Professionele Hulp bij Liefdesverdriet in 7 Stappen

Ach, je vindt vast wel weer een nieuw iemand; er zijn nog meer vissen in de zee.’ De nummer 1 zin die je ab-so-luut niet hoeft te horen vlak nadat je relatie op de klippen gelopen is. Nee, snap dat dan! Ik wil niemand anders; niemand anders geeft met zo’n gevoel als hij/zij. Hij/zij is de enige voor mij. Je kunt je een leven zonder hem/haar niet voorstellen, maar toch is daar de constante pijn in je hart.

Relaties zijn prachtig. Het begint allemaal met dat eerste oogcontact, het eerste woord, de eerste aanraking. Je voelt je alsof je de hele wereld aankunt. En plotseling barst dat ideaalplaatje in de duizenden kleine stukjes uiteen, wanneer hij/zij het met je uitmaakt. En het enige wat je nu nog kunt doen, is verdrinken in een zwembad van je eigen tranen. Hoe kan je toch je hoofd boven water houden?

hart-gebroken

Een gebroken hart

Wanneer je je (ex-)geliefde verliest, breekt je hart dan wel niet letterlijk, maar dat maakt de pijn er zeker niet minder op. Men zegt niet voor niets ‘love makes the world go round’ – liefde houdt ons staande en geeft ons de kracht om door te blijven gaan. Het kan je het gevoel geven dat je vleugels hebt, en de hele wereld aan kunt.

Maar je kunt ook door een hel gaan in de naam van de liefde. Er is geen andere kracht ter wereld die jou net zo gemakkelijk kan laten vliegen als neerstorten, dan liefde. Want wanneer je liefde verliest, heeft dit niet enkel een effect op je relatiestatus, maar ook op de status van je mentale (en fysieke) gesteldheid, bijvoorbeeld wanneer je in een depressie belandt.

Dus nee, een hart kan niet letterlijk breken na het verlies van liefde, maar het voelt wel werkelijk als zodanig. Alsof iemand je hart in zijn/haar handen genomen heeft en het compleet verpulverd heeft, met als gevolg een gevoel van complete duisternis en bedroefdheid.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Het verwerken van liefdesverdriet

Je kan je simpelweg niet 1-2-3 over liefdesverdriet heen zetten. Liefdesverdriet is een proces, iets dat tijd vergt. Wanneer je jezelf niet de gelegenheid gunt om je gebroken hart te verwerken en te helen, is de kans groot dat je in het vervolg ongezonde nieuwe relaties aangaat, of dat je jezelf nooit compleet open kunt stellen voor een nieuwe relatie. Maar hoe verwerk je liefdesverdriet? Lees tevens dit artikel voor meer tips over het verwerken van liefdesverdriet.

omgaan-met-liefdesverdriet

Verschillende manieren om liefdesverdriet om te gaan en het percentage mannen (blauw) en vrouwen (roze) dat voor deze methode kiest.

Stap #1 Rouw om je stukgelopen relatie

Ja, rouwen doe je inderdaad doorgaans wanneer iemand overleden is. Maar wanneer je de definitie van rouwen losser neemt, blijft ‘het verlies van een geliefde’ over. En wanneer je relatie stukloopt, verlies in principe de persoon die jij eens meer dan wie dan ook liefhad. Dus waarom zou je dan niet mogen rouwen om je stukgelopen relatie? Waarom zou jij niet mogen rouwen om het feit dat je geliefde niet langer je partner is?

Het maakt niet eens uit of jij al een tijd lang het gevoel had alsof jullie relatie uitgeblust raakte, of juist dat jij het einde van jullie relatie totaal niet zag aankomen. Het feit dat die ene persoon plots uit jouw leven is verdwenen, representeert een bepaald deel van je leven, van de persoon die jij zelf was toen je met hem/haar samen was. En daar mag je heus om rouwen.

Dus schreeuw, krijs, huil, zoek het comfort van een flinke bak ijs en je bed. Rol jezelf op in de dekens en verschuil je daar tot je tranen op zijn, en tot je snakt naar een douche. Laat je compleet gaan; doe wat je moet doen om de pijn in je borst te verlichten. Maar: weet wanneer het genoeg is. Rouwen is niet permanent, het is een tijdelijke staat waarin je verkeert na het verlies, maar er komt een moment waarop je draad weer moet oppakken.

Stap #2 Zoek contact met en comfort bij anderen

Rouw is een voorbeeld van een situatie waarin alleen zijn met je gedachten zowel goed als kwaad kan betekenen. Enerzijds stelt alleen zijn met je gedachten je in staat om zaken te revalueren en ze in een nieuw licht te stellen, waardoor je een stap vooruitzet in het helen van je gebroken hart. Echter, anderzijds kan alleen zijn met gedachten ervoor zorgen dat je steeds dieper in een dal belandt.

Het is dus van belang dat je niet blijft steken in (het eerste stadium van) je rouwproces, waarin je jezelf afzondert van alles en iedereen en alleen bent met je gedachten. Reik uit naar anderen om je heen, zij geven om je en staan klaar voor je. Je bent ‘enkel’ je geliefde verloren, niet iedereen om je heen; niet je ouders, vrienden en andere familieleden. Je staat er niet alleen voor.

Maak dus gebruik van het feit dat je mensen om je heen hebt die bereid zijn je te helpen. Met een ander praten over je verlies en (het einde van) je relatie kan ervoor zorgen dat je je opgekropte gevoelens eruit kunt gooien. Maar blijf niet steken in je woede, dit kan enkel meer woede oproepen. Zorg ervoor dat je bij iemand in de buurt bent die (van nature) erg verzorgend is. Laat iemand voor je zorgen – maar wordt niet afhankelijk (tijdelijke hulp)!

Stap #3 Verwijder alle sporen van je ex uit je leven

Misschien heb je nog wel een out shirt van je ex in je kast liggen, of de verscheidene cadeaus die hij/zij jou gedurende jullie relatie gegeven heeft. Of misschien is je kamer nog wel bezaaid met foto’s van de tijd waarin jullie nog een stel waren. Maar om je ex te vergeten, is het van belang dat je de tastbare (permanente) herinneringen aan hem/haar de deur uit doet.

En hoe geweldig social media als Facebook, Instagram en Twitter ook zijn om je ex mee te blijven stalken, ze zorgen er ook voor dat je ex op de een of andere manier in je leven houdt. Je zal je ex niet uit je hoofd kunnen krijgen als je steeds foto’s van hem/haar voorbij ziet komen op je newsfeed, of berichten waar je vervolgens uren over blijft speculeren (‘heeft [hij/zij] een ander?’).

Om jezelf de kwelling te besparen, is het dus maar beter als je alle herinneringen aan je ex uit je leven verwijdert en je ex te verwijderen als vriend/volger op je social media accounts. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van foto’s en berichten van jullie op je accounts. Wees echter niet te rigoureus met het compleet verwijderen/weggooien van foto’s. Bewaar ze liever in een map/doos, zodat je erop terug kunt kijken wanneer je gebroken hart geheeld is.

dont-text-him

Stap #4 Daag jezelf uit minimaal een maand geen nummers te luisteren of films te kijken die jou aan hem/haar doen denken

Evenals bij de tastbare attributen die je aan hem/haar doen denken, kunnen nummers of films je ook aan je ex herinneren. Helaas zijn films en muzieknummers minder makkelijk uit je leven te verwijderen dan kleding, cadeaus of foto’s. Terwijl je de laatste allemaal ritueel kunt verbranden, kan je nummers of films enkel van je apparaten verwijderen. Helaas komen ze vaak nog wel op de radio/tv voorbij.

Ga desondanks de uitdaging met jezelf aan: probeer minimaal een maand lang geen nummers te luisteren of films te kijken die je aan je ex doen denken. Verwijder ze van je mp3-speler, zap naar een ander kanaal wanneer de film op tv komt, of zoek een ander radiostation op wanneer het nummer voorbijkomt.

Het luisteren of kijken hiernaar stelt je namelijk enkel in staat om te blijven tobben over je ex en te blijven steken in je rotgevoel, waardoor de pijn en het verdriet alleen maar intenser wordt. Echter, door er een tijd niet naar te luisteren/kijken, zullen ze veranderen in (goede) herinneringen. Dit lijkt nogal ‘cold turkey’, maar je kunt er troost in vinden dat het ‘maar’ een maand hoeft te duren; je zegt ze nog geen vaarwel, maar neemt afstand van de pijn.

Stap #5 Onderneem iets nieuws, dat je niet aan je ex doet denken

Wanneer je de oude herinneringen (tijdelijk) de deur uit hebt gedaan, wordt het tijd om nieuwe herinneringen te creëren, waarin je ex geen rol speelt. Het is tijd voor een nieuw tijdperk in je leven, waarin jij single bent. Alleen zijn brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo hoef je geen rekening te houden met de wensen of het schema van een ander; je bent vrij om te gaan en staan waar jíj wilt.

Heb jij bijvoorbeeld stiekem al heel lang eens een bepaalde sport willen beoefenen, maar nam deze precies altijd plaats op het moment waarop je altijd afsprak met je ex? Dit is je kans om je wel aan te melden. Leer een nieuwe kant van jezelf kennen. Je ex verliezen betekent niet dat jij een schaduw bent van je vorige zelf, maar juist dat je een sterker persoon bent geworden, die klaar is voor een nieuwe uitdaging.

jouw-wereld

Stap #6 Maak jezelf aan het lachen

Zelfs als je hoofd er totaal niet naar staat: lach, indien nodig onder het motto ‘fake it until you make it’. Laat je lichaam je hoofd wijsmaken dat je plezier hebt en gelukkig bent. Lachen maakt het mogelijk dat je een complete ommezwaai van gevoelens doormaakt. En bovendien: lachen is gezond!

Zo kan je een comedyfilm aanzetten, een avondje met je vrienden/vriendinnen bijpraten of eens gaan stappen. Maar let op: hoewel alcohol de perfecte remedie lijkt te zijn om je te ontspannen, zorgt het er ook voor je emoties versterkt worden en dat je de controle verliest over je acties. Dus om jezelf meer pijn te besparen, is het dus verstandiger om je alcoholinname te matigen.

Stap #7 Ga opnieuw daten

Ze zeggen weleens ’the best way to get over someone, is to get under another’. Met andere woorden, duik zo snel mogelijk met een ander het bed in als je je ex wilt vergeten. Maar dit is absoluut niet aan te raden. Het kan zelfs gezien worden als een methode om je problemen te ontlopen, in plaats van ze aan te vechten.

Het is veel beter om eerst je pijn te verwerken en aan jezelf te werken, door bijvoorbeeld alle voorgaande stappen te doorlopen, voordat je er überhaupt aan denkt om opnieuw op dates te gaan. Daten kan er wel aan bijdragen dat je jezelf opnieuw gaat waarderen, en zelfverzekerder wordt. Maar toch: onderneem deze stap dus alleen als je er echt klaar voor bent!

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

9 Reacties op "Professionele Hulp bij Liefdesverdriet in 7 Stappen"

 1. Jim

  says:

  Mooi artikel, heb er op dit moment veel aan. Bedankt daarvoor.

 2. Hugo

  says:

  Ik snap iets niet. Is stap 1 niet in strijd met stap 3? Je moet er dus om rouwen, bij stil staan, maar ook tegelijkertijd alle sporen van je ex wegwerken en het vergeten. Heb ik het misschien verkeerd begrepen?

  • Mark

   says:

   Denk meer dat je vooral fysieke sporen van je ex moet dumpen, alles wat je aan je ex doet herinneren. En wss is het ook dat je stap 1 voor stap 3 moet doen

 3. Els

  says:

  Hoi Jaap,

  ik heb het zo moeilijk... mijn relatie is net uitgemaakt door mijn vriend omdat hij het niet meer zag zitten tussen ons. Ik zag het totaal niet aankomen dus het kwam echt als een shock voor me. ik ben nu ontzettend radeloos en zit tussen mn huilbuien door te zoeken op internet hoe ik over hem heen kan komen.
  nou zie ik dat je 30 dagen geen contact moet hebben. Maar wij zitten op dezelfde vereniging en dan is de kans heel groot dat ik hem elke week tegen kom. en als hij dan met me praat wil ik niet hem afkappen en doei zeggen want dat is gewoon asociaal en nergens voor nodig. ik ben nog steeds zo verdrietig maar ik wil niet dat hij dat merkt en ik wil niet in huilen uitbarsten waar iedereen bij is... maar ik wil ook wel naar de vereniging gaan want daar zitten mn vrienden ook. dit is zo moeilijk! kun je me ajb helpen?

  groetjes Els

  • Jaap

   says:

   Het beste is om inderdaad even contact te vermijden, maar het is niet onmogelijk om van de spanningen af te komen als jullie soms elkaar nog tegenkomen. Is het overigens niet mogelijk om buiten de vereniging om met je vrienden af te spreken?

   Anders zul je erg hard moeten werken om je zelf over hem heen te zetten, te beginnen met het realiseren dat hij niet alles is. Zorg er dan ook vooral voor dat je veel dingen voor jezelf doet zodat je zo weinig mogelijk aan hem denkt, wil je echt nog regelmatig langs de vereniging.

 4. Jan-Jaap

  says:

  Hoi Jaap,

  Ik wilde je even bedanken voor dit artikel. Het heeft me namelijk best wel geholpen om wat sneller weer normaal door mijn dag heen te komen. Dus dank je wel :)

 5. Julie B

  says:

  hallo,

  Ik wil eerst ff zegge dat ik heel blij ben met je artikel!! Ik was zo fk verdrietig toen me vriend het uitmaakte dat ik gwn echt niet wist wat ik moest doen. Maar jouw artikel maakt het wel allemaal duidelijk en nou snap ik mezelf en me gevoelens wat beter. Tis nou 2 weken geleden en voel me al wel rustiger. Nog steeds verdrietig maar dat is vast normaal.

  Nou ben ik wel ver in de stappen. Ik ben weer afgeleid kan gewoon naar school en al me dingen doen zonder de hele dag aan hem te denke. Maar soms denk ik er wel aan en dan word ik wel heel verdrietig. En nou zie ik die stap van iemand anders daten. En daar ben ik dus echt nog niet aan toe. Ik kan mezelf gwn niet met iemand anders zien dan met hem en ik ben bang dat dat altijd gaat blijven. Dus hoe kom ik daar over heen en ga ik weer daten?

  Liefs Julie

 6. Kassandra

  says:

  Ugh het lukt mij gewoon niet... ik kom maar niet over me ex heen!! Hij blijft door me hoofd spoken het is nu al 3 maanden geleden maar ik ben nog net zo verdrietig als op de dag zelf... ik kan er gewoon echt niet meer tegen!!

  heb alle tips van deze site al geprobeerd maar het is zo lastig. net als met die roze olifant als je er niet aan moet denken dan denk je er juist aan. en het ergste? ik zit met hem op school dus ik zie hem bijna elke dag en moet dan doen alsof ik hem niet ken.. het is echt vreselijk mn hart is zo gebroken. maar volgens mij kan het hem geen fuck schelen hij flirt alweer met allemaal andere chicks enzo dat maakt mij nog bozer!! Heb je tips voor iemand die echt wanhopig is

  Kassandra

  • Jaap

   says:

   Ik snap dat het heel lastig is om hem te vergeten als je hem elke dag moet zien. Probeer om veel leuke dingen met vriendinnen te doen en ga zelf ook op zoek naar andere leuke jongens. Dat is de snelste manier om over hem heen te komen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *