Contact Houden met je Ex? 2 Valkuilen en 3 Tips

Als een relatie uitgaat, dan zorgt dit natuurlijk voor een heleboel nare gevoelens over en weer. Het is dan ook niet zo gek dat veel exen niets meer van elkaar vernemen nadat ze uit elkaar zijn; dat hoofdstuk in hun leven is afgesloten, en het bespaart beide partijen een hele hoop pijn als ze elkaar de rest van hun leven simpelweg vermijden.

Maar misschien ligt het bij jou wel anders. Ondanks het feit dat het tussen jullie niet gewerkt heeft, waardeer je je ex nog wel, en zou je graag contact met hem of haar willen houden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want contact met iemand met wie je ooit een relatie hebt gehad is een waar mijnenveld. Daarom zal ik je hier in dit artikel bij proberen te helpen. Ik laat je de valkuilen zien die je absoluut moet vermijden, en geef je enkele tips voor als je contact met je ex wilt behouden. Dit artikel is als volgt opgebouwd:

  • Wat moet je nooit doen als je contact met je ex wilt houden? 2 valkuilen
  • Hoe zorg ik dat contact met mijn ex goed verloopt? 3 tips

Wat moet je nooit doen als je contact met je ex wilt houden? 2 valkuilen

Zoals ik eerder al aangaf, zijn er een heleboel valkuilen om in te trappen als je een beetje leuk contact met je ex wilt onderhouden. Het ligt allemaal nou eenmaal wat gevoeliger om met iemand te praten als jullie ooit een relatie hebben gehad, en hierdoor kan het ineens flink ongemakkelijk worden als je een fout maakt. Gelukkig zijn al deze fouten te voorkomen. Daarvoor moet je ze natuurlijk wel herkennen, en daarom begin ik dit artikel met een uitleg over de volgende valkuilen:

  • Te snel over je relatie praten
  • Je ex verwijten maken

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Valkuil 1: Te snel over je relatie praten

Als het uit is, maar je alsnog contact met je ex wilt houden, dan werkt het in je nadeel dat er een heleboel emoties tussen jullie inzitten. Het uitgaan van een relatie is altijd enigszins emotioneel, ook als het een gezamenlijke beslissing was, dus als je daarna een beetje leuk contact met je ex wilt, is het’t beste als je hem of haar niet aan je relatie herinnert.

Er zal heus een dag komen waarop jullie relatie zo ver in het verleden ligt, dat jullie er allebei op kunnen terugkijken zonder dat daar allemaal complexe emoties bij komen kijken. Als je relatie echter net uit is, dan zal het nog lang duren voordat je dit punt bereikt. Tot die tijd kun je er maar het beste niet zelf over beginnen.

“Niemand wordt graag herinnerd aan iets wat hij of zij is kwijtgeraakt.”

Ik snap dat het moeilijk is om jullie relatie helemaal te vermijden in gesprekken, omdat veel van jullie gezamenlijke herinneren nou eenmaal hebben plaatsgevonden toen jullie nog bij elkaar waren. Ik wil dan ook niet zeggen dat je het helemáál niet over je verleden mag hebben, maar dat er bepaalde onderwerpen zijn die je beter kan vermijden.

Als je het bijvoorbeeld wilt hebben over iets wat gebeurde toen jullie samen op een date waren, dan kun je het beste gewoon even op je tong bijten, want de herinnering daaraan zal op dit moment nog te pijnlijk zijn. Eigenlijk kun je alle herinneringen die plaatsvonden toen jullie ‘alleen’ met zijn tweeën waren het beste gewoon even vermijden, dan is de kans het kleinst dat je er per ongeluk iets doms uit laat glippen.

Een makkelijke manier om je ex niet aan jullie relatie te herinneren, is natuurlijk om het gewoon zo min mogelijk over het verleden te hebben. Je zal nu ook beide nieuwe dingen meemaken die het vertellen waard zijn, en als je het gesprek zoveel mogelijk daarop focust, is de kans klein dat je je ex per ongeluk aan iets vervelends herinnert.

Valkuil 2: Je ex verwijten maken

Het feit dat jullie uit elkaar zijn, maar nog wel van plan zijn om contact met elkaar te houden, betekent waarschijnlijk dat jullie vrij vriendschappelijk opgesplitst zijn. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat betekent niet dat er geen negatieve gevoelens tegenover elkaar bestaan. Waar twee vechten, hebben twee schuld, dus waarschijnlijk zijn er bepaalde dingen die jullie elkaar verwijten rondom jullie relatie en het uitgaan daarvan.

Dat je dat voelt, is op zichzelf helemaal niet erg, en misschien is het zelfs terecht. Dit betekent echter niet dat je deze gevoelens ook naar elkaar moet uiten. Als jij je ex laat weten dat je hem of haar dingen verwijt, dan kan het al snel uitlopen in een ruzie. Dat zal de band tussen jullie twee misschien wel dusdanig beschadigen, dat vriendschappelijk contact daarna niet meer mogelijk is.

“Niemand wil vrienden zijn met iemand die hem of haar aanvalt.”

Hoewel het over het algemeen geen goed idee is om verwijten onbesproken te laten, is het op dit moment het beste wat je kan doen. Je moet elkaar laten zien dat jullie gewoon weer op een ongecompliceerde manier vrienden met elkaar kunnen zijn, en daar hoort niet bij dat jullie gaan kibbelen over jullie relatie. Op die manier leg je een totaal verkeerde basis voor jullie verhouding tot elkaar in de toekomst.

Het zou zomaar kunnen dat er op een gegeven moment een dag zal zijn waarop jullie dit wél naar elkaar toe kunnen uitspreken, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Je moet wel héél goede vrienden zijn om een discussie over de toedracht van jullie relatie te kunnen hebben zonder dat dat op knallende ruzie uitdraait. Als je dus niet héél zeker weet dat jullie dat aankunnen, raad ik je eigenlijk aan om het er maar gewoon bij te laten. Er is een kans dat jullie dat niveau van vriendschap nooit meer zullen bereiken, en dat moet je maar accepteren.

Hoe zorg ik dat contact met mijn ex goed verloopt? 3 tips

Je weet nu wat je níet moet doen als je wilt dat het contact met je ex goed verloopt, maar dat is natuurlijk maar de ene helft van het verhaal. Er zijn natuurlijk ook dingen die je juist wél kan doen, om de kans te vergroten dat het contact tussen jou en je ex goed blijft. Daarom zal ik je ook nog de volgende tips meegeven:

  • Hou het een beetje luchtig
  • Geef je ex even de ruimte
  • Laat jullie gezamenlijke vrienden erbuiten

Tip 1: Hou het een beetje luchtig

Kijk, ik snap best dat jullie enige tijd een relatie hebben gehad, en dat je daarom een zekere diepgang gewend bent in het contact tussen jullie twee. Het kan daarom moeilijk zijn om ineens te switchen naar meer luchtige onderwerpen, omdat je dan ineens op een heel erg andere manier met elkaar omgaat. Toch is dat wel wat ik je zou aanraden, in elk geval aan het begin.

Het uitgaan van een relatie is nou eenmaal emotioneel, iets waar ik in dit artikel al meer dan genoeg op heb gehamerd. Waarschijnlijk is het voor je ex daarom emotioneel al een beetje verwarrend om op dit moment contact met jou te hebben, ook als het verder wel gewoon heel leuk is. Het laatste wat je op zo’n moment moet doen, is zijn of haar emoties versterken.

Als je te veel de diepte in gaat, is dat echter precies wat je aan het doen bent. Door het soort gesprek met je ex te voeren wat je ook voerde toen je een relatie had, is er een kans dat je ex jou gaat missen, op een manier die op dit moment niet echt helpt. Dit kan namelijk erg pijnlijk zijn voor je ex, en dat zal het contact tussen jullie niet bepaald ten goede komen.

“Als je ex je zo erg mist dat het pijn gaat doen, zal hij of zij je alleen maar op afstand willen houden.”

Bovendien heeft je ex waarschijnlijk op dit moment helemaal geen behoefte aan diepgang. Na een break-up voel je al genoeg, en zul je juist afleiding nodig hebben van al die emoties. Natuurlijk zal je ex ook behoefte hebben aan iemand met wie hij of zij het hierover kan hebben, maar jij bent hier op dit moment absoluut niet de juiste persoon voor.

Begrijp me niet verkeerd: ik wil natuurlijk niet zeggen dat jullie nooit meer een diepgaand gesprek met elkaar kunnen voeren. Exen kunnen hele goede vrienden van elkaar worden, dus het is zeker niet zo dat jullie het nu voor altijd oppervlakkig moeten houden. Dat is echter meer iets voor een later moment, als jullie gevoelens richting elkaar wat minder afgenomen zijn, en jullie hier met een koel hoofd naar kunnen kijken.

Tip 2: Geef je ex even de ruimte

Ik denk dat veel mensen het gevoel wel zullen herkennen van een relatie die uitgaat, terwijl je héél graag nog het contact met je ex wilt behouden, omdat je elkaar niet bent gaan haten of zoiets. Op zo’n moment willen veel mensen graag snel handelen, omdat ze denken dat ze anders uit elkaar drijven. Ik snap dit gevoel heel goed, maar als je ook op de lange termijn het contact met je ex wilt behouden, is het belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt.

Ik zeg het nog maar een keer: het uitgaan van een relatie is emotioneel, en het kan erg ingewikkeld zijn om direct weer contact te hebben met iemand die ooit je vriend of vriendin was. Het is daarom niet slim om meteen na het uitgaan van de relatie weer heel veel contact te hebben. Dit zal erg emotioneel uitputtend zijn voor beide partijen, en er is een goede kans dat het contact hierna volledig doodbloedt.

“Jullie vriendschap zul je weer langzaam opnieuw moeten uitvinden en opbouwen.”

Als je dus wilt dat het op de lange termijn beter gaat tussen jullie, kun je elkaar beter even wat ruimte geven. Dit betekent geen totale radiostilte, want dat zou weer het signaal kunnen afgeven dat je jouw ex liever helemaal niet spreekt. Wat het wel betekent, is dat je het contact beperkt houdt; dus wel gesprekken voeren, maar niet te vaak of te lang.

Wat “te vaak” is, dat zal sterk van persoon tot persoon verschillen, en dat zal je moeten afleiden uit de reacties die je ex jou geeft als je het contact met hem of haar zoekt. Waarschijnlijk zul je het wel merken als het voor je ex even te veel wordt, en dan weet je dat je het moet afkappen, en hem of haar in het vervolg iets meer ruimte moet geven.

Uiteraard is het op de langere termijn helemaal prima als jullie op een bepaald moment weer dagelijks met elkaar praten. Het komt veel vaker voor dan je denkt dat exen uiteindelijk hele goede vrienden worden van elkaar, en het is dus echt niet zo dat je het contact tussen jullie twee voor de rest van je leven moet beperken. Voor nu is dat echter wel even de beste keus, anders loop je de kans dat jullie nooit meer op een normale manier met elkaar om kunnen gaan.

Tip 3: Laat jullie gezamenlijke vrienden erbuiten

Als je een tijdje een relatie hebt gehad, is de kans groot dat je ook een hoop gemeenschappelijke vrienden hebt opgebouwd. Ook is de kans groot dat je het uitgaan van je relatie graag met iemand wilt bespreken, en een vriend zal daar natuurlijk de meest voor de hand liggende optie voor zijn. Dat is prima, maar ik raad je aan om jullie gezamenlijke vrienden erbuiten te houden.

Als iemand vrienden is van zowel jou als je ex, dan kan het ongemakkelijk zijn als die persoon ineens allerlei kennis heeft over hoe het tussen jullie is gegaan. Dit kan tot spanning in de vriendengroep leiden, wat zich uiteindelijk ook weer kan vertalen naar spanning tussen jou en je ex. Dit bemoeilijkt het contact tussen jullie.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *