelen in hun relatie, maar er kunnen ook ernstigere problemen zijn in een relatie.vreemdgaan3 Ook dit kan ervoor zorgen dat een van de twee personen vreemdgaat.

Als het tussen twee mensen niet lekker loopt, of als er bijvoorbeeld altijd ruzie is die niet op de juiste manier wordt opgelost, dan komt het vaak voor dat een van de twee probeert te “vluchten” uit die situatie. Een affaire biedt die persoon dan even een soort veilige haven, waar hij of zij even kan ontsnappen aan alle problemen thuis.

Dit is eigenlijk het makkelijkst te voorkomen door al je ruzies goed uit te praten. Schreeuw niet tegen elkaar, maar probeer op een rustige toon een discussie te voeren over wat jullie dwarszit, dan zul je zien dat jullie het 9 van de 10 keer best met elkaar eens kunnen worden.

Reden 4: Seks

Zoals eerder genoemd is het ongeveer 8% van de vreemdgaande mannen om de seks te doen. vreemdgaan4Zulke duidelijke cijfers zijn er niet voor vrouwen, maar het is zeker dat er ook vrouwen zijn die vreemdgaan omdat ze zich seksueel niet bevredigd voelen.

Seks is een primaire menselijke behoefte.

Als er niet aan deze behoefte wordt voldaan, zijn mensen toch snel geneigd hun voldoening elders te zoeken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand het gevoel heeft niet vaak genoeg meer seks te hebben, maar het kan ook zijn dat iemand specifieke seksuele behoeftes heeft waar de ander niet aan wil voldoen. Soms is de frustratie hierover sterker dan de liefde voor je partner, en ga je vreemd.

Dit is wel belangrijk om te weten: dit heeft niets met liefde te maken. Mensen die om deze reden vreemdgaan, houden vaak nog wel ontzettend van hun partner, en schamen zich ontzettend voor wat ze doen. Ook vinden ze hun minna(a)r(es) vaak minder aantrekkelijk dan hun eigen partner. Het is alleen zo dat lust soms sterker kan zijn dan dit alles.

Reden 5: Alcohol

Het is natuurlijk niet zo dat je per se ineens de neiging krijgt om vreemd te gaan als je wat gedronken hebt, maar toch zijn overspel en drank onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een heel groot deel van alle affaires begint onder invloed van alcohol.

vreemdgaan5

Dit komt onder andere doordat je grenzen vervagen door alcohol. Als je je heel erg tot iemand aangetrokken voelt, zou je jezelf in nuchtere toestand misschien nog wel kunnen inhouden. Onder invloed van alcohol denk je daar minder over na en ga je sneller op je primaire driften af. Het speelt ook mee dat je socialer wordt van alcohol, waardoor je sneller het gezelschap van anderen opzoekt.

Reden 6: Wraak

Wanneer je partner is vreemdgegaan, is dit natuurlijk een flinke aanslag op jouw zelfvertrouwen. Je kan hierdoor een minderwaardigheidsgevoel krijgen, waar iedereen anders op reageert. Sommige mensen worden hier bijvoorbeeld heel depressief van, anderen worden ineens op een heleboel andere vlakken ook heel onzeker. Nog anderen willen dit minderwaardigheidsgevoel oplossen door zelf ook vreemd te gaan.

Als je je vernederd voelt door je partner, zul je misschien wraakgevoelens hebben, of de score gelijk willen trekken. Daarom komt het best weleens voor dat iemand nog jarenlang vreemdgaat als de affaire van zijn of haar partner allang voorbij is.

Als dit in jouw relatie gebeurd is, is het waarschijnlijk het beste om de relatie definitief te beëindigen. Het wederzijdse vertrouwen is in dit soort situaties vaak volledig weg, dus in dit soort gevallen heeft het meestal geen zin om nog te proberen je relatie te redden.

Reden 7: Bindingsangst

Je hebt vast weleens van bindingsangst gehoord. vreemdgaan6Mensen die hieraan lijden, hebben moeite met het onderhouden van diepgaande relaties, en kunnen als het ware “in paniek raken” zodra ze het idee hebben dat een relatie te hecht wordt. Vaak zullen zij dan proberen om uit deze relatie te vluchten.

Soms doen zij dit door vreemd te gaan. Hierdoor maken ze zichzelf wijs dat hun relatie helemaal niet zo hecht is, en geven ze zichzelf een beetje het gevoel dat ze weer vrijgezel zijn. Het kan zelfs zijn dat ze hopen dat hun partner erachter komt, omdat ze eigenlijk het liefst willen dat hun relatie ophoudt.

Het is heel lastig om met een partner met bindingsangst om te gaan. Als je het idee hebt dat je partner hieraan lijdt, confronteer hem of haar hier dan mee, en stel voor om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door in therapie te gaan.

Als hij of zij dat niet wil, is het misschien het beste om de relatie te beëindigen.

Je partner zal eerst zijn of haar problemen moeten oplossen voor hij of zij een gezonde relatie met iemand kan hebben. Als je partner niet bereid is daaraan te werken, zal jullie relatie dus ook nooit beter worden, en dus heeft het dan geen zin meer om moeite in hem of haar te steken. Je kunt in dit artikel meer lezen over bindingsangst.

Reden 8: Zijn of haar ouders gingen vreemd

Dit lijkt een vreemde reden om zelf vreemd te gaan, maar dit is wel degelijk van invloed op de kans dat iemand later in zijn leven besluit vreemd te gaan. vreemdgaan7Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de kans dat jij vreemdgaat veel groter is als een of meer van je ouders vroeger ook zijn vreemdgegaan.

Dit komt waarschijnlijk doordat deze mensen vreemdgaan onbewust als normaal gingen zien. Je jeugd is heel belangrijk voor je algemene vorming, en de manier waarop je tegen de wereld aankijkt. Als jouw ouders vroeger zijn vreemdgegaan is de kans groot dat jij dat toen hebt geaccepteerd als een normaal onderdeel van jouw wereldbeeld, vooral als je nog heel jong was toen het gebeurde.

Overigens moet ik hier wel bij zeggen dat het niet vaak voorkomt dat dit de enige reden is dat iemand vreemdgaat. In het overgrote deel van de gevallen speelden er ook andere dingen mee die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat de persoon in kwestie vreemdging. Overspelige ouders vergroten dus wel de kans dat iemand vreemdgaat, maar meestal is er meer aan de hand.

Reden 9: Onrealistische verwachtingen van een relatie

Dit is een reden die heel vaak voorkomt. Veel personen hebben een onrealistisch beeld bij een relatie, waar geen enkele partner aan zou kunnen voldoen. Sommige mensen hebben het idee dat al hun behoeften vervuld zouden moeten worden in een relatie, terwijl natuurlijk geen enkele relatie echt perfect is.

Er zijn mannen en vrouwen die van een partner verwachten dat die ze emotioneel in alles steunt, en ook op elk moment beschikbaar is om in hun fysieke behoeften te voorzien. Dit is natuurlijk een absurde verwachting, aangezien je partner ook gewoon een mens is met een eigen leven en eigen behoeftes.

Vervolgens denken ze dat iemand anders wél in al hun behoeftes zou kunnen voorzien, en kiezen ze ervoor om vreemd te gaan. Uiteraard komen ze er dan achter dat dit onmogelijk is, maar dan is de keuze al gemaakt.

Dit is overigens ook een belangrijke reden dat mannen vaker vreemdgaan als hun vrouw zwanger is. Zwangere vrouwen staan minder klaar voor hun partner, omdat ze nou eenmaal met andere dingen bezig zijn, en omdat seks ingewikkelder wordt. Sommige mannen (of vrouwen) vinden dan dat ze het recht hebben om vreemd te gaan.

Reden 10: Hij of zij is verliefd op een ander

Zodra je erachter komt dat je partner vreemd is gegaan, is dit natuurlijk waar je het bangst voor bent. vreemdgaan8De meeste mensen denken op zo’n moment dat hun partner niet meer van ze houdt, en verliefd is geworden op een ander.

Gelukkig is dit een van de minst voorkomende redenen dat mensen vreemdgaan, en is er meestal iets anders aan de hand.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel gevallen waarin dit het geval is. Soms wordt iemand gewoon verliefd op een ander terwijl hij of zij een relatie heeft. In zo’n geval is het heel moeilijk om je relatie nog te redden, omdat je partner liever een relatie wil met iemand anders.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel iets meer inzicht in de redenen dat zowel mannen als vrouwen er soms voor kiezen om vreemd te gaan. Als je één les uit dit artikel zou moeten halen, dan zou dat wat mij betreft zijn dat vreemdgaan meestal helemaal niet betekent dat je niet meer van iemand houdt, en dat er meestal veel meer aan de hand is.

Hoe je er vervolgens mee omgaat als jouw partner vreemdgaat, is natuurlijk geheel aan jou. Ik zeg niet dat mensen er niets aan kunnen doen als ze vreemdgaan, want een volwassen mens maakt gewoon bewust zijn of haar eigen keuzes. Waar het mij om gaat is dat je snapt waarom je partner is vreemdgegaan, en dan je eigen beslissing maakt.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *