Omgaan met Liefdesverdriet: 5 Tips om Je Weer Goed te Voelen

Omgaan met liefdesverdriet is een kunst. Een kunst die de meeste wel eigen kunnen maken. Jij vast ook!

Als je op het internet kijkt, zie je allemaal hele algemene tips om om te gaan met liefdesverdriet. Helaas hebben mensen er weinig verstand van en komen dan met waardeloze tips die beginnen met “je moet gewoon…”. Ze doen allemaal alsof je liefdesverdriet 1-2-3 oplost met een simpele opmerking of inzicht.

In werkelijkheid is het uiteraard ingewikkelder. In dit artikel wil ik met name tips geven die wetenschappelijk vastgelegd zijn. Ik denk dat je daar een stuk meer aan zult hebben!

Iedereen heeft wel eens last van liefdesverdriet

Ik weet wat je nu denkt nu je liefdesverdriet ervaart. Je denkt dingen als:

 • Waarom ik?
 • Waarom is juist mijn relatie beëindigd? Waarom niet van die ander?
 • Hoe kunnen die relaties van anderen gewoon doorlopen en mijne altijd stranden?
 • Etc.

Dit zijn gedachten die IEDEREEN heeft nadat een relatie uit is. In dat opzicht slaan die ‘waarom’ vragen dus nergens op want iedereen maakt wel eens (intens) liefdesverdriet mee. Het hoort bij het leven, al hoewel je dat misschien op dit moment niet inziet. Op dit moment beïnvloeden namelijk jou negatieve emoties je gedachten. Zonder liefdesverdriet zou je het misschien met mij eens zijn, maar nu komen die meer positieve gedachten niet in je op.

In dit artikel wil ik je 5 tips geven om beter met je liefdesverdriet om te gaan, welke grotendeels wetenschappelijk zijn onderbouwd.

loesje liefdesverdriet

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip #1: zoek “social support” op

Welke factor heeft het grootste verband met een lang, gezond en gelukkig leven? Het is “social support”! (bewezen in talloze wetenschappelijke studies) Ook voor het omgaan met liefdesverdriet doet het wonderen!

Met “social support” bedoel ik geen praatgroep maar het aantal mensen die je om je heen hebt die jou zouden ondersteunen als het slecht met je zou gaan. Dit zijn vooral de intieme relaties zoals je partner, familie en goede vrienden. Als je veel van dit soort contacten hebt, heeft dit een positief effect op alle delen van je leven zoals:

 • Je bent minder vaak ziek
 • Als je ziek wordt, genees je sneller
 • Je zit lekkerder in je vel
 • Je leeft langer
 • Je voelt je gelukkiger

En uiteraard: je verwerkt pijn en verdriet sneller!

Tip #2: stuur je gedachten (en dus je emoties)

Gedachten en emoties hebben een wisselwerking met elkaar. Positieve gedachten leiden tot positieve emoties en visa versa. Wanneer je je dus ‘klote’ voelt, zou je dit kunnen beïnvloeden door je gedachten te sturen.

In de afbeelding hieronder heb ik dit schematisch weergegeven.

Emoties sturen met je gedachten infographic

Zoals je ziet kan je bij een vervelende emoties, ervan uitgaan dat er iets vervelends is gebeurd en je zo ook negatief gaat denken. Om beter om te gaan met liefdesverdriet en minder die negatieve emoties te voelen, ga je juist het tegenoverstelde doen. Je gaat nu positief denken ondanks dat je je slecht voelt. Gevolg is dat de ‘logica’ niet de vervelende emoties verder versterkt.

Dit is een manier om je direct al wat beter te voelen!

Tip #3: leid jezelf af van de pijn

Naast het negeren van je negatieve gedachten en emoties en die omzetten naar iets positiefs, kan je jezelf ook afleiden. Wat ideeën:

 • Leuke hobby doen
 • Een computerspel spelen
 • Een film of serie kijken
 • Een boek lezen
 • Praten met vrienden/vriendinnen, familie etc.
 • Weekendje weggaan
 • Aan het werk zijn
 • Samen sporten of koken
 • Uit eten gaan
 • Etc.

Eigenlijk moet je dus alles ontwijken wat te maken heeft met stilzitten en niets doen, want dat leidt er alleen maar toe dat je nog meer gaat denken over je liefdesverdriet. Uiteraard is dit niet compleet te vermijden, maar je gaat je toch een stuk lekkerder voelen als je een avond met vriendinnen naar de film gaat, dan dat je thuis voor je uit aan het staren bent.

Tip #4: accepteer het (voor nu)

Accepteren is lastig wanneer je graag een situatie anders had gezien. Toch is het wel een manier om alles sneller af te sluiten voor je. Wanneer een relatie uit is, ga je ook door een aantal stadia heen, welke tevens ook de vergelijken zijn met een rouwproces. Dat laatste is zo omdat je bij liefdesverdriet eigenlijk ook iemand verliest… niet dat die persoon overleden is maar hij of zij is wel uit je leven.

Eén van de bekendste rouwproces fasen zijn die van de Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Zij onderscheidt 5 fasen hoe mensen traumatische of ingrijpende ervaringen in privé- of werkleven verwerken.De fasen zijn grotendeels de volgende:

Fase 1: ontkenning

In deze fase ontken je de waarheid. Reden hiervoor is omdat deze te hard aankomt. Gevolg is dat je het weert, met je afweermechanisme. Deze functie hiervan is om je te beschermen van plotselinge veranderingen.

Fase 2: boosheid en angst

Wanneer de realiteit niet meer te ontkennen is, ontstaat er een fase van protest. In deze fase komen je emoties naar voren zoals boosheid, frustratie, angst etc. Je gaat ook mensen de schuld geven die er niet zoveel mee te maken hebben.

Fase 3: onderhandelen

In deze periode probeert iemand te onderhandelen, zodat de vervelende waarheid toch omzeilt kan worden. Eén van de manieren is om je ex terug te winnen. Lees punt 5 voor meer informatie hieronder.

Fase 4: depressie

Wanneer het onderhandelen geen gewenst resultaat oplevert, zijn er geen andere opties meer. In deze fase kan men zich machteloos gaan voelen, wat kan leiden tot neerslachtigheid of depressie.

Fase 5: acceptatie

In deze fase komt men tot de conclusie dat de waarheid niet meer om te keren is en men er aan moet geloven. Dit is ook de fase waarin mensen gaan inzien dat het allemaal niet zo negatief is. Het leven gaat verder en je kan de situatie maar beter accepteren zoals ie is.

5 fasen omgaan met liefdesverdriet

Tip #5: je ex terug krijgen is mogelijk

Nu komen we bij een leuk stuk… Ik snap dat je misschien al gedeeltelijk hebt geaccepteerd dat je ex je verlaten heeft. Toch is nog zeker een mogelijkheid om hem of haar terug te winnen en dit is soms makkelijker dan je denkt.

Ik weet dat sommige mensen denken (zoals reacties op Facebook) dat je ex terug krijgen onzin is! Persoonlijk vind ik dat erg kort door te bocht. Kijk, als jij het zelf hebt uitgemaakt heb je daar je redenen voor… maar als iemand jou afgewezen heeft, kan het wel degelijk zijn dat je hem of haar terug wilt.

Overigens zijn er ook een heleboel redenen waarom je relatie even niet zo goed ging… en dat wil niet betekenen dat jullie het nooit meer goed met elkaar kunnen vinden. Bekijk maar eens wat redenen:

 • Jij kan een fout hebben gemaakt die je ex niet heeft geaccepteerd. Het kan zo maar zijn dat je je ex je alsnog vergeeft en met je verder willen… ten slotte maken we allemaal wel eens fouten.
 • Je relatie kan saai geworden zijn. De spanning was weg omdat beide nog maar weinig energie erin stopte. Oplossing zou dan kunnen zijn om iets nieuws met elkaar te gaan doen, of iets wat jullie al een tijd lang niet hebben gedaan maar wel leuk vinden.
 • Dat het uit is kan ook komen door een uit de hand gelopen relatie. Ook dat zegt niet perse iets over dat de relatie voor altijd afgekapt moeten worden.
 • Enzovoorts

Zoals je ziet, zijn er nogal redenen waarom je ex terugwinnen nog niet zo gek is.

Win snel je ex terug en vernietig je liefdesverdriet voorgoed

Liefdesverdriet is klote, dat weten we onderhand wel. De beste oplossing om het te verhelpen is om je ex terug te winnen. De beste en snelste methode daarvoor is de methode van Edwin. Hij is dé expert in Nederland en België om je ex weer in je armen te krijgen.

In de afgelopen jaren heeft hij zijn systeem verder verfijnd. Een aantal onderwerpen die hij behandeld zijn:

 • Hoe je opnieuw contact maakt met je ex zonder hopeloos over te komen
 • Manieren om opnieuw aantrekkingskracht op te wekken
 • Veel voorkomende ruzies in relaties en de oplossingen
 • Hoe je je ex (op de juiste manier) jaloers maakt
 • Het ultieme stap-voor-stap plan voor hereniging
 • En nog veel meer…

Lees hier alles over de baanbrekende methode van Edwin:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *