De Perfecte Man Maar Niet Verliefd: Waarom & Wat Nu? – 7 Tips

Heb je eindelijk een man ontmoet die alle vakjes lijkt aan te vinken? Hij is attent, intelligent, grappig, en ziet er ook nog eens goed uit. Kortom, hij lijkt de perfecte man. Maar er ontbreekt iets cruciaals – de vlinders in je buik zijn nergens te bekennen!

Het roept wellicht wat verwarring op, want hoe kan het nu dat je niet verliefd bent op iemand die objectief gezien zo ideaal lijkt te zijn voor? Het is een herkenbare situatie voor veel vrouwen (maar ook mannen) en roept de grote vraag op: wat nu als je de perfecte man hebt gevonden, maar niet verliefd bent? Met deze 7 tips zul je een pad vinden dat zowel eerlijk is tegenover jezelf als respectvol naar de ander.

Wat is verliefd zijn?

Wist je dat…

…Verliefdheid zorgt voor intense emoties, van extreme vreugde tot diepe angst voor afwijzing, en alles daartussenin? Het kan je emotioneel kwetsbaar maar tegelijkertijd ongelooflijk levendig laten voelen.

…Als je verliefd bent, je focus neigt te verschuiven van jezelf naar de ander. Je kunt meer empathie en zorgzaamheid tonen, dat soms ten koste gaat van je eigen behoeften.

…In de beginfase van verliefdheid mensen vaak hun geliefde idealiseren, waarbij ze vooral de positieve eigenschappen zien en de negatieve juist negeren.

Verliefdheid een gevoel van diepe verbondenheid kan creëren, maar het net zo goed kan leiden tot een gevoel van afhankelijkheid, waarbij het geluk van de één sterk afhankelijk wordt van de ander.

Verliefd zijn wordt vaak gekenmerkt aan dat tintelende, allesoverheersende gevoel dat het hart sneller doet kloppen. Het is een mix van emoties, chemie en psychologie; als een spontane chemische cocktailparty in je brein, waar dopamine (het ‘feel-good’ hormoon), serotonine (die onze stemming reguleert), en adrenaline (die ons energieniveau oppept) de aandacht naar zich toewerpen.

Wanneer je verliefd bent, brengen deze hormonen een euforisch gevoel naar boven. Zie het als een natuurlijke high: je kunt je energiek, euforisch en tegelijkertijd nerveus voelen. En daar kunnen ook nog eens de vlinders in de buik bij komen – dat giechelige, zenuwachtige gevoel dat de ronde doet wanneer je in de buurt bent van je vlam.

Is verliefd zijn noodzakelijk voor een liefdevolle relatie?

Dit is een zeer noemenswaardige vraag die bij veel mensen speelt, vooral als je iemand ontmoet, zoals die ene man die perfect lijkt, maar de gevoelens van verliefdheid er gewoon niet zijn. Gelukkig kunnen we hierop een vrij duidelijk antwoord geven, aan de hand van een aantal punten:

Liefde vs. Verliefdheid

Allereerst is het belangrijk een duidelijk onderscheid te maken tussen ‘liefde’ en ‘verliefdheid’. Daar waar verliefd zijn vaak een intense, máár tijdelijke fase van sterke aantrekkingskracht en idealisering is, is liefde dieper en duurzamer, gebaseerd op wederzijds respect, begrip, en zorg voor elkaar.

De basis van een relatie

Niet elke liefdevolle relatie begint met verliefdheid. Voor sommigen groeit liefde uit een diepe vriendschap of een geleidelijke waardering voor de ander. Neem bijvoorbeeld gearrangeerde huwelijken, hartstikke gewoon in verscheidene culturen zoals India, Pakistan, Japan en sommige delen van het Midden-Oosten, waar liefde vaak groeit na het huwelijk! Het is gebruikelijk en kan, hoe raar het ook kan klinken, eveneens een succesvolle relatie teweegbrengen.

Emotionele connectie

In een liefdevolle relatie is het de emotionele connectie dat een solide basis vormen voor liefde, zelfs zonder de initiële verliefdheid.

Deze verbondenheid krijgt invulling door een diep gevoel van begrip en afstemming met de ander. Het gaat over het delen van gevoelens, gedachten en ervaringen op een manier die veilig en vertrouwd voelt.

Het vormt de basis voor het vermogen om elkaar te ondersteunen tijdens moeilijke tijden en samen te genieten van de goede momenten. Emotionele connectie staat synoniem voor een wederzijdse empathie, waarbij partners goed aanvoelen wat de ander nodig heeft, vaak zonder woorden. Dit soort banden gaan verder dan oppervlakkige aantrekking; zie het als een diepe kameraadschap en een gevoel van ’thuis’ zijn bij de ander.

Gedeelde waarden en doelen

Gedeelde waarden, levensdoelen en interesses kunnen zijn hoofdingrediënten voor een sterke basis die een relatie vormen. Dezelfde kijk op het leven kan jullie band versterken, zelfs als de traditionele ‘vlinders’ ontbreken.

Liefde groeit in stappen

Het kan ook gewoon gebeuren dat liefde tijd nodig heeft om te groeien. Een relatie die begint zonder verliefdheid, kan alsnog heel goed uitgroeien tot een diepe, liefdevolle band, zolang beide partners bereid zijn tijd en moeite te investeren.

Verliefd zijn is niet altijd een noodzakelijke voorwaarde voor een liefdevolle relatie. Echte liefde kan zich op verschillende manieren en tempo’s ontwikkelen.  Het belangrijkste is de diepere verbinding en commitment die je met iemand deelt.

7 Tips om de toekomst van je relatie te bepalen

Nu je die perfecte man hebt gevonden, maar niet verliefd bent, wat staat je te doen? De volgende praktische tips zijn bedoeld om je door deze situatie te navigeren, door een doordachte keuze te maken over je relatie, met zowel eerlijkheid tegenover jezelf als respect voor de ander.

1. Erken je gevoelens

Je komt al een heel eind op de goede weg door simpelweg je gevoelens te leren erkennen. De waarheid is dat verliefdheid niet kan worden geforceerd; als de vlinders er niet zijn, betekent dat helemaal niet dat er iets mis met je is!

Verliefdheid is geen keuze, zie het eerder als een mysterieuze samensmelting van je hart en geest.

Maar is dit erg? Als je niet verliefd bent maar toch de perfecte man hebt gevonden, betekent dit dat de relatie gedoemd is om te falen? Nee, zoals we hierboven hebben uitgelegd, hoeft dit helemaal niet zo te zijn.

Sterker nog, in mijn persoonlijke waanzin van verliefdheid heb ik meegemaakt dat die vlindergevoelens mijn bewuste beraadslaging juist in de weg stonden, waardoor ik me op emotioneel gebied liet meeslepen in een toxische relatie die heel mijn leven op zijn kop zette. Ik werd er letterlijk ziek van! Achteraf gebleken was het een zeer wijze les op de weg naar een duurzame en gezonde relatie, die ik na iets meer dan een jaar van het debacle ook heb gevonden.

Dus, laat je niet misleiden door de afwezigheid van vlinders; soms is de ware kracht van liefde verborgen in een rustige zekerheid en een diep begrip dat zich langzaam maar zeker ontvouwt!

2. Verken de diepere oorzaken

Wellicht heb je die perfecte man aan je zijde maar ben je niet verliefd omdat diepere, onbewuste factoren een rol spelen. Denk aan diepere issues, zoals angst voor intimiteit of een gesloten, monogame relatie, eerdere teleurstellingen en perikelen in relaties, of onopgeloste persoonlijke problemen.

Je persoonlijke ervaringen, waarden en zelfs je huidige levensfase kunnen allemaal invloed hebben op hoe en wanneer je verliefd wordt. Dus ondanks dat iemand alle ‘juiste’ eigenschappen heeft, kan het zijn dat je je in periode van je leven bevindt waarin je andere prioriteiten stelt.

Daarnaast kan je opvoeding en eerdere relaties je ideeën over liefde en relaties hebben gevormd of veranderd. Soms kunnen onbewuste angsten of onzekerheden, zoals angst voor afwijzing of het verlies van onafhankelijkheid, ook een rol spelen in je vermogen om verliefd te worden.

Door je gevoelens te erkennen en te accepteren, en door te begrijpen dat verliefdheid niet geforceerd kan worden, kun je meer vrede vinden met je huidige situatie. Dit betekent niet dat je de deur naar liefde sluit, maar dat je een meer authentieke benadering van relaties hanteert, een die afgestemd is op je werkelijke behoeften en gevoelens!

3. Geef prioriteit aan eerlijke communicatie

Eerlijkheid in liefde is de eerste stap naar een diepe verbinding, en open communicatie met de betreffende man kan bovendien zeer verhelderend werken. Het transparant delen van je gevoelens is de ideale oefening om te begrijpen wat je nu wel en niet zoekt in een relatie.

Hier zijn enkele tips voor eerlijke communicatie over de stand van jullie relatie:

  • Wees open en kwetsbaar: Durf je ware gevoelens en twijfels met hem te delen. Eerlijkheid kan kwetsbaar aanvoelen, maar is hét recept voor vertrouwen en begrip.
  • Luister actief: Geef de ander de ruimte om ook zijn gevoelens en gedachten te uiten. Luister actief, zonder oordeel en met volledige aandacht.
  • Bespreek behoeften en grenzen: Wees duidelijk over wat je nodig hebt in een relatie en waar je grenzen liggen.
  • Denk aan gedeelde toekomstplannen: Zijn jullie toekomstplannen en dromen compatibel? Dit is belangrijk voor een langdurige relatie.
  • Reflecteer samen op de relatie: Overweeg samen wat werkt en wat verbetering behoeft in jullie relatie.

4. Vriendschap als basis van de liefde

Soms groeien de sterkste liefdes uit de zaadjes van vriendschap. Een betrouwbare vriendschappelijke band is als voedzame grond, waar vertrouwen, lachen en gedeelde herinneringen de wortels vormen voor een onverwachte maar duurzame liefde.

De spontaniteit en het gemak van een vriendschap die soms ook de ruimte geeft voor een diepere verbinding, kan de meest magische liefde zijn. Het groeit vanuit een rustige vriendschap, waar je elkaar écht leert kennen, ver voorbij de oppervlakkige vonken. Dus als je naast je ‘perfecte man’ staat, kijk dan eens of jullie vriendschap de onverwachte kiem van liefde in zich draagt!

5. Stop vergelijkingen te maken met relaties uit het verleden

Vaak vergelijken we nieuwe relaties met onze vorige ervaringen, maar dit kan een vertekend beeld geven van wat liefde en verliefdheid zouden ‘moeten’ zijn. Elke relatie is uniek en verdient het om op zijn eigen merites beoordeeld te worden. Elke liefde schrijft zijn eigen unieke verhaal, dus laat het verleden los en geef ruimte aan het heden om zijn eigen kleurrijke pad te vormen!

6. Accepteer dat niet elke relatie bedoeld is om te slagen

Niet elke relatie is bedoeld om een levenslange romantische verbintenis te worden. Soms is een relatie meer een levensles dan een levenspartner. Sommige mensen komen in je leven als sterren die een moment schitteren om je iets te leren.

Zijn er teveel twijfels? Sta dan open voor nieuwe mogelijkheden, voor het ontmoeten van nieuwe mensen, en laat je niet te veel leiden door vooropgestelde criteria.

7. Luister naar je intuïtie

Tot slot, je intuïtie is je beste raadgever! Vaak geeft je onderbewustzijn signalen over wat goed voor je is. Dus luister naar deze innerlijke stem. Hier zijn enkele praktische manieren om dit te doen:

  • Neem tijd voor stilte: Breng dagelijks tijd door in stilte om je innerlijke stem beter te horen.
  • Schrijf je gedachten op: Houd een dagboek bij om je intuïtieve gedachten en gevoelens te noteren.
  • Vertrouw op je eerste indruk: Vaak is je eerste gevoel over een situatie of persoon intuïtief.
  • Vraag om tekens: Soms kan het stellen van een vraag aan het universum of je onderbewustzijn en wachten op een teken, helpen.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *