Check of Jouw Relatie Nog Werkt! Doe de Relatietest

Een relatie onderhouden is niet altijd makkelijk. Hoewel jullie veel van elkaar houden zijn er altijd obstakels en irritaties. Misschien leidt dit bij jullie wel tot twijfel.

“ligt het aan mij of werkt de relatie niet meer?”

Daarom hebben wij voor jullie een relatietest opgesteld. Check met deze test of je relatie nog werkt!

Eerst lezen jullie hier wat er nodig is voor een succesvolle relatie. Vervolgens Stel vijf vragen. Bij de vragen krijg je direct uitleg over wat jullie antwoord betekent voor jullie relatie. 

Wat is er nodig voor een succesvolle relatie?

Of jullie relatie succesvol is hangt af van veel factoren. Om een basaal idee te krijgen over wat er nodig is voor een succesvolle relatie beschrijf ik voor jullie de vijf belangrijkste punten voor een succesvolle relatie.

Factor 1: wederzijds respect

Respect is enorm belangrijk in een goede relatie. Bovendien is het belangrijk dat respect niet wordt afgedwongen. Als respect wordt afgedwongen is het respect éénzijdig.

Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat het respect wederzijds is: jullie accepteren elkaar en respecteren elkaars beslissingen en overtuigingen. Dit geldt ook als jullie het niet met elkaar eens zijn!

Factor 2: een positieve, eigen identiteit

Dit punt sluit aan op het vorige punt. Voor een goede relatie moeten jullie allebei een positieve, eigen identiteit kunnen hebben. Beide partners moeten elkaar accepteren voor wie ze zijn. Je kunt de ander niet veranderen. Natuurlijk nemen jullie wel wat gedachtes en gewoontes van elkaar over, maar het is van groot belang om altijd jezelf te blijven.

“Een relatie betekent niet dat jullie één zijn, het betekent dat jullie samen zijn.”

Factor 3: geluk tussen de lakens

Hoewel het niet altijd wordt gezien als bepalend in de emotionele aspecten van de relatie, is het seksleven cruciaal in hoe succesvol jullie relatie is. Goede, bevredigende seks versterkt het gevoel van verbondenheid.

Bovendien is goede seks vaak een teken dat jullie elkaar leuk vinden, of in ieder geval aantrekkelijk. Zodra seks als een verplichting gaat voelen, gaat er iets mis!

Factor 4: een gevoel van emotionele saamhorigheid

Als jullie elkaars emoties niet begrijpen kan het erg lastig zijn om een succesvolle relatie te onderhouden. Het is niet nodig dat jullie allebei in huilen uitbarsten bij een zielige film, maar jullie moeten elkaar emotioneel steunen. In een goede relatie kun jij je gevoel altijd kwijt bij de ander, ook als je weet dat je partner je niet zal begrijpen.

Factor 5: een adequate manier om conflicten op te lossen

Conflicten zijn onvermijdelijk in een relatie, hoe goed de relatie ook is. Zeker als jullie samenwonen kunnen bepaalde dingen tot conflict leiden. Wees niet bang, ruzie kan geen kwaad! Als jullie een goede manier hebben om conflicten op te lossen kan ruzie jullie relatie zelfs verbeteren!

Zolang conflict leidt tot een goed gesprek waarbij jullie zoeken naar een oplossing ontwikkelen jullie in de relatie. Jullie gaan elkaar beter begrijpen en leren meer rekening te houden met elkaar.

De relatietest

Nu jullie een redelijk idee hebben van wat de basis van een goede relatie is, is het tijd voor de relatietest! De komende vijf vragen zijn gericht op meerdere aspecten van jullie persoonlijkheden en relatie. Houd bij het beantwoorden van de vragen van de relatietest de zojuist beschreven factoren in gedachten en wees helemaal eerlijk!

Relatietest vraag 1: hoe lang zijn jullie al samen?

Deze vraag is niet bepalend voor hoe succesvol de relatie is, maar geeft wel een goed idee van hoe jullie in de relatie zouden moeten staan. Over het algemeen geldt dat hoe langer de relatie duurt, hoe beter jullie elkaar leren kennen en hoe belangrijker het wordt om elkaar te accepteren en respecteren.

In het begin van de relatie is alles nog spannend en zijn jullie smoorverliefd. Dit is leuk, maar ook verblindend. Je ziet de minder leuke kanten vaak over het hoofd en misschien verberg je je eigen slechte eigenschappen nog een beetje. Gaandeweg leren jullie van elkaar dat jullie niet perfect zijn.

Relatietest vraag 2: waarom hebben jullie (nog) een relatie?

De reden van jullie romantische avontuur is cruciaal voor het succes van de relatie. Ik kan niet elke reden voor jullie opnoemen, want er zijn heel veel redenen om samen te zijn. Je leest hier vier redenen en wat deze redenen betekenen voor jullie relatie.

 1. We houden van elkaar, goede en slechte kanten meegenomen.
 2. We zijn bang niemand anders meer te kunnen vinden.
 3. We hebben verplichtingen die verstoord worden bij het verbreken van de relatie.
 4. We kunnen geen genoeg van elkaar krijgen, (met name de seks is geweldig!)

Als jullie antwoord op deze vraag A: we houden van elkaar was, zijn jullie goed bezig! De kans is groot dat jullie elkaar al een tijdje kennen nu en echt durven te zeggen dat jullie van elkaar houden. De positieve kanten zijn geweldig! Maar jullie hebben ook geleerd om met elkaars minder leuke eigenschappen te leven.

Als jullie antwoord op deze vraag B: we zijn bang niemand anders meer te kunnen vinden was, is er wel een probleem. Dit betekent nog niet het einde van de relatie, misschien is het onzekerheid die je moet overwinnen om te beseffen dat jullie toch echt bij elkaar horen.

Als dit antwoord betekent dat jullie toch een andere partner willen, maar het niet aandurven is het wel een probleem. Een relatie werkt alleen als jullie helemaal eerlijk tegen elkaar zijn, dit hoort er ook bij!

Was jullie antwoord op deze vraag C: we hebben verplichtingen die verstoord worden bij het verbreken van de relatie was, is de kans groot dat jullie al een lange tijd een relatie hebben. Misschien hebben jullie een huis gekocht en is de hypotheek niet te betalen als jullie uit elkaar gaan, of misschien hebben jullie kinderen. In principe is dit niet de juiste reden om de relatie vol te houden.

Als het echt niet te doen is, moeten jullie een andere manier vinden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen zonder een relatie te hebben. Jullie kunnen ook proberen de relatie te redden, maar alleen als de reden daarvoor is dat jullie echt van elkaar houden.

Antwoord D: we kunnen geen genoeg van elkaar krijgen, (met name de seks is geweldig!) is helemaal geen slecht antwoord. Het is wel een teken dat jullie nog geen langdurige relatie hebben. Wees je ervan bewust dat deze fase ook weer overgaat en dat jullie ook op zoek moeten naar emotionele diepgang. Don’t rush it, geniet van dit stadium van je relatie zo lang het kan!

Relatietest vraag 3:  hoe zien jullie de toekomst van de relatie?

Een goede relatie heeft een toekomst. Hoe je naar de toekomst van je relatie kijkt is dus een goede indicator van hoe sterk jullie relatie is. Ik geef jullie wederom vier scenario’s. Deze vraag moeten jullie allebei individueel beantwoorden.

 1. Ik maak me geen zorgen over onze toekomst, we zien wel waar we komen. Ik verwacht wel dat we samen blijven.
 2. Ik probeer de ander in m’n toekomstplannen te passen.
 3. Ik ben bang dat er geen toekomst is in deze relatie, maar voor nu hebben we het leuk!
 4. Ik zie helemaal geen toekomst.

Het antwoord A: Ik maak me geen zorgen over onze toekomst, geeft aan dat je vertrouwen hebt in jullie relatie! Dit is goed. Als jullie vertrouwen hebben in de relatie komt de toekomst vanzelf.

Het antwoord B: ik probeer de ander in m’n toekomstplannen te passen is een lastige uitkomst. Aan de ene kant is het goed, je wilt namelijk graag een toekomst opbouwen met je partner. Aan de andere kant is het niet goed om de ander, of je eigen toekomst, aan te willen passen.

Als antwoord B je antwoord was, moet je bedenken of je onzeker bent over jullie toekomst. Daarnaast is het belangrijk om jullie toekomst te bespreken met elkaar.

Antwoord C: ik ben bang dat er geen toekomst is in deze relatie, maar voor nu is het leuk! Is in ieder geval een eerlijk antwoord en een teken dat jullie relatie nu goed is. Het betekent wel dat de kans klein is dat jullie samen oud worden.

Antwoord D: ik zie geen toekomst is een slecht antwoord. Als je helemaal geen toekomst ziet en ook niet aangeeft dat het nu wel leuk is, kun je beter stoppen met de relatie.

Relatietest vraag 4: ik kan en durf mezelf te zijn

Deze vraag moeten jullie ook individueel beantwoorden. Dit is misschien wel de belangrijkste vraag van de relatietest. Ook nu krijgen jullie weer vier mogelijke antwoorden.

 1. Ja, ik voel me veilig en geaccepteerd en durf 100% mezelf te zijn.
 2. Ja, tot op zekere hoogte. Soms hou ik me extra in om de ander niet te irriteren.
 3. Ik denk het wel, maar soms zeg ik niet alles wat ik denk om conflicten te voorkomen.
 4. Nee, zodra we het niet met elkaar eens zijn hebben we slaande ruzie en ik heb het gevoel dat mijn partner zich voor me schaamt.

Was je antwoord op deze vraag A: Ja, ik voel me veilig en geaccepteerd? Perfect! Dit is een heel goed teken voor jullie relatie. Zolang dit gevoel wederzijds is, is er op dit gebied niks aan de hand!

Heb je B: ja, tot op zekere hoogte geantwoord? Dan is het tijd om even goed met elkaar te praten. Er is eigenlijk niks aan de hand, misschien kennen jullie elkaar pas net en zijn jullie nog een beetje onzeker in de relatie. Als jullie die onzekerheden bespreken kunnen jullie ze samen overwinnen en zal jullie antwoord op deze vraag snel in A veranderen!

Antwoord C: Ik denk het wel, maar zeg soms niet alles om conflict te voorkomen is een teken dat er iets niet goed gaat. Misschien betekent dit wel dat jullie elkaar niet helemaal accepteren. Dit kan grote problemen opleveren, zonder acceptatie en wederzijds respect kunnen de conflicten tussen jullie niet opgelost worden. Als jullie het gevoel hebben niet eerlijk te kunnen zijn, is dit een heel slecht teken!

Als jouw antwoord op deze vraag D: nee was, is het code rood. Eigenlijk is hier niks aan te doen, de relatie werkt niet!

Relatietest vraag 5: we lachen veel samen

Hebben jullie altijd plezier? Of in ieder geval meestal? Dit is cruciaal! Zelfs als jullie elkaar 100% accepteren, respecteren en liefhebben is de romantiek pas écht aanwezig als jullie ook plezier hebben met elkaar.

 1. Ja, we lachen de hele dag en doen regelmatig leuke dingen.
 2. Ja, we kunnen goed met elkaar omgaan en doen af en toe wat leuks.
 3. Ja, maar ik doe liever iets met vrienden of familie.
 4. Nee, ik irriteer me constant aan de ander.

Was het antwoord op de vraag A: ja, we lachen de hele dag en doen regelmatig leuke dingen? Dan hebben jullie een goede relatie! Zeker als jullie al langere tijd bij elkaar zijn is dit een heel goed teken!

Antwoord B: ja, we kunnen goed met elkaar omgaan betekent dat jullie in ieder geval graag bij elkaar zijn. Misschien is het slim om wat nieuwe dingen te ontdekken die jullie samen kunnen doen om de romantiek nog wat meer te doen opleven.

Antwoord C: Ja, maar ik doe liever iets met vrienden of familie, kan problematisch zijn. Als dit al een hele lange tijd zo is, betekent het waarschijnlijk dat jullie relatie niet heel leuk is. Als jullie dit van elkaar accepteren betekent het niet dat de relatie niet goed is.

Was het antwoord D: Nee, ik irriteer me constant aan de ander? Dan heb je een probleem! Als je je constant aan de ander irriteert is het onmogelijk om een goed gesprek te voeren en gaan jullie op den duur enorme conflicten krijgen.

Zijn jullie niet tevreden met de uitkomst van de relatietest? Dan is het tijd om aan de relatie te werken! Op de website liefdescollege.nl vinden jullie veel behulpzame artikelen die jullie kunnen helpen bij het onderhouden van een succesvolle relatie.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *