4 Tips bij het Online Regelen van een (Echt-)scheiding
Ik hoef je nooit meer te zien!” roep je ziedend naar je partner, je gezicht op onweer. ‘Insgelijks!’ schreeuwt hij/zij verhit terug. De pijnscheut die zijn/haar antwoord je brengt, verrast je. Het is één ding om te weten dat die ene persoon die zijn/haar onvoorwaardelijke liefde beloofd heeft, niet meer van je houdt, maar iets heel anders om het hem/haar te horen bevestigen.
Een verbintenis aangaan met iemand is niet altijd permanent, hoezeer je aanhankelijk ook dacht dat niets jullie ooit uit elkaar zou kunnen drijven. Het leven is onvoorspelbaar, evenals de mensen zelf. Van het ene op het andere moment kan je relatie van onverwoestbaar naar verwoest gaan, zelfs zodanig dat jullie elkaar niet eens meer onder ogen durven te komen. Tsja, en wat dan?
Hoe staat jullie relatie er nu voor?
Het idee van een relatie is simpel: twee mensen hebben gevoelens voor elkaar, en besluiten samen verder te gaan. In werkelijkheid, echter, zijn relaties veel gecompliceerder. Ze vergen veel tijd en aandacht, en zelfs dat is geen garantie dat ze een happy ending zullen krijgen. Mensen veranderen, gevoelens veranderen, en iemand die ooit je geliefde was, kan nu je vijand zijn.
Dit betekent ook dat jullie relatie zodanig beschadigd kan zijn, dat jullie elkaar niet eens meer willen zien. De enige vorm van communicatie tussen jullie vindt plaats via anderen, of via e-mails of sms’jes. Misschien kan je het amper bevatten dat je hart ooit zwol van geluk bij het zien van een berichtje van hem/haar, terwijl je nu het liefst je telefoon tegen de muur smijt wanneer zijn/haar naam op je scherm verschijnt.
En misschien wil je hem/haar niet meer zien, omdat het simpelweg teveel pijn doet. Je hebt niet de neiging om alle objecten die zich in een straal van 5 meter bevinden naar zijn/haar hoofd te slingeren, maar juist om in huilen uit te barsten, omdat je hart steeds opnieuw breekt bij het aanzicht van hem/haar.
Weet je zeker dat je van hem/haar wilt scheiden?
Emoties als haat en woede zijn een uiting van passie. Liefde ook. Het wordt vaak gezegd dat haat en liefde twee tegenpolen zijn, terwijl haat en liefde ook heel goed in het verlengde van elkaar kunnen liggen. In het geval van relaties, kunnen haatdragende blikken en woorden juist als bescherming bieden tegen de pijn, omdat degene waar hij/zij van houdt hem/haar pijn doet.
Bij relaties is het tegenovergestelde van liefde dus eigenlijk onverschilligheid (niets voelen), terwijl haat en liefde beide betekenen dat er sprake is van passionele emoties jegens de partner. En de lijn tussen haat en liefde is immers dun.
Voordat je dus besluit dat je je partner zodanig haat dat je van hem/haar wilt scheiden, bedenk je dus eerst of alle passie wel werkelijk uit jullie relatie verdwenen is. Misschien brandt er nog wel een (flinke) vlam, die nog niet lang niet gedoofd wil worden. Maar de aanwezigheid van passie betekent niet per se dat jullie de relatie voort moeten zetten, soms is er gewoon teveel pijn, dat de relatie niet langer gezond is.
Zou therapie nog hulp kunnen bieden?
Mocht je wel van mening zijn dat jullie de pijn en de problemen het hoofd kunnen bieden, kan je je partner voorstellen om in relatietherapie te gaan. Gedurende deze sessies zullen jullie erachter komen of er nog een toekomst voor jullie als koppel is, of dat jullie een relatie proberen te redden die allang en onherroepelijk gebroken is. Lees bijvoorbeeld in dit artikel meer over relatietherapie.
Redenen om te scheiden
Om je te helpen bij je overweging om wel of niet verder te gaan met je partner, kan je de onderstaande veelvoorkomende redenen lezen dat mensen scheiden. Bij deze redenen is het over het algemeen onmogelijk om de relatie nog te redden, en het kan handig zijn om deze redenen te vergelijken met jouw eigen situatie om te kijken wat een verstandige beslissing is voor jou.
#1 Overspel
Wanneer jouw partner vreemd is gegaan, of vice versa, betekent dit feit op zich eigenlijk al dat er iets niet klopt in jullie relatie. Toch hoeft het niet direct te betekenen dat jullie uit elkaar gaan, omdat jullie inzien wat het probleem is (te weinig genegenheid etc.), en dat jullie bereid zijn om dit probleem samen op te lossen, en bij elkaar te blijven.
Wanneer echter blijkt dat jouw partner (of jij) niet in staat is gelukkig te zijn met enkel jou (of hem/haar), is het niet bevorderlijk om de relatie voort te zetten. Hoe hard jullie ook willen werken aan jullie relatie, de kans op vreemdgaan is aanwezig, en dat is geen gezonde basis voor een relatie.
#2 Huiselijk geweld
Hoe heftig de reden ook is, het komt toch vaker voor dan je misschien zou denken. Bovendien vindt het plaats in verschillende vormen, namelijk in de vorm van lichamelijk, seksueel en emotioneel geweld. Hoewel het slachtoffer het vaak niet wil accepteren, is het feit dat hun partner huiselijk geweld pleegt een teken dat er iets fundamenteels mis is met de relatie, en met de geweldpleger.
Eigenlijk vanaf het moment dat er huiselijk geweld plaatsvindt, zou het slachtoffer moeten beslissen om actie te ondernemen. Het welzijn van het slachtoffer is in gevaar, en mocht jij zelf slachtoffer zijn, is het een hele deugdelijke reden om (direct!) van je partner te scheiden. Jij komt eerst!
#3 Onvermogen om te communiceren
Een veelvoorkomende reden om te scheiden is het feit dat de partners niet in staat zijn om goed met elkaar te communiceren. Je zou misschien verwachten dat dit probleem op te lossen zou zijn met therapie – communicatie was in het begin van de relatie immers ook geen probleem. Maar mensen groeien, en daarbij groeien ze vaak uit elkaar, waarbij dergelijke problemen ontstaan.
#4 Seksuele intimiteit
Het libido, de seksuele voorkeuren en behoefte aan intimiteit kan per mens verschillen. En dit kan betekenen dat twee mensen die op alle andere vlakken erg compatibel zijn, clashen in de slaapkamer. Hierdoor neemt hun intimiteit af, waardoor ze zich minder met elkaar verbonden voelen, en dit kan ertoe leiden dat ze willen scheiden.
#5 Taakverdeling in het huishouden
Misschien verbaast de reden je, maar problemen met de taakverdeling in het huishouden is een hele geldige reden om te scheiden. Het feit dat een koppel niet als een geoliede machine weet te functioneren in het huishouden, kan namelijk leiden tot een hoop geruzie en onverenigbare meningsverschillen.
#6 Politieke overtuigingen
Voor degenen die een heel duidelijk politiek standpunt hebben, kan het vrijwel onmogelijk zijn om samen te leven met iemand die het tegenovergestelde denkt, zeker als de politieke overtuigingen meerdere aspecten van zijn/haar leven beïnvloedt. Mocht jij dus constant ruzie hebben met je partner omwille van een gebrek aan politieke incompatibiliteit, is scheiden een zeer begrijpelijke keuze.
#7 Schulden
Al houd jij nog zo van hem/haar, het feit dat hij/zij al jullie geld verkeerd investeert of continu gaat winkelen tot op het punt dat jullie diep in de schulden zitten, en daardoor continu ruzie maken, zie je scheiden als enige optie. Zijn/haar keuzes hebben er namelijk voor gezorgd dat jij in een situatie bent beland, waarin je niet langer een normaal leven kunt leiden, waardoor een scheiding de enige uitweg is.
De percentages die horen bij zowel al genoemde als nieuwe redenen om te scheiden.
Scheiden zonder elkaar te zien
Als jullie werkelijk op een punt zijn gekomen waarop jullie niet meer op normale wijze met elkaar kunnen communiceren, kan je ervoor kiezen om te scheiden zonder dat jullie elkaar in levende lijve zien. In dat geval kan je namelijk een online scheiding aanvragen.
Wat houdt online scheiden in?
Bij een online scheiding kan je alle zaken omtrent een scheiding online regelen. Dit betekent dat je de scheidingspapieren binnen korte tijd naar je opgestuurd krijgt, zonder dat je aanwezig hoeft te zijn bij de rechtbank.
In grote lijnen komt het er bij een online scheiding dus op neer dat je papieren online invult, en soms ook nog dat je kort online geïnterviewd wordt, waarna het verdere proces in gang wordt gezet. Uiteindelijk krijg je binnen relatief weinig tijd – zeker in vergelijking met het werkelijke rechtbankproces! – je papieren opgestuurd, en ben je gescheiden. Nog een voordeel: het kost minder geld.
Voorbeeld van een online scheidingsaanvraag.
Tips voor online scheiden
Online scheiden klinkt heel erg gemakkelijk, maar je zult nog enkele addertjes onder het gras vinden. Hieronder vindt je daarom enkele tips om je te helpen navigeren.
#1 Vind de juiste website
Er bestaat niet één enkele website om je scheiding aan te vragen. Er zijn juist een tal van websites, die elk vrijwel hun eigen manier van aanpak hebben. Neus eerst even rond, maak een lijstje van websites, en zoek dan reviews op van anderen (tevredenheidspercentages op de websites zelf zijn niet altijd betrouwbaar). Kies vervolgens voor de site die jij het meest vertrouwt, en wiens aanpak het meest bij jou past.
#2 Check de prijzen
Hoewel online scheiden minder geld zou moeten kosten, is het toch verstandig om van te voren een goede berekening te maken van het totaalbedrag. Ook hiervoor is het handig om reviews te lezen, zodat je zeker weet dat je niet met onverwachte (hoge) kosten komt te zitten. Let namelijk op dat er ook griffierechten (kosten aan de rechter die de scheiding behandelt) betaald moeten worden!
#3 Kijk uit voor ongereguleerde websites
Er zijn ook een aantal websites die beheerd worden door onwettelijke professionelen. Dit betekent dat, mocht er iets fout gaan, jij geen formele/legale manier hebt om de schade te herstellen. Bovendien is het sowieso moeilijk om te achterhalen met wie je te maken krijgt op een dergelijke website, waardoor je geen weet hebt van hun training of achtergrond.
Kies daarom voor de zekerheid voor websites die beheerd worden door een bedrijf dat enkel werknemers in dienst neemt die uitgebreide training hebben gehad. Dit is vaak ook nog een moeilijke opgave; het internet is nu eenmaal erg anoniem, en mensen zijn makkelijk te bedriegen.
#4 Neem een weloverwogen beslissing
Een online scheiding is vrij abrupt, en er is geen sprake van sociale begeleiding. Wanneer jouw scheiding dus erg ‘rommelig’ is, en je bijvoorbeeld veel meningsverschillen hebt met je partner, is het verstandiger om juridisch advies aan te vragen. Ook moeten beiden echtgenoten het eens zijn met de scheiding, anders is een online scheiding vaak niet mogelijk.
Laat je dus niet direct verleiden door het gemak en de lagere kosten van een online scheiding! Het lijkt misschien een goede uitweg, maar het is vaak enkel geschikt voor financiële of huiselijke gevallen die rechtdoorzee zijn. In elk ander geval is het beter om de hulp van een juridische professional in te schakelen.
In het geval je een ouder bent
In het geval je kinderen hebt is het belangrijk dat je deze moeilijke situatie voor je kind zo makkelijk mogelijk maakt.
Volg een cursus of lees artikelen over dit onderwerp, zodat je voorbereid bent.
Zoals dit artikel over hoe je het beste je kind kan vertellen dat je gaat scheiden.
Ervaringen van anderen
Velen zijn je al voor gegaan met het maken van de keuze om online hun scheiding te regelen. Op de site www.trustpilot.com hebben een aantal van hen vermeld wat hun ervaringen zijn met deze online scheiding service. Over het algemeen wordt hier een 9,2/10 gegeven als cijfer, hoewel de meningen over de service nog wel verdeeld zijn.
Antony James geeft 4/5 ster:
”Vanaf het begin tot het einde was alles nauwkeurig en efficiënt. Uitstekend gedurende het hele proces, wat erg soepel verliep. […] Erg onder de indruk van het bedrijf.”
Carlie Taverner geeft 1/5 ster:
”Beslist een verschrikkelijke service vanaf het begin tot het einde, heeft meer dan 3 jaar geduurd voordat ik er eindelijk doorheen was, door verloren papieren en incompetentie van de staf. […] Blijkbaar had ik papier in moeten vullen? Het papierwerk waar ik hen voor betaald had om het in te laten vullen. Nu hebben ze me gewoon laten stikken.”
Jacqui Johnson geeft 4/5 ster:
”Ik werd door elke fase van mijn scheiding begeleid met makkelijk te begrijpen e-mails. Het was niet echt iets waar ik veel tijd aan wilde beesteden, aangezien het al jaren geleden had moeten gebeuren. Er was minimale tijd aan besteed door mij, en ik had het gevoel dat ik het bedrijf compleet met mijn proces kon vertrouwen.”
Vicki Nicholls geeft 1/5 ster:
”Vermijd!!! ALSJEBLIEFT, ALSJEBLIEFT, GEBRUIK EEN ANDERE SERVICE!!! ZE LATEN JE ZITTEN, HONDERDEN PONDEN MINDER RIJK, EEN INCOMPLETE SCHEIDING, DAGEN VAN TRANEN LATER EN NOG STEEDS GEEN STAP VERDER.”
Al met al lijken de negatieve reviews vooral te wijzen op negatieve ervaringen met het personeel (arrogant, onprofessioneel e.d.). Er zijn echter ook genoeg goede reviews (meer zelfs), waardoor de conclusie getrokken kan worden dat online scheiding regelen niet per se een slechte beslissing is. Het is voornamelijk afhankelijk van welke service je raadpleegt, en hoe jouw huwelijk en scheiding ervoor staan (zie tips!).
Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen
Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?
Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.
Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.
Ontdek het nu: