Loslaten van Obsessieve Verliefdheid: 5 Tips Voor Een Nieuw Begin

Ben je gevangen in de ban van obsessieve verliefdheid? Dat elke gedachte en elk moment van je dag beheerst wordt? Het is alsof het je consumeert; het beïnvloedt je beslissingen en kan je misschien zelfs tijdens je werk in de weg zitten. Is er een manier om je weg terug te vinden naar jezelf?

De waarheid is dat elke dag een nieuwe kans biedt om te kiezen voor jezelf, om te groeien en te leren van je ervaringen. Dus zou het niet prettig zijn om te loslaten en je hart te openen voor echte liefde? Ontdek hoe je deze transformatie kunt ondergaan, stap voor stap, met deze 5 deskundige tips. Zeg vaarwel tegen obsessieve verliefdheid en hallo tegen een leven vol liefde en geluk!

1. Leer het verschil tussen obsessieve verliefdheid en ware liefde

Een stap in de richting van genezing en zelfontdekking is te beginnen met het herdefiniëren van wat liefde betekent voor jou. Is het echt liefde als het je leeg en uitgeput laat? De beroemde psycholoog Erich Fromm zei ooit: “Liefde is geen object, maar een activiteit en investering.” Liefde zou energie moeten geven, niet nemen.

Uit onderzoek blijkt dat obsessieve verliefdheid niet alleen een emotionele reactie is, maar ook diepe neurale paden in ons brein graaft, die vergelijkbaar zouden zijn met verslavingsgedrag. Ons brein verlangt naar de dopamine-kick die we krijgen van de aandacht en affectie van het object van onze obsessie. Dit verklaart waarom loslaten soms voelt alsof je cold turkey gaat van een verslaving!

En wat mag ware liefde dan wel zijn? Echte liefde daarentegen voelt wat meer als thuiskomen. Het is comfortabel, geruststellend en geeft je een gevoel van vrede. Het gaat niet om die constante opwinding; het is een stukje dieper dan dat. Het bouwt op respect, vertrouwen en het samen willen opbouwen van iets moois. Het is niet zozeer een sprint, eerder een marathon – iets wat blijvend is.

Kort gezegd: Obsessieve liefde is als junkfood: snel en intens. Echte liefde is meer als je favoriete comfort food: het voedt en voldoet!

Om van obsessieve verliefdheid naar echte liefde te gaan, heb je wat zelfinzicht en geduld nodig. Af en toe stilstaan bij je eigen behoeften en waarden… Reflecteren op wat je werkelijk zoekt in een relatie… Om je aandacht te verleggen van obsessie naar een meer vervullende, wederzijds respectvolle verbintenis.

Soms betekent dit afstand nemen van de drama en te focussen op wat echt belangrijk is. Echte liefde vraagt om openheid, eerlijkheid en de bereidheid om samen te werken.

Echte liefde is niet zozeer die emotionele wilde rit, maar eerder de rustige zekerheid dat je goed zit. Het is weten dat je brein niet constant op zoek moet naar de volgende adrenalinekick, maar dat je samen met iemand kunt zijn, gewoon zoals je bent.

  • Energie versus Uitputting: Ware liefde voelt verfrissend en energiegevend; obsessieve liefde put je uit.
  • Vrijheid versus Beperking: Echte liefde geeft vrijheid en ruimte; obsessie legt beperkingen op.
  • Groei versus Stagnatie: In ware liefde groei je samen; obsessieve liefde houdt je vast in hetzelfde patroon.
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

2. Obsessieve liefdespatronen (h)erkennen

Je weet dat het niet goed voor je is, je voelt je erdoor leeggezogen, maar ergens is er die verslavende aantrekkingskracht.

Dus wat zijn de rode vlaggen om obsessieve verliefdheid te herkennen? Misschien denk je non-stop aan die ene persoon, voel je een bijna pijnlijke drang om constant dichtbij ze te zijn, of zet je je eigen leven op pauze voor gewoon een kans op hun aandacht.

Het kan zijn dat je dagen verdwijnen in het stalken van hun Instagram, of dat vrienden en familie steeds vaker ‘nee‘ horen omdat je helemaal opgaat in je crush. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk tekenen dat je de balans een tikkeltje kwijt bent.

Signalen van obsessieve verliefdheid:

  • Overmatig piekeren over wat de ander denkt of voelt.
  • Jaloezie, bezitterig en angst voor verlies, zelfs als daar geen duidelijke reden voor is.
  • Het idealiseren van de persoon, waarbij je hun fouten en tekortkomingen negeert
  • Afhankelijkheid van de ander voor je eigen geluk en zelfwaardering.
  • Altijd weer op zoek naar bevestiging van hem of haar.

Het is aan jou om toe te geven aan jezelf dat dit niet is wat echte liefde zou moeten zijn. Eerlijk zijn met jezelf kan zowel eng als bevrijdend zijn, vooral wanneer je beseft dat je de kracht en de moed in je hebt om patronen te doorbreken die je niet langer dienen en alleen maar in de weg staan.

Kijk je gevoelens in de ogen en vraag jezelf af: “Wil ik echt met iemand zijn, of ben ik gewoon bang om alleen te zijn?” Soms is wat we denken dat liefde is, eigenlijk een zoektocht naar validatie of het vullen van een leegte binnenin ons.

3. Leer het onderliggende probleem kennen

Meestal komt obsessieve verliefdheid niet zomaar. Vaak is obsessieve verliefdheid een symptoom van iets diepers, een soort emotionele echo van onopgeloste kwesties die we met ons meedragen. Zo suggereren wetenschappelijke onderzoeken dat de manier waarop we liefhebben – en soms dus ook obsessief liefhebben – geworteld kan zijn in onze vroegste relaties en ervaringen.

Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van obsessieve verliefdheid waar je mee te maken kunt hebben:

  • Onvervulde emotionele behoeften: Zoeken naar iemand die een leegte vult die we zelf niet kunnen of willen aanspreken.
  • Laag zelfbeeld: Geloven dat we de liefde of aandacht van de ander nodig hebben om ons waardevol of compleet te voelen.
  • Angst voor eenzaamheid: De obsessie kan voortkomen uit de angst om alleen te zijn of afgewezen te worden.
  • Eerdere trauma’s of afwijzingen: Onverwerkte gevoelens uit het verleden kunnen ons aandrijven naar obsessieve liefdespatronen in een poging om oude wonden te helen.

Dergelijke onderliggende problemen aanpakken is als het ontrafelen van een complexe knoop:

  • Het leren voldoen aan je eigen emotionele behoeften betekent dat je leert comfortabel te zijn met jezelf, je eigen beste vriend wordt, en erkent dat je compleet bent, met of zonder een partner. Dit inzicht alleen al kan een krachtige verschuiving teweegbrengen in hoe je liefde benadert!
  • Voor diegenen die worstelen met een laag zelfbeeld, werk actief aan het opbouwen van je zelfvertrouwen door je successen te vieren, jezelf uit te dagen met nieuwe ervaringen, en positieve affirmaties te gebruiken om je innerlijke dialoog te veranderen.
  • Angst voor eenzaamheid aanpakken? Breng bewust wat tijd alleen met jezelf door! Vind de vreugde in je eigen gezelschap en leer dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn.
  • En voor diegenen die worstelen met de gevolgen van eerdere trauma’s of afwijzingen, kan heling komen door therapie, zelfzorg, en het opbouwen van gezonde, ondersteunende relaties die de oude wonden niet herhalen maar juist helpen helen.

4. Fysieke en emotionele afstand creëren om perspectief te krijgen

Dit kan voelen als een van de moeilijkste, vooral als je gewend bent aan een constante stroom van interactie of gedachten over deze persoon. Maar het is precies deze afstand wat je nodig hebt voor het doorbreken van obsessieve verliefdheid. Dit geeft de ruimte en helderheid die nodig zijn om je situatie objectief te bekijken en je gevoelens te verwerken.

Waarom afstand nemen? Dit vermindert de intensiteit van je gevoelens, waardoor je minder geobsedeerd raakt. Afstand helpt ook om je situatie vanuit een breder perspectief te zien, buiten de tunnelvisie van je obsessie. Bovendien geeft het je de kans om na te denken over je eigen behoeften, wensen en de realiteit van de situatie.

Hoe valt deze afstand te creëren?

  • Beperk contact: Verminder of stop alle vormen van direct contact, zoals berichten, telefoontjes, en fysieke ontmoetingen. Ook sociale media moet eraan geloven: overweeg een complete detox of beperk jezelf tenminste van het bekijken van zijn of haar profiel.
  • Vul je tijd: Richt je op activiteiten die je gelukkig maken en niets met de ander te maken hebben. Dit kan van alles zijn: een goed boek lezen, een dagelijks rondje hardlopen, de gym in of tijd doorbrengen met goed gezelschap.
  • Zet je gevoelens om in creativiteit: Gebruik je gevoelens als brandstof voor creatieve uitdrukking. Schrijf, schilder, maak muziek – wat helpt om je gedachten en emoties een uitlaatklep te geven.
  • Zoek steun: Praat met mensen die je vertrouwt over je situatie. Vrienden, familie of een professional kunnen waardevolle ondersteuning zijn en een ander perspectief bieden.
  • Doe aan zelfzorg: Zorg goed voor lichaam en geest. Meditatie, yoga, een warm bad of wat dan ook dat je helpt ontspannen en je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten.
  • Stel grenzen: Maak duidelijk wat je nodig hebt voor je eigen welzijn en houd je aan deze grenzen. Doe dit zowel in je eigen gedrag als in interacties met de ander.

Wat afstand is niet het einde; wel een belangrijke stap op weg naar genezing. Geef jezelf tijd en ruimte om te helen, jezelf te herontdekken, en uiteindelijk, open te staan voor een gezondere en meer wederzijds respectvolle vorm van liefde.

5. Wees dankbaar!

Menig man en vrouw, jong en oud, wordt op een gegeven moment radeloos verliefd. Het overkomt bijna iedereen, van degene die voor het eerst de vlinders in de buik voelt tot degene die al meerdere keren het hart op de mouw heeft gedragen.

Alleen is het bij obsessieve verliefdheid vaak het geval dat er iets mist; het is een teken dat er dieper in ons iets verlangt naar heelheid en verbinding, niet alleen met een ander, maar vooral met onszelf.

In deze momenten van diepe verlangens en hartstocht, help je zelf eraan te herinneren dankbaar te zijn voor deze ervaringen. Dit zijn krachtige leermeesters die ons veel over onszelf kunnen leren.

Elk gevoel van verlies of onvervuld verlangen is een kans om dieper in onze eigen ziel te duiken, om de liefde te ontdekken die we van binnen hebben en altijd beschikbaar is.

Wees dus dankbaar voor deze reis. Voor elk gebroken hart dat je meer over liefde leert, voor elke traan die je dichter bij je ware zelf brengt. Het is in deze momenten van zelfontdekking en spirituele groei dat we de ware betekenis van liefde vinden – een liefde die compleet, onvoorwaardelijk en van binnenuit komt.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *