Wat is de Friendzone? Betekenis, 5 Signalen + Hoe Je er Uit Komt

Heimelijk kijk je opzij, je ogen vallend op degene naast je. Automatisch begint je hart sneller te kloppen, en voel je je warm worden vanbinnen. Niemand anders geeft je deze gevoelens, behalve die ene persoon, en je kunt je geen leven zonder hem/haar voorstellen. Je wilt niets liever dan hem/haar in je armen nemen en nooit meer laten gaan. Er is slechts één probleem: hij/zij ziet jou als niets anders dan een vriend(in).

Zo dichtbij, en toch zo ver weg… Niets is zo frustrerend als de friendzone; je weet wat je wilt – wíé je wilt – maar het glipt continu door je vingers. Het liefst zou je het uit willen schreeuwen: ´IK HOU VAN JE! IK KAN JE GELUKKIGER MAKEN DAN WIE DAN OOK!’. Helaas gaat dat niet zo gemakkelijk. Maar hoe kan je er toch voor zorgen dat je eindelijk uit de friendzone kan ontsnappen?

derde-wiel

Wat is de friendzone?

De friendzone (in het Nederlands: vriendenzone) houdt in dat iemand romantische gevoelens heeft voor een andere maar deze niet worden beantwoord omdat de tegenpartij enkel vriendschappelijke gevoelens heeft.  Vaak weet de tegenpartij niet dat iemand gevoelens voor hem of haar heeft.

5 signalen dat je in de friendzone zit

De friendzone: waar een mismatch in romantische gevoelens is tussen twee personen, en waar ‘gewoon vrienden’ het kenmerkende – en oh zo pijnlijke – label is van de relatie tussen de twee individuen.

Meestal merk je vanzelf wel dat je in de friendzone zit: je crush reageert niet op jouw avances, of interpreteert ze als vriendschappelijke gebaren. Maar voor degenen die nog steeds twijfelen of ze wel echt in de friendzone zitten, hieronder zijn nog een paar signalen op een rijtje gezet.

#1 Wanneer jullie afspreken, zijn er altijd anderen bij

Afspreken in groepen kan natuurlijk betekenen dat je crush te verlegen is om alleen met jou af te spreken, of bang is dat jíj dat niet wilt. Maar als hij/zij enkel wil afspreken als er allemaal andere vrienden aanwezig zijn, is dat meestal een duidelijk teken dat hij/zij geen behoefte heeft aan wat privémomentjes met jou. De kans is groot dat hij/zij je op dezelfde manier ziet als de rest van de vrienden uit jullie groep.

#2 Hij/zij vraagt of jouw vriend(in) vrijgezel is

Een van de meest overduidelijke – en pijnlijkste! – tekenen dat hij/zij jou echt enkel als vriend(in) ziet: hij/zij vraagt naar jouw vriend(in). In dat geval kan je een relatie met hem/haar wel zo goed als op je buik schrijven. Als degene die dag en nacht bezitneemt van jouw gedachten, en die weet dat jij single bent, alsnog vraagt naar jouw vriend(in), zit je helaas toch echt officieel in de friendzone.

#3 Je ziet hem/haar vaker in een joggingbroek dan nette kleding

Wanneer iemand graag indruk wil maken op degene waar hij/zij interesse in heeft, zal diegene veel meer tijd besteden aan zijn/haar uiterlijk. Wanneer jouw crush echter enkel in joggingbroeken verschijnt tijdens de keren dat jullie afspreken, is de kans vrij groot dat hij/zij niet echt de behoefte heeft om indruk op jou te maken. Voor hem/haar ben je toch niet meer dan een vriend(in).

#4 Jullie lichamelijke contact is vrijwel niet-bestaand

Iemand die jou echt heel erg leuk vindt, zal continu excuses zoeken om jou aan te raken – een hand op je arm, een arm om je heen, of zelfs een kus op je wang. Maar wanneer jouw crush zijn/haar handen vrijwel altijd thuishoudt, en jullie relatie zo goed als platonisch is, zal hij/zij waarschijnlijk geen warme gevoelens voor je koesteren.

#5 Hij/zij noemt je zijn broer/zus (autsj…)

En uiteraard mag deze niet ontbreken. Vrienden, of zelfs beste vrienden, zijn, is één ding, maar elkaar als broer of zus beschouwen… Wanneer je crush zegt: ‘Je bent als de [broer/zus] die ik nooit heb gehad,’ dan kan je een romantische relatie tussen jullie wel vergeten. Jij zit zo gigantisch diep in de friendzone, dat je crush je graag vaak aanraakt… Zoals hij/zij een broer/zus zou aanraken…

friendzone-broer

Uit de friendzone stappen: is het het waard?

Het besef dat je iemand aan je zijde hebt waar je stapelgek op bent, iemand waarvan je zielsveel houdt, maar die je nooit kan hebben zoals je zou willen, wordt steeds ondraaglijker. Dag in dag uit zie je hem/haar, en je wilt niets liever dan hem/haar in je armen sluiten en nooit meer laten gaan. Tot jouw grote spijt deelt die persoon jouw verlangens en gevoelens echter niet.

Toch zijn er genoeg mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij, en die ervoor kiezen om uit de friendzone te stappen. Hetgeen de meesten tegenhoudt om hun gevoelens op te biechten, is het feit dat ze tegelijkertijd de vriendschap op het spel zetten. Want wat als je een blauwtje loopt? Zal jullie vriendschap dan ooit nog wel hetzelfde zijn, of zal het veel te awkward tussen jullie worden?

Maar wat als je nooit uit de friendzone stapt, en je steeds maar opnieuw moet aanzien hoe jouw crush met anderen datet, en op jouw schouder komt uithuilen als zijn/haar relatie stukgelopen is? Hoe graag je ook wilt denken dat hij/zij zich ooit zal realiseren dat jíj de perfecte persoon voor hem/haar bent, zal dit waarschijnlijk nooit gebeuren. Ben jij echt bereid om altijd maar voor vangnet te spelen, terwijl je jezelf weerhoudt van het ervaren van echte liefde – met iemand anders?

superfriends

Van vrienden naar geliefden

Een vriendschap is een hele goede basis voor een relatie. Als vrienden bouw je een sterke band op – jullie weten alles van elkaar, en toch steunen jullie elkaar door dik en dun. Het overschakelen naar een romantische relatie brengt jullie enkel dichter bij elkaar, zowel fysiek als mentaal.

Maar betekent dat dan eigenlijk niet dat jullie altijd al geliefden zijn geweest? Zonder dat jullie je er bewust van waren, zochten jullie elkaar altijd weer op, als magneten die elkaar aantrekken. Dus ben jij wel echt een vriend(in) als jij zoveel meer voor jouw vriend(in) voelt? Is het überhaupt mogelijk om een echte vriend(in) zijn, wanneer jij stiekem de rol van beminnaar op je neemt?

Hoe ontsnap je de friendzone?

Na het (lang) overwogen te hebben, heb je besloten dat je de dappere stap uit de friendzone zult zetten. Het wordt voor jou steeds onuitstaanbaarder om enkel als de ‘beste vriend’ gezien te worden, maar nooit als de geliefde. Je hebt besloten dat het je meer waard is om eindelijk je mond open te doen, dan om steeds maar in (valse) hoop en zonder voldoening te leven.

Maar dan rest nog de vraag: HOE ontsnap je de friendzone? De beslissing nemen is pas één ding, maar het daadwerkelijk daad bij woord voegen is iets heel anders. Enkele tips om de friendzone te ontsnappen, vind je hieronder.

#1 Kom minder geïnteresseerd over

Doordat jij zo gek bent op jouw vriend(in), wil je het liefst continu bij hem/haar zijn en heb je alles voor hem/haar over. Echter, er zit een keerzijde aan dit verhaal: hij/zij gaat jouw aanwezigheid en acties voor lief nemen. Zo zal jij uiteindelijk een duur sieraad voor hem/haar kunnen kopen, terwijl jouw vriend(in) dit nog steeds ziet als een uiting van jouw vriendschap.

Heb respect voor jezelf: blijf niet als een verliefde puppy achter jouw vriend(in) aanlopen – zeker als die al in een relatie is. Laat hem/haar juist inzien dat jouw aandacht een voorrecht is, en geen vanzelfsprekend feit. Bereid je er dus op voor om weg te lopen wanneer je merkt dat je niet de relatie zult krijgen die je graag wilt; voorkom dat je wanhopig en afhankelijk wordt, en komt iets onverschilliger en minder geïnteresseerd over. Zet hem/haar aan het denken.

#2 Laat zien dat je gewild bent

Soms heeft iemand een duwtje in de juiste richting (hier: jou) nodig. Misschien deelt jouw vriend(in) wel jouw gevoelens, maar durft hij/zij daar niet voor uit te komen, of realiseert hij/zij zich deze simpelweg niet. Dan heb je nog een troef achter de hand: jaloezie.

Ga erop uit en sluit nieuwe vriendschappen met mensen van het geslacht waar jij je tot aangetrokken voelt. Praat vervolgens met je crush over hoe leuk je deze nieuwe vriend(in) wel niet vindt. Pas dan laat je je crush inzien dat je niet afhankelijk van hem/haar bent, en dat jouw aanwezigheid geen continue is. Wellicht ziet hij/zij dan in dat hij/zij jou niet wil verliezen – en waaróm!

friendzone-cartoon

#3 Laat je crush ook dingen voor jou doen

In plaats van altijd maar de schouder te zijn waar jouw vriend(in) op kan uithuilen, of de loopjongen die alles voor hem/haar doet, laat hem/haar ook eens wat voor jou doen. Des te meer je crush in jullie relatie investeert, des te meer jij voor hem/haar zal betekenen. Vraag dus eens vaker of hij/zij je ergens naartoe kunt brengen, iets kunt repareren etc.

#4 Verbeter jezelf

Let goed op: jezelf verbeteren is niet hetzelfde als jezelf helemaal veranderen! Word geen vreemde in de ogen van je crush, maar benadruk slechts je goede punten. Word bijvoorbeeld wat fitter: beweeg meer en eet gezonder, of neem een nieuw kapsel. Zo zal je je een stuk zelfverzekerder voelen, wat je vervolgens ook uitstraalt. En niets is zo aantrekkelijk als zelfvertrouwen!

Zodoende zal jouw crush jou in een nieuw daglicht zien, waardoor zijn/haar romantische gevoelens over jou wellicht aangewakkerd of ontwaakt worden. Dus door jezelf te verbeteren, zal jij je niet alleen beter in je vel gaan voelen, maar zal je crush jou ook opnieuw gaan waarderen.

#5 Flirt!

Het lijkt misschien doodeng (en dat is het ook wel), maar een van de meest duidelijke signalen om iemand te laten merken dat je hem/haar leuk vindt, is door te flirten. Lach om zijn/haar grappen, hoe slecht ze ook zijn, en raak hem/haar eens wat vaker – en langer – aan – maar wees niet te overdreven! Let er bovendien op dat deze tip voornamelijk effectief is wanneer jullie vriendschap vrijwel platonisch is. Zo niet, dan zal de boodschap niet zo snel overkomen.

friendzone-flirt

#6 Neem hem/haar mee op een ‘non-date’

Een non-date is in feite een date zonder dat het romantische motief erachter direct zichtbaar is. In plaats van een romantisch diner voor twee, kan je simpelweg samen de stad in gaan. Zo ben je er toch samen op uit, met enkel elkaar als gezelschap, zonder dat de druk van een ‘date’ jullie in de weg staat. En hoe kan hij/zij na zo’n gezellig dagje met jou nou niet doorhebben hoe geweldig een romantische relatie tussen jullie kan zijn?

Meer tips

Voor meer advies op het gebied van versieren en relaties, die je kunt gebruiken om uit de friendzone te stappen, kan je de volgende links volgen. En wellicht zal je zo eindelijk de friendzone kunnen ontsnappen en jullie vriendschap kunnen omzetten in een romantische relatie.

Voor mannen:

http://vandaagvrouwenversieren.nl/gratis-versiertips/

Voor vrouwen:

http://veroverenhoudhem.nl/?pn=lcs

friendzone-ron-weasley

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *