Valt Mijn Relatie Nog Te Redden? Ontdek het hier!
Een van de fundamentele menselijke behoeften, is de behoefte naar het ´erbij horen´. Mensen willen graag bij een bepaalde groep horen, zij het hun familie of hun sportvereniging, maar ook bij een partner. Mensen dompelen zich graag onder in het besef dat er iemand is die altijd voor hen klaar zal staan, en die hun het gevoel geeft dat zij aan die persoon toebehoren.
Deze behoefte vertaalt zich in duizenden boeken, films en muzieknummers over de zoektocht naar, het hebben van, en het verliezen van liefde. Denk maar eens aan de vele Disneyfilms over prinsessen die op zoek zijn naar hun prins, die hen een lang en gelukkig leven beloven. Deze versterken vervolgens de behoefte van mensen om hun ´zielsverwant´ te vinden.
Echter staat het hebben van een partner niet per definitie in voor een intens gelukkig relatie. Het leven is geen sprookje, en liefde kan net zo gemakkelijk uitdoven als opbloeien. Hoewel je relatie in het begin een en al rozengeur en maneschijn leek te zijn, gingen zich langzamerhand enkele problemen voordoen. Hoe kan je je relatie dan toch nog redden?
Ga na wat jullie problemen precies zijn
Voordat je concrete stappen gaat ondernemen om je relatie te redden, moet je er eerst voor zorgen dat je duidelijk beeld hebt van wat jullie problemen precies zijn. Pas als je goed weet wat jullie problemen inhouden, kan je op zoek gaan naar oplossingen. De oplossingen moeten namelijk goed aansluiten op het soort probleem dat jullie relatie teistert.
De problemen kunnen zich namelijk op zowel grote als kleine schaal voordoen. Voorbeelden van grote problemen zijn het vreemdgaan van je partner of jijzelf, of een onvermogen van jou of je partner om de ander toe te laten als troostgever. Problemen op kleinere schaal worden gevormd door onder andere het constant op elkaar vitten over onbeduidende zaken.
Bedenk wat de kern van de problemen is
Vervolgens moet je de kern van jullie problemen achterhalen. Soms hebben problemen waarbij de één een daad heeft verricht waarmee hij gemakkelijk als boosdoener aangewezen kan worden, een onderliggende oorzaak. Of soms wil je het probleem niet adresseren, omdat het veel makkelijker is om de schuld in andermans – je partners – schoenen te schuiven.
Het vreemdgaan van jou of je partner kan bijvoorbeeld verklaard worden door het feit dat de ander te weinig tijd investeert in het onderhouden van de relatie. Hierdoor zal je partner (of jijzelf) op zoek gaan naar iemand die deze aandacht wel kan bieden. Vreemdgaan kan nooit goedgepraat worden, maar de reden erachter is niet altijd erg voor de hand liggend.
Beslis of jullie relatie het redden waard is
Aan de hand van de kern van het probleem, kan jij vervolgens beslissen of jullie relatie het redden wel echt waard is. Het aanpakken van de problemen kan namelijk veel tijd, aandacht en inspanning kosten. Jij moet dus voor jezelf een overweging maken tussen een het leiden van een leven zonder je partner, of om in een relatie te blijven die erg veel onderhoud vergt.
Als jullie relatieproblemen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het feit dat jij je in emotioneel opzicht moeilijk kunt blootgeven, zal je er veel moeite voor moeten doen om dit te veranderen. Bedenk je daarbij goed of je wel echt wilt veranderen omdat jíj het wilt, of omdat je partner hierop staat. Immers behoort een partner je te accepteren zoals jij bent, gebreken en al.
Werk aan jullie communicatie
Een essentieel onderdeel van een gezonde relatie – zowel van romantische als alle andere relaties in het leven – is communicatie. Zonder goede communicatie kom je in principe nergens in een relatie. Je moet elkaar goed kunnen duidelijk maken wat jullie wel en niet waarderen, en je ergernissen kunnen uiten. Zodoende leggen jullie de basis voor een stevige relatie.
Door je frustraties over bepaalde zaken uit te spreken, zorg je ervoor dat je niets op gaat kroppen, en dat problemen zich niet op kunnen bouwen. Zo zou je straks tijdens een ruzie over een heel ander onderwerp opeens ´oude koeien uit de sloot´ kunnen gaan halen, waar je in principe helemaal niets mee opschiet.
Je moet daarbij heel duidelijk zijn in wat je wilt, en ervoor zorgen dat je partner goed weet wat jij bedoelt. Zo kunnen er geen miscommunicaties ontstaan, en kunnen jullie je problemen in een vroeg stadium aanpakken. Door naar elkaar te luisteren, toon je de ander tevens dat jij oprecht geïnteresseerd bent in wat hij/zij te zeggen heeft, wat jullie band zal versterken.
Ga terug naar het begin
Als jullie oprecht en actief willen werken aan het verbeteren en ´redden´ van jullie relatie, is het misschien fijn om terug te gaan naar het begin. Oftewel, ga weer eens op dates, bijvoorbeeld naar de plek van jullie eerste date. Deze representeert de start van jullie leven samen, en herinnert jullie eraan wat jullie in eerste instantie tot elkaar aangetrokken heeft.
De essentie van het opnieuw op dates gaan, is dat jullie tijd investeren in jullie relatie en in elkaar. Hierdoor tonen jullie aan – aan elkaar – dat jullie er hoop en vertrouwen in hebben dat jullie je problemen het hoofd kunnen bieden, en er enkel sterker door zullen worden als stel.
Laat de ander goed weten wat je voor hem/haar voelt
Ooit de zin: ´Och, als ik maar een laatste keer had kunnen vertellen dat ik van [hem] houd!´ gehoord in een van de duizend films die deze gebruikt hebben? Hoe cliché deze zin echter inmiddels ook lijkt, het draagt een zeer belangrijke boodschap met zich mee.
Communicatie is namelijk niet alleen nodig om problemen vroegtijdig te verhelpen, maar ook om elkaar te laten weten dat je trots bent op de ander, of simpelweg dat je van elkaar houdt. Door vaker – of überhaupt – te zeggen ´ik hou van je´, geef je je partner het gevoel dat hij/zij bemind, gewaardeerd en opgemerkt wordt.
´Ik hou van je’ wordt tegenwoordig wellicht vaak geroepen, maar eigenlijk wordt het maar zelden uitgesproken als oprechte verklaring van gevoelens. En juist door oprecht te zijn in je (romantische) gevoelens, komen jullie als stel dichter bij elkaar. Voorkom dus dat jij degene wordt die post mortem wenst vaker ´ik hou van je´ gezegd te hebben, en begin er nu al mee!
Verdere tips
Edwin Edinga (sociaal psycholoog) biedt jou en je partner de perfecte kans om jullie relatieproblemen op te lossen jullie relatie nieuw leven in te blazen. In ´Het Ideale Relatie Programma´ vertelt hij onder andere hoe jullie je relatie kunnen onderhouden en hoe je moet omgaan met conflicten. Zo zullen jullie een relatie vol vreugde, rust en liefde kunnen creëren.
Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen
Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?
Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.
Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.
Ontdek het nu: