Heeft Hij/Zij Bindingsangst? 6 Tips voor Omgaan met Bindingsangst

Na een aantal relaties gehad te hebben, zijn veel mensen toch wel bang om zich aan een nieuw persoon te binden. Dit is dan ook logisch, maar wel vervelend voor degene die hier wat minder moeite mee heeft en zich juist graag wil binden. Hoewel je wil wachten op de andere persoon, wil je het toch ook graag officieel maken.

Je weet inmiddels van de bindingsangst die de andere persoon heeft en probeert hier dan ook rekening mee te houden, maar je vindt het nog best moeilijk. Jij bent klaar om de volgende stap te nemen en je (hopelijk) toekomstige wederhelft nog helemaal niet. Hoe moet je daar nou mee omgaan? In dit artikel lees je wat bindingsangst precies is en krijg je daarna een aantal tips over hoe jij hiermee om kunt gaan!

Wat is bindingsangst?

Voordat je de tips kunt krijgen over hoe je met bindingsangst om kunt gaan, is het belangrijk om te weten wat bindingsangst eigenlijk inhoudt en wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn.

Wanneer je zelf bindingsangst hebt kun je dit gemakkelijk merken. Je vindt het moeilijk om een relatie aan te gaan. Soms is het ook zo dat je merkt dat je single zijn helemaal niet zo erg vindt. De vrijheid die je daarbij hebt spreekt je enorm aan en behoefte aan een relatie is er dus niet echt.

Ook kan het zijn dat je iemand wel leuk vindt, maar dat je na een tijdje diegene alweer zat bent. Het hoeft niet per se te maken te hebben met het single leven dat je erg aanspreekt. Het kan ook zijn dat je later pas bindingsangst hebt gekregen na een slechte relatie die je ooit hebt gehad. Misschien is je ex-partner wel eens vreemdgegaan of zat je gewoon in een erg slechte relatie.

Dit kan er allemaal voor zorgen dat jij last hebt van bindingsangst.

Ook kan het zijn dat je vroeger al niet goed je gevoelens kon uiten of dat dit niet als iets goeds werd gezien. Gevoelens krijgen vind je misschien wel een zwakte en dit heb je dan ook liever niet. Bovendien kan bindingsangst een gevolg zijn van verlatingsangst. Als je bang bent dat iemand je in de toekomst zal verlaten, dan is het in jouw ogen misschien wel beter om je in de eerste plaats gewoon niet te binden.

Wanneer je dit artikel leest ben jij waarschijnlijk niet degene met de bindingsangst. Maar je kunt wel door te weten wat bindingsangst is, dit herkennen bij iemand anders. Misschien heeft degene in wie jij interesse hebt al eens eerder laten merken dat hij of zij het moeilijk vindt om zich te binden. Let dus op de tekenen van bindingsangst bij de andere persoon en probeer hierop in te spelen.

Wanneer heeft iemand waarschijnlijk bindingsangst?

Nu je weet wat bindingsangst is, wil je ook weten hoe je kunt herkennen of degene in wie jij interesse hebt hier last van heeft. Er zijn een aantal kenmerken die iemand heeft die last heeft van bindingsangst. Hieronder zullen we die kort bespreken.

1. Lang alleen

Je hopelijk toekomstige partner is al jaren alleen. Wanneer je vraagt hoe dat zo komt, is het antwoord simpelweg dat ze er geen behoefte aan hadden en er ook niet naar op zoek zijn geweest. Ze hebben dus geen moeite gedaan om een nieuwe partner te vinden en dit kan een teken zijn dat iemand bindingsangst heeft.

2. Wel daten, maar niet binden

Je komt erachter dat hij of zij best vaak dates heeft gehad, maar dat er nooit iets uit is gekomen. “Hoe kan dat dan?”, vraag jij je af. Dat komt dan doordat de dates wel leuk waren, maar de andere persoon toch altijd iets had dat niet goed genoeg was. Dit kan betekenen dat hij of zij gewoon liever single wil blijven en zich dus moeilijk kan binden aan iemand.

3.  Toekomst? Daar denkt hij of zij nog niet aan

Gezellig een gesprek over de eventuele toekomst, daar heeft hij of zij geen trek in. Met iemand samen gaan wonen of trouwen, dat ziet deze persoon nog helemaal niet voor zich en dit gaat volgens hem of haar dan ook voorlopig nog niet gebeuren. Je merkt dat hij of zij het benauwd krijgt van het praten over de toekomst van de relatie en dit is tevens een teken van bindingsangst.

4. Twijfelachtig

Als jullie willen afspreken is het antwoord eigenlijk nooit heel erg enthousiast. Meestal is het zoiets als: ‘Ja, dat kan wel’.

Dit kan een teken zijn dat deze persoon twijfelt en niet per se enthousiast is over de vele ontmoetingen tussen jullie.

Het wordt heet onder de voeten voor hem of haar en een relatie begint misschien te dichtbij te komen. Nog een teken van bindingsangst!

5. Intimiteit

Je probeert intiem te zijn met hem of haar, maar je hebt het idee dat de ander hier helemaal geen zin in heeft. Telkens wanneer jij dichtbij komt, lijkt de ander zich benauwd te voelen en zoekt hij of zij een reden om hieraan te ontsnappen. Dit is natuurlijk erg vervelend voor jou, maar hij of zij heeft waarschijnlijk gewoon last van bindingsangst.

6. Vrienden zijn een prioriteit

Hoe vaak je ook af wilt spreken met de ander, deze gaat altijd misschien wel wat met zijn of haar vrienden doen. Vaste afspraken worden er eigenlijk nooit gemaakt en de vrienden staan op de eerste plaats, niet echt wat je als partner wil. Wanneer dit het geval is binnen jullie relatie, dan heeft deze persoon waarschijnlijk bindingsangst.

6 Tips voor Omgaan met Bindingsangst

1.      Is het echt bindingsangst?

Nu je weet wat bindingsangst is en hoe je het kunt herkennen kun je op onderzoek uitgaan. Heeft deze persoon bindingsangst? Sommige mensen gebruiken bindingsangst namelijk als smoes. Het kan ook zijn dat deze persoon je gewoon niet zo leuk vindt, maar je wel als back-up wil houden. Dit wil jij natuurlijk niet zijn en daarom moet je op onderzoek uit om te kijken of hij of zij wel echt bindingsangst heeft.

Kijk dus bijvoorbeeld naar of hij of zij al veel relaties heeft gehad. In dit geval is er waarschijnlijk geen sprake van bindingsangst (of de laatste relatie moet verschrikkelijk zijn geweest.

Alleen zeggen dat je bindingsangst hebt is niet genoeg, er moeten wel redenen aanwezig zijn dat deze persoon bindingsangst heeft.

Als hij of zij wel tijd heeft voor iemand anders (en dan niet vrienden), dan vindt deze persoon jou misschien niet zo leuk als andersom. Zoek dus uit of het bindingsangst is of dat je in de maling word je genomen, want dat wil niemand.

2.      Probeer te luisteren

Hoewel de bindingsangst van de ander ook moeilijk is voor jou, is het belangrijk om te luisteren. Waarom heeft deze persoon bindingsangst en hoe kun jij deze persoon hierbij helpen? Er is namelijk een grote kans dat jij deze persoon goed kan helpen bij dit probleem.

Door niet direct boos te worden, omdat iemand nog niet klaar is voor binding laat je deze persoon zien dat je het niet erg vindt om wat langer te wachten. Spreek er regelmatig over met hem of haar, maar niet opdringerig. Zoals je eerder al hebt gelezen, kan deze persoon zich namelijk benauwd voelen als er teveel over de toekomst wordt gepraat.

Je moet jezelf echter niet te kort doen door maar te blijven wachten op de andere persoon. Soms moet je ook ultimatums stellen. Na een tijdje heb je wel lang genoeg gewacht en als diegene er dan nog steeds niet klaar voor is, dan houdt het helaas op en moet jij ook verder met je leven gaan. Denk dus aan de ander, maar vergeet zeker niet jezelf. Je wordt er zelf tenslotte ook niet gelukkig van!

3.      Neem afstand

Soms is het goed om even afstand te nemen, wanneer het voor jou simpelweg te lang duurt. Geef aan dat je helaas niet langer kunt wachten en daarom afstand moet nemen van deze persoon. Het kan zijn dat hij of zij er dan achter komt dat het toch niets zou zijn geworden, maar het kan ook zo zijn dat deze persoon nu beseft dat hij of zij toch echt voor je wil gaan.

Door afstand te nemen geef je een persoon met bindingsangst even de tijd om na te denken over de relatie. Hij of zij kan nu na gaan denken over of een relatie op dit moment wel goed is en beseft eventueel wel dat jij het helemaal was. Als jij toch niet was wat hij of zij zocht, dan is dit ook een voordeel, want dan kun jij verder met je leven.

Als hij of zij ruimte nodig heeft, dan geef je die gewoon en laat je hem of haar even merken hoe het is zonder jou.

De bindingsangst is vervelend, maar niet jouw probleem. Blijven wachten op iemand die uiteindelijk toch niet voor je gaat heeft ook geen nut.

4.      Ga samen leuke dingen doen

Belangrijk is het wel om niet te snel op te geven. Ga dus samen met hem of haar regelmatig leuke dingen doen. Plezier hebben is altijd een goede factor in een relatie, dus dit zal de relatie alleen maar versterken. Het gevoel dat de ander tijdens deze activiteiten ervaart, zal hij of zij koppelen aan jou en ook dit is natuurlijk weer positief.

Bovendien schept het een band wanneer twee mensen regelmatig samen gezellig dingen doen of een nieuwe ervaring of beleving meemaken. Ook is het vaak zo dat wanneer je ergens bent waar er veel mensen zijn en hij of zij alleen jou kent, de focus dan met name op jou zal liggen. Het is nou eenmaal fijn om iemand te kennen en hier zal je dan ook meer mee optrekken. In dit geval ben jij dan deze persoon.

5.      Wees duidelijk

Hoewel praten over de toekomst voor een persoon met bindingsangst lastig is, moet je wel duidelijk zijn over wat jouw verwachtingen zijn. Zeggen dat jij het ‘serieuzer’ aan wil pakken en dat hij of zij daar hetzelfde over denkt, is dus niet genoeg. Wat bedoel jij met serieuzer? Is serieuzer voor jou een relatie beginnen of hebben jullie al een relatie maar wil je nu gaan samenwonen? Hoop je te trouwen in de toekomst? Dit moet je allemaal duidelijk met elkaar bespreken.

Serieuzer kan voor de andere persoon namelijk iets heel anders zijn. Misschien betekent het voor jou samenwonen en voor hem of haar op Facebook eindelijk de wereld in gooien dat hij of zij een partner heeft.

Misverstanden moet je dus niet hebben, duidelijkheid maakt je verwachtingen hopelijk waar.

6.      Make-over

Soms kan het helpen, maar dit hoeft niet per se. Het klinkt misschien een beetje raar, maar door je uiterlijk te veranderen kan iemand je opnieuw weer erg aantrekkelijk vinden. Als jij vindt dat hij of zij jou altijd aantrekkelijk moet vinden no matter what dan moet je hier ook gewoon aan vasthouden. Als je geen moeite hebt met een make-over, dan kan je dit eventueel proberen. Een beetje verleiding kan geen kwaad!

Conclusie

Bindingsangst is een ontzettend vervelend probleem. Niet alleen voor de persoon die er last van heeft, maar ook voor de persoon die zich aan hem of haar probeert te binden. In dit artikel heb je gelezen wat bindingsangst is, hoe je het kunt herkennen en hoe je hier mee om kunt gaan. Hopelijk durft de ander zich snel aan jou te binden en kan jij hem of haar ervan overtuigen hoe leuk jij bent!

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *