Liefdesverdriet Zo Erg dat Je Niet Kan slapen? Lees Hier Tips!

Je ligt in bed, maar slapen gaat hem niet worden vandaag. Net als gisteren. Eigenlijk de hele afgelopen week lukte het niet om te slapen. Je ligt te piekeren, te peinzen: Hoe? Waarom? Je wilt niet aan je ex denken, maar hoe meer je je er tegen verzet, hoe meer hij of zij in je gedachten blijft hangen.

Je probeert er de dag erna maar weer zoveel mogelijk niet aan te denken. Gewoon doorgaan met je routine dag, even naar het werk zal wel helpen. Op je werk lukt het even, maar wanneer je thuiskomt komt alles weer terug. Het eten doet je aan je ex denken, niets helpt. En ja, natuurlijk ga je als je zo naar bed gaat weer dezelfde avond beleven als ervoor. Dus ga je maar tv kijken, of achter de computer, zodat je vanzelf wel moe genoeg wordt om te gaan slapen.

Komt dit bekend voor? Dan zit je op de goede plek om ervan af te komen, want zo door blijven gaan is niet alleen rot voor je gevoel, het is ook nog eens erg slecht voor je gezondheid. In dit artikel zal ik een blik werpen op veel voorkomende oorzaken en natuurlijk hoe je er mee om gaat.

slapen1

Belangrijke oorzaken en gevolgen van liefdesverdriet

Mensen zijn vaak afhankelijk van andere mensen voor het goed voelen van zichzelf. Liefde van andere mensen zorgt voor een gevoel van acceptatie en de liefde delen met iemand zorgt voor een belangrijke uitlaatklep van je dagelijkse zorgen.

Wanneer dat dus opeens verdwijnt, verdwijnen het gevoel en de uitlaatklep dus ook opeens. En dan zit je ineens met een lege plek. Dat niet alleen, je gaat waarschijnlijk ook de warmte en pure aanwezigheid van een geliefd iemand missen.

slapen2

Maar hoe gaat dat dan, de periode van liefdesverdriet? Over het algemeen is het proces van liefdesverdriet onderverdeeld in twee fases: die van ongeloof en die van realisatie.

Als eerst ben je in vol ongeloof dat dit heeft kunnen gebeuren. Ligt het aan jou? Misschien was het wel je ex, of allebei? Wat hadden we anders, beter moeten doen? Konden we het vermijden? Het klopt gewoon niet, het had niet kunnen gebeuren, denk je.

Daarna volgt de realisatie, en daar begint de stortvloed. In een keer slaat het in als een bom: jullie zijn niet meer samen, je bent zonder partner, alleen. Geen leuke dingen meer doen samen. Het piekeren begint, je kan je ex niet meer uit je gedachten houden. En dat stuurt je naar onbedoelde plekken in je gedachten. Sommigen gaan er ineens alles aan doen om hun ex terug te krijgen. Anderen trekken zich helemaal terug, van alles en iedereen en gaan amper nog naar buiten. Wat wel constant is, is dat deze fase vaak erg veel stress kan opwekken.

slapen3

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Het gevolg van stress door liefdesverdriet

Hoe meer de stress zich opbouwt, hoe heviger de effecten. De stress kan zich na verloop van tijd uiten in vormen van depressie, waarbij je je erg irrationeel gaat gedragen. Denk hierbij aan het mogelijk stalken van je ex, of ernstig drinkgedrag. Bovendien loop je het risico hierdoor ook problemen met je baan en de rest van je sociale leven op te lopen.

Allemaal best nare scenario’s, waarvan je toch even schrikt als je dan weer nadenkt waar het vandaan komt: liefdesverdriet.

Andere redenen waarom je dan ook nog eens niet kan slapen erdoor is omdat je slaapkamer niet ‘’juist’’ is ingericht. Vaak hebben mensen te veel afleiding in hun slaapkamer staan, zoals een televisie, of een computer of gameconsole. Allemaal apparatuur die je makkelijk uit je slaap houden. En ja, als je echt niet kan slapen, dan denken veel mensen: ‘’Ach, laat ik dan maar even tv kijken, misschien dat het dan beter gaat.’’

En dat terwijl tv’s, computers en dergelijke alleen maar zorgen dat je je meer van je slaap onthoudt en dus nog minder slaap krijgt.

slapen4

Ik neem aan dat als je nu dit leest en dus zover gekomen bent, dat je in de tweede weg op bent gegaan, en echt niet kan slapen omdat je constant over hem of haar aan het piekeren bent.

Maar is er dan niets aan te doen omdat je de verkeerde kant op bent gegaan? Nee hoor, je kan altijd nog maatregelen nemen waardoor je zelf tot rust komt en je ex kan vergeten.

Oplossingen om je van je slapeloosheid en liefdesverdriet af te helpen

Net zei ik dat een van de redenen van het niet kunnen slapen is dat je slaapkamer niet goed ingericht is. Maar hoe doe je dat nu wel juist? Het sleutelwoord hierbij is rust. Zorg ervoor dat je kamer simpel is ingericht met het doel om rust te scheppen. Dat betekent: geen tv, geen computer, geen ander overbodig apparaat. Ook je telefoon blijft uit de slaapkamer wanneer je naar bed gaat.

Door al dit soort afleiding uit je kamer te halen kun je jezelf meer focussen op het slapen zelf. Natuurlijk zal dit niet meteen zorgen voor een goddelijke nachtrust, maar je legt er een heel belangrijk fundament mee. Een goede tip daarbij is om een boek te lezen voordat je gaat slapen; daar word je tenminste wel moe van.

In het begin ga je nog veel last hebben van het piekeren. Probeer dat niet te onderdrukken. Plan daarentegen juist een momentje in elke dag waarin je een kwartiertje of iets vergelijkbaars op een stoel gaat zitten en zoveel mogelijk gaat piekeren. Alles, over je ex, je baan, huis, whatever. Alles laat je voorbijkomen. Je doet niets anders dan piekeren.

Nu heb je in een keer alles voorbij laten gaan, en is je hoofd wat leger. Nu heb je meer ruimte om het een plekje te geven en ben je nog een stap dichterbij het verslaan van je liefdesverdriet. Lees ook in dit artikel meer tips voor bij liefdesverdriet.

slapen5

Gun jezelf wat afleiding

Wat je ook zeker kan doen is naast jezelf rust gunnen, ook zorgen voor afleiding. Ga even een weekendje weg, of ga naar een pretpark. Zorg er daar voor dat je zoveel mogelijk geniet van de tijd daar, zo blokkeer je automatisch een deel van de nare gevoelens over je ex. Mocht je naar een pretpark gaan, zorg er dan wel voor dat je voldoende doet en niet na een attractie alweer naar huis gaat, want dan werkt het niet.

Het combineren van rust en afleiding is het beste. Vooral een weekendje weg zorgt voor afleiding, maar als je dan nog een boek of twee meeneemt, en je huisje bij een meertje o.i.d. boekt dan ben je al helemaal goed bezig. Of ga eens naar de sauna, waar je ook afleiding en rust kan vinden.

Een laatste tip: verwen jezelf. Ik zei het net eigenlijk al een beetje met het uitje naar de sauna, maar je kan veel meer dingen om jezelf te verwennen. Ga eens wat duurder winkelen, drink dure wijnen, leef wat meer als een koning(in). Zo zet je jezelf in het middelpunt van jouw belangstelling en sluit je je ex als het ware buiten.

slapen6

Je moet je vooral ook realiseren dat het niet ineens weg is. Je zal zeker wanneer je net begonnen bent nog last hebben van slapeloosheid, aangezien het even duurt voordat je lichaam zich aan kan passen aan je nieuwe levenswijze. Dus weet dat het even kan duren, en blijf het einddoel in zicht houden.

Hoe lang het zal duren verschilt per persoon. De ene is er vrij snel vanaf, de ander worstelt er nog best lang mee. Maar het is sowieso doorzetten.

Over naar de acceptatiefase

Na een tijdje moet je beginnen te merken dat het steeds een beetje makkelijker wordt je gedachten van je ex af te houden. Dan kun je overgaan naar de laatste stap: acceptatie. Veel mensen proberen hiermee te beginnen, maar dan lopen ze juist vast. Bij acceptatie is het namelijk wel vereist dat je goed nadenkt over wat er gebeurd is en daarmee tot vrede komt. Als je juist zo min mogelijk aan je ex wil denken, kun je begrijpen dat de twee niet samengaan.

Daarom moet je ermee wachten totdat je wat controle hebt over die gedachtegang. Wanneer je dat kan, is het tijd om er weer eens goed over na te denken. Denk aan wat er gebeurd is, wat er misging, wat jij of je ex juist goed deed. Het hele punt is, zoals ik net al zei, dat je vrede krijgt met het uit elkaar gaan van jij en je ex.

Wanneer je de gebeurtenissen hebt geaccepteerd moet je er als het goed is zijn. Mocht dat niet zo zijn kun je altijd doorgaan met het zoveel mogelijk rust en afleiding pakken om jezelf over het randje te krijgen.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *