Moet Je in Therapie om Liefdesverdriet te Overwinnen?

Zwijgend kijk je om je heen in je kamer. Een van zijn/haar shirts, een boek, een flesje parfum, een foto… De pijn schiet je door het hart wanneer je blik erop valt. De tranen wellen op je in je ogen en een snik ontsnapt je keel. Je begraaft je hoofd in je kussen terwijl je toegeeft aan je verdriet. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe kan het dat zoiets moois in één keer uit je leven gerukt is?

Liefde is krachtig genoeg om je het gevoel te geven dat je de hele wereld aankunt, maar ook om je zó diep de schaduw in te sleuren, dat je niet meer weet hoe je de zon moet zien. En wat dan? Wat als degene met wie jij een – dacht je – onvoorwaardelijke liefde deelde ineens niet meer bij jou hoort? Een oplossing: ga in therapie!

liefdesverdriet

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Erken je problemen

Nee, het is niet bepaald normaal als jij je drie weken nadat jullie uit elkaar zijn gegaan nog steeds verscholen houdt in je slaapkamer, verstopt onder de dekens. En nee, het is niet normaal dat jij je werk links laat liggen, je vrienden en familie niet meer terugbelt en maaltijden overslaat.

Een relatiebreuk doet pijn – je hart ligt aan diggelen en je hebt het gevoel alsof wat jij als vanzelfsprekend beschouwde, ineens uit je handen geglipt is. Je lijkt plots de controle te zijn verloren, en als reactie hierop blijf je steken in het nietsdoen. Je weet niet meer hoe je vooruit moet komen, nu je die ene belangrijke persoon niet meer aan je zijde hebt.

Natuurlijk mag je je helemaal overgeven aan je verdriet, sterker nog: het wordt je juist aangeraden! Maar besef je ook dat er een tijd komt om je over je verdriet heen te zetten en verder te gaan. Lukt jou dit niet? Erken dan voor jezelf dat het zo niet meer gaat; erken je problemen!

Het lukt je niet alleen

Liefdesverdriet is iets heel persoonlijks, want wie kan er nu eigenlijk écht begrijpen wat jij precies doormaakt? Iedere relatie is anders, want iedere persoon is anders. Het liefst sluit je iedereen daarom buiten, en blijf je liever hangen in je eigen donkere wereldje. Maar op een gegeven moment wordt het tijd dat je aanvaard dat je anderen nodig hebt, en dat het overwinnen van je liefdesverdriet jou niet alleen gaat lukken.

In therapie gaan

Het accepteren van hulp in de vorm van familie of vrienden is echter iets heel anders dan professionele hulp omarmen. ‘Waarom zou ik in therapie gaan? Er is toch niets mis met mij?’ vraag je waarschijnlijk defensief wanneer iemand je het voorstelt. Echter, je hoeft helemaal geen psychische stoornis te hebben om in therapie te gaan. Er zijn veel meer soorten therapie.

Therapie richt zich op iemands genezing of behandeling, zij het van een stoornis of van (liefdes)verdriet. Door middel van therapie kan je je verdriet overwinnen, door jezelf en jouw gedachten en/of houding te verbeteren. Het maakt je ook zeker niet tot een uitzondering –  je zou je er nog over verbazen hoeveel andere mensen in therapie zitten!

In therapie raad ik aan als je lang last hebt van liefdesverdriet, dus dan gaat het echt over maanden of jaren.

Een keuze maken

Therapie voor liefdesverdriet is effectief, doordat je met een buitenstaander praat. Iemand die jou nooit zal veroordelen; iemand die er enkel voor je is om je innerlijke worstelingen aan te horen. Hierdoor ben je eerder bereid om dingen te vertellen die je nooit aan je vrienden of je ouders kwijt zou durven.

Het is daarom heel erg belangrijk dat jij iemand vindt waar je je prettig bij voelt. Het is helemaal niet erg als jij je toch niet heel erg op je gemak voelt bij een bepaalde therapeut. Hij/zij zal het ook echt niet persoonlijk opvatten als je zegt dat je toch liever met een ander wil gaan praten. Het gaat er immers om dat jíj er gelukkig van wordt; je gaat niet naar therapie om anderen te pleasen.

therapeutische-relatie

Pas toe wat je geleerd hebt

Het lijkt voor zich te spreken, maar toch is het soms moeilijker dan het klinkt: pas toe wat je tijdens je therapiesessies leert. Je denkt misschien dat therapie op zich alle wonden zal helen, maar het punt van therapie is dat je het advies om moet zetten in actie. Het praten, je twijfels en pijn verwoorden, helpt uiteraard al veel, maar het is niet (altijd) genoeg.

Stel dat jouw therapeut jou vraagt alle foto’s die jij hebt van je ex te verzamelen en op een afgesloten plek te plaatsen. Dat is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt, want ben jij echt bereid al het tastbare van jullie liefde achter slot en grendel te zetten?

Therapie vereist dus niet alleen jouw fysieke aanwezigheid, maar ook jouw mentale inspanning, wil jij over je liefdesverdriet heen komen. En hoe afschuwelijk het advies en de opdrachten van jouw therapeut soms lijken, besef je dat het voor je eigen bestwil is om ze op te volgen. Je therapeut kan je helpen, maar alleen zolang jij zelf ook meewerkt.

Je vind nog meer informatie in dit artikel over liefdesverdriet verwerken.

Mogelijke adviezen

#1 Verander je leefomgeving

Wanneer jouw therapeut je dus vraagt om je te ontdoen van ‘souvenirs’ van jullie liefde: doet dat! In het geval dat je ex en jij samengewoond hebben in het huis/appartement waar jij op dit moment zelf woont, zal je dus enige veranderingen in je woonomgeving aan moeten brengen. Dit betekent niet per definitie dat je op jacht moet gaan naar een nieuwe woning, veranderingen kunnen ook veel subtieler (en goedkoper) zijn.

Oftewel, vervang de poster of het schilderij dat je ex zo prachtig vond, of gooi de boeken en dvd’s die hij/zij achtergelaten heeft op Marktplaats. En voor het geval je je echt even grondig wilt zijn: verbrand ritueel zijn/haar overgebleven shirts of cadeaus aan jou. En als het in je budget past: vervang je complete bed/matras – als iets je wel aan je ex herinnert, is dat het wel.

ex-auto-verbranden

En toch: wees niet té rigoureus met het weggooien (of verbranden) van zijn/haar spullen. Kleine dingetjes, zoals een gedichtje dat hij/zij voor jou geschreven heeft, en (een aantal van) jullie foto’s samen betekenen vaak het meest, en kan je nooit meer terugkrijgen. Een optie is om die kleine herinneringen in een doos op zolder te stoppen. Later zal je er misschien juist met een glimlach naar kunnen kijken.

#2 Zoek een uitlaatklep

Met het opbreken van een relatie, en het daarbij horende verlies van een geliefde, komen een hoop gevoelens van frustratie en onmacht. Onmacht over het feit dat je er uiteindelijk echt helemaal niets aan kan doen dat jullie uit elkaar zijn gegaan. En over het feit dat je je het niet kan veroorloven hem/haar desondanks te missen, want het zal diegene toch niet bij je terugbrengen.

In plaats van in stilte te lijden en jezelf gek te maken met gedachtes tot je verandert in een wandelende, tikkende tijdbom van gefrustreerdheid, kan je ook een uitlaatklep zoeken. Eentje die anderen niet zal schaden, zoals wanneer jij uiteindelijk ontploft in een serie van scheldwoorden en verwijten die eigenlijk absoluut niet aan de ontvanger gericht zijn.

Ga bijvoorbeeld eens sporten; put je lichaam uit, en ontneem jezelf de kans om (teveel) te peinzen. Of stort je volledig op een hobby. Ben jij altijd al gek geweest op tekenen? Koop een schetsblok en ga aan de slag! Of zoek een nieuwe hobby; probeer nieuwe dingen, zodat je niet steeds maar zit te kniezen, en je je energie op een veel nuttigere manier verbruikt. Leer je te ontspannen!

#3 Waardeer jezelf!

Niets schreeuwt ‘Ik heb geen respect voor mezelf!’ zo erg als jezelf thuis verstoppen. Laat jezelf niet versloffen omwille van een stukgelopen relatie, maar zie het juist als een mogelijkheid om jezelf te (her)waarderen. In elke relatie leer je weer iets nieuws over jezelf, zowel over je goede als je slechte punten. Omarm je goede, en werk eraan om je slechte te verbeteren!

Accepteer het echter ook als je iets niet kunt, en leer juist van jezelf houden ondanks je gebreken – niemand is perfect. Leer jezelf dus innerlijk (en uiterlijk) te waarderen. Er is maar één jij, en daar zal je het toch echt mee moeten doen. Zodoende wordt je veel zelfbewuster en zekerder van jezelf, wat bovendien veel aantrekkelijker is voor een potentiële nieuwe partner.

quote-liefdesverdriet

#4 Zoek steun bij familie en vrienden

Het hele punt van therapie is uiteraard dat je over je problemen praat met een vreemde. Toch is het ook heel fijn om te weten dat je ook op je familie en vrienden kunt bouwen. Zij investeren immers tijd in jou omdat ze van je houden, en niet omdat ze ervoor betaald krijgen. Je hoeft dan uiteraard niet al je diepste geheimen bloot te geven, maar simpelweg (meer) tijd met hen doorbrengen, is al voldoende.

Bovendien zal jij minder snel in de put raken bij het stuklopen van een relatie, als je weet dat je je familie en vrienden achter je hebt staan. Door een goede relatie met hen te onderhouden, kan je er tevens een veel gezondere romantische relatie op na houden. Je leert dan namelijk je dat je voor liefde niet enkel van je partner afhankelijk, waardoor hij/zij zich bijvoorbeeld minder verstikt voelt in jullie relatie, en problemen uitblijven.

#5 Ga opnieuw daten

Soms kan je je nog het beste over een ex heen zetten, wanneer je merkt dat hij/zij niet de enige is die ooit romantische gevoelens voor jou kan hebben. Enkel jouw kansen op een relatie met je ex zijn verkeken, niet jouw kansen op een relatie in het algemeen!

Daten betekent niet per direct dat je een nieuwe relatie aangaat. Door daten ontmoet je nieuwe mensen, doe je nieuwe ervaringen op, en leer je jezelf meer te waarderen. Soms is het namelijk makkelijker om iets aan jezelf te waarderen, wanneer een ander jou erop wijst. Blijf dus niet stilstaan in het verleden, maar kijk vooruit – en vind iemand waar het wel mee klikt!

Verder advies

In plaats van te leren accepteren dat de relatie voorbij is, kan je er uiteraard ook voor vechten om je ex terug te krijgen. Hoe je dit voor elkaar krijgt, leert Edwin Edinga je in zijn ebook ‘Ex Terug Methode’: De Ultieme Bewezen Methode Om Snel En Simpel Je Ex Terug Te Krijgen.

liefdesverdriet-sterk-blijven

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *