Jarenlang Liefdesverdriet, Hoe Kom Ik Er Van Af? 5 Tips

Bijna iedereen krijgt in zijn leven weleens met liefdesverdriet te maken en dit blijft elke keer even heftig. Het uit elkaar gaan van jou en je partner, iemand waar je ontzettend veel van gehouden hebt (als je dat niet nog steeds doet) is natuurlijk iets heel ingrijpends, en het is logisch dat je hierdoor een periode met heftige gevoelens van verdriet te maken krijgt.

Meestal gaat liefdesverdriet uiteindelijk vanzelf over, maar wat nou als dit niet gebeurt? Wat nou als je na jaren nog steeds worstelt met de emotionele impact van de breuk tussen jou en je partner? Als je al jarenlang worstelt met liefdesverdriet, betekent dit dan dat dit nooit meer over zal gaan? Moet je hier dan maar mee leren leven?

Nee, gelukkig niet. Liefdesverdriet is voor iedereen anders, en het is helemaal niet uitzonderlijk dat je hier langere tijd mee te maken hebt. Ook in zulke gevallen zijn er tips die je ontzettend kunnen helpen om dit achter je te laten. In dit artikel zullen we ingaan op vijf van die tips, die er hopelijk voor gaan zorgen dat jij weer verder kan met je leven.

Tip 1: Herken de fasen van liefdesverdriet

Wellicht zie je liefdesverdriet gewoon als een lange periode van depressiviteit, maar in werkelijkheid is het veel ingewikkelder.

Liefdesverdriet is eigenlijk een soort rouwproces, waar je doorheen moet als je weer verder wilt kunnen met je leven.

jarenlang1Net als het rouwproces, heeft liefdesverdriet ook een aantal fasen die bij bijna iedereen voorkomen. Deze fasen zijn de volgende:

  • De ontkenningsfase
  • De boosheidsfase
  • De onderhandelingsfase
  • De depressiefase
  • Acceptatie

Als je door hebt in welke fase van het proces je zit, weet je ook waaraan je specifiek moet werken als je verder wilt komen. De opeenvolging van deze fasen voelt dan niet meer als een onvoorspelbare reeks emoties, maar als een duidelijk proces waar je je doorheen werkt. Dit zal het allemaal iets draaglijker maken, en zal ervoor zorgen dat je sneller door dit proces heen komt.

Omdat het dus zo belangrijk is dat je deze fasen kent, zal ik ze hieronder allemaal even kort behandelen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

De ontkenningsfase

Dit is de eerste fase van liefdesverdriet. Het einde van een relatie is een emotioneel ingrijpende gebeurtenis, en iets waar je hersenen niet direct aan gewend zullen zijn. Op een rationeel niveau weet je wel dat je relatie ten einde is, maar het komt nog niet echt binnen. Op een onbewust niveau ben je er nog niet van overtuigd.

jarenlang2

Kortom: je kunt het eigenlijk nog niet geloven. In deze fase blijven eigenlijk maar weinig mensen lang steken. Blijf je in deze fase steken, is het een goed idee om een therapeut in te schakelen.

De boosheidsfase

Als je uit de ontkenningsfase komt, en je er dus van overtuigd bent dat het toch echt klaar is, zal je een flinke klap ervaren. Alles zal in één keer binnenkomen, en deze overvloed aan verwarrende emoties zal zich waarschijnlijk uiten in boosheid. Waarschijnlijk is dit niet zozeer boosheid richting je ex, maar meer een soort algemene, ongerichte boosheid.

jarenlang3Als je in deze fase bent blijven steken, zal je moeten proberen op een kalme wijze over je relatiebreuk en je ex na te denken. Zodra dit je lukt, ben je eigenlijk door deze fase heen.

De onderhandelingsfase

Als je over je boosheid heen bent, zal je in de onderhandelingsfase terechtkomen. Je beseft je nu wel dat je relatie over is, en je bent er redelijk rustig onder, maar je hebt het nog niet geaccepteerd. Onbewust of bewust ben je bezig met het zoeken naar manieren om je relatiebreuk ongedaan te maken: je denkt dat je de situatie nog kan redden.

Wat je vaak ziet, is dat mensen in deze fase hun ex benaderen om te proberen hem of haar terug te winnen. Met grote gebaren proberen ze dan hun ex over te halen om ze een tweede kans te geven. Heel soms gaat dit goed, maar in de meeste gevallen leidt dit alleen maar tot pijnlijke situaties en meer verdriet voor beide partijen.

Hoewel het in sommige gevallen zeker mogelijk is om later je ex-vriend of -vriendin nog terug te krijgen, is dit hiervoor niet het moment. Als je in deze fase blijft hangen, zal je je moeten gaan realiseren dat de kans dat je je ex terugkrijgt heel klein is. Het kan hiervoor helpen om met anderen te praten over je situatie.

De depressiefase

Dit is waarschijnlijk wat je voor je ziet als je aan liefdesverdriet denkt. jarenlang5Deze fase kenmerkt zich door een diep verdriet en een ontzettende leegte. Dit is natuurlijk gewoon een fase waar je doorheen moet, maar als je hierin blijft hangen, zal je actief moeten proberen om jezelf zoveel mogelijk af te leiden.

Het is geen kwestie meer van accepteren dat je niet meer bij je ex terug zal komen, maar meer een kwestie van weer gelukkig leren zijn zonder je ex. Hiervoor volgen in dit artikel nog meerdere tips.

De acceptatiefase

Dit is vanzelfsprekend waar je uiteindelijk naartoe wil. Als je acceptatie hebt bereikt, heb je vrede met de huidige situatie, en kun je weer door met je leven.

Tip 2: Zoek andere mensen op

Mensen met liefdesverdriet zullen snel de neiging hebben om zich enigszins af te zonderen van de buitenwereld. Je wilt niet dat anderen je verdriet zien, en je hebt zelf in je huidige toestand toch al niet heel veel zin om dingen te ondernemen. jarenlang7Toch is jezelf opsluiten in je huis het laatste wat je in deze situatie moet doen.

Als je alleen blijft met je verdriet, hoe verwacht je dan ooit weer gelukkig te worden?

Mensen zijn sociale wezens, en je hebt dan ook sociaal contact met andere mensen nodig om gelukkig te zijn. Als je dagenlang thuisblijft en niemand meer spreekt, zal je verdriet alleen maar heftiger worden. Zorg dus vooral dat je andere mensen blijft zien.

Spreek bijvoorbeeld af om met vrienden naar de film te gaan of iets te gaan drinken. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook gewoon met één goede vriend afspreken en alleen maar met elkaar praten. Zelfs een goed WhatsAppgesprek kan al enigszins helpen. Waar je ook voor kiest, alles is beter dan de hele dag alleen zijn met je verdriet.

Tip 3: Neem tijd voor jezelf

Misschien denk je dat dit in strijd is met de vorige tip, maar dat is niet zo. Ik bedoel hiermee uiteraard niet dat je jezelf totaal moet afzonderen. Ik bedoel hiermee vooral dat je je op romantisch gebied beter even gedeisd kunt houden. Neem even de tijd om over je ex heen te komen, voordat je weer met andere mensen bezig gaat.

Wellicht had je, nadat het uitging, wel de neiging om die leegte op te vullen met andere mensen. jarenlang8Misschien ben je zelfs wel door je vrienden aangemoedigd om gewoon weer een nieuwe vriend of vriendin te zoeken. Hoewel dit misschien een logische keuze lijkt, is dit iets wat je beter niet kan doen.

Je hebt eerst even de tijd nodig om je vorige liefde te verwerken.

Als je hier niet de tijd voor neemt, maar je liefdesverdriet ontkent door te vluchten bij anderen, dan kan dit proces heel lang duren, waardoor je nooit echt over je liefdesverdriet heen komt. Bovendien zal het moeilijk zijn om een gezonde relatie met iemand te beginnen als je je ex nog niet hebt verwerkt.

Neem dus even de tijd om over alles na te denken, en om met je verdriet om te leren gaan. Pas als je alleen weer gelukkig kan zijn, kun je eraan gaan denken om weer iemand anders te zoeken om je geluk mee te delen.

Kleine kanttekening: als je al heel lang niet meer op romantisch en/of seksueel vlak actief bent en je nog steeds last hebt van liefdesverdriet, kan het in sommige gevallen wél goed zijn om dit weer te doen. Dit kan dan juist helpen om over je ex heen te komen.

Tip 4: Verbreek alle banden met je ex

Als je liefdesverdriet hebt, is het heel normaal om nog te verlangen naar je ex-partner. Het is dan ook niet gek dat je misschien de neiging hebt om je ex op te zoeken. Dit is echter een van de slechtste dingen die je kan doen. Na het uitgaan van je relatie is het voor iedereen beter als jij en je ex geen contact meer hebben, in ieder geval voor enige tijd.

jarenlang9Je denkt misschien dat het fijn is om je ex weer te zien, maar in de toestand waarin je je nu bevindt is dat volstrekt niet zo. Het zal je alleen maar herinneren aan wat je kwijt bent, en hierdoor zal je alleen nog maar verdrietiger worden. Daar komt nog bij dat je ex misschien wel helemaal niet gediend is van je aandacht.

Vermijd dus even al het contact meer met hem of haar.

Dit geldt voor face to face, WhatsApp of sms en over de telefoon. Ga ook zo min mogelijk naar plekken waar jullie altijd samen kwamen, of plekken die je aan hem of haar herinneren. Het kan daarnaast slim zijn om voorwerpen die je aan je ex doen denken op te bergen of weg te gooien. Hierbij moet je denken aan foto’s, maar ook cadeaus die je van hem of haar gekregen hebt.

Het is niet bevorderlijk om steeds aan je ex herinnerd te worden, want hierdoor komt de klap steeds opnieuw keihard aan. Geef elkaar gewoon even de tijd om over jullie breuk heen te komen. Misschien dat jullie op een later moment weer in contact kunnen komen, maar op dit moment kun je dat beter niet doen.

Tip 5: Relativeren

Je zal uiteindelijk natuurlijk moeten accepteren dat het uit is tussen jou en je ex. Ook zal je moeten accepteren dat jullie waarschijnlijk nooit meer bij elkaar komen. Dit is noodzakelijk als je ooit weer gelukkig wilt worden. Dit is natuurlijk nogal een opgave, maar gelukkig zijn er dingen die je kan doen om het accepteren iets gemakkelijker te maken.

Een goede manier om dit te doen is het relativeren van het beeld dat je hebt van je partner. Op het moment dat je relatie uitgaat, heb je waarschijnlijk de neiging om je partner sterk te romantiseren. Je denkt aan wat je allemaal bent kwijtgeraakt, en dus denk je vooral aan de positieve kanten van je ex.

Dat er natuurlijk ook mindere kanten zaten aan je relatie en aan je ex, bedenk je je even niet. Zo schets je een veel te rooskleurig beeld.

jarenlang10

Denk dus vooral eens wél aan de mindere kanten van jullie relatie. Je ex had ook zijn of haar minder leuke kanten, en waarschijnlijk liep echt niet alles in jullie relatie altijd op rolletjes (anders was het natuurlijk niet uit gegaan). Je hoeft je voormalig partner natuurlijk niet volledig te demoniseren, maar het kan heel erg helpen om een wat realistischer beeld van hem of haar te krijgen.

“Als je inziet dat je ex en jullie relatie niet perfect waren, zal het waarschijnlijk ook makkelijker zijn om te accepteren dat deze relatie voorbij is.”

Hopelijk kom je met dit artikel iets verder, en lukt het je uiteindelijk om van je langdurige liefdesverdriet af te komen. Natuurlijk ervaart iedereen dit hele proces anders, maar met deze tips heb je in ieder geval een veel grotere kans om er snel doorheen te komen, waarna je weer gewoon verder kan met je leven en weer gelukkig kan worden.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je de hoop niet verliest. Liefdesverdriet kan tergend lang duren, maar uiteindelijk komt bijna iedereen er weer overheen. Ik zeg niet dat je volgende week weer fluitend over straat gaat, en ik zeg ook niet dat het altijd makkelijk zal zijn. Wat ik wel durf te zeggen, is dat er een hele grote kans is dat jij uiteindelijk weer gelukkig wordt.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Jarenlang Liefdesverdriet, Hoe Kom Ik Er Van Af? 5 Tips"

  1. F.

    says:

    Fijn dit stuk te lezen! Het helpt! Ik ervaar dit verdriet als erg zwaar, rationeel heb ik alles op orde, maar de momenten van gemis zijn heftig. Dit lezen helpt dan weer te relativeren.
    Tijdens verdriet is het herinneren/voelen van de redenen waarom het niet werkte nog wel eens lastig. Was de relatie gezond dan gaat de liefde (vaak) niet over....
    Dank voor publicatie van dit stuk!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *