3 Vaak Voorkomende Liefdesverdriet Symptomen + Hulp

Iedereen zal wel op een bepaald moment in zijn of haar leven liefdesverdriet ervaren. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals het eindigen van een romantische relatie, iemand die je onverwachts bedrogen heeft, iemand die je heel leuk vindt die niet hetzelfde voelt voor jou, of zelfs een breuk met een heel goede vriend. Er zijn talloze redenen en manieren waarop je een gebroken hart kan krijgen, maar gelukkig kunnen we ook helen van een gebroken hart en het liefdesverdriet dat ermee gepaard gaat.

Een gebroken hart en liefdesverdriet komen voor als je veel liefde voor de ander hebt, maar je relatie jammer genoeg nog steeds ten einde komt. Het is erg jammer, want je kan jezelf hier niet voor beschermen. Niemand begint namelijk aan een relatie met de hoop om een gebroken hart te krijgen. Je neemt door verliefd te worden en een relatie aan te gaan alleen wel het risico om liefdesverdriet te krijgen.

“De kans dat je in het leven liefdesverdriet zal ervaren is groot, maar er zijn manieren om hiermee om te gaan.”

Verandering van je eetlust

Het blijkt dat het bij veel mensen voorkomt dat ze de eerste paar maanden na het uitgaan van een relatie en het krijgen van liefdesverdriet wat gewicht verliezen. De hoeveelheid gewicht die je zal verliezen, hangt daarnaast ook nog af van of jij degene bent die het initiatief heeft genomen om het uit te maken of niet. Vaak zal het zijn dat degene die het uitgemaakt heeft, wat minder af zal vallen dan degene met wie het uitgemaakt is.

Je lichaam zal door het verdriet in een soort gevechtsmodus of -staat kunnen gaan verkeren. Juist door deze gevechtsmodus zal je lichaam voedselinname als iets zien dat niet zo belangrijk is. Er is een goede reden voor dat dit gebeurt. Het is namelijk zo dat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotionele en fysieke pijn, erg dicht bij de delen van de hersenen zitten die bepalen hoe we ons voedsel eten, welk voedsel we eten en hoe we de smaak ervaren van het voedsel dat we eten.

Het is nu een,aa; zo dat de kant van de hersenen die emotionele en fysieke pijn r door het hebben van liefdesverdriet regelt, de kant die alles omtrent het consumeren van voedsel regelt op zo’n manier beïnvloed dat dit invloed kan hebben op onze eetlust. Dit kan je zo het gevoel geven of zelfs de smaak van voedsel zo veranderen dat je zelfs het eten waar je doorgaans veel van geniet niet meer lekker gaat vinden.

De specifieke delen van de hersenen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn de hypothalamus en de hypofyse. De hypothalamus maakt namelijk het hormoon oxytocine en de hypofyse scheidt het hormoon uit. Tijdens je relatie zal je meer oxytocine ontvangen van de hypofyse, waardoor je je goed gaat voelen in je relatie en zelfs wat meer gaat eten en meer zin zal krijgen in eten. Daarnaast bevordert dit ook de gevoelens die je ervaart als je verliefd bent.

Als je liefdesverdriet ervaart, komt het vaak juist voor dat de oxytocine het tegenovergestelde zal doen voor je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je je slecht gaat voelen en kan er juist voor zorgen dat je niet meer veel zal willen eten. Het gevoel van verliefdheid is er namelijk niet om je (meer) eetlust te geven. Ook helpt het hormoon niet zo goed bij het emotioneel helen van het verdriet. Het versterkt namelijk je herinneringen en de emoties die je daarbij voelt, en dat kan erg frustrerend zijn als deze herinneringen je pijn doen.

Omdat je de afgifte van het hormoon aan het lichaam door de hypofyse niet zomaar kan stoppen, is het moeilijk om iets te doen tegen dit symptoom van liefdesverdriet. Het beste is om jezelf de tijd te geven om verdrietig te zijn, maar er ook actief voor te zorgen dat je niet al te lang verdrietig bent. Dit kan je doen door leuke dingen te doen, extra goed voor jezelf te zorgen en/of misschien een nieuwe hobby op te pakken zodat je jezelf af weet te leiden.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Gebrokenhartsyndroom

Heb je erg veel last van je hart vlak nadat je relatie uit is gegaan, dan kan het zijn dat je last hebt van het gebrokenhartsyndroom. Het klinkt een beetje raar, maar je kan wel degelijk lichamelijke pijn ervaren als reactie op een relatiebreuk en liefdesverdriet.

Gebrokenhartsyndroom is een syndroom waarbij je tijdelijk last krijgt van je hart. Het is dus daadwerkelijk een tijdelijke hartaandoening. Dit gebrokenhartsyndroom wordt veroorzaakt doordat je in stressvolle situaties verkeert en je extreme emoties ervaart. Dit is vaak het geval nadat je een relatiebreuk hebt ervaren.

Als je last hebt van het gebrokenhartsyndroom, kan je plotselinge pijn in je borst krijgen en soms zelf het gevoel krijgen dat je een hartaanval ervaart. Het gebrokenhartsyndroom zal een deel van het hart treffen dat voor de pompfunctie zorgt, en het verstoort daarom ook de gebruikelijke pompfunctie van het hart, maar dit is slechts tijdelijk. Je zal geen symptomen ervaren aan de rest van het hart; dit zal werken als normaal.

Vaak zal het gebrokenhartsyndroom niet al te lang duren. De pijn die je ervaart door dit syndroom zou binnen enkele dagen of weken weer weg moeten zijn. Als de symptomen veel langer aanblijven dan dat, dan is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze aandoening kan namelijk ook veroorzaakt worden door een lichamelijke ziekte of kan een andere medische oorzaak hebben.

Oorzaken van gebrokenhartsyndroom:

  • Verdriet
  • Verlies
  • Slecht nieuws
  • Intense vormen van angst
  • Intense vormen van woede

Symptomen van gebrokenhartsyndroom:

  • Pijn aan de borstkas
  • Korte adem

“Het is belangrijk dat je je gebroken hart serieus neemt, want je kan er wel degelijk lichamelijke problemen door ervaren.”

De ander heel erg missen

Nadat je relatie is beëindigd, is er een grote kans dat je je ex erg zal missen. Dit is het geval als jij voor de breuk hebt gezorgd, maar ook als de ander het met jou uitgemaakt heeft.

Doordat de ander er nu niet meer is, zal je erg emotioneel zijn, en één van de emoties die je zal ervaren, is dat je de ander mist. Het gemis van de ander is uit te leggen aan de hand van de stoffen in het lichaam. Het is namelijk zo dat er tijdens een relatie een toename van dopamine, oxytocine en serotonine in je lichaam plaatsvindt wanneer je liefde ervaart.

Nu jullie uit elkaar zijn, is de persoon die de afgifte van de hormonen dopamine, oxytocine en serotonine bij je veroorzaakte er niet meer. Je lichaam vond het echter erg prettig dat deze hormonen afgegeven werden en associëren deze persoon ook met deze hormonen. Je lichaam verlangt daarom ook naar die persoon, omdat het graag weer deze hormonen wil voelen.

Verliefd zijn geeft je door deze hormonen een prettig gevoel. Het is ook zo dat verliefd zijn door deze hormonen hetzelfde deel in de hersenen activeert als het nemen van bepaalde drugs. Hierdoor kan je verlangen naar de persoon op wie je verliefd bent, en vaak is het zo dat je nog verliefd bent op diegene vlak na de breuk van jullie relatie. Het uitgaan van een relatie stopt namelijk niet meteen de verliefdheid.

Je kan je ook om een andere reden dan deze hormonen het gemis voelen van de ander. Het is namelijk zo dat jullie elkaars leven beïnvloedden door een relatie te hebben en daardoor een soort routine is ontstaan. Dat kan al iets simpels zijn als elkaar bellen voor het slapengaan of op een bepaalde dag op date gaan. Als je relatie is beëindigd, kan dit dus je wekelijkse en zelfs dagelijkse routine in de war brengen. Dit kan een gevoel van verlorenheid of een onafgemaakt gevoel van de dag veroorzaken.

Hoe kom je van het gemis van de ander af?

Het is ten eerste belangrijk dat je accepteert dat het niet erg is en zelfs erg normaal is dat je de ander mist. Het is namelijk normaal om te rouwen nadat je je partner bent verloren. Accepteer ook de emoties die bij dit gemis komen kijken, want dit zal je later helpen bij het helen van het missen van de ander.

Het wordt veel aangeraden om een dagboek bij te houden om je te helpen bij het verwerken van het gemis dat je voelt. Zo kan je jezelf beter leren begrijpen. Ook kan je zo beter leren begrijpen waarom de relatie niet werkte. Ten slotte kan het je ook helpen om het gevoel weg te nemen dat de relatiebreuk (alleen) jouw schuld was.

Hulp tegen een gebroken hart

Tip 1: Neem voldoende tijd om om je relatie te rouwen

Je kan het beste het verlies of uitgaan van je relatie zien als een soort rouwproces. De relatie bestaat niet meer, en dat het er niet meer is, doet je pijn. Je kan er echter niet veel aan doen om de relatie weer “tot leven” te brengen, want hij is beëindigd.

Het is belangrijk dat je jezelf bij dit rouwproces voldoende tijd geeft. Het is daarom ook niet verstandig om meteen of binnen 1 à 2 maanden weer aan een nieuwe relatie te beginnen. Je kan het beste de emoties die je voelt, eren en ervaren, en daarbij niet oordelen over je eigen emoties . Je mag pijn ervaren nadat je iemand hebt verloren, je mag huilen om een toekomst die jij voor jullie voor ogen had. Het is niet erg, het is juist heel normaal.

Het komt vaak voor dat je je emoties zal wegstoppen of jezelf naar beneden gaat praten omdat je deze emoties voelt. Dat is niet gezond voor jezelf en zal het verdriet alleen maar langer laten duren. Probeer met jezelf te praten en tegen jezelf te zeggen dat het oké is dat je een gevoel van verdriet voelt, en dat het een normale emotie is die je ervaart.

Tip 2: Laat je emoties je niet compleet overnemen

Het is ten eerste belangrijk om je relatie niet als iets te zien dat mislukt is of iets dat alleen door jouw schuld ten einde is gekomen. In plaats van het zien van je relatie als een mislukkeling, is het belangrijk dat je het ziet als een nieuwe kans voor jezelf om van te leren en om in het leven te groeien.

Het is normaal om veel emoties, zoals woede en verdriet, te ervaren na een relatiebreuk. Je kan hierdoor ook veel emoties krijgen richting de persoon met wie je een relatie had. Dit is normaal, maar als dit extreme emoties van woede en verdriet worden dan, is dit mentaal niet gezond voor je. Wees daarom even boos op je ex, maar laat het niet al te extreem worden.

Het kan ook zijn dat je emoties je over gaan nemen waardoor je erover nadenkt om je ex pijn te doen of indirect pijn te veroorzaken bij je ex. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat het kwetsen of pijn doen van je ex jouw liefdesverdriet niet zal verminderen. Het is zelfs zo dat je je er slechter door kan gaan voelen en je hierdoor minder snel kan genezen van de relatie en je liefdesverdriet.

Tip 3: Houd een dagboek bij

Het zal in het begin misschien niet zo logisch klinken, maar het bijhouden van een dagboek nadat je relatie uit is gegaan, kan je goed helpen bij het herstellen van liefdesverdriet.

Een dagboek bijhouden kan je namelijk helpen bij het verwerken van de relatie. Ook kan het je helpen om de brei van emoties die je ervaart op te schrijven, zodat je er niet de hele tijd mee zit en zo wat meer los kan laten. Het schrijven in het dagboek kan je beter leren begrijpen waarom je relatie uit is gegaan. Je kan door het opschrijven van je gevoelens en gedachtes namelijk op een objectievere manier naar jullie relatie kijken.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *