13 Tips voor Mannen die Last Hebben van Liefdesverdriet

Mannen hebben de neiging break-ups heftiger op te vatten dan dat vrouwen dat doen. We verdelen ons lijden in lange, saaie, deprimerende hoofdstukken. We zijn constant geobsedeerd door wat er mis is gegaan, we hebben uren besteed aan het onderzoeken van alle emotionele forensische onderzoeken en onszelf de verhalen van onze breuken keer op keer weer in ons hoofd afgespeeld.

We stalken onze exen maandenlang op sociale media, zo niet langer. We herstellen niet van breuken en hebben vaak maandenlang liefdesverdriet. Toch moet je ooit over je liefdesverdriet heen komen en verder gaan met je leven. In dit artikel lees je 13 tips voor mannen die last hebben van liefdesverdriet.

Wat is liefdesverdriet?

Of het nu gaat om een onbeantwoorde liefde, een scheiding terwijl je nog heel erg verliefd bent of een break-up na een lange relatie, bijna iedereen weet hoe een gebroken hart voelt. Deze aandoening van een gebroken hart hebben, wordt liefdesverdriet genoemd.

Wanneer we ons ervan bewust worden dat onze liefde niet wordt beantwoord of wanneer een geweldige relatie voorbij is, lijden we. We voelen ons hulpeloos, afgewezen, kwetsbaar, machteloos en alleen.

De wereld is niet langer een warme en mooie plek. Alles is ineens grijs en leeg. Het gaat om een samenspel van hormonen, waardoor het lichaam ook daadwerkelijk lijdt; het is dus niet alleen mentaal maar ook fysiek. Het gaat vaak gepaard met slapeloosheid, toegenomen of verminderde eetlust, stress en innerlijke rusteloosheid.

Vooral na een langdurige relatie verliezen betrokkenen niet alleen een geliefde, maar meestal ook een goede vriend en vertrouweling. Gezamenlijke toekomstplannen verdwijnen in het niets en de gedeelde identiteit als koppel bestaat niet meer. Met zo’n diepe pijn is het moeilijk om nog vooruit te kunnen kijken.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Verschillende fases van Liefdesverdriet

Fase 1: ontkenning

De eerste fase wordt bepaald door teleurstelling, hoop, woede, angst en twijfel aan jezelf. In dit stadium proberen we vaak de scheiding van onszelf en onze ex-partner te ontkennen. We kunnen niet geloven dat het écht voorbij is.

We ontkennen dat de relatie voorbij is, omdat we het gewoon niet kunnen accepteren. In deze fase draait het om de ex-partner. In een dergelijke situatie proberen veel mannen contact op te nemen met hun ex en voor de relatie te vechten. Pas als we ons realiseren dat de scheiding definitief en onomkeerbaar is, gaan we de tweede fase in.

Fase 2: gewelddadige emoties

In fase 2 beseffen we eindelijk dat de relatie voorbij is en we zijn en voelen ons weer alleen. Nu ligt de pijn van scheiding op ons. In deze fase bereiken we ons dieptepunt. Net als bij depressie is het niveau van dopamine, het zogenaamde gelukshormoon, in deze fase zeer laag.

Mannen voelen zich in deze fase lusteloos en verdrietig. Niets lijkt de moeite waard om te doen zonder de ex-partner en ze missen haar dan ook extreem. Daarnaast is er soms woede, desoriëntatie, zelftwijfel en angst. Het goede nieuws: op dit moment kan het alleen maar beter worden!

Fase 3: heroriëntatie

En dat brengt ons bij de derde fase. We beginnen te beseffen dat het weer bergopwaarts gaat. We worden zelfverzekerd en vinden nieuwe hoop. De pijn is er nog steeds, maar het heeft zijn grip losser gemaakt. We hebben er eindelijk mee leren omgaan en de situatie te accepteren we zoals ze is.

Het is makkelijker los te laten en we realiseren ons dat het einde van de relatie niet het einde van de wereld is. Het leven gaat nu eenmaal door. We kunnen nuchter de redenen voor de scheiding analyseren. Was alles gewoon perfect of waren er misschien toch ook slechte momenten in de relatie?

Nu zijn we eindelijk in staat om de sterke en zwakke punten van onze ex-partner en die van onszelf duidelijker te identificeren. Misschien staan ​​we zelfs wel open voor een nieuwe relatie…

Fase 4: New Balance

In de vierde en laatste fase van liefdesverdriet zijn we uit deze donkere plek gekomen. We vinden onze innerlijke rust. Misschien zijn we soms nog steeds een beetje verdrietig over het einde van de relatie. Misschien voelen we ons af en toe alleen en gekwetst. Maar de gewelddadige emoties uit de tweede fase zijn officieel verdwenen.

We hebben het verlies geaccepteerd en zijn vol hoop en vertrouwen voor de toekomst. We hebben de pijn namelijk kunnen verdrijven. Ook al is het voor velen van ons moeilijk voor te stellen in zo’n situatie: op een gegeven moment zullen we weer verliefd worden op een ander en zullen we klaar zijn voor onze volgende relatie.

Gelukkig is liefdesverdriet dus niet voor eeuwig en altijd en zul je echt wel weer een nieuwe liefde vinden. We weten dat dat nu waarschijnlijk nog onrealistisch en onmogelijk lijkt, maar met de 13 tips uit dit artikel moet ook jij over jouw liefdesverdriet heen kunnen komen!

13 Tips voor Mannen die Last Hebben van Liefdesverdriet

1.     Vermijd contact met ex-partner

Hoe moeilijk het ook is, zeker kort na het uit elkaar gaan, het is belangrijk om de ex-partner zo veel mogelijk te vermijden om het verlies te kunnen overwinnen. Ontmoetingen en afspraakjes met de ex voedt hoop en creëert extra stress en pijn.

Hoe meer we naar het verleden kijken, hoe langer we vasthouden aan de hoop op verzoening – die meestal niet komt. Het duurt langer om het uit elkaar gaan te accepteren en de eerste fase van het hartzeer te voltooien.

Hoe verleidelijk het ook is om je ex te bellen, alleen om haar stem even te horen, als we ons eenzaam voelen; blijf sterk en doe het niet! Geef jezelf en je ex-partner de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Nadat de wonden zijn genezen, kan contact of zelfs vriendschap op een gegeven moment weer mogelijk zijn. Maar om dit te laten gebeuren, hebben beide partijen een (lange) echte pauze nodig.

2.     Praat er met iemand over

Vooral in de eerste fase van het liefdesverdriet willen veel mensen niet praten over de scheiding en sluiten ze zich af van anderen. Het kan echter juist enorm nuttig zijn om met vrienden en familie te praten over jouw frustratie en verdriet. Meestal is het voldoende om te beseffen dat iemand luistert en dit kan je ontzettend helpen bij het verminderen van je liefdesverdriet.

3.     Verwen jezelf en ontspan

Alle dingen die ons goed doen, staan nu bovenaan onze prioriteitenlijst. Neem hier tijd voor en doe iets goeds voor jezelf. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Je kunt naar de sauna, een rustgevende massage krijgen, naar een kapper of schoonheidsspecialiste gaan, winkelen of lekker eten in een goed restaurant.

Verwen jezelf! Lichaam en ziel verwennen verzacht de pijn en helpt ons te herstellen. Dat is precies wat we nu nodig hebben! Het is daarnaast helemaal niet raar dat mannen zichzelf ook laten verwennen in een sauna! Het zal je verbazen hoeveel mannen daar iedere week lekker tot rust komen.

4.     Weg met pijnlijke herinneringen

Bij het omgaan met het einde van een relatie helpt het ook om alle herinneringen aan de tijd samen te verbannen. Weg met foto’s, jubileum- of verjaardagsgeschenken en alle andere items die herinneringen oproepen aan je ex-partner.

Alles wat je aan de relatie herinnert, moet je in een grote doos stoppen en in de kelder of op zolder bewaren. Hoe minder items je je aan je ex-partner laten herinneren, hoe gemakkelijker het is om je gedachten af te leiden van de pijn.

5.     Uitgaan met je vrienden

Het is goed om even afgeleid te worden. En wat is een betere afleiding dan onze vrienden en de dingen die we graag doen? Of wat dacht je van een spontane vakantie? Je kunt met je beste vriend naar een prachtig strand gaan en genieten van een paar zonnige dagen. Je kunt ook bergbeklimmen of skiën uitproberen. Een verandering van omgeving leidt ons af van deprimerende gedachten en kan wonderen verrichten. Blijf dus niet alleen thuis, maar doe iets leuks!

6.     Zelfanalyse en inzicht

Een basisvoorwaarde voor geluk is om vrede met onszelf te leren hebben. Daarom is het belangrijk dat we onszelf opnieuw leren waarderen. Het kan helpen als we ons eigen gedrag analyseren.

Als de pijn een beetje minder wordt en we de relatie op een meer rationele en objectieve manier evalueren, kunnen we er zelfs iets van leren. Kijk kritisch terug naar je laatste relatie en bedenk hoe je wilt dat je toekomstige relaties uitpakken.

7.     Sporten

Trainen is een goede manier om jezelf af te leiden van de pijn en je hoofd leeg te maken. Laat wat stoom ontsnappen. Het maakt niet uit welke sport je uitkiest, als het er maar een is die je leuk vindt. Het enige belangrijke is dat je actief bent. Het helpt tegen depressie; en na een tijdje geven de hersenen gelukshormonen af.

8.     Nieuwe hobby’s

In een relatie moeten beide partners compromissen sluiten en rekening houden met elkaar. Ze zijn niet volledig vrij om in hun tijd te doen wat ze willen. Dus kijk naar de positieve kant: nu heb je tijd om dingen te doen die je niet kon doen met je partner in de buurt.

Nu kunnen we onze tijd besteden aan dingen die we hebben verwaarloosd of aan het vinden van nieuwe hobby’s. Zo vinden we afleiding, hebben we plezier en krijgen we nieuw zelfvertrouwen.

Wat wilde je al heel lang doen? Misschien zijn het wel dingen die je partner nooit met je wilde doen en waar je nu eindelijk mee aan de slag kunt. Op golfles gaan? Kroegentocht met je beste vriend? Een boksles? Een nieuwe taal leren? Of misschien een kanotocht? Ga je gang en doe het!

9.     Sta jezelf toe te rouwen

Om ons verdriet te overwinnen, moeten we eerst toegeven dat we liefdesverdriet hebben. Het helpt niet om bepaalde gevoelens gewoon te onderdrukken. Het liefdesverdriet verdwijnt niet zomaar, alleen omdat we het zo graag willen. Daarom is het prima om de eerste dagen of weken na de break-up je verdriet de vrije loop te laten.

Je kunt jezelf dan toestaan te huilen, te gillen en je even te wentelen in zelfmedelijden. Het is erg belangrijk dat we onze gevoelens naar buiten laten komen. Want alleen dan kunnen we goed omgaan met het uit elkaar zijn. Voor mannen is dit vaak moeilijk, maar probeer het toch echt want zo kom je het snelst over je liefdesverdriet heen.

10.  Gebruik het ‘doe alsof’-principe

Een goed liefdesverdrietadvies voor mannen waar niet veel over wordt gesproken, is het ‘doen alsof’-principe te volgen. Dit betekent in feite dat je, om een breuk te overwinnen, gewoon doet alsof je al over de breuk heen bent. Dit doe je door ’te doen alsof’ je intern gaat voelen en geloven dat je over je ex-vriendin (of vriend) heen bent. Je kunt dan veel sneller mentaal uit de relatie stappen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen merken dat je op een ochtend in bed ligt en je down voelt over je breuk met je ex-partner. Denk in dat geval na over wat een man die al over zijn liefdesverdriet heen is, zou doen en doe dat dan (het kan gewoon een douche nemen, ontbijten, werk gedaan krijgen, etc. zijn). Begin met je te gedragen als iemand die al klaar is met het hebben van liefdesverdriet. Krijg het gevoel dat je over je ex heen bent en dan zal het vanzelf écht beginnen te komen.

11.  Muziek

Kies welke muziek je maar wilt, maar doe je best om muziek te vermijden die je onvermijdelijk naar beneden haalt. Geen zielige liedjes over een relatiebreuk dus. Luister naar wat voor jou werkt. Denk bijvoorbeeld bij voorkeur aan muziek met een bepaalde versterkende kwaliteit, zoals bombastische klassieke stukken of hardcore bands die je pijn en woede weerspiegelen. Rock doet wonderen in deze situatie, het is bijna onmogelijk om geen enkele innerlijke kracht te voelen opkomen als je naar rockmuziek luistert. Verlies jezelf even in de wonderlijke wereld van muziek.

12.  Herinner ook wat slecht was aan de relatie

Een veel voorkomende reactie na het verbreken van een relatie is het idealiseren van de andere persoon. Hoewel je niet wilt ontkennen dat er goede aspecten in je relatie waren, wil je er ook niet op gaan fixeren.

Om de middenweg te vinden, kun je bijvoorbeeld een lijst schrijven met alle negatieve aspecten van je voormalige partner/relatie en deze wanneer je je down voelt, te bekijken. Deze mentale oefening helpt tegenwicht te bieden aan al het obsessieve denken, dat je waarschijnlijk zult ervaren, over wat je mist aan je ex en waarom zij of hij zo geweldig was – zelfs als je ex-partner dat helemaal niet was.

13.  Wees geduldig

Misschien wel het belangrijkste stuk liefdesverdrietadvies voor mannen is om te begrijpen dat uit elkaar gaan een proces is. Het gaat pijn doen en het duurt langer dan je denkt. Uiteindelijk zijn er helaas geen snelle oplossingen. Maar door je situatie te accepteren, de tijd te nemen en de tips voor het opbreken voor mannen hierboven op te volgen, kun je sterker dan ooit terugkomen!

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *