Autisme en Liefdesverdriet: 6 Tips van Onze Experts
Hoewel niet officieel is vastgesteld hoeveel Nederlanders autisme hebben, wordt geschat dat ongeveer 1 procent van de bevolking als autistisch kan worden gekwalificeerd. Ondanks het feit dat het volledige aantal diagnoses van autismespectrumstoornis dus niet vaststaat, betekent dit concreet dus dat 60 tot 100 op de 10.000 mensen autisme hebben. Bij dat aantal staan veel mensen helemaal niet stil. Als je door de stad loopt of om je heen kijkt op je werk, is de kans dat iemand autisme heeft groter dan je zou verwachten.
Net zoals de andere 99 procent van Nederland, hebben ook mensen met autisme behoefte aan liefde en relaties. Veel autistische mensen hebben dan ook een goede, stabiele en bovenal succesvolle band met hun liefdespartner; hun liefde en genegenheid doet op geen enkele manier af aan de relaties van neurotypische mensen. Tegelijkertijd kunnen mensen met autisme even zo goed relatieproblemen en -breuken meemaken, wat wel degelijk anders kan gaan.
Mocht je autistisch zijn en is je relatie stukgelopen, dan kan dit veel negatieve emoties en vervelende reacties teweegbrengen. Hoewel neurotypische mensen dit natuurlijk even zo goed meemaken, kunnen mensen met autisme extra uitdagingen tegenkomen op zulke momenten. Gelukkig is er een oplossing! In dit artikel zal ik uitleggen hoe je als autistisch persoon van je liefdesverdriet af kunt komen aan de hand van meerdere tips.
De relatie is voorbij, het liefdesverdriet begint
Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Wat is autisme?
Het begrip ‘autisme’ is tegenwoordig een overkoepelende term voor meerdere autismespectrumstoornissen (ASS). Autisme omvat een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen, waardoor mensen met deze stoornis op een andere wijze reageren op de wereld om hen heen. Toch blijft autisme een erg complexe stoornis. Meestal kun je niet meteen zien of merken dat iemand autistisch is.
Wel zijn er enkele kenmerken die veel autistische mensen gemeen hebben. Vaak hebben mensen met autisme moeite met sociale interactie en communicatie, omdat zij het moeilijk vinden zich in te leven in anderen en sociale hints minder snel oppakken. Daarnaast kunnen mensen met autisme minder goed tegen veranderingen en vinden ze het lastiger om flexibel te zijn: een plotselinge verrassing is voor hen juist niet leuk. Ook zijn mensen met autisme vaak selectiever in hun hobby’s en zijn ze sneller overprikkeld.
Autisme wordt ook wel gezien als neurodivergentie: je hersenen werken simpelweg anders dan die van de meeste mensen. Dat zorgt er ook weer voor dat mensen met autisme juist enorm sterke kwaliteiten hebben, die de ‘gemiddelde’ mens niet heeft. Zo kunnen autistische mensen enorm goed op details letten. Daarnaast conformeren ze minder snel, waardoor ze vaak unieke persoonlijkheden hebben.
Wat is de invloed van autisme op een relatiebreuk?
Hoe iemand een relatiebreuk ervaart, verschilt ontzettend per persoon. Sommigen zijn veel minder geraakt dan anderen en het is lastig te zeggen hoe autistische personen er in het algemeen mee omgaan. Natuurlijk zijn er echter wel wat bijzonderheden die het benoemen waard zijn en waaruit blijkt dat autistische mensen anders kunnen reageren op een breuk.
Allereerst ervaren sommige mensen met autisme sociale situaties en nuances hierbinnen anders. De meeste autistische personen zullen minder snel nuances zien en zich minder goed kunnen inbeelden waarom ze zo verdrietig zijn. Een voorbeeld hiervan is dat mensen met autisme hun eigen negatieve gevoelens niet snappen of aanvaarden en daarom proberen een soort achterliggende reden te analyseren. Ze zullen logische redeneringen gebruiken en heel theoretisch over hun emoties nadenken.
Dat mensen met autisme sociale nuances minder snel oppakken, kan ook betekenen dat de relatiebreuk ‘uit de lucht komt vallen’. Subtiele hints in het gedrag van je partner kunnen niet of nauwelijks opvallen, waardoor je helemaal niet weet of je moet ingrijpen in je relatie. Voor je het weet, is het te laat en blijf je achter met veel liefdesverdriet. De shock is dan extra groot, want mensen met autisme kunnen vaak slecht tegen plotselinge veranderingen.
Kortom, autisme kan op meerdere manieren mogelijk invloed hebben op hoe je op een relatiebreuk reageert:
“Mensen met autisme hebben vaak moeite met verrassingen, waardoor een plotselinge relatiebreuk extra hard aankomt.”
Wat is liefdesverdriet?
Hoe liefdesverdriet zich precies voordoet, is voor iedereen anders, maar wat vaststaat is dat het de vele negatieve gevoelens na een relatiebreuk omvat. Het is het voelen van een enorme leegte in je ziel, of een diepe bedroefdheid en pijn in je borst. Vaak komen er ook tranen bij kijken, maar bij anderen uit het zich door simpelweg een constant gevoel van bedroefdheid te hebben.
Liefdesverdriet is allereerst een mentaal probleem, waardoor je je anders gaat gedragen. Je voelt je prikkelbaar of gefrustreerd en wil misschien juist alleen gelaten worden. Je wijst gezelligheid af en hebt geen zin om andere mensen te zien lachen. Je hebt het gevoel dat jij niet gelukkig meer kan of mag zijn en dat alle leuke dingen in je leven voorbij zijn.
Liefdesverdriet is echter niet alleen een mentaal probleem. Het kan zich ook fysiek uiten, waardoor je lichamelijke klachten gaat ondervinden. Meestal doet dit zich voor als pijn in je buik of in je borst. Je voelt je zo verdrietig dat je hersenen de emotionele pijn ook zien als fysieke pijn.
6 tips om van liefdesverdriet af te komen
1. Neem een pauze
Het maakt niet uit of de relatie vijf jaar of vijf dagen heeft geduurd! Neem de tijd om te verwerken wat er is gebeurd. Krop je emoties niet op. Laat het gaan. Huil ook als dat nodig is. Laat alles over je heen komen en stel geen vragen: je bent een mens en daarom mag je al deze negatieve gevoelens uiten.
Doe binnen deze tijd alles waar je je gelukkig bij voelt. Dit is voor iedereen anders. De één vindt het fijn om juist veel afleiding te zoeken terwijl, terwijl de ander misschien nog wil stilstaan bij wat er gebeurt is. Hoe dan ook: las tijd voor jezelf in en geef jezelf de ruimte.
Ga niet direct op zoek naar een nieuwe relatie. Wat ook belangrijk is, is dat je geen contact met je ex gaat zoeken. Meestal moet er een maand tot meerdere maanden overheen gaan tot je weer de oude bent. Tot die tijd moet je genieten van deze pauze en het leermoment en je niet druk maken om het krijgen van een nieuwe relatie.
2. Aanvaard je emoties en leer ervan
Als er enige tijd verstreken is, is het goed om na te denken over de vijf stadia van rouwverwerking. Zie het als je structuur, dat is voor een persoon met autisme vaak makkelijker. Hoewel je jezelf zeker de ruimte moet geven om alle negatieve emoties door te maken, is het ook goed om te leren van wat je doormaakt. Het opstellen van een schema of een dagboek kan je er misschien doorheen helpen. Je kunt beginnen met het bijhouden van hoe je je dagelijks voelt, bijvoorbeeld in een dagboek. Door te schrijven, leer je je gedachten logisch ordenen en breng je structuur aan in de chaos, wat zeker voor mensen met autisme van pas komt.
Tegelijkertijd is het voor autistische mensen een grote uitdaging om met emoties om te gaan. Hier is geen perfecte oplossing voor. Het belangrijkste is: geef jezelf tijd en aanvaard dat je het lastiger hebt met het laten zien en omgaan met je eigen emoties.Je zult merken dat het ‘genezen’ van liefdesverdriet je veel lessen leert en je dichterbij jezelf brengt.
“Autistische mensen hebben het lastiger met het begrijpen van hun eigen emoties.”
3. Spreek met anderen
Het kan moeilijk zijn om je gevoelens aan anderen te uiten, zeker als je autisme hebt. Mensen met autisme vinden juist dit onderdeel van sociale communicatie, namelijk het oppikken en uiten van emoties, lastig. Toch is het waardevol als je hulp zoekt bij anderen. Als zij voor je klaarstaan, ben je snel van je liefdesverdriet af.
Uiteindelijk komt het hierop neer: krop je emoties niet op. Wees open en gebruik duidelijke taal, zorg ervoor dat zij dit ook doen en subtiliteiten vermijden. Je familieleden, vrienden en kennissen hebben vaak een frisse blik op je relatiebreuk, wat je veel steun kan bieden. Zo voorkom je dat je verder afglijdt en mogelijk naar antidepressiva verlangt.
Indien je geen steun kunt vinden bij de mensen die je direct omringen, is het ook een mogelijkheid om in therapie te gaan. Een therapeut kan je helpen om het leven weer op te pakken. Therapeuten hebben meer ervaring en zullen wellicht nog net wat effectiever zijn. Bovendien kunnen ze rekening houden met het feit dat je autistisch bent.
4. Vermijd nostalgie en verlangen
Bepaalde gedragingen vertragen je en maken het genezingsproces nog pijnlijker. Onder hen: de gevaarlijke nostalgie. Een advies: doe alle voorwerpen, foto’s, cadeaus en andere souvenirs weg die je steeds weer terugbrengen naar je oude liefde. Vermijd plaatsen waar je vroeger samen naartoe ging, verbied jezelf om de muziek waar jullie samen naar luisterden nog eens af te spelen en doe jezelf geen pijn door te blijven rondhangen met oude, gemeenschappelijke vrienden.
Soms is er maar een heel klein detail nodig om een wond te heropenen die net begon te genezen en alle geleverde inspanningen te vernietigen, dus blijf alert! Probeer in het huidige moment te blijven en focus op de dingen in je leven waar je dankbaar voor bent. Onthoud dat nostalgie over relaties uit het verleden met de tijd minder wordt. Gebruik het in je voordeel en houd het dan in toom.
Bel een vriend als je bang bent dat je uit nostalgie handelt of zoek afleiding.Wat is gebeurd, ligt achter je — hieraan kun je nu niets meer doen. Focus in plaats daarvan op het heden of zelfs op de toekomst: dit kan door nieuwe plannen te maken met vrienden, familieleden of simpelweg voor jezelf. Een nieuwe tijd breekt aan!
5. Sluit jezelf niet af van de buitenwereld
Na een val moet je opstaan. Sluit je niet af van anderen en vooral niet van potentiële nieuwe romantische relaties, als er genoeg tijd is verstreken. In je vriendenkring (niet die van je ex), onder je collega’s, op openbare plaatsen of op een datingsite kan de liefde van je leven om de hoek zijn. Dit is vooral een goed idee, omdat je door je ervaring je criteria kunt verfijnen en de signalen beter kunt detecteren om de persoon te vinden die het beste bij je past.
Juist als persoon met autisme heb je net zoveel recht op een goede, stabiele relatie die je gelukkig maakt. Veel autistische personen hebben zulke relaties en er is geen enkele reden om aan te nemen dat jij dit niet zou kunnen hebben. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat je actief op zoek gaat en nog beter filtert met wie je tijd wil gaan spenderen. Leer van je fouten, zo voorkom je dat je ooit nog liefdesverdriet mee moet maken.
6. Accepteer dat jouw tijd nog komt
Op dit moment lijkt het misschien nog niet zo, maar je komt er wel doorheen. Relaties zijn hard werken, maar vrijwel iedereen heeft ze! Sommige van deze relaties zullen werken en andere niet. Hoe dan ook, haal voldoening uit de dingen die je leuk vindt en de sterke punten die je hebt: weet dat je het waard bent! Mensen zullen in de toekomst van je houden.
Voor mensen met autisme is het soms lastig om liefde überhaupt te begrijpen — het is niet logisch, maar willekeurig en onverklaarbaar. Daarom lijkt het vinden van een nieuwe liefde soms net zo lastig te begrijpen. Wetenschap is verklaarbaar omdat het voorspelbaar is en omdat het een patroon volgt. Liefde is voor elke persoon anders en verschilt elke keer dat het gebeurt.
Toch moet je te allen tijde onthouden dat jouw tijd echt nog wel komt. Liefde kan zomaar op je pad komen, wat wellicht moeilijk is voor mensen met autisme. Tegelijkertijd is het ook een zekerheid: jij zal binnenkort over je liefdesverdriet heen zijn en een goede relatie krijgen, die je verdient!
Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex
Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.
Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex: