Waarom Zegt Mijn Date Af? 6 Redenen Dat Je Date Cancelt

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt een afspraakje met iemand gepland, en hoewel je misschien enigszins gespannen bent, heb je er ook heel veel zin in. Op de dag van de date krijg je ineens een berichtje van je date. Hij of zij zegt dat ie helaas tóch niet meer kan, en “of het niet een andere keer kan”. Kortom: je date zegt af.

Dit is natuurlijk geen leuk berichtje. Natuurlijk ben je teleurgesteld dat je leuke avond niet doorgaat, maar je bent ook zeker niet de enige als je hierdoor aan jezelf gaat twijfelen. Vindt mijn date me niet leuk? Heeft hij of zij afgezegd omdat ik iets verkeerds heb gezegd? Is je date überhaupt wel van plan om het “een andere keer” te doen, of wil hij of zij gewoon van je af?

Reden 1: Onvoorziene omstandigheden

Stel, je date zegt af met de mededeling dat hij of zij bijvoorbeeld naar een begrafenis moet. Dan denk je waarschijnlijk: zie je wel, wat een kutsmoes, mijn date ziet mij gewoon niet zitten en durft het niet te zeggen. Het klinkt misschien wat naïef, maar had je ook al stilgestaan bij het feit dat dit gewoon echt waar zou kunnen zijn?

Als je date afzegt wegens onvoorziene omstandigheden, dan hoef je er niet meteen vanuit te gaan dat dit een smoesje betreft. Denk maar eens na: jij hebt toch zelf ook wel eens iets moeten afzeggen omdat er onverwacht toch iets tussen kwam? En jij zegde die verjaardag van een vriend toch ook niet af omdat je de vriend in kwestie stiekem haat?

Het leven laat zich nou eenmaal niet 100% plannen, en dat geldt ook voor je date.

Reageer dus gewoon begripvol als je date je zoiets stuurt. Zeg gewoon iets als “jammer, maar kan gebeuren!”, en probeer vervolgens om een nieuwe afspraak te maken. Waarschijnlijk zal je date hier positief op reageren, prikken jullie een nieuwe datum, en hebben jullie later alsnog een heel leuke date.

Het zou toch jammer zijn als je dat aan je voorbij laat gaan, alleen omdat je er onterecht van uitging dat je date je niet meer wilde zien.

Wat je absoluut nooit moet doen, is boos worden op je date, en hem of haar ervan beschuldigen dat hij of zij gewoon op zoek is naar een smoesje. Als dit namelijk niet zo is, dan heb je er met een zodanige beschuldiging voor gezorgd dat je date je nooit meer hoeft te zien. Niemand heeft zin in een date met een paranoïde, agressief persoon.

Reden 2: Een dubbele afspraak

Iets wat ook vaak als een smoesje wordt gezien, is een dubbele afspraak. Je date laat je weten dat hij of zij op het moment van jullie date ook al een afspraak heeft gemaakt met iemand anders. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vorige reden; in de meeste gevallen zal het gewoon waar zijn.

Wanneer je zelf ook niet zo goed bent in plannen, zul je hier waarschijnlijk meer begrip voor hebben dan iemand die zijn of haar agenda altijd keurig op orde heeft. Als jij tot die tweede groep behoort, neem dan maar gewoon van mij aan dat de meeste mensen wel eens een foutje maken, en onbedoeld twee afspraken op dezelfde dag maken.

Sommige mensen zullen dit misschien wel geloven, maar zullen zich toch enigszins gepasseerd voelen. Je date kan dan wel twee verschillende afspraken op een dag gemaakt hebben. Maar hij of zij heeft er vervolgens wel bewust gekozen voor die andere afspraak, en niet voor de afspraak met jou.

Ik snap wel dat dit een beetje kan voelen als een belediging, maar als je er even over nadenkt, dan is dit hartstikke begrijpelijk.

Bedenk even wat jij en je date op dit moment voor verhouding tot elkaar hebben. Je kent elkaar waarschijnlijk nog amper, en je weet nog helemaal niet of er meer in zit dan één of een paar dates. Als je op de dag van je date ook een afspraak hebt met een familielid of een goede vriend, dan is het toch eigenlijk alleen maar logisch dat je die afspraak voor laat gaan?

Jij gaat de verjaardag van je beste vriend toch ook niet afzeggen voor een date met een vreemde?

Probeer je dus niet te beledigd te voelen, of probeer in elk geval je trots opzij te zetten. Blijf beleefd en probeer om een nieuwe datum te prikken, dan zal je date waarschijnlijk op een later moment gewoon alsnog doorgaan.

Reden 3: Zenuwen

Eén van de redenen dat het vervelend is als je date afzegt, is dat jij het waarschijnlijk best spannend vond dat die date eraan zat te komen. Als je date afzegt, heb je het idee dat je die hele dag onnodige spanning hebt gevoeld, en dat is natuurlijk niet leuk. Bedenk echter dat hetzelfde ook waar kan zijn voor jouw date.

Het zou namelijk heel goed kunnen dat hij of zij best graag met je op date zou willen, maar uiteindelijk toch afzegt vanwege de zenuwen. Een date met iemand die je nog niet zo goed kent is voor de meeste mensen al erg spannend.

Als je date dan ook nog van zichzelf erg snel zenuwachtig is, helpt dat niet. Hij of zij kan die spanning op het laatst misschien wel niet aan, en besluit te cancelen.

Een klein beetje asociaal is het natuurlijk wel, om kort van tevoren een afspraak af te zeggen omdat je te zenuwachtig bent. Persoonlijk kan ik het mensen niet heel erg kwalijk nemen. Jij zou het waarschijnlijk ook niet heel leuk hebben gehad tijdens je date, als de persoon tegenover je continu ontzettend zenuwachtig zit te zijn.

Een date is pas leuk als jullie het allebei naar je zin hebben.

Als iemand zenuwachtig is, dan is het natuurlijk van belang dat je gewoon rustig blijft. Je weet natuurlijk nooit zeker of iemand je een smoesje vertelt. Voor de zekerheid kun je eigenlijk altijd maar het best gewoon begripvol reageren, en een nieuwe datum voorstellen. Je zou namelijk maar zo een heel leuke date af kunnen schrikken door boos te worden.

Reden 4: Vermoeidheid

Je kent het gevoel vast wel. Je hebt al lang geleden plannen gemaakt voor een bepaalde avond, bijvoorbeeld om met een aantal mensen uit te gaan. Op dat moment had je hier ook ontzettend veel zin in.

Als de avond er echter is, heb je de hele dag hard moeten werken, of heb je gewoon een emotioneel zware dag gehad. Je bent vermoeid, en je zou het liefst gewoon afzeggen. Misschien heb je dat zelfs ook wel eens gedaan.

Als je dit snapt, dan kun je het je date toch ook niet echt kwalijk nemen als hij of zij hetzelfde doet. Het is misschien niet zo netjes als hij of zij een smoesje verzint.

Maar als je date de waarheid had verteld, dan was dit waarschijnlijk alleen maar meer overgekomen alsof je date jou niet ziet zitten. “Ik ben moe” klinkt voor veel mensen als een vrij zwak excuus, ook als het waar is.

Je date kan dus niet veel anders dan liegen.

Ook hier geldt weer dat het voor jou ook niet heel leuk zou zijn als je date heel vermoeid op jullie afspraak komt. Iemand die ergens is waar hij of zij niet wil zijn, zal niet in de meest gezellige stemming zijn. Vermoeide mensen zijn over het algemeen niet bijzonder spraakzaam. Voor jou is het dus ook beter om jullie afspraak gewoon te verplaatsen.

Het mooie aan deze reden is dat het tijdelijk is. Je date is nu gewoon even te moe om met jou op date te gaan, maar meestal zal dit niet het geval zijn. In dit geval kun je dus heel erg makkelijk een nieuwe afspraak maken, want waarschijnlijk ziet je date je nog net zo zitten als toen hij of zij besloot om met jou op date te gaan.

Reden 5: Emotionele redenen

Je kan nog zoveel zin hebben in een date, en iemand nog zo leuk vinden. Waarschijnlijk verdwijnt al je zin in de date als sneeuw voor de zon zodra je te maken krijgt met een plotselinge heftige gebeurtenis. Emotionele redenen kunnen er dus voor zorgen dat je niet in staat bent om een avond lang gezellig te doen op een date.

Misschien denk je: mijn date zei af met een heel andere reden, dus van emotionele redenen zal wel geen sprake zijn. Dat is echter geen juiste gedachte. Veel mensen zullen gewoon niet bereid zijn om hun heftigste emoties aan een vreemde toe te vertrouwen. Ze zullen dan dus liegen over de reden dat ze afzeggen, omdat het anders simpelweg te persoonlijk wordt.

Ook hier geldt dat het ook in jouw belang is dat je iemand die enorm emotioneel in de knoop zit, niet onder druk zet om alsnog met je op date te gaan. Je bent dan op date met iemand die zich in een enorm negatieve gemoedstoestand bevindt. Dat is nou niet bepaald wat je wilt tijdens een gezellige date.

Reden 6: Desinteresse

Tot nu toe heb ik je dit hele artikel eigenlijk duidelijk proberen te maken dat er een heleboel verschillende redenen kunnen zijn om een date af te zeggen. Je hoeft er dus helemaal niet van uit te gaan dat je date je niet ziet zitten als hij of zij jullie afspraakje afzegt. Dat is dan ook de belangrijkste boodschap die ik je in dit artikel wil meegeven. Daar wil ik wil met dit laatste punt zeker niet aan afdoen.

Toch is het zo dat een date zo nu en dan inderdaad afzegt wegens desinteresse. Bij nader inzien heeft hij of zij toch niet zo’n zin om met jou te gaan daten, en dus verzint je date een smoesje om hier onderuit te komen. Waarschijnlijk hoopt hij of zij dat je de hint oppikt, en niet meer probeert om een nieuwe datum te vinden.

Ondanks het feit dat dit mogelijk is, blijft het zo dat je hier niet van moet uitgaan. In de meeste gevallen zul jij alleen maar je kansen verspillen als je ervan uitgaat dat je date een smoesje aan het verzinnen is. Als iemand al een concrete datum heeft afgesproken voor een date met jou, dan was hij of zij kennelijk in jou geïnteresseerd.

Het zal niet snel gebeuren dat al die interesse enkele momenten later alweer weg is.

Als je geen zin meer hebt om je contact met iemand voort te zetten, is daar bovendien ook een veel makkelijkere manier voor. Je kan iemand ook gewoon doodzwijgen of eventueel blokkeren. Dit is veel minder confronterend, en dus is de kans veel groter dat iemand hiervoor kiest dan voor het maken en later weer afzeggen van een date.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *