5 Tips voor Vrouwen met Liefdesverdriet (+ 3 Ervaringen)

Liefdesverdriet is zo oud als de mensheid zelf. Zo lang als er mensen op de wereld zijn geweest, werden die mensen verliefd op elkaar, gingen ze uit elkaar, en bleef één (of beide) van hen verslagen achter. Soms lijkt het wel alsof we na al die tijd niks geleerd hebben, omdat liefdesverdriet nu vaak nog net zo hard aankomt als 500 jaar geleden.

Dat is slechts een illusie. Liefdesverdriet is vervelend, maar doordat zoveel vrouwen voor jou het ook hebben meegemaakt, zijn er inmiddels genoeg tips en ervaringen te vinden die dit hele proces wat makkelijker maken. Als jij een vrouw bent die last heeft van liefdesverdriet, zal ik je daar in dit artikel mee proberen te helpen. Ik ga dit doen aan de hand van de volgende punten:

 • Hoe kom ik als vrouw over mijn liefdesverdriet heen? 5 tips
 • Hoe zijn andere vrouwen over hun liefdesverdriet heen gekomen? 3 ervaringen

Hoe kom ik als vrouw over mijn liefdesverdriet heen? 5 tips

Zoals gezegd is liefdesverdriet bepaald geen pretje, maar kun je de pijn wel verzachten door een aantal tips in je achterhoofd te houden. Wat die tips precies zijn, staat centraal in de eerste helft van dit artikel. Ik zal de volgende tips bespreken:

 1. Zorg voor routine in je leven
 2. Praat over je gevoelens
 3. Zoek zoveel sociaal contact op als je aankan
 4. Probeer de slechte kanten van je ex te zien
 5. Berg herinneringen aan je ex op
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 1: Zorg voor routine in je leven

Verdriet is een hele normale emotie als een relatie uitgaat, en het is ook heel gezond om jezelf dat verdriet af en toe te laten voelen. Je kan hier echter ook te ver in gaan. Als je de hele dag thuis in bed of op de bank ligt te hangen, omdat je door je verdriet niets meer wil doen, dan ben je erin aan het zwelgen. Op die manier maak je het alleen maar erger.

“Emoties hebben allemaal een functie, maar ze moeten wel in balans blijven.”

Om jezelf wat minder tijd alleen met je verdriet te geven, is het slim om je dagelijkse routine zo snel mogelijk weer op te pakken. Zorg dat je elke dag een reden hebt om uit bed te komen, en dat je ook iedere dag buitenshuis dingen doet. Een routine is handig omdat je dan niet elke dag hoeft na te denken over hoe je je dag doorkomt, want daar heb je momenteel waarschijnlijk weinig zin in.

Hoe zo’n dagelijkse routine eruitziet, maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je maar elke dag iets te doen hebt. Kies een plekje om in de ochtend een kopje koffie te halen, of maak elke dag rond dezelfde tijd een wandeling. Indien je een fulltimebaan hebt, dan zal die routine waarschijnlijk een stuk makkelijker aan te brengen zijn, maar ook dan moet je er in het weekend zelf voor zorgen dat je iets te doen hebt.

Tip 2: Praat over je gevoelens

Volgens de gemiddelde Nederlandse man doen vrouwen niets liever dan praten over hun gevoelens, maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedere vrouw! Juist als het gaat om negatieve gevoelens vinden veel vrouwen dit maar lastig om te delen met anderen. Dat snap ik best, maar het is ook geen goed idee om dit voor jezelf te houden.

Iedere therapeut zal je vertellen dat praten over je gevoelens essentieel is om die gevoelens te verwerken. Wanneer je jouw gevoelens opkropt en voor jezelf houdt, dan zal het waarschijnlijk veel langer duren voordat je je liefdesverdriet overwint. Het uitspreken van je gevoelens kan ook helpen om overzicht over die gevoelens te krijgen.

“Door je gevoelens uit te leggen aan anderen ga je ze zelf ook beter begrijpen.”

Ik raad je dus aan om met iemand te praten over je liefdesverdriet. Dat hoeft zeker geen professionele therapeut te zijn. Zoek iemand die je vertrouwt, zoals een goede vriendin of een familielid. Waarschijnlijk zal er een enorme last van je schouders vallen als je gewoon even je verhaal met iemand deelt.

De persoon in kwestie hoeft in principe ook helemaal geen advies te geven. Dat mag natuurlijk wel, maar het is niet de reden dat je dit doet. Het is veel belangrijker dat iemand bereid is om naar je te luisteren, en dat je erop kan vertrouwen dat die persoon het voor zichzelf houdt wat je hem of haar vertelt.

Tip 3: Zoek zoveel sociaal contact op als je aankan

Verdriet is een rare emotie, omdat mensen de neiging hebben om deze emotie te versterken. Door verdriet krijg je minder zin om andere mensen te zien, wat er vaak toe leidt dat mensen met liefdesverdriet sociaal geïsoleerd raken. Eenzaamheid draagt natuurlijk alleen nog maar meer bij aan dat verdriet, dus hoezeer ik deze impuls ook begrijp, zul je er toch tegenin moeten gaan.

“Mensen die de hele dag alleen thuis zitten, zijn over het algemeen niet de meest gelukkige mensen.”

Als je over je verdriet heen wil komen, is het opzoeken van sociaal contact van groot belang. Dat hoeft natuurlijk niet meteen. Je mag best een weekje nemen om even alleen verdrietig te zijn, dat kan zelfs heel gezond zijn op de lange termijn. Op een gegeven moment zul je er toch echt weer uit moeten, want je bewijst jezelf geen dienst door de hele dag alleen te zitten.

De makkelijkste manier om sociaal contact te behouden, is natuurlijk door leuke dingen met vriendinnen te doen. Waarschijnlijk snappen zij ook wel dat jij op dit moment wat gezelschap kan gebruiken, dus ze zullen vast meer dan bereid zijn om wat meer tijd met jou door te brengen.

Ik kan me echter ook voorstellen dat je dit een tijdje nog iets te heftig vindt, omdat je je simpelweg slecht voelt, en geen zin hebt om te doen alsof het goed met je gaat. In dat geval raad ik je aan om individueel af te spreken met één goede vriendin of vriend. Ook op een kleine schaal is het vele malen beter om wél sociaal contact te hebben, dus als dat is wat je op dit moment aankan, dan is dat prima.

Tip 4: Probeer de slechte kanten van je ex te zien

Als een relatie net uit is gegaan, dan is het heel normaal als je gefocust bent op wat je nu allemaal moet missen. Veel vrouwen die net uit een relatie komen, hebben een veel te rooskleurig beeld van hun ex. Doordat je je zo richt op dat wat je bent kwijtgeraakt, vergeet je dat er ook een hoop negatieve kanten zaten aan je ex en jullie relatie.

Ik wil natuurlijk niet zeggen dat jullie relatie alleen maar slecht was. Elke relatie heeft positieve kanten en hoogtepunten, en het is heel normaal om die te missen. Als je heel eerlijk bent, is er echter ook een reden dat het is uitgegaan. Wanneer je wat realistischer kijkt naar je relatie, dan zul je zien dat het echt niet allemaal zo mooi was als je het je nu herinnert.

Ik snap natuurlijk heel goed dat een relatiebreuk een emotioneel proces is, en dat je het daarom nu misschien moeilijk vindt om je ex en je relatie te relativeren. Als je hier moeite mee hebt, kan het helpen om eens aan de volgende dingen te denken:

 • Alle ruzies die jij en je ex hadden
 • Alles waar je geen tijd voor had tijdens je relatie, waar je je nu wel aan kan wijden
 • Alles wat je miste in de relatie met je ex, wat je nu bij een ander kan zoeken
 • Alle verplichtingen die bij een relatie horen, waar je nu niks meer mee te maken hebt

Als je eenmaal doorhebt dat jouw relatie niet ideaal was, dan wordt het over het algemeen een stuk makkelijker om je erbij neer te leggen dat het uit is. Dit maakt het eenvoudiger om uiteindelijk over je liefdesverdriet heen te komen.

Tip 5: Berg herinneringen aan je ex op

Als je een tijdje bij elkaar bent geweest, dan doe je als koppel een heleboel herinneringen op. Die herinneringen zijn dan waarschijnlijk weer onlosmakelijk verbonden met allerlei voorwerpen in je huis. Daarom word je elke dag continu herinnerd aan die relatie die nu uit is, en dat is natuurlijk behoorlijk pijnlijk.

Daarom kun je er het beste voor zorgen dat je die herinneringen niet meer tegenkomt. Je kan ze natuurlijk weggooien, maar ik snap ook wel dat dat als een grote stap voelt. Herinneringen aan je ex kunnen een emotionele waarde hebben, en misschien komt er ooit een dag waarop je zonder pijn op die herinneringen wil terugkijken.

Daarom zeg ik: berg al die spullen op. Zorg dat je al die herinneringen aan je ex vrijwel nooit hoeft te zien. Gooi ze in een doos in de berging, of in een laatje op zolder. Als je ooit behoefte hebt om op deze periode terug te kijken, weet je waar ze liggen.

Hoe zijn andere vrouwen over hun liefdesverdriet heen gekomen? 3 ervaringen

Ik heb je natuurlijk allemaal tips gegeven over hoe je met liefdesverdriet om moet gaan, maar ik kan me voorstellen dat je de adviezen van één enkel persoon niet per se direct vertrouwt. Daarom heb ik ook nog drie ervaringen van andere vrouwen opgenomen in dit artikel, waar jij weer van kan leren als het op je eigen liefdesverdriet aankomt. Op het internet heb ik de ervaringen van de volgende vrouwen gevonden:

 1. Karin, 28 jaar
 2. Mariska, 42 jaar
 3. Sofie, 32 jaar

Ervaring 1: Karin, 28 jaar

Karin heeft vier keer liefdesverdriet over dezelfde man gehad, maar om één of andere reden bleef ze altijd maar bij hem terugkomen. De laatste keer besloot ze echter dat het genoeg was. Hierna vond ze geluk door niet te veel te zwelgen in zelfmedelijden. Af en toe was ze natuurlijk wel verdrietig, maar hier kwam ze overheen door zichzelf bezig te houden.

Tot haar verbazing hielp het haar enorm om anderen te helpen die ook door een break-up heen gingen. Hierdoor kon ze haar eigen gevoelens beter in perspectief plaatsen, en kwam ze erachter dat ze ook zonder hem gelukkig kon zijn. Hierdoor was ze binnen een paar weken al over haar eigen liefdesverdriet heen.

Ervaring 2: Mariska, 42 jaar

Mariska had tientallen jaren een relatie gehad toen het uiteindelijk toch uit ging, dus je kan je vast wel voorstellen wat een klap dat voor haar was. Alles in haar leven herinnerde haar aan haar ex, dus dat maakte het extra moeilijk om over haar liefdesverdriet heen te komen. Toch is het haar uiteindelijk gelukt!

Dit heeft ze gedaan door alle herinneringen aan haar ex weg te doen. Alles in haar huis wat aan haar ex aan verbonden was, heeft ze in het vuilnis gedaan of weggegeven. Verder heeft ze zich enorm op zelfontplooiing gericht. Ze is dingen gaan doen die ze eigenlijk altijd al wilde doen, maar waar ze te bang voor was. Dit heeft haar gevoel van eigenwaarde enorm goed gedaan, en daardoor zag ze in dat ze ook zonder haar ex een mooie toekomst kon hebben.

Ervaring 3: Sofie, 32 jaar

Sofie had aanvankelijk erg lang last van liefdesverdriet, omdat ze haar gevoelens probeerde weg te stoppen. Ze had het gevoel dat ze het alleen maar erger zou maken als ze al die emoties in één keer zou toelaten. Daarom probeerde ze zo sterk mogelijk over te komen, en haar leven direct weer op te pakken.

Pas toen ze uiteindelijk brak, begon ze echt met haar liefdesverdriet te dealen. Door zichzelf eindelijk toe te staan om écht verdrietig te zijn, was ze binnen een week weer de oude. Achteraf heeft ze vooral spijt dat ze dat niet eerder heeft gedaan, want dat had haar maanden aan ellende gescheeld.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *