7 Veel Voorkomende Relatieproblemen & Hoe Je Deze Kunt Oplossen – Tips

Allereerst wil ik jou een applaus geven, er zijn zat mensen die geen moeite willen doen voor het oplossen van hun relatieproblemen.

Daarom is het goed dat jij deze belangrijke stap hebt genomen. Als je niks aan relatieproblemen doet kunnen ze erger worden of zelfs jullie relatie verbreken.

Maar maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Veel relatieproblemen zijn (als je het wilt) op te lossen.

Daarom staan er in dit artikel 7 veel voorkomende relatieproblemen en hoe je deze oplost.

Relatieproblemen oplossen doe je samen

Als eerst wil ik meegeven dat jullie beiden moeten herkennen dat er een relatieprobleem is. Als je de enige bent die werkt aan het oplossen van het probleem dan is dat in bepaalde gevallen een onmogelijke taak.

Als het probleem 100% bij jou ligt dan kan je dit alleen oplossen. In dat geval adviseer ik dat je aan je partner toegeeft dat je een probleem hebt.

Als het relatieprobleem door jullie beide wordt veroorzaakt, dan is het moeilijk om het in je eentje op te lossen. Het is moeilijk maar op bepaalde uitzonderingen na kan het meestal wel.

Ik raad als eerste stap aan om na dit artikel niet te wachten maar direct een afspraak te maken met je partner om jullie probleem te bespreken. Zodra door jullie beide het probleem is erkend dan kunnen jullie beginnen te werken aan een oplossing.

Maar lees wel eerst dit artikel goed door, als je de relatieproblemen op de verkeerde manier aanpakt is het mogelijk dat je ze nog erger maakt.

Als je partner open staat voor verbetering dan kan je hem of haar misschien aansporen ook dit artikel te lezen.

Als jij je relatie het echt waar vindt om voor te werken dan kan je na dit artikel een kijkje kunnen nemen op deze pagina.

Veel voorkomend relatieprobleem 1: Communicatie

Communiceren is misschien wel het aller belangrijkste in een relatie.

Als jullie verkeerd, niet of te weinig communiceren dan gaat het makkelijk fout.

Een aantal vragen die je jezelf of een ander over jou  kunt stellen:

 • Laat je merken dat je luistert? Geef je luistersignalen en bevestig je wat de ander zegt, of probeer je zo snel mogelijk je kans te pakken om je eigen zegje te doen?
 • Vind jij het belangrijk de tijd te nemen om te praten?
 • Zorg je ervoor dat je echt begrijpt wat er tegen je gezegd is? Vraag je na of je iets goed hebt begrepen?
 • Verkleuren jouw emoties wat er tegen je gezegd wordt, of hoe jij iets zegt?
 • Vertel je jouw verhaal op een informatieve manier, of doe je dat meer op een harde droge feiten manier?
 • Kan je een tijd lang praten waarover je partner wilt praten, ook als het je oncomfortabel laat voelen?

Deze vragen kan je ook over je partner stellen. Dit zijn belangrijke vragen die je kunnen helpen te bepalen of er te verbeteren valt op het vlak van communicatie

Dus denk goed na over deze vragen, en stel ze mogelijk ook aan een ander. Vraag het wel aan een persoon die eerlijk is, dit kan jezelf of je partner zijn, maar het kan ook een goede vriend of vriendin zijn.

Wat je kunt doen om beter te worden in communiceren:

Als je over de bovenstaande vragen over jou en je partner hebt nagedacht dan weet je waarschijnlijk al een vlak waarop jij of je partner kunnen verbeteren. één van de manieren om te verbeteren is door er simpelweg op te oefenen. Als jij en je partner bewust zijn van jullie zwakke punten, zorg er dan voor dat jullie er bewust van blijven zodat jullie jezelf kunnen corrigeren voor het de foute kant op gaat.

Spreek een tijd en plek af om te praten over het oplossen van jullie relatieproblemen. Veel stellen vinden tegenwoordig maar weinig tijd om echt te praten. Als momenten om te praten niet vanzelf te voorschijn komen dan is het echt beter om een plek en tijd af te spreken om over jullie relatieproblemen te praten.

Probeer het afspreken niet te ernstig te laten klinken, dat zou verkeerd kunnen worden opgevat.

Spreek van te voren regels af. Dit kunnen regels zijn als elkaar niet onderbreken, of specifieke dingen niet zeggen die de situatie alleen maar erger maken.

Praat over je gevoelens, maar laat je gevoelens niet het woord doen.

Zorg ervoor dat je rustig blijft als er een ruzie is. Als jullie een probleem niet zonder stemmen te verheffen kunnen bespreken dan helpt het misschien om op een publiekelijke plek af te spreken. Het is goed mogelijk dat jullie het dan te beschamend vinden om emotioneel te worden.

Begrijp dat relatieproblemen niet in één klap opgelost kunnen zijn. Het kost voor jou en je partner beide tijd om te wennen aan een betere vorm van communiceren.

Communiceren buiten de relatieproblemen om

Ook buiten de relatieproblemen om is het belangrijk om te blijven communiceren.

Zorg er voor dat je iedere week minstens een uur tijd voor elkaar hebt om te kunnen praten. Geen tv, geen kinderen,  alleen jullie twee. Dit kunnen jullie doen tijdens (bijvoorbeeld) een wandeling.

Als jullie niet automatisch elke week een uur hebben om dit te doen zorg er dan voor dat je ook hiervoor een vaste dag en tijd in de week afspreekt.

Communiceren hoeft natuurlijk niet over problemen te gaan. Als het niet nodig is kunnen jullie gesprekken voeren over jullie dag besteding, iets dat jullie beide interessant vinden of wat jullie dan ook willen.

Zorg ervoor dat je niet de enige bent die aan het praten is maar je partner ook mag vertellen.

Zie hier een verder verklarende video over communiceren:

Heb je een specifiek probleem qua communiceren met je partner, laat dan onder dit artikel een reactie achter.

Relatieprobleem 2: Vreemdgaan

De cijfers:

Vreemd gaan komt veel voor.  Hoeveel procent van getrouwde mensen minimaal één keer vreemd is gegaan is onduidelijk. De resultaten van onderzoeken zijn erg variërend (bron wikipedia).

Doorgaans variëren ze van 15% tot 60%, maar er zijn uitzonderingen omhoog en omlaag.

Je kan veilig aannemen dat de percentages bij niet getrouwde stellen hoger liggen. Volgens een onderzoek van Durex gaan Nederlanders vaker vreemd. Een onderzoek zegt dat 90% van de mensen vreemdgaan afkeurt, wat apart genoemd kan worden omdat een heel groot percentage van deze mensen wel eens is vreemd gegaan.

Eén van de problemen met deze onderzoeken is dat veel mensen een andere definitie hebben van vreemdgaan. Voor de één is vreemdgaan seks hebben, voor de ander is het zoenen of flirten. Ook is vreemdgaan niet iets waar mensen graag over praten, daarom zijn de resultaten van de onderzoeken heel erg afhankelijk van de manier waarop de vragen gesteld worden.

Om het samen te vatten; We weten niet precies hoeveel procent vreemd gaat, maar het percentage is hoog. 

Als er vreemd wordt gegaan in een relatie dan kan er een zeer pijnlijke en vijandelijke situatie ontstaan. Het is daarom belangrijk dat als jij of je partner vreemd gaat, je actie onderneemt, op een goede manier, voor het fout gaat.

Redenen voor overspel

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen overspel plegen. Een aantal redenen zijn:

 • Een tijdelijke ontsnapping van relatieproblemen
 • Spanning
 • Seksuele bevrediging
 • Het ontbreken van een connectie met de partner
 • Er in het geheel geen bezwaar tegen hebben

Mannen doen het vaker om het spannende en seksuele aspect. Vrouwen doen het vaker om het emotionele aspect.

Belangrijke stappen om te nemen als er sprake is van overspel

 • Wees eerlijk (beide) en praat er over.
 • De persoon die vreemd is gegaan moet begrijpen dat hij de ander heeft gekwetst en zijn excuses hiervoor aanbieden.
 • Kijk elkaar aan tijdens dit gesprek zodat de ander je gevoelens kan zien.
 • Hou je aan de communicatie tips van dit artikel.
 • Probeer je vragen feitelijk te houden
 • Ontdek waarom er overspel is geweest
 • Vraag aan jezelf en je partner wat jullie nu willen. Denk er goed over na en of het verstandig is de relatie voort te zetten.

Als de relatieproblemen over een onderwerp gaan waar je onmogelijk sterke emoties buiten kunt houden, dan is het wellicht beter dit binnenshuis te bespreken.

Hoe je je relatie redt NA het overspel

Nadat jij of je partner overspel heeft gepleegd zijn er twee vragen waar je antwoord op moet zoeken:

 • (Hoe) kan het wederzijdse vertrouwen weer worden hersteld?
 • Gaat het overspel nogmaals gebeuren?

Als je partner is vreemd gegaan is het belangrijk dat hij of zij weet hoeveel je gekwetst bent. Daarom is oogcontact tijdens het gesprek zo belangrijk.

Redenen waarom mensen stoppen met vreemd gaan zijn:

 • Ze zien hoe erg ze hun partner (kunnen) kwetsen en hebben spijt
 • Ze zijn bang dat als het nog een keer gebeurt hun partner hun verlaat
 • Ze stoppen met hun verantwoordelijkheid te verschuiven
 • De reden waarom ze vreemd zijn gegaan is verdwenen

Als je partner is vreemd gegaan dan kan jij mogelijk voorkomen dat het nog een keer gebeurt door de eerste twee punten duidelijk te maken en de reden van het laatste punt te achterhalen.

Als er iets ontbreekt in de relatie dan is dat iets waar jij en je partner samen een oplossing voor moeten vinden.

Als jij degene bent die vreemd is gegaan dan is het bewust worden en blijven van je zwakte een behoorlijke hulp om verleidingen te weerstaan. Natuurlijk dien je zelf deze verleidingen zo veel mogelijk uit de weg te gaan.

Als jullie uiteindelijk samen een oplossing hebben bedacht om het vertrouwen te herstellen dan is het een kwestie van tijd voor dit ook echt gebeurt.

Vertrouwen kan niet binnen een nacht terugkomen.

Zie hier een video over vreemdgaan van Oprah & Dr Phill

Als je koste wat het kost ervoor wilt zorgen dat je een gezonde relatie hebt en je partner niet vreemd gaat. Dan raad ik je aan de video’s te kijken van het ideale relatieprogramma.

In dit programma legt sociaal psycholoog Edwin Edinga precies uit wat er nodig is om je partner (wederom) verliefd op je te maken, maar vooral het te laten blijven.

Edwin heeft jaren aan therapie als ervaring, heeft vele opleidingen gevolgd en kan je stap voor stap instructies geven.

Klik hier om Het Ideale Relatieprogramma Risicovrij uit te proberen.

Relatieprobleem 3: Geld

Geld zorgt snel voor relatieproblemen. Het creëert makkelijk stress, verwijten en ongeluk. Als één vooral de schuld heeft aan de geldproblemen dan kan het al helemaal snel uit de hand lopen.

Maar hoe erg geldproblemen ook zijn, er valt altijd mee te leven. relatieproblemen om geld is overbodig.

Belangrijke punten voor het oplossen van dit probleem:

 • Allereerst zorg je ervoor dat jullie open zijn. Als er geldproblemen zijn of jullie je zorgen maken over aankomende kosten bespreek deze dan. Zet alles op een rijtje zodat jullie niet voor verassingen komen te staan.
 • Zorg ervoor dat het onderwerp niet middenin een ruzie wordt opgebracht maar zet er tijd voor apart om deze te bespreken.
 • Wees eerlijk. Zorg ervoor dat niet één van de twee als enige geld voor leuke dingen heeft. Bepaal een budget voor leuke dingen en verdeel deze. Als er geen geld meer voor leuke dingen is wees dan eerlijk tegen jezelf en je partner.
 • Er zijn een hoop manieren om het leuk te hebben zonder geld te besteden of door minder geld te besteden. Bedenk wat deze voor jou zijn.
 • Zodra het “leuke dingen geld” eerlijk is verdeeld, beoordeel de ander dan niet om hoe hij of zij dit besteedt.
 • Vergeet niet dat er meer is dan geld(problemen). Jullie hebben een relatie en daar moeten jullie van blijven genieten. Denk dus niet alleen aan jullie geld maar ook aan elkaar.
 • Denk aan de lange termijn, hoeveel geld jullie nodig zullen hebben en hou iets achter voor noodgevallen. Het is beter nu wat zuiniger te leven dan dat jullie in de toekomst voor verassingen komen te staan en er wederom relatieproblemen ontstaan, of erger worden.
 • Werk naar een oplossing toe, blijf niet steken in het “wie of waarom”. Blijven steken in het “wie of waarom” verergerd relatieproblemen. Als je relatieproblemen wilt oplossen focus dan op de oplossing.

Relatieprobleem 4: Ruzie maken over niets

Relatieproblemen oplossen door ruzie te maken over niks is geen effectieve manier. Toch zie ik veel stellen ruzie maken over de kleinste dingen. Voor velen is het zelfs de oorzaak van de relatieproblemen.

Het niet altijd eens zijn met elkaar is normaal in een relatie. Maar elk klein dingetje waar jullie het niet over eens zijn laten eindigen in vijandelijkheid gaat te ver.

Respect is één van de belangrijkste dingen in een relatie. Als er geen respect wordt getoond dan gaat het snel mis.

Eigenlijk zijn veel van de tips over communiceren toepasbaar op dit probleem.

Het is belangrijk te realiseren dat je misschien geen slachtoffer bent. Je kiest zelf wanneer en hoe je reageert.

Wees eerlijk tegen jezelf, als jullie ruzie maken over niks, ben jij dan (mede) verantwoordelijk dat de toon van het gesprek de negatieve kant op is gegaan?

Ben jij de eerste die (onterecht) vijandelijkheid voelde en uitte? In het geval je niet de eerste was, was jij dan wel degene die vijandelijk terug reageerde?

Dit is weer een relatieprobleem welke je in veel gevallen moeilijk in je eentje kan laten stoppen. Als je partner je op continue basis om de kleinste dingen afsnauwt dan begrijp ik dat het moeilijk is ruzie te voorkomen. Het is een probleem die je het beste samen oplost.

Wel kan je een verschil maken door het goede voorbeeld te nemen. Als je partner  regelmatig vijandelijkheid toont dan kan je zonder vijandelijkheid blijven reageren.

Wat ook helpt is om de vijandelijkheid aan te wijzen op een kalme manier. Het is erg belangrijk dat je dit op een kalme manier doet. Vertel wat je voelt bij zulke vijandelijkheden en durf je kwetsbaar op te stellen.

Als de vijandelijkheden van jouw kant komen probeer dan te pauzeren voor je geïrriteerd of vijandelijk reageert. Bedenk of vijandelijk reageren terecht is. Dit is het bijna nooit.

Als je altijd hetzelfde doet als wat je altijd al hebt gedaan dan zal je ook altijd hetzelfde resultaat krijgen. Probeer dus eens anders te reageren dan normaal.

Als je fout zit dan is het trouwens niet erg om je verontschuldiging daarvoor aan te bieden.

De onderliggende redenen van ruzie maken over alles en niks

Ruzie maken over niks heeft meestal een onderliggende reden. Er zijn weinig mensen die het fijn vinden om over alles en niks ruzie te maken.

Onderliggende redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Minimaal één van jullie is erg veranderd
 • Minimaal één van jullie voelt zich niet lekker in zijn vel(depressie of stress)
 • Minimaal één van jullie  voelt geen liefde meer voor de ander

Het kan ook een combinatie  van verschillend factoren zijn.

Naast werken aan niet meer ruzie te maken over niks is het ook erg belangrijk om te werken aan de onderliggende reden.

Als je weet wat er veranderd is waardoor jullie zo makkelijk ruzie maken dan kan je er iets aan doen. Onthoud dat de onderliggende reden geen goede reden is om ruzie te maken over niks. Er zijn zat stellen die zat problemen hebben zonder ruzie te maken.

Wat de relatieproblemen dan ook veroorzaakt, het is altijd belangrijk tijd te hebben om elkaar liefde te geven. Dus wat de onderliggende reden dan ook veroorzaakt, zorg ervoor dat je iedere week tijd hebt voor elkaar, alleen elkaar.

Tijd hebben voor leuke dingen, samen ontspannen en vooral liefde zorgt ervoor dat die onbewuste behoefte voor vijandelijkheid een stuk wordt gedimd. Zodra jullie beide werken aan op het moment jezelf in te houden, jullie de onderliggende redenen bevechten en tijd hebben voor liefde weet ik zeker dat jullie dit relatieprobleem kunnen oplossen.

Relatieprobleem 5: Ruzie over klusjes

Het leven kan behoorlijk druk zijn. Werk,sport, je relaties, Hobby’s, tv kijken, je wilt overal tijd voor hebben. Daarom is het begrijpelijk dat je klusjes zoals schoonmaken,  koken,  de hond uitlaten of iets met de kinderen doen eerlijk verdeelt.

Wil je deze relatieproblemen oplossen, dan heb ik hier een paar adviezen:

 • Maak een afspraak, zet alle taken op papier en hoeveel tijd het kost, en verdeel ze eerlijk, neem ook mee wie wat wel of niet leuk vindt.
 • Het is niet erg als één van de twee net iets meer doet dan de ander maar zorg ervoor niemand achteraf het gevoel heeft dat het oneerlijk is verdeeld.
 • Als één een stuk meer werkt dan de ander en daarmee geld voor beiden het huis in brengt neem dit dan mee in de verdeling.
 • Als jullie beide een hekel hebben aan bepaalde klusjes dan zijn er misschien wel oplossingen voor te vinden. Je kan bijvoorbeeld ipv zelf schoon te maken, een schoonmaker inhuren. Je kan bijvoorbeeld voor twee dagen koken. Je kan in één keer boodschappen doen voor de hele week. Voor veel klusjes is er een manier om de tijd in te korten.

Als je dit artikel waardevol vindt, dan kan je waardering tonen door hieronder een reactie te plaatsen. Aanvullingen,tips en ideeën zijn altijd welkom.

Relatieprobleem 6: Vertrouwen

Vertrouwen is één van de belangrijkste elementen in een relatie.

Het is heel zonde want het ontbreken van vertrouwen vindt vaak de oorsprong in een eerder stadium van je leven. Het kan veel relatieproblemen veroorzaken en de relatie uiteindelijk verpesten.

Eén van de belangrijkste tools om hier mee om te gaan is eerlijkheid, van beide kanten.

Vertrouwen komt met de tijd maar er zijn een aantal belangrijke manieren om eerder het vertrouwen van je partner te krijgen:

 • Doe wat je zegt dat je gaat doen
 • Hou rekening met je partners gevoelens
 • Luister
 • Zeg geen dingen die je niet terug kan nemen
 • Geef je partner de kans vertrouwen te hebben
 • Als je partner je niet vertrouwt met een vriend van de andere sekse, stel deze persoon dan voor.
 • Geef het tijd

Als jij geen vertrouwen hebt in je partner dan zijn dit een aantal belangrijke adviezen voor jou:

 • Geef het tijd
 • Probeer het van je partners kant te zien
 • Wees eerlijk en vertel over je probleem
 • Haal geen oude koeien uit de sloot
 • Blijf redelijk
 • Als je het zelf niet kan oplossen, zoek dan professionele hulp
 • Wees bereid te werken aan jullie probleem
 • Zie de echte reden onder ogen, komt het ontbreken van vertrouwen door jullie relatie of iets dat er voor de relatie is gebeurd?

Aanvullingen in de reacties hieronder zijn welkom.

In het ideale relatieprogramma worden meer tips gegeven over het herstellen of opbouwen van vertrouwen.

Relatieprobleem 7: Seks

Seksuele onbevredigdheid of frustratie kan vele relatieproblemen veroorzaken. Hoe je deze relatieproblemen kan oplossen verschilt heel erg. Er zijn namelijk veel verschillende redenen waarom seks een probleem kan zijn.

dit zijn er een paar:

 • Eén van jullie heeft een (veel) lager libido
 • Door stress, ruzie,vermoeidheid of een andere reden hebben jullie er geen zin in
 • Jullie hebben er geen tijd voor

Er zijn zat redenen waarom het seksueel minder tussen jullie kan gaan. Als je een reden hebt die in dit rijtje thuis hoort aarzel dan niet deze toe te voegen door een reactie achter te laten.

Seks is geen vereiste maar is wel erg goed voor een relatie. Zonder seks kan jullie relatie goed gaan, maar de kans dat het fout gaat is zonder seks toch veel groter.

Door seks komen belangrijke hormonen vrij welke het liefdevolle gevoel naar elkaar toe versterkt. Dit liefdevolle gevoel is een magische automatische manier om vele andere problemen tussen jullie op te lossen(als deze er zijn). Door regelmatig seks te hebben ben je ook in het dagelijks leven gelukkiger en natuurlijk is seks erg leuk.

Er zijn een aantal redenen waar weinig aan kan worden gedaan, maar in de meeste gevallen werken dezelfde oplossingen.

Allereerst is het belangrijk om er tijd voor te hebben. Als je er geen tijd voor hebt maak er dan tijd voor. Een uur per week plannen om intiem te zijn met je partner (niet per se seks) dat kan iedereen wel voor elkaar krijgen. Gemiddeld persoon kijkt 3+ uur per dag TV, als dit voor jou het geval is kan je vast wel elke week een uur hiervan vervangen met je partner. Of als je kinderen altijd aanwezig zijn dan kan je ze vast wel wekelijks brengen naar een familielid om op ze te passen. Hoe dan ook is er altijd een manier om een uur per week vrij te maken.

Zodra jullie tijd voor alleen elkaar hebben is het een stuk makkelijker om in de juiste stemming te komen. Maak je geen zorgen als je niet direct in de stemming bent, daar heb je voorspel voor. Als je jezelf een klein beetje pusht om aan voorspel te doen dan krijg je waarschijnlijk op een gegeven moment vanzelf wel zin in (penetratie) seks. Neem je tijd.

Als de reden is dat jullie er geen energie voor hebben doe het dan in de middag, of op een dag dat je er wel energie voor hebt, of zorg ervoor dat er een moment is dat je er wel energie voor hebt.

Seks kan leuker zijn door er beter in te worden, door opener te zijn, door kinky dingen te doen, door je best te doen. Probeer veel dingen uit, verras je partner met handboeien of iets dergelijks. Er is vast wel iets leuks te verzinnen wat het voor jullie spannender kan maken.

Maak een “sexy lijst”, Dat is een uitgebreide lijst die jij en je partner apart van elkaar maken met alles er op dat jullie opwindend lijkt.  Deze lijst wisselen jullie om en kunnen jullie gebruiken om elkaar te verrassen. Als je een speciale fetisj hebt staat je partner misschien wel open om dit te proberen. Wees eerlijk en zet het op je “sexy lijst”. dingen delen waar je je misschien voor schaamt en je zwak opstellen kan jullie band versterken.

Als er een serieus seksueel probleem is (waar je je misschien voor schaamt) dan kan je dit bespreken met je partner.

Onthoud dat seks leuk en speels hoort te blijven, dus drink een glas wijn, heb een ontspannen avond en probeer het niet te veel te forceren.

Pornografie kan je kijk op het andere geslacht en hoe seks hoort te zijn onbewust beïnvloeden. Pornografie oftewel overstimulatie kan ervoor zorgen dat je minder geprikkeld wordt door normale seks of vrouwen waardoor het ten koste kan gaan van je relatie. Dus als jij of je partner regelmatig pornografie kijkt dan is het een optie om hier mee te stoppen of door de prikkels stevig te verminderen door bijvoorbeeld van heftige video’s over te stappen naar plaatjes.

Natuurlijk kan ook regelmatige masturbatie je seksuele relatie met je partner beïnvloeden. Door regelmatig te masturberen ben je minder snel opgewonden omdat je al bevredigd bent. Dus door pornografie en masturbatie sterk te verminderen zal je automatisch een betere seksuele relatie met je partner ervaren. Er zijn nog meer redenen om pornografie en masturbatie te verminderen of volledig te stoppen. Bespreek het en denk er over na.

Als je partner lui is tussen de lakens dan kan dit mogelijk anders zijn als hij of zij uitgerust is. Je kan ook proberen het subtiel op te brengen en als dat niet werkt direct. Pas als jullie beide herkennen dat jullie seksleven beter kan dan zal er pas een verandering plaats kunnen vinden.

zoals je misschien wel door hebt zijn er ontelbaar manieren om aan je seksleven te werken, ook zijn er ontelbaar redenen waarom je seksleven mogelijk niet is zoals je wilt dat het is. Er zijn een hoop problemen die ik hier niet behandel, twijfel niet om een reactie achter te laten.

Vaak verbetert je seksleven door aan je relatie te werken, dus mik je ook op andere problemen als die er zijn.

Als seks “problemen” zelf niet opgelost kunnen worden dan kan je altijd nog besluiten een seks therapeut op te zoeken.

Relatieproblemen infographic: De 7 Grootste oorzaken

relatieproblemen

Wat vind jij het waarde om de relatie te hebben die je altijd al gewild hebt?

Geen persoon of relatie is perfect, en al helemaal niet automatisch. Als jij het beste uit je relatie wilt halen dan zal je hiervoor moeten investeren, met tijd en energie.

Als jij het idee hebt dat je je relatie niet de tijd of energie waard is dan vind je dat misschien wel als je het een poging waagt.

Het werkt hetzelfde als zowat met alles in het leven. Heb je er veel voor over dan krijg je er veel voor terug.

Zoals ik in het begin van dit artikel heb gezegd zijn relatieproblemen iets om samen op te lossen, maar als dat niet vanzelf gebeurt zal toch iemand de eerste stap moeten nemen.

Als er echt geen manier is om gelukkig te zijn met je relatie dan moedig ik je aan om deze te beëindigen, niet alle relaties zijn je tijd en energie waard. Het is zeker niet zo dat alle relaties de moeite waard zijn, dus steek niet je kop in het zand. Alleen jij weet of het de moeite waard is, en alleen als je het echt geprobeerd hebt. Veel relatieproblemen kan je oplossen.

Hoe goed jij het probeert is afhankelijk van hoeveel jij het waard vindt.

Dus mijn vraag aan jou is; Hoeveel vind jij het waard om de relatie te krijgen die je altijd al gewild hebt?

Staat jouw relatieprobleem er niet bij?

Laat dan direct een reactie achter onderaan dit artikel en we zullen zo snel mogelijk advies geven.

Als je dit artikel waardeerde dan kan je je waardering tonen door het te delen met je vrienden.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

42 Reacties op "7 Veel Voorkomende Relatieproblemen & Hoe Je Deze Kunt Oplossen - Tips"

 1. nicole

  says:

  Hoi,

  Mijn vriend is dus zeer onzeker over het hele bed departement, de seks. Hij twijfelt over wat hij moet doen en wanneer. Kan ik hem hier mee helpen overheen te komen of hem tips geven dat hij er zelf probeert overheen te komen?

  • Jonathan

   says:

   Hallo Nicole,

   Bedankt voor je reactie. Onzekerheid op seksueel gebied is een veel voorkomend probleem.

   Allereerst stel ik voor dat jullie het veel doen, oefening baart kunst. Ook met zelfvertrouwen is het meestal een kwestie van doen.

   Los daarvan helpt het inderdaad als jij hem tips geeft over wat jij lekker vindt. doe dit op een positieve manier zodat hij niet onzeker wordt. Zorg er wel voor dat je het luchtig houdt.

   Mogelijk helpt het ook als je probeert hem minder in zijn hoofd te laten zijn voor jullie seks hebben. Des te minder hij nadenkt, des te minder onzekere gedachten hij kan hebben. Dit kan je bijvoorbeeld doen door samen te ontspannen, rustige muziek op te zetten en aan veel voorspel te doen. Een andere manier om hem uit zijn hoofd te halen is door ervoor te zorgen dat hij extra opgewonden is. Dit is iets dat jij kan doen.

   Als laatst zijn er zat tips op te vinden over hoe je een vrouw kunt bevredigen(ook op deze site). Door tips te lezen zal hij zelfverzekerder worden en waarschijnlijk ook beter weten wat hij in bed allemaal kan doen.

   Groet,
   Jonathan

 2. Rob

  says:

  Hebben jullie dit zelf geschreven? Zo ja, complimenten, wat een kennis!

  • Jonathan

   says:

   Hallo Rob,

   Bedankt voor het compliment.

   Edwin Edinga - Relatie expert, heeft alles geschreven.

   Groet,
   Jonathan

 3. Jolanda

  says:

  Hallo,

  Mijn vriend maakt vaak beloftes die hij vervolgens niet nakomt. Hij zit er maar zielig bij als ik er wat van zegt en houdt zijn mond, wat mij nog pissiger maakt, of hij beloofd dat hij dat zo niet meer zal doen. Vervolgens doet hij het toch weer en beloofd weer dat hij het nu echt niet meer zal doen maar... etc.etc. Zo gaat het al jaren. En ik ben zijn loze beloftes beu. Mijn vertrouwen is kapot en ik heb hierdoor op al fronten geen vertrouwen meer in hem. Ik zou zo graag willen dat hij eens in gaat zien wat hij veroorzaakt met zijn loze beloftes. Want hij zegt wel dat hij dat beseft en heeft nadien spijt zegt hij, maar gaat gewoon door met beloven en niet nakomen. Ik weet niet meer hoe we hier uitkomen en zie soms alleen nog de weg van uit elkaar gaan. Maar dat vind ik moeilijk ondanks dat ik mij hierdoor zo gebroken voel. Is een persoon in staat om aan die loze beloftes te werken of zal hij dit zijn hele verdere leven blijven doen? Hij is 45 jaar.

  Groet,
  Jolanda

  • Jonathan

   says:

   Hallo Jolanda,

   Ja daar is een mens in staat toe. Of jouw vriend daar specifiek toe in staat toe is weet ik niet.

   Als hij al jaren zegt dat hij iets gaat veranderen maar het niet doet dan kan je denk ik gerust aannemen dat er niks meer gaat veranderen. Misschien moet er iets gebeuren voor hij er in staat toe is maar de kans is het grootst dat het niet gaat gebeuren, het gebeurt in iedergeval niet vanzelf.

   Het is heel simpel voor jou. Is er iets dat je nog niet hebt geprobeerd dat mogelijk echt een groot verschil uitmaakt? Heb je heel eerlijk gezegd dat het echt niet meer kan bijvoorbeeld? Wees heel eerlijk.
   Als je nog iets kan proberen dat echt anders is dan het andere dat je hebt geprobeerd doe dat dan. Zo niet dan is voor jou de keuze accepteren hoe hij is of je leven met iemand anders delen.

   Jonathan

 4. calimero

  says:

  Hallo,

  1week geleden ging het plots erg bergaf met mijn relatie. 8,5jaar geleden leerde ik hem kennen. Ik kende hem al hiervoor maar het had even tijd nodig vooraleer de vonk oversloeg. Ik was namelijk de zus van zijn beste vriend en het leeftijdsverschil tussen mij en hem was 8 jaar. Alles verliep echter prima. Intussen zijn we een huis aan het bouwen. Hier proberen we zoveel mogelijk zelf aan te doen. We hadden reeds 5j. geleden een stukje grond gekocht en 1,5jaar geleden zijn we begonnen met het bouwen. Intussen staat er een mooi huisje waar we normaal over 6 weken in zouden trekken. Een week geleden merkte ik dat hij niet goed in zijn vel zat. Hij kon niet zeggen waarom. Na 2 dagen heb ik hem gevraagd of hij verliefd was op iemand anders. Ik dacht echter het antwoord hierop te kennen nl. 'neen'. Hij zei tot mijn diepe spijt 'ja' en zakte in elkaar. Ik heb op dat moment er met hem over gepraat. Ik ben die avond ergens anders gaan slapen. Hij was verliefd op iemand waarmee we nieuwjaar vierde. Een vrouw die we beide evengoed kennen, nl. niet zo goed. Ik verstond er niets van. Hij zei dat hij twijfelde en echt niet weet of hij voor onze relatie wil gaan of voor iets nieuws. Als ik de tips hierboven lees, heb ik er veel uit mezelf toegepast. Ik weet nl. dat ik hem graag zie en wil vechten voor onze relatie. Ik maakte hem dit ook duidelijk. Intussen weet ik nog steeds niets en ik ga er stilletjes aan kapot. Ik weet me geen houding meer te geven. Constant vragen door mijn hoofd 'zou hij voor mij kiezen', 'waarom reageert hij niet op een bericht',...Ik weet het allemaal niet meer en zou me geen leven zonder hem kunnen indenken. Wat moet ik nu doen? Alles ging goed in onze relatie, we hebben beide onze kantjes maar 3 weken voor de bom viel, praatte hij en ik nog over kinderen...

  • Jonathan

   says:

   Het zou fijn zijn als hij een beslissing maakt. Dat kan beter weer eens vragen, zonder gelijk aanvallend te zijn.

   Ik zie wel in je verhaal heel erg de boodschap dat jij het je erg persoonlijk neemt dat hij verliefd is op een ander. Bedenk je dat verliefd worden op iemand anders geen keuze is. Neem het dus allemaal niet te persoonlijk en ga je gelijk jezelf verwijten dat je iets fout hebt gedaan.

 5. Carlo

  says:

  Mijn probleem staat er niet bij: ik ben totaal niet meer aangetrokken tot mijn vrouw.

  we zijn bijna 12 jaar getrouwt, maar ik kijk inmiddels totaal niet naar haar om. ze trekt mij helemaal niet meer aan, ze heeft zich helemaal laten gaan en is van een leuke 60 kg naar 150 kg gegaan.
  Wat moet ik hiermee doen? Onze relatie gaat nu stuk omdat we nooit meer intiem zijn, ik had al geprobeerd samen met haar te dieeten en te sporten, maar ze geeft op na een maandje of twee..
  ik hou nog wel van haar; maar zoals het nu is scheiden we dit jaar nog...
  help!?! -Carlo

  • Jonathan

   says:

   Vervelend om te horen. Heb je er met haar wel eens over gesproken? Ik weet dat het een pijnlijk onderwerp is, maar zij heeft natuurlijk ook al wel door dat je haar minder aantrekkelijk vind geworden.

   Ik denk dat jullie eens een therapeut moeten bezoeken. Doe je dat niet, dan denk ik dat je relatie wel eens zou kunnen eindigen, of je moet nog jarenlang bij iemand willen blijven die je niet meer aantrekkelijk vindt.

 6. Johan

  says:

  Beste Jonathan,

  Mijn vriendin was 3 maanden geleden vreemd gegaan,
  en nu wil ze het er nauwelijks meer over hebben, we hebben het niet echt uitgepraat naar mijn zin.. Ze vind dat ze genoeg ook heeft geleden door haar fout, maar ik heb het haar niets eens nog vergeven!

  Ik hou nog zielsveel van haar, maar ik zal haar eerst ervoor moeten vergeven.... hoe vergeef je zo'n walgelijke daad??.....

  Help!- Johan

  • Jonathan

   says:

   Beste Johan,

   Het is vervelend wat er is gebeurd, dat snap ik maar je moet ook relativeren.

   Ongeveer 25 tot 75% gaat vreemd, dus dat zijn grote aantallen.

   Het is belangrijkste is dat je vreemdgaan niet direct persoonlijk moeten nemen. Het zegt niet per se dat jij iets 'fout' hebt gedaan in de relatie.

   Overigens blijven de meeste mensen bij elkaar nadat iemand vreemd is gegaan en wordt de relatie zelfs sterker. Dit komt omdat er dan eindelijk over onderwerpen wordt gesproken waar voorheen niet over gesproken werd.

   Vraag of ze haar spijt van heeft gehad. Zo ja, dan kun je haar vergeven. Vraag ook gelijk wat zij vond in die ander wat ze niet in jullie relatie vond. Stel je de laatste vraag niet, dan maak je de kans groter dat ze het nogmaals doet.

   • Johan

    says:

    Beste Jonathan,

    We hadden het helemaal uitgepraat (eindelijk!) Ik heb haar inmiddels vergeven; al moeten we nog wel aan het vertrouwen werken, want die had natuurlijk een enorme deuk opgelopen...
    Dus erg bedankt voor je tips en je advies, ze is verder een top meid, en iedereen maakt wel een fout ergens in hun relatie, toch?

    • Paula

     says:

     Wij hebben ook enorme relatieproblemen. Wij hebben al een 7 maanden geen seks meer en dat doet mij énorme pijn.
     Ik mag hem ook niet aanraken en ik moet hem gerustlaten zei hij. Hij raakt mij niet aan en knuffelen doet hij ook niet.

 7. Hugo

  says:

  Bijna 80% van alle relaties worden verbroken? Maar hoe zit het met de huwelijken? is dat nog steeds bijna 50%? (wat ik jaren geleden ergens las..)

  • Hugo

   says:

   Als ik een paar woorden verder had gelezen, wist ik het al...
   38.8%, sorry!

 8. Tomm

  says:

  Mijn vriendin heeft een extreem laag libido, soms maar 1x per maand....
  Wat moet ik hiermee doen? ze is verder een top meid, maar 1x per maand is gewoonweg veels te weinig!

  • Jonathan

   says:

   Weet je dat zeker dat ze een laag libido heeft en dit niet als excuus gebruikt?

   Veel vrouwen moeten zich eerst ontspannen voelen voor seks, terwijl wij als mannen ontspannen via seks.

   Ook heeft de zin om seks te hebben ook met verwachtingen te maken, hoe meer plezier je verwacht hoe meer zin.

   Je zou wat eten kunnen kopen zoals maca waardoor mensen sneller geil worden. Daarnaast zal ik haar eens een massage geven, dat is ontspannend en zou zo maar ook kunnen leiden tot seks.

   Eigenlijk zou je moeten ontdekken hoe je je vriendin geil maakt, iedereen heeft wel een zwak punt... je moet het alleen vinden.

 9. Daan

  says:

  Ik heb het idee dat mijn vriendin mij alleen om het geld leuk vind.. maar hoe kom ik hier achter?
  mvg,
  Daan

  • Jonathan

   says:

   Probeer eens een tijd helemaal geen geld uit te geven voor haar, dus geen cadeautjes of etentjes.

   Je kunt ook proberen om haar eens iets te laten betalen en kijken wat ze daarvan vindt.

   Uiteraard kun je vragen waarom ze jou leuk vindt, maar als ze het voor het geld doet, gaat ze dat uiteraard niet expliciet zeggen.

 10. Jesse

  says:

  ik zou graag elke dag seks met mn vrouw hebben, maar mevrouw wilt maar 1x per week.
  hoe fix ik dat? bijna niets maakt haar meer geil...

  • Jordy

   says:

   Compromis zoeken denk ik. Bovendien is elke dag seks ook niet zo goed voor je volgens mij. En wat haar geil maakt weet wss zij alleen echt goed, dus vraag het dr gewoon denk ik :)

   • Jonathan

    says:

    Jordy heeft gelijk, elke dag seks is een klein beetje overdreven. Bovendien zijn vrouwen niet constant à la minute bereikbaar voor een potje seks, daar is echt meer voor nodig. Strelen en voorspel werken vaak goed, of masseren, om de opwinding te laten opbouwen.

 11. Ilse

  says:

  Mijn partner en ik hebben al enige tijd veel problemen.
  We hebben niet echt veel gemeen kwa hobby's en onze normen en waarden verschillen vaak.
  Er is nog steeds enorm veel chemie en we houden nog steeds heel veel van elkaar.
  We zijn al 2 keer hard uit elkaar gegaan maar we blijven naar elkaar terug keren.
  Ik lijd op het moment al bijna 2 maanden aan extreme stress en dat maakt het ook niet veel beter.
  Hoe moeten we hier mee om gaan want we kunnen niet zonder elkaar.

  • Chrystel

   says:

   Ik denk dat op het moment dat het echt zware stress oplevert dat het beter is niet meer bij elkaar te blijven, hoe goed de chemie ook is.

 12. sebastiaan

  says:

  Mijn vriendin kreeg enkele maanden geleden last van depressie/burn out. Dit door zaken uit het verleden. Ze kan t niet vertellen wat er in detail gebeurd is maar daar krijgt ze hulp voor.
  Nou heeft (een mannelijke collega met bedenkelijke reputatie) dit als eerste bij haar herkent. Vervolgens is er veel contact geweest en weet hij meer dan ik. Laatst vond ik de apphistorie en is mij pas duidelijk dat dit heeft plaatsgevonden. Overigens geen zaken waaruit ze twijfelt over ons. Zij voelt zich weer happy. Toch voelt t voor mij niet helemaal lekker. Als ze appt wordt ik nerveus. Het ideee dat als er iets is dat ze t niet aan mij verteld of als ik iets fout doe dit direct besproken wordt. Hoe krijg ik weer t vertrouwen dat t goed zit met ons?

  • Lodewijk

   says:

   Ik heb zelf vroeger ook last gehad van depressieve klachten, en ik snap dat je er niet graag met anderen over praat, zelfs niet met vrouw, kinderen, ouders, noem maar op. Waarschijnlijk praat je vriendin met die collega juist omdat hij dat heeft herkend. In mijn ervaring komt dat over als iemand die er of verstand van heeft of dat zelf ook heeft meegemaakt dus dat is automatisch laagdrempeliger om mee te praten.

   Als ze niet appt over twijfels hoef je denk ik niet erg zenuwachtig te zijn over dat ze iets met die collega ontwikkelt, het kan ook zomaar zijn dat ze gewoon haar verhaal kwijt wil en deze persoon dit het beste snapt.

   Ik denk dat het beste is om in ieder geval te tonen dat je klaarstaat. Je hoeft niet het alles te snappen van de situatie, maar als ze doorheeft dat je er altijd bent wanneer je ze nodig heeft zal het vanzelf gaan. Je kan het ook zoveel mogelijk bespreekbaar maken, maar kijk uit dat je haar niet aan lijkt te vallen.

 13. Ward

  says:

  Ik heb ook nog een advies: praat gewoon over mogelijke issues in je relatie met je partner. Ik heb nu laatst weer een vriend meegemaakt die het uitmaakte met z'n vriendin, omdat hij voelde dat het niet meer zou werken. Het crue was juist dat zij dat helemaal niet zo voelde; voor haar kwam de break-up totaal onverwacht. Ze was dan ook intens verdrietig en wist niet wat ze met zichzelf aanmoest... Verschrikkelijk om te zien. Toen kreeg hij ook weer heftige emoties en moest hij ook vreselijk huilen in het openbaar. Kortom, allemaal drama.

  Ik geloof oprecht dat ze het uit hadden kunnen werken met z'n tweeën als ze beter hun best hadden gedaan. Relaties zijn ook weer niet zo moeilijk en ik vind dat je alles moet kunnen bespreken met elkaar, ook als je het minder vind gaan. Dat hebben mijn vriendin en ik ook gedaan en nu zijn we weer ontzettend gelukkig. Krop je gevoelens dus niet op maar spreek ze uit tegen elkaar - op een normale en niet verwijtende toon uiteraard!

  Groet,

  Ward

 14. Murwin Leeflang

  says:

  Raad nodig

  Mijn vrouw is een goed mens en zoals een ieder met zwakheden ook zij, met drie schattige kinderen.
  Wat er aan de hand is dat in het begin van onze relatie er wat behoorlijke spanningen er waren. Heb dit besproken met een familie en zij is het achteraf komen te horen ..
  Nu is ze heel boos erom en dat heeft zo een spanning tussen ons dat ik al 2 dagen uit huis bent. Eerst hadden wij contact maar nu is het weggevallen Hoe te handelen???? Groet

  werd beschuldigd van vreemdgaan tot ik haar heb kunnen overtuigen dat ik het niet doet

 15. Ingeborg

  says:

  Wij komen beide uit een eerdere relatie met kinderen. We hebben inmiddels al 13,5 jaar een lat-relatie met de insteeķ om samen te gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn.
  Inmiddels is het vier jaar geleden dat de kinderen op eigen benen staan. Mijn vriend praat heel moeilijk en inmiddels ben ik erachter dat hij bij alles wat ik uitspreek,een mening,een gevoel, dat hij zich voelt alsof " mama" hem op de kop geeft. Wat kan ik er aan doen om te zorgen dat hij vanuit een volwassen positie met mij communiceerd?

  Ingeborg

 16. Liselotte

  says:

  Hallo,

  Ik probeer sinds kort dingen uit deze lijst te proberen op mijn vriend, maar het lijkt wel alsof hij daar niets om geeft, alsof het hem niets scheelt. Is het dan hopeloos of kan ik nog vechten voor onze relatie, want ik hou nog wel van hem.

  Gr Liselotte

 17. Pieter

  says:

  Hey Jonathan,

  Ik heb inderdaad problemen met de communicatie met mijn vriendin. Ze is de laatste tijd zo kort af over alles. Ik vraag geïnteresseerd hoe haar dag was, maar ze zegt alleen maar 'leuk hoor'. Dan verdwijnt ze bijna gelijk naar de studeerkamer om met een vriendin te bellen. En dan hoor ik haar de hele tijd lachen en het naar haar zin hebben. Dus ik denk niet dat er iets mis met haar is. Ik heb nou het idee dat het aan mij ligt.

  Dus ik ben eens op gaan letten he. En telkens als ik gewoon een gesprek met haar probeer te voeren, let ze helemaal niet op. Pas als het gaat over mijn werk (waarvoor ik vaak op reis moet), dan is ze weer geïnteresseerd. Dan vraagt ze wanneer ik weer weg ben en wat ik ga doen. Ik snap er niets meer van! Kun jij me misschien helpen om het hoofd van m'n vriendin te begrijpen?

  Groetjes,

  Pieter

  • Justin

   says:

   Yo gast,
   Soms is het gewoon niet meer te redden weetje, zo gaat het leven. Je kan beter gewoon haar dumpen voor ze jou dumpt... dat wil je niet lijkt me. Als ze wel met dr vrienden kan lachen en jou (zo lijkt het tenminste uit je verhaal) negeert, kan je beter een meid zoeken die wel om je geeft.

   Ik heb dit ook meegemaakt met m'n ex, en toen heb ik haar dus gedumpt. Toen ik het uitmaakte zei ze zelf al van ja, ik wilde het eigenlijk ook al doen. Dan voel je je ook wel minder schuldig!

   Succes man!

 18. Nick

  says:

  Hi Jonathan,

  Ik heb ook een probleem in mijn relatie. Ik ben 24 jaar en heb nu bijna anderhalf jaar een relatie met een hele mooie meid. Ze is lief, zorgzaam, en nooit chagrijnig. Maar aan de andere kant is het wel een gevoelige meid en een tikkeltje onzeker over een aantal dingen.

  Ik heb sinds 3 maanden dat mijn gevoel merendeels weg is voor haar. Ik heb geen zin meer om met haar te knuffelen en ook niet echt meer om seks te hebben. Ik heb dit al eens eerder met haar besproken, en toen hebben we gezegd dat we er samen voor gaan!! Ik heb dit ook echt geprobeerd, maar constant blijven die gedachtes in mijn hoofd spoken 'wie hou ik nou voor de gek' mijzelf en haar ook.

  Ik zou zo graag weer dat verliefde gevoel willen hebben. Maar wat ik ook probeer, het komt niet terug.

  :(

 19. Anton

  says:

  Ontzettend bedankt voor het advies Jonathan. Ik heb dezelfde problemen als die jij schetst (te weinig aandacht voor elkaar) maar nu heb ik besloten om het met mijn vrouw te bespreken in plaats van een scheiding voor te stellen. Heel erg bedankt!

  Groet Anton

 20. Es

  says:

  Hoi,

  Mijn man en ik hebben een zoon van 2, 2jaar geleden is hij ook begonnen met een zware studie naast een zware baan. Daarnaast heb ik na de bevalling een flinke periode van fysieke ongemakken doorgemaakt. Allemaal in dezelfde periode.
  Ik heb die hele periode alles alleen gedaan van verzorging tot huishoudelijden tot alles regelen. Wel om hulp gevraagd aan hem, maar hij zag t niet,vond t mee vallen , en dus Veranderde er niets. We zijn ondertussen erg uit elkaar gegroeid, sinds afgelopen december is bij hem eindelijk duidelijk over hoe t er voor staat. En heb ik gezegd dit moet anders, anders ben ik weg. In de hulp in huis is er zeker wat veranderd, maar ondanks dat we in relatie therapie zitten, krijgt de studie nog steeds voorrang tot grote ergernis van mij...
  Hij denk letterlijk als de studie klaar is heb ik meer tijd en komt t wel goed.
  Echter , mijn gevoel voor hem is weg,en ik ben liever alleen thuis dan samen met hem...

  Ik doe ontzettend mijn best er open in te staan, niet meteen te oordelen en het een kans te geven. Maar toch komt regelmatig ineens in mijn hoofd:. Nee ik wil dit echt niet meer,
  Heb ik het genoeg de kans gegeven, of moet ik toch wachten tot de studie klaar is...
  Ik weet t allemaal niet meer...
  Hoelang geef je iemand de kans....

 21. rinus

  says:

  hoi, jonathan,

  mijn vriendin noemt nog steeds de naam van haar overleden man, en soms noemt ze mij ook zo.wij hebben nu al ruim anderhalf jaar een relatie. als ik er wat over zeg, krijg ik te hoor dat ze heel veel van me houd, maar ik heb het idee dat ze mij vergelijkt met haar overleden man. ik het haar verteld dat ik even een pauze in onze relatie wil, en zij is na moet denken of ze met mij verder wil. dan wil ik niet vergeleken worden met haar overleden man. natuurlijk een relatie van ongeveer 20 jaar kan je niet zomaar uitwissen daar heb ik begrip voor. ik vind wel dat als een nieuw leven op wil bouwen je niet aan het oude vast moet houden. maar regelmatig vergelijken met het verleden is geen nieuw leven. wat nu te doen ik wil nog met die vrouw leuke dingen doen.

  mvg rinus

 22. Mono

  says:

  Ik heb uw programma Ideale Relatie Proramma aangeschaft, ik kan helaas niet bij de video's komen (heb geen inlogcode ontvangen).

 23. Vakantieganger

  says:

  Hoi Jonathan,

  Ik heb mijn hele leven al honden. De honden die ik nu heb (2 prachtbeesten, heel goed opgevoed, rustig en gehoorzaam en superlief) zijn al redelijk bejaard. Nu heb ik sinds 6 jaar een nieuwe relatie. Hij wist dat ik al jaren honden had/heb. Echter, vanaf het begin is hij aan het zeuren, dreigen, eisen enz dat ik de honden weg doe. Hij wil niet samenwonen voor ze weg zijn. Ik mag vaak met de honden niet in zijn huis komen. Hij is het wachten (en alleen wonen) tot ze dood zijn, na 6 jaar, helemaal beu. Kan het huishouden alleen niet aan. En het op en neer reizen en leven tussen 2 huizen. Dat ik in een apart huis woon is omdat hij dat eiste (vanwege de honden). Hij haat ze. Biechtte op dat hij ze zsm dood wil (welke manieren zelfs...). Hij zegt: Als je van mij houdt, dan doe je ze weg. Je zet de honden op nr 1 dus je houdt niet (genoeg) van mij!
  Ik vind: als je voor mij kiest, dan krijg je erbij wat bij mij hoort.....mijn (volwassen) kinderen, mij (bejaarde) honden, en alles wat mij dierbaar is.
  Ik heb ooit een hond weggedaan, onder sterke druk van mijn toenmalige echtgenoot, en ik heb hem dat altijd kwalijk genomen. Met deze honden, vanaf puppy getraind en opgevoed en overal mee naar toe genomen, heb ik een hele sterke band. Ik zou mijzelf niet in de spiegel durven aankijken als ik ze weg zou doen......
  Maar de eeuwige discussies....de stress....het gezeik en gezeur.....en negatieve gedoe naar de honden toe........ vreselijk!!

 24. Lesley

  says:

  Ik weet even niet meer wat te doen. Mijn vriend heeft een 3 tal weken geleden gezegd geen gevoelens meer te hebben en te twijfelen aan onze relatie. We hebben beiden een huis en hij begint aan zijn verbouwingen ook heeft hij een eigen zaak. We kwamen heel goed overeen maar ik vermoed dat hij de problemen wat groter ziet dan ze zijn. Ik heb al alles gedaan en gezegd om hen te tonen dat dit nergens voor nodig is.maar hiu zegt ik wil nu alleen zijn en mss komt mijn gevoel terug. Maar hoe kan een gevoel nu terugkomen als je elkaar nooit hoort of ziet. Ik vermoed dat je toch ergens weer iets van contact moet hebben. Wat moet ik doen...

 25. Lex

  says:

  Hallo Jonathan,

  Mijn vriendin wil na 19 jaar onze relatie beeindigen. Er is over en weer zeker nog liefde en genegenheid en we wonen nog in ons gezamelijk huis, slapen nog in het gezamelijke bed etc. maar door onze hele relatie heen speelt foute communicatie een grote rol. Ik herken mijn eigen rol daarin door niet altijd oprecht te zijn geweest en dat ik geen makkelijke prater ben. Hierdoor verzandden gesprekken uiteindelijk altijd in conflict situaties en uiteindelijk lijkt mijn vriendin gestopt te zijn met luisteren. De reden dat ze nu zegt te stoppen is dat ze na lang proberen het vertrouwen is verloren dat er nog verandering komt en de dingen gaan zoals zij (maar in redelijke mate ook ik) ze graag zouden zien.

  Zijn er adviezen hoe ik het gesprek op gang kan krijgen en een opening kan creeeren zodat ze mogelijk haar besluit gaat herzien en we het een nieuwe kans kunnen geven. We zijn beide wat ouder (60 en 49).

  Vr. Groet, Lex

 26. Anna

  says:

  Hallo,
  Mijn vriend komt steeds zijn afspraken niet na, hij heeft een eigen bedrijf en gebruikt dit als escuus.
  De rest van de dingen zitten allemaal goed, ik zou graag meer op hem willen bouwen.
  Maar hoe kun je op iemand bouwen en vertrouwen als hij constant zijn afspraken niet na komt.

  Met vriendelijke groet, anna

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *