6 Tips Die Je Moet Volgen Als Je Een Open Relatie Hebt
Een open relatie is een liefdesverhouding waarbij beide partners ermee instemmen andere romances te ontdekken. Dit kan een geweldige manier zijn om je seksualiteit te verkennen en een band met anderen op te bouwen, maar het kan ook een flinke uitdaging zijn als je het niet goed aanpakt!
Voor sommige mensen helpt het wegnemen van de druk van een monogame relatie hen zich beter te binden aan hun belangrijkste partner. Elke relatie is echter uniek, en wat voor jou en je partner het beste werkt, kan misschien heel iets anders zijn. Of je nu een open relatie overweegt of al hebt, hieronder vind je wat je moet weten over wanneer een open relatie een goed plan is of niet en 6 tips die je kunt volgen om duurzame relaties op te bouwen.
Wanneer heeft een open relatie zin?
Open relaties kunnen voor sommige mensen werken, maar is niet voor iedereen weggelegd. De keuze voor een open relatie is een persoonlijke keuze, en er zijn veel factoren die kunnen beïnvloeden of het voor jouw relatie zinvol is. Laten we beginnen met het kijken naar een paar situaties waarin een open relatie goed zou kunnen passen:
Jullie hebben verschillende seksuele behoeften of interesses
Als jij en je partner verschillende seksuele behoeften of interesses hebben, kan een open relatie een manier zijn om die verlangens te verkennen zonder jullie relatie in gevaar te brengen. De ene partner kan bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het verkennen van BDSM, terwijl de andere partner gewoon vaker seks wil. Door de relatie open te stellen, kunnen beide partners hun interesses nastreven zonder zich seksueel beperkt te voelen.
Jullie zijn ver van elkaar verwijderd
Wonen jij en je partner ver uit elkaar, dan kan een open relatie helpen om wat van de eenzaamheid en seksuele frustratie te verlichten die met de afstand gepaard kunnen gaan. De mogelijkheid om andere mensen te zien kan je helpen je voldaan en tevreden te voelen terwijl je uit elkaar bent, en kan gevoelens van wrok of ontkoppeling van je partner helpen voorkomen.
Jullie zijn allebei geïnteresseerd in het verkennen van relaties en seks met anderen
Zijn jullie allebei geïnteresseerd in het verkennen van een nieuwe vlam, dan kan een open relatie een goede manier zijn om de relatie te verdiepen en nieuwe verbindingen met anderen te vormen. Dit kan vooral het geval zijn als jullie allebei streven naar open communicatie en een sterke vertrouwensbasis hebben.
Jullie zijn niet geïnteresseerd in traditionele monogamie
Voor sommige mensen werkt traditionele monogamie gewoon niet. Als je je altijd aangetrokken hebt gevoeld tot meerdere partners, of als je je verstikt voelt door het idee om slechts met één persoon samen te zijn, kan een open relatie uitkomst bieden om je ware verlangens te omarmen en intieme verbindingen met meerderen aan te gaan.
“Of een open relatie voor jou zinvol is, hangt uiteindelijk af van je eigen unieke behoeften, verlangens en relatiedoelen. Met de juiste instelling en aanpak kan een open relatie een bevredigende en lonende manier zijn om je seksualiteit te verkennen en een band met anderen op te bouwen.“
Wanneer het openstellen van de relatie misschien niet het beste idee is
Hoewel open relaties voor sommige mensen geweldig kunnen zijn, is het belangrijk om te erkennen dat ze niet altijd het beste idee zijn voor elke relatie. Het openen van de relatie kan een heftige keuze zijn waarover goed moet worden nagedacht. Weet je het niet zeker? Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je partner, en een beslissing te nemen die voor jullie allebei goed voelt. Hieronder zijn een paar situaties waarin een open relatie misschien niet het beste idee is:
Je bent niet comfortabel met het idee
Als het idee van een open relatie je ongemakkelijk, jaloers of angstig maakt, is het waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf en je partner te zijn over je gevoelens en openlijk te communiceren over waar je je goed bij voelt.
Jullie proberen een relatieprobleem op te lossen
Als je al problemen ervaart in je relatie en denkt dat openheid die problemen zullen oplossen, is het openen van je relatie wellicht niet het beste idee. Een open relatie vereist een sterke basis van vertrouwen en communicatie, en kan bestaande problemen alleen maar verergeren als ze niet eerst worden aangepakt.
Jij of je partner is niet geïnteresseerd in een open relatie
Als jij of je partner eigenlijk niet geïnteresseerd is in het verkennen van een open relatie, dan is het belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en je verlangens, en je niet onder druk gezet te voelen in een relatiestijl die niet goed voelt.
Als de ene partner een open relatie wil en de andere niet, kan dat een moeilijke situatie zijn. Het is belangrijk de situatie te benaderen met empathie en respect voor de behoeften en wensen van beide partners. Zorg voor een eerlijk gesprek over waarom elke partner wel of niet een open relatie wil.
Ook is het essentieel om vooral naar elkaars perspectief te luisteren en te proberen te begrijpen waar de ander vandaan komt. Van daaruit kunnen koppels mogelijke compromissen onderzoeken, zoals het verkennen van een open relatie in beperkte mate, besluiten voorlopig monogaam te blijven, of uit elkaar gaan.
“Uiteindelijk is het belangrijk elkaars grenzen te respecteren en beslissingen te nemen die voor beide partners comfortabel en bevredigend zijn.“
6 Tips voor een succesvolle open relatie
1. Communicatie en eerlijkheid zijn de sleutels tot succes
In elke relatie is communicatie essentieel, maar in een open relatie is het nog crucialer. Open relaties vereisen een hoge mate van communicatie en vertrouwen tussen de partners om effectief te kunnen werken.
Het is dus raadzaam om eerlijk en open te zijn over jullie gevoelens en verwachtingen, en regelmatig te praten over de open relatie om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde lijn zit. Dit kan misverstanden en gekwetste gevoelens helpen voorkomen. Eerlijk zijn tegen je partner kan helpen om vertrouwen op te bouwen en beter te leren omgaan met onbegrip of gekwetste gevoelens.
2. Stel duidelijke grenzen
Het stellen van duidelijke grenzen is essentieel in een open relatie. Dit kan verwarring helpen voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen zich prettig voelt bij de situatie. Enkele mogelijke grenzen die koppels kunnen stellen zijn regels over wie ze mogen zien, hoe vaak ze andere mensen mogen zien, en welke vormen van intimiteit zijn toegestaan. Door deze grenzen met je partner te bespreken kun je elkaars behoeften en gevoelens beter respecteren.
Wees zo specifiek mogelijk met grenzen stellen. Denk aan situaties zoals wat als iemand verliefd wordt en dat wil nastreven terwijl jullie als koppel in de primaire relatie blijven? Doe je aan seks zonder condoom? Kan je op date gaan met iemand van een dating app? Kun je seksuele handelingen verrichten die je niet met je primaire partner doet?
“Door van tevoren over deze dingen te praten kun je jaloezie, schuldgevoel, pijn en teleurstelling zoveel mogelijk voorkomen. Vergeet niet om ook te praten over dingen die onaanvaardbaar zijn. Bespreek toestemming uitvoerig met je partner.“
3. Onderschat jaloezie niet
Jaloezie kan een pittige uitdaging zijn in een open relatie. Wanneer jij en je partner met andere mensen intiem zijn, is het vrij normaal dat jaloezie naar boven kan komen. Het is dus vitaal om op een gezonde en productieve manier met deze gevoelens om te gaan, want het negeren of onderdrukken van jaloezie kan leiden tot wrok en jullie relatie schaden.
Door jaloezie frontaal aan te pakken, kun je voorkomen dat deze negatieve emoties zich ontwikkelen en relatieproblemen veroorzaken. Probeer samen deze moeilijke emoties te verwerken, zodat je als koppel een dieper niveau van vertrouwen en intimiteit kan opbouwen. Dit zal de relatie voor beiden bevredigender en aangenamer maken.
Laat elkaar weten wanneer er sprake is van jaloezie en probeer er samen iets aan te doen. Veroordeel hen niet omdat ze jaloers zijn, en beschaam jezelf er ook niet voor. In plaats van je te focussen op wat je misschien mist, probeer je te richten op de positieve aspecten van je relatie en de andere verbindingen in je leven. Vier je eigen unieke ervaringen en geniet van de tijd die je doorbrengt met je partner en anderen.
4. Je primaire relatie op de eerste plaats zetten
Voor velen is de primaire relatie de emotionele basis van een open relatie. Als je die relatie verwaarloost of niet de aandacht geeft die het verdient, kan dat gevoelens van verwaarlozing of emotionele afstand als gevolg hebben. Door je partner voorop te stellen, zorg je ervoor dat je prioriteit blijft geven aan die emotionele band.
Wanneer je je primaire relatie op de eerste plaats zet, geef je ook prioriteit aan je eigen emotionele welzijn. Door ervoor te zorgen dat je primaire relatie gezond en bevredigend is, bereid je jezelf voor op succes in je andere relaties. Dit kan gevoelens van jaloezie of onzekerheid helpen voorkomen en het gemakkelijker maken om door de ups en downs van een open relatie te navigeren.
5. Beslis hoeveel je wilt weten
Bij een open relatie is het slim om te overwegen hoeveel je eigenlijk wilt weten over de andere relaties van je partner. Terwijl er sommige mensen zijn die alle details willen weten, voelen anderen zich meer op hun gemak met beperkte insights. Beslissen hoeveel je wilt weten is essentieel voor het onderhouden van een gezonde en bevredigende open relatie.
Door van tevoren te beslissen over hoeveel je wilt weten, kun je duidelijke grenzen stellen en voorkomen dat je negatieve emoties oproept. Dit is uiteindelijk een persoonlijke keuze, en het is essentieel om transparant te blijven met je partner om ervoor te zorgen dat jullie allebei op dezelfde lijn zitten.
6. Stop wanneer het niet werkt
Het verkennen van een open relatie kan een fantastische ervaring zijn, maar het is niet de juiste pasvorm voor iedereen. Als je het hebt geprobeerd en merkt dat het niet werkt voor jou of je partner, is het belangrijk om te weten dat het niet erg is om terug te trekken. Wees niet bang om te erkennen dat het soms gewoon niet werkt!
Als je je overweldigt, gestrest of ongelukkig voelt in een open relatie, zorg er dan voor om het hierover te hebben met je partner en te overwegen of deze vorm van samenzijn geschikt is voor jullie. Het is geen schande om een open relatie op te geven, zolang je ervoor zorgt om prioriteit te geven aan je eigen geluk en welzijn.
Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen
Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?
Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.
Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.
Ontdek het nu: