8 Tips om de Lichaamstaal van Mannen Beter te Begrijpen

Het is een oud gezegde dat vrouwen van Venus komen, en mannen van Mars. Hiermee wordt bedoeld dat mannen en vrouwen op een aantal vlakken zo van elkaar verschillen dat ze elkaar maar moeilijk kunnen begrijpen. Als je het mij (en vele anderen) vraagt, zit er in dit gezegde zeker een kern van waarheid. Het mannenbrein werkt nu eenmaal anders dan het vrouwenbrein, en dit kan tot vervelende misverstanden leiden.

Als je je op het liefdespad begeeft, is het cruciaal dat je kan interpreteren of een ander persoon iets voor jou voelt, maar dat kan dus nog knap lastig zijn. Gelukkig zijn er een aantal duidelijk herkenbare signalen die een man afgeeft via zijn lichaamstaal, waaruit jij kan afleiden of hij in jou geïnteresseerd is.

In dit artikel zal ik de volgende tips gaan bespreken, die jou gaan helpen om de lichaamstaal van mannen beter te begrijpen:

 • Let op onbewuste veranderingen in zijn gezicht
 • Let op zijn lach
 • Let op oogcontact
 • Kijk of hij zijn lichaam naar jou toe richt
 • Let op aanraking
 • Let op zijn afstand tot jou
 • Kijk goed naar zijn handen

Tip 1: Let op onbewuste veranderingen in zijn gezicht

lichaamstaal2Als je wil weten hoe iemand over je denkt, kun je het best zijn gezicht observeren. Mannen hebben een aantal onbewuste gezichtsuitdrukkingen, die zich voordoen wanneer ze iemand zien die ze leuk of aantrekkelijk vinden.

Aan de hand van deze subtiele veranderingen in zijn gezicht, kun jij afleiden wat hij van jou denkt.

Allereerst moet je kijken of hij zijn hoofd gekanteld houdt of niet. Als hij zij hoofd een beetje kantelt wanneer hij naar jou kijkt, dan is dit vaak een onbewust afgegeven teken dat hij jou aantrekkelijk of leuk vindt. Vergelijk wel even of hij dit ook doet wanneer hij naar andere dingen kijkt: het kan natuurlijk ook zijn dat hij zijn hoofd gewoon standaard een beetje kantelt.

Iets anders waar je op kan letten zijn de wenkbrauwen. Specifiek kan je kijken of hij zijn wenkbrauwen een beetje optrekt als hij naar je kijkt. Deze hint wordt vaak over het hoofd gezien, of verkeerd geïnterpreteerd: opgetrokken wenkbrauwen kunnen voor veel vrouwen arrogant en uit de hoogte lijken. Eigenlijk is dit een onbewuste lichamelijke reactie van een man wanneer hij in iemand geïnteresseerd is.

Iets waar je waarschijnlijk al helemaal niet aan had gedacht, zijn de neusgaten. Hoe kun je nu weer flirten met je neusgaten? Toch is het zo dat de neusgaten van een man iets verder kunnen gaan openstaan als hij een vrouw aantrekkelijk vindt, dus het kan zeker lonen om hier eens op te letten.

Tip 2: Let op zijn lach

Je had waarschijnlijk al wel bedacht dat het een goed teken is als een man naar je lacht, maar over deze lach zelf kan ook nog een hele hoop gezegd worden.

Een lach kan van alles betekenen, van warme gevoelens tot extreem ongemak.

lichaamstaal3Niet alleen de vraag óf een man lacht is dus van belang, maar hoe hij lacht is minstens net zo belangrijk. Hieronder volgen daarom een aantal “lachjes” die positieve gevoelens richting jou kunnen uitdrukken.

 • Een grijns (een wat flauwere glimlach waarbij je zijn tanden kan zien) is meestal een goed teken. Veel vrouwen associëren deze lach met “lief” of “schattig”, maar als een man naar je grijnst, is dit vaak juist een teken dat hij lichamelijk in jou geïnteresseerd is.
 • Een andere lach die een goed teken kan zijn, is de glimlach met gesloten mond. Deze kan wat koeltjes overkomen, maar meestal betekent deze glimlach dat hij jou wel leuk vindt. Hij is gewoon een beetje verlegen. Dit is in principe niet erg: het kan bij sommige mannen gewoon wat langer duren voor ze zich wat meer open opstellen.
 • De meest flirterige glimlach is waarschijnlijk wel de halve of scheve glimlach. Deze laat een man soms onbewust zien als hij iemand leuk vindt, maar vaak wordt deze ook bewust gebruikt als flirttechniek. Deze glimlach, die vanuit één mondhoek komt in plaats van twee, ziet er mysterieus en verleidelijk uit. Deze glimlach wordt dan ook het vaakst als flirterig herkend door vrouwen.
 • Wat juist géén goed teken is, is als hij ongemakkelijk begint te lachen. Begint hij onoprecht en zenuwachtig te grinniken als het gesprek eventjes dood valt? Dan voelt hij zich waarschijnlijk niet bij je op zijn gemak, wat erop wijst dat hij je niet leuk vindt.

Tip 3: Let op oogcontact

Als je wil weten of iemand je leuk vindt, zijn zijn ogen een goede graadmeter.

De ogen zijn de spiegels tot de ziel, dus let hier goed op.

lichaamstaal4Als iemand continu naar je zit te kijken, dan zal hij daar vast een goede reden voor hebben. Misschien kijkt ie wel continu verlegen weg zodra jij hem ook aankijkt, maar als zijn ondanks dat toch steeds weer naar jou gericht worden, dan zal hij je ergens wel leuk vinden.

Weet hij af en toe langer dan een paar seconden oogcontact met je te houden, dan betekent dit dat hij zich bij jou op zijn gemak voelt, wat ook een goed teken is. Wanneer zijn ogen continu overal rondkijken en bijna niet op jou gericht zijn, dan is dit juist een heel slecht teken. Als iemand totaal niet naar je kijkt, betekent dit dat hij geen interesse heeft.

Iets anders waar je op kunt letten, is naar welk deel van je gezicht hij precies kijkt. Als hij je recht in de ogen kijkt, kan dit betekenen dat hij je aantrekkelijk vindt, maar het kan ook betekenen dat hij gewoon geïnteresseerd naar je aan het luisteren is.

Als hij naar je mond kijkt, dan betekent dit vaak dat hij er onbewust over nadenkt om je te zoenen. Dit betekent uiteraard dat hij lichamelijke interesse in je heeft.

Tip 5: Kijk of hij zijn lichaam naar jou toe richt

Er zijn enkele onderzoeken die hebben uitgewezen dat een man zijn borstkas meestal naar het belangrijkste voorwerp in een ruimte gericht houdt. Als hij dus met zijn borstkas naar jou toe gericht zit, ook als hij even iets anders doet of iemand anders aanspreekt, dan is dit een teken dat hij in ieder geval op een bepaalde manier in je geïnteresseerd is, en het prettig vindt bij jou te zijn.

Dit geldt overigens ook voor zijn bekken (zijn heupen). Met zijn bekken naar jou toe gericht betekent: ik ben geïnteresseerd in je. Let er dus ook op als hij iets anders aan het doen is of even niet met jou bezig is; misschien staat zijn bekken nog steeds naar je toe.

Tip 6: Let op aanraking

lichaamstaal5Als iemand echt in je geïnteresseerd is, dan zal hij, actief of onbewust, op zoek gaan naar redenen om je aan te kunnen raken. Aanraking is een teken van intimiteit. Wanneer hij je ineens af en toe aan begint te raken, betekent dit meestal dat hij graag intiemer met je zou willen zijn, en dat hij probeert te kijken of jij daar ook voor open zou staan.

Dit soort aanrakingen zullen overigens vrij subtiel en onschuldig zijn. Zo kan een man bijvoorbeeld even je arm aanraken als jij iets grappigs zegt, je schouder vastpakken om je door een menigte mensen heen te leiden, of misschien zal hij even een wimper van je gezicht af proberen te halen.

Als je met iemand een afspraakje hebt, kan het al eerder voorkomen dat iemand je op je rug, je zij of zelfs je bovenbeen probeert aan te raken. In dit geval kun je eigenlijk al wel zeker zijn dat hij interesse in je heeft. Er zijn geen praktische redenen waarom hij deze delen van je lichaam zou kunnen aanraken, dus de enige reden die hij kan hebben is het opvoeren van de intimiteit tussen jullie.

Tip 7: Let op zijn afstand tot jou

Als een man je leuk vindt, dan zal hij natuurlijk ook graag dicht bij jou willen zijn. Vaak kun je daarom zien dat een man tijdens een gesprek steeds dichter naar jou toe komt zitten. Hij kan bijvoorbeeld meer over de tafel heen te gaan hangen waar jullie aan zitten, meer naar een bepaald hoekje van zijn stoel opschuiven, of gewoon steeds een stapje dichter naar jou toe zetten.

Om de emotionele afstand tussen jullie te verkleinen, zal een man eerst hetzelfde doen met de fysieke afstand.

lichaamstaal6

Uit onderzoek zijn ook specifieke afstanden gekomen die kunnen aanduiden of een man je leuk vindt of niet. Tijdens een normaal gesprek zal een man ongeveer 50 centimeter van iemand af staan. Als een man dichterbij staat dan dat, dan kun je je al gaan afvragen of hij je misschien leuk vindt.

Tip 8: Kijk goed naar zijn handen

Je kan aan de handen van een mens een heleboel aflezen. Als iemand ongemakkelijk of ongeduldig is, zal hij met voorwerpen gaan spelen of tikkende bewegingen maken. Als iemand het liefst weg wil, zal hij zijn handen op de tafel of zijn stoel leggen, bijna alsof hij op wil staan. En als een man iemand leuk vindt, kun je dit vaak aan zijn handen aflezen.

lichaamstaal7Wat ik nu ga zeggen, komt misschien een beetje primitief of dierlijk over, maar als een man interesse in je heeft, zal hij (geheel onbewust) met zijn handen de aandacht naar zijn kruis leiden. Als hij zijn handen bijvoorbeeld op zijn riem of zijn bovenbenen heeft, of heel diep in zijn zakken, dan is dit een teken van seksuele interesse.

Ook als hij zijn handen in zijn heupen zet, kan dit een teken zijn dat hij interesse in je heeft. Met deze houding probeert hij namelijk onbewust indruk op je te maken, door zichzelf er zo groot en sterk mogelijk uit te laten zien.

Een teken waar je misschien niet aan had gedacht, is het aanraken van het gezicht. Toch duidt dit er vaak op dat iemand zich tot je aangetrokken voelt. Als er sprake is van fysieke aantrekkingskracht tussen mensen, wordt de huid van die mensen gevoeliger, vooral de huid in het gezicht. Wanneer hij aan zijn kin, kaak of lippen wrijft, kan dit dus een teken zijn dat hij je leuk vindt.

Ten slotte is het een goed teken als hij vaak met zijn handen aan zijn haar zit, of zijn handen gebruikt om zijn kleren glad te strijken. Dit betekent namelijk dat hij er graag goed uit wil zien voor jou. Dat betekent meestal dat hij je leuk vindt, en dat hij hoopt dat er iets tussen jullie zal gaan gebeuren.

Conclusie

Hopelijk snap je na het lezen van dit artikel iets meer van de mannelijke lichaamstaal, en kun je dit gebruiken als je je op het liefdespad begeeft. Mannen uiten zich nu eenmaal wat anders dan vrouwen, maar aan de hand van dit lijstje weet jij voortaan precies wat hij je met zijn lichaam, bewust of onbewust, duidelijk probeert te maken.

Ik wil hier wel nog even bij zeggen dat je ook niet continu in je hoofd een soort checklist van signalen moet afgaan. Laat deze informatie in je achterhoofd meespelen, maar let ook nog gewoon goed op of jij zelf gevoelsmatig denkt dat er een klik is.

Meestal zit je intuïtie wat dat betreft namelijk wel goed. En probeer het vooral ook naar je zin te hebben; dit werkt alleen maar positief op de kans dat een man je leuk vindt.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

1 Reactie op "8 Tips om de Lichaamstaal van Mannen Beter te Begrijpen"

 1. Jacky

  says:

  Waarom lacht mijn man als ik hem vraag dat hij liever bij die andere vrouw was dan bij mij maar dat het door omstandigheden niet kon

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *