5 Essentiële Tips voor Mannen om Liefdesverdriet te Verwerken

Liefde is natuurlijk iets heel moois. Het kan ontzettend veel toevoegen aan je leven, en je erg gelukkig maken. Het heeft echter ook een schaduwzijde? Wat als je dat alles ineens moet gaan missen, omdat een relatie eindigt? In dat geval krijg je te maken met liefdesverdriet, en wens je misschien wel dat je in de eerste plaats nooit verliefd was geworden.

Liefdesverdriet is iets ontzettend naars, maar wel iets waar bijna iedereen weer bovenop komt. Gelukkig maar; anders zou je nooit verder kunnen met je leven, en heb je ook niet de kans om weer opnieuw liefde te vinden. Soms is liefdesverdriet echter zo heftig dat je wat hulp nodig hebt om er doorheen te komen, en laat dat nou precies zijn waar dit artikel over gaat.

Ik zal in dit artikel proberen om jou met zo min mogelijk pijn over je liefdesverdriet heen te helpen. Zo kun jij de relatie met je ex-vriendin achter je laten, en weer verder met je leven. Ik zal dit doen aan de hand van de volgende tips voor mannen om liefdesverdriet te verwerken:

 • Probeer de situatie te accepteren
 • Zoek steun bij familie en vrienden
 • Relativeer je ex-vriendin en je relatie met haar
 • Ga weer dingen doen die je leuk vindt
 • Ga (uiteindelijk) weer daten

Tip 1: Probeer de situatie te accepteren

mannen2Dit klinkt misschien een beetje als een flauwe tip. Je hebt dit artikel waarschijnlijk aangeklikt om erachter te komen hoe je over je liefdesverdriet heen moet komen, en dan ga ik je zitten vertellen dat je de situatie maar gewoon moet accepteren? Ik bedoel hiermee echter niet mee dat je maar op moet houden met janken en “een man moet zijn”.

Wat ik bedoel met acceptatie, is dat je over je ontkenning heen moet komen. Als je relatie net voorbij is, komt dit feit waarschijnlijk nog niet helemaal bij je binnen. Dan kan het zijn dat je de situatie eigenlijk ontkent, op een onbewust niveau. Je vraagt je continu af waar het mis is gegaan, wat je eraan had kunnen doen, of zelfs of je haar nog terug zou kunnen winnen.

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je nog in ontkenning bent:

 • Je bent nog niet echt verdrietig, maar vooral in verwarring
 • Je stopt nare gedachten weg om jezelf te beschermen
 • Je probeert continu te bedenken waarom het uit is gegaan, en vooral hoe je dat had kunnen veranderen
 • Je denkt na over manieren om te zorgen dat ze weer bij je terugkomt

Hoe kun je nu je liefdesverdriet verwerken, als je niet eens wilt erkennen dat het bestaat?

Je wilt uit deze mindset komen, omdat je anders je liefdesverdriet nooit zal kunnen verwerken. Je moet jezelf ervan weten te overtuigen dat het écht klaar is wat jou en haar betreft, en dat je daar naar alle waarschijnlijkheid niets meer aan kan doen.

Dat kan lastig zijn, maar het helpt al enorm om vaak tegen jezelf te zeggen dat het echt uit is, en om nare gedachten en gevoelens niet weg te stoppen als je ze voelt opkomen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Zoek steun bij familie en vrienden

Dit is een tip die vrouwen meestal al snel ter harte nemen, maar veel mannen zijn minder enthousiast om steun te zoeken bij anderen. De samenleving verwacht nu eenmaal van mannen dat ze sterk en niet emotioneel zijn, en daarom durven veel mannen niet tegen vrienden of familie te praten over hun gevoelens. Als je je liefdesverdriet wilt verwerken, zal je dit echter toch echt moeten doen.

Als je te lang en te vaak alleen bent met je gedachten, is de kans groot dat je gaat zwelgen in zelfmedelijden. Je bent dan alleen maar aan het nadenken over je eigen verdriet en hoe ongelukkig je wel niet voelt, en daar wordt het natuurlijk niet beter van. Je moet af en toe je gevoelens natuurlijk wel toelaten, zoals ik in de vorige tip heb uitgelegd, maar je moet er niet in verdrinken.

Uit tal van onderzoeken is gebleken dat mensen ongelukkig worden zonder sociaal contact.

mannen3Hoe moeilijk dit misschien dus ook voor jou is, uiteindelijk zal je echt sociale steun moeten zoeken. Ook als je met je vrienden normaal niet van die diepe gesprekken voert, zullen ze echt wel bereid zijn om jou nu te steunen; als het echte vrienden zijn, hoef je niet te doen alsof alles goed gaat als dat eigenlijk niet zo is.

Als je écht niet wil praten over je gevoelens (ook al zou ik dat dus wel erg aanraden), raad ik je alsnog aan om contact te zoeken met mensen. Ook als je niet over je gevoelens praat, kan het praten met mensen an sich al helpen om je liefdesverdriet te verwerken. Zelfs als het een beetje oppervlakkig is, is dat oké: alles is beter dan je afzonderen.

Tip 3: Relativeer je ex-vriendin en je relatie met haar

mannen5Verliefde mensen hebben de neiging om elkaar en hun relatie sterk te romantiseren, en dit geldt eigenlijk nog veel sterker voor mensen met liefdesverdriet. Je denkt vooral aan wat er allemaal leuk was aan je ex en aan jullie relatie, je richt je op wat je hebt verloren, op wat je nu moet missen. En hoewel jullie relatie vast heel leuk zal zijn geweest, moet je je niet alleen daarop focussen.

Als je eerlijk bent tegen jezelf, dan denk ik dat je ook wel zal moeten erkennen dat er mindere kanten waren aan jullie relatie. Jouw ex had ook echt wel trekjes waar je je dood aan kon ergeren. Het is immers uitgegaan tussen jullie, dus het kan echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn geweest in jullie relatie.

Als je je ex zo blijft ophemelen, kun je nooit accepteren dat jullie uit elkaar zijn.

Het is dus belangrijk dat je je ex en je relatie met haar gaat relativeren. Als je dat lastig vindt, probeer het dan eens door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Hadden jullie weleens ruzies?
 • Miste je iets in je relatie, wat je misschien in een nieuwe relatie wel kan vinden?
 • Bedenk dat je nu seks kan hebben met andere mensen;
 • Zijn er dingen waar je geen tijd voor had in je relatie, die je nu wel kan doen? (Denk aan een hobby, of meer tijd doorbrengen met vrienden);
 • Bedenk welke verplichtingen er nu voor je wegvallen, en hoeveel rust dat kan gaan geven;
 • Bedenk vooral dat er nog miljoenen andere vrouwen zijn, alleen al in Nederland, en dat je dus echt wel iemand gaat vinden die net zo goed of beter bij jou past;

mannen6

Zodra je door begint te krijgen dat je ex echt niet de ideale vriendin was, en dat jullie relatie ook echt niet zo perfect is als in je hoofd, dan merk je dat je makkelijker kan accepteren dat jullie relatie over is. Bovendien zal je minder verdrietig zijn, en misschien krijg je zelfs wel een beetje zin in het leven als vrijgezel.

Tip 4: Ga weer dingen doen die je leuk vindt

mannen7Zoals ik net bij de tweede tip al heb uitgelegd, is het nooit een goed idee om de hele dag alleen te zijn met je gevoelens en je gedachten als je last hebt van liefdesverdriet. Dat dit niet goed is, omdat mensen sociaal contact nodig hebben, heb ik al uitgelegd.

Er is nog een reden dat je je niet moet afsluiten voor de buitenwereld: het helpt ontzettend om weer leuke dingen te doen als je jouw liefdesverdriet wilt verwerken.

Het klinkt vast niet zo raar dat leuke dingen doen helpt tegen je verdriet. Ik raad je dan ook aan om daar niet al te lang mee te wachten nadat je relatie uit is. Eventjes alleen zijn en in je eentje alle gevoelens verwerken is prima, maar daarna moet je er weer op uit. Bedenk je wat je leuk vindt om te doen, en ga het gewoon weer eens doen.

“Je kan prima gelukkig zijn in je eentje, je moet alleen even opnieuw ontdekken hoe.”

Als je niet weet waarmee je moet beginnen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Zijn er dingen die je niet kon doen toen je een relatie had?
 • Je bent nu vrij om een reis te maken: lijkt je dat leuk?
 • Welke vrienden heb je lang niet gezien?
 • Wat doe je het liefst als je alleen bent? (Je hebt er nu alle tijd voor, en ook als je alleen bent zal je jezelf af en toe moeten afleiden)

Door zo snel mogelijk weer leuke dingen te gaan doen, vermijd je dat je verdrinkt in je eigen liefdesverdriet, en zal je merken dat je weer plezier krijgt in het leven. Als je je realiseert dat je ook gelukkig kan zijn zonder vriendin, dan kun je ook makkelijker je liefdesverdriet verwerken.

Let wel op dat je dit niet doet uit vluchtgedrag: je moet geen leuke dingen doen omdat je je gevoelens niet onder ogen wil komen, want dat is eigenlijk ook een vorm van ontkenning.

Tip 5: Ga (uiteindelijk) weer daten

mannen8Uiteindelijk wil je weer gaan daten, maar dit moet je natuurlijk niet te vroeg gaan doen. Als je nog last hebt van liefdesverdriet, is daten een soort vluchtgedrag. Zoals ik net heb uitgelegd is dat niet goed. Maar hoe weet je dan wanneer het tijd is om weer op zoek te gaan naar een nieuw iemand in je leven?

Waarschijnlijk zal er een moment zijn waarop je voor je gevoel wel klaar bent met het verwerken van je liefdesverdriet. Je hebt je dagelijkse leven weer opgepakt, je negatieve emoties zijn niet meer zo sterk, en je voelt je zelfs wel weer min of meer gelukkig.

Waarschijnlijk krijg je echter nog wel sterke emoties als je aan je ex denkt, of is ze nog teveel aanwezig in je gedachten. Dit is een goed moment om weer te gaan daten.

Door te daten, ook als het nog niet heel serieus is, laat je jezelf weer een beetje wennen aan het idee dat er weer iemand anders in je leven zou kunnen zijn. Hierdoor zal je ex-vriendin steeds meer uit je gedachten verdwijnen. Je bent dan sneller weer klaar voor een nieuwe serieuze relatie.

Daten kan bovendien heel goed zijn voor je zelfvertrouwen. Het uitgaan van een relatie kan voor veel mannen voelen als een soort persoonlijk falen. Misschien voel je je afgewezen, of heb je het gevoel dat het vooral jouw fout is dat jullie relatie uiteindelijk niet werkte. Als dit het geval is, kan daten jou de boost aan je zelfvertrouwen geven die je op dat moment nodig hebt.

Zoek pas een nieuwe vriendin als je daar klaar voor bent

Ik wil nog één keer echt benadrukken dat je pas weer moet gaan daten als je eerlijk tegen jezelf kan zeggen dat je daar klaar voor denkt te zijn. Haast het niet, en zorg dat je eerst zeker weet dat je de situatie geaccepteerd is zoals die is. Als je alleen maar aan het daten bent om over je ex heen te komen, is dat niet goed voor jou, en oneerlijk tegenover de mensen met wie je datet.

Een relatie moet je alleen aangaan als het je om de persoon te doen is, niet alleen omdat je een nieuwe relatie wilt.

Dit waren dan de vijf essentiële tips die jij nodig gaat hebben om over je ex-vriendin heen te komen. Hopelijk zullen deze ervoor zorgen dat jij met zo min mogelijk pijn je liefdesverdriet kan verwerken, en vooral weer kan leren om gelukkig te worden zonder haar. Pas als je in je eentje gelukkig kan zijn, kun je weer een gezonde nieuwe relatie beginnen.

Natuurlijk zal de komende tijd ook met deze tips niet altijd makkelijk zijn, en zullen er momenten zijn waarop je het allemaal even niet ziet zitten. Maar je bent nu in ieder geval gewapend met de kennis om deze periode zo pijnloos mogelijk door te komen, en dat kan niet iedereen zeggen.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *