Hoe Krijg Ik Mijn Ex Terug na Vreemdgaan? 8 Gouden Tips

Met een zwaar hart kijk je toe hoe je vriend(in) – nu ex – je de rug toekeert en de afstand tussen jullie vergroot. ‘’Het spijt me!’’ roep je hem/haar nog na, je stem brekend. Maar het wil niet baten. Je hebt het verknald. Je hebt het vertrouwen van je ex geschaad, en zijn/haar hart gebroken. Het is je eigen schuld, maar zover had je het nooit willen laten komen. Je houdt nog steeds van hem/haar.

Toch is houden van vaak niet genoeg om te voorkomen dat een relatie strandt. Er komen meerdere factoren om de hoek kijken die jullie relatie op de proef zullen stellen, zoals een andere man of vrouw. In een moment van zwakte ben jij met diegene vreemdgegaan. Toen je vriend(in) kwam hierachter, heeft hij/zij jullie relatie verbroken. Maar jij wilt hem/haar juist helemaal niet kwijt.

Liefde en relaties

Het lijkt zo simpel: twee mensen worden verliefd op elkaar, besluiten met elkaar te gaan, en leven nog lang en gelukkig samen. Ha, if only. Een (hartstochtelijke) wederzijdse liefde staat niet per definitie garant voor een succesvolle relatie. Liefde vergt namelijk ook hard werken.

Je moet in elkaar en in jullie relatie investeren.

ex-vreemdgaan2Doe je dit niet, zal jullie relatie geen stand kunnen houden.

Aan het begin van een relatie belandt je namelijk in de zogenaamde wittebroodsweken. Hierin lijk je jouw partner en jullie relatie te zien door een roze bril. Je voelt je fantastisch als je in de buurt van je partner bent, en in jullie relatie lijkt alles op rolletjes te lopen. Maar zodra die roze waas is opgetrokken, moet je opeens harder werken om jullie relatie te onderhouden.

Opeens kom je erachter dat jullie dagschema’s niet helemaal synchroon zijn, of dat jullie toch wel een aantal smaakverschillen hebben. Het zijn geen onoverkomelijke problemen, maar je moet wel willen blijven investeren in bijvoorbeeld het bedenken van creatieve oplossingen om elkaar toch te zien of te spreken, zelfs als jullie het beide heel druk hebben.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Vreemdgaan

Want bedenk je eens het volgende: jij zit ergens heel erg mee, en je hebt iemand nodig bij wie je even je hart kunt luchten. Maar je vriend(in) en jij lopen steeds langs elkaar heen, te druk met jullie eigen dingen om tijd te besteden aan elkaar. En dan is daar plotseling die attente collega of leuke man/vrouw aan de bar, die maar al te graag naar je luistert. Hij/zij is er wél voor je.

En zelfs als je dan van je vriend(in) houdt, wordt de grens tot vreemdgaan ineens verlaagd.

Want ineens is daar wel iemand die tijd voor jou heeft, die jou genegenheid toont. Iemand die wél klaarstaat voor jou als jij hem/haar nodig hebt. Plotseling heb je de optie tot het krijgen van aandacht en affectie van iemand die niet jouw partner is.

Maar wat mensen ook beweren, je kunt simpelweg niet weten wat jij zult doen als jij werkelijk in een dergelijke situatie belandt. Stel je voor dat jij er echt doorheen zit, dat je partner geen tijd voor jou heeft, en dat er iemand is die wél zijn/haar armen voor jou opent. Je weerstand tegen zulk comfort wordt dan mogelijk toch zwakker. Maar dat betekent niet dat jij niet meer van je partner houdt.

Het stigma rond vreemdgaan

ex-vreemdgaan3Als iemand vreemdgaat, wordt diegene vaak direct met de neus aangekeken. Want jíj bent dan immers degene die je partner gekwetst heeft, die hem/haar verraden heeft. Maar is het wel echt allemaal zo zwart en wit?

Je bent niet zomaar vreemdgegaan. Er zijn factoren die tot jouw acties geleid hebben. Factoren waarin zowel jij en je partner een rol hebben gespeeld.

Het beschuldigende vingertje wordt dus vaak onterecht gewezen naar (enkel) de vreemdganger. Maar wat als de partner, die als ‘slachtoffer’ gezien wordt, zijn/haar partner eigenlijk al tijden lang negeert? Als die partner maar weinig input geeft in de relatie, en zijn/haar partner voor lief neemt, is hij/zij dan niet net zo schuldig aan het feit dat zijn/haar partner (jij) vreemd is gegaan?

Een andere belangrijke factor: hoe snel word jij open naar jouw partner toe over jouw vreemdgaan? Wacht je lang, ben je niet enkel schuldig aan het vreemdgaan, maar ook aan het verzwijgen van zoiets belangrijks voor je partner.

Zorg dus dat je de problemen niet groter maakt dan ze hoeven zijn, en geef toe aan je partner wat je gedaan hebt. Hij/zij zal dit waarderen, en mogelijk meer open staan voor een nieuwe relatiepoging.

Schuldgevoel

Maar zeker voor jou als vreemdganger is dat helemaal niet zo gemakkelijk in te zien – zeker door het heersende stigma over vreemdgaan. Het enige wat jij weet, is dat jij je partner pijn hebt gedaan. Jíj bent in jouw ogen dus de schuldige.

Het is dus niet zo gek als jij kampt met een schuldgevoel als gevolg van jouw vreemdgaan.

Voordat je jezelf echter compleet de grond in gaat praten, en jezelf continu blijft straffen: neem even een stapje terug. Neem wat afstand van de situatie. Op deze manier kan je deze beter analyseren, en achterhalen bij wie de schuld nu echt ligt.

Want als jij leert dat jij niet (als enige) de schuld draagt aan het stuklopen van jullie relatie – door jouw vreemdgaan – kan je makkelijker een volgende stap zetten.

Let daarbij wel op dat je realistisch blijft. Je kunt namelijk ook ineens omslaan en het excuus aangrijpen om alle schuld bij je ex te leggen en zelf een slachtofferrol aan te nemen. Maar ondanks het feit dat jouw partner wellicht ook schuld draagt, ben jij nog steeds vreemdgegaan. En er kunnen verzachtende omstandigheden zijn, maar dat betekent nog niet dat jij helemaal vrij van schuld bent.

Jezelf vergeven

Je kunt niet over je schuldgevoel heen komen als je geen duidelijk beeld hebt van waar jij eigenlijk precies schuld aan draagt. Het analyseren van wat er fout is gegaan, is dus de eerste stap. Maar zodra je weet wat jij fout hebt gedaan, wordt het tijd om jezelf te vergeven voor die fout(en). Zonder zelfvergiffenis kan je je schuldgevoel niet loslaten, en kom je geen stap verder.

Het is niet eenvoudig om jezelf te vergeven. En dat komt voornamelijk door het feit dat je moet toegeven aan jezelf dat jij fout zat.

Als mensen vinden wij het moeilijk om ons eigenlijk falen te erkennen.

Het doet namelijk af aan ons (positieve) zelfbeeld. Maar erkennen dat je niet volmaakt bent, zal je juist sterker maken als persoon. Door jouw schuld te erkennen, zal je dus beter worden.

ex-vreemdgaan4

Jezelf vergeven gaat niet 1-2-3. Om jezelf te vergeven, moet je aantal stadia doorlopen (zie afbeelding).

  1. Wees je bewust van wat je gedaan hebt; wat jouw rol was in jullie relatiebreuk.
  2. Zorg dat je je schuldgevoel, jouw obstakel richting zelfvergiffenis oplost.
  3. Verbeter aan jezelf wat jij nodig acht om jezelf te kunnen vergeven.
  4. Accepteer jouw zelfvergiffenis; accepteer dat jij dit verdient.

Tips om je ex terug te krijgen na vreemdgaan

Ben je er echt van overtuigd dat je nog steeds heel veel van je ex houdt, en dat je hem/haar echt graag terug wilt, kan je proberen hem/haar voor je terug te winnen. Maar hoe doe je dat? De volgende tips zullen je helpen om je ex terug te krijgen nadat je bent vreemdgegaan. Kijk ook eens naar dit artikel over je ex terugkrijgen.

Tip #1: Beslis of het het waard is

En voordat je nu met je ogen gaat rollen en denkt: ja, natuurlijk is het het waard – duh – lees de vraag nog eens aandachtig voor jezelf op. Is het werkelijk de moeite waard om te proberen je ex terug te krijgen? Is jullie relatie het redden waard? En sterker nog, is jouw ex de tijd en moeite waard?

Bedenk je eens goed of dit het geval is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk wil je graag denken dat dit voor je ex en jou geldt. Je wilt hem/haar immers dolgraag terugkrijgen. Maar is het wel het beste voor jou? Is jouw besluit om te vechten om je ex terug te krijgen echt op de juiste motieven gebaseerd? Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wil ik mijn ex terug omdat ik hem/haar mis, of omdat ik het idee van hem/haar mis?
  • Wil ik graag mijn relatie weer nieuw leven in blazen omdat ik echt denk dat mijn ex en ik er beiden beter werden van ons samenzijn, of omdat ik graag een relatie heb, en dit het dichtste daarbij in de buurt komt?
  • Wil ik graag terug naar hoe het eerst was omdat ik oprecht graag met mijn ex samen ben, of omdat ik niet weet hoe ik anders (alleen) verder moet?
  • Wil ik echt graag tijd weer mijn ex’ vriend(in) worden, of enkel door het feit dat ik het gevoel heb dat ik hem/haar dat verontschuldigd ben?

ex-vreemdgaan4.jpgIs het antwoord op de eerste van helft van alle vragen ja, ga dan vooral proberen om je ex voor je terug te winnen. Past de tweede helft van alle vragen beter bij je, dan is het beter om je plannen om je ex terug te krijgen te laten varen.

Jij – en je ex – zal er niet beter op worden. En ongeacht of jij je ex pijn hebt gedaan, hoor jij jezelf op de eerste plaats te zetten.

In de liefde moet je niets doen uit plichtsgevoel, maar vanuit het gevoel dat je niets liever wilt.

Tip #2: Verbreek voor minstens 30 dagen alle contact

Om echt even afstand te nemen van de situatie, en alles wat objectiever te bekijken, is het belangrijk dat je het contact met je ex (tijdelijk) helemaal verbreekt. Zorg er daarom voor dat je gedurende minstens 30 dagen je ex niet ziet of spreekt. Dat betekent ook geen online contact: blokkeer hem/haar ook op sociale media. Zo wordt je niet steeds met je ex geconfronteerd.

En eerlijk is eerlijk: als jij jezelf de tijd hebt gegeven om eens goed, rustig na te denken over de breuk en alles wat daartoe geleid heeft, moet je je (ex-)partner die gelegenheid ook gunnen. Bovendien wil je je ex pas terug nadat deze er goed over nagedacht heeft – en besloten heeft dat hij/zij jou echt graag terug wil.

Tip #3: Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit

ex-vreemdgaan6Als je niet zeker bent van je zaak – en van jezelf – is het niet verstandig om ‘zomaar’ te proberen je ex terug te krijgen. Wees je bewust van alle positieve en negatieve kanten, en maak een goede afweging voordat je met je avances begint.

Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat dit echt is wat jij wilt.

Zorg ervoor dat je zelfverzekerd kunt zijn in je keuze, welke dit ook moge zijn.

Jij en je ex hebben er beiden niets aan als jij niet eens zeker weet of je wel echt verder met wilt hem/haar, terwijl je wel opnieuw interesse toont. Dat is niet eerlijk naar jezelf toe, of naar je ex.

Tip #4: Benader je ex

Als je wél zeker bent van je zaak, en ervan overtuigd bent dat je ex en jij nog helemaal niet klaar zijn met elkaar, wordt het tijd om hem/haar – na de contactloze periode – te benaderen. Stuur bijvoorbeeld een berichtje: ‘’Ik wil graag met je praten.’’ Maar respecteer je ex ook als hij/zij aangeeft hier geen behoefte aan te hebben.

Tip #5: Bied je oprechte excuses aan

Ongeacht of je ex ook schuld draagt aan jouw vreemdgaan, bied je excuses aan voor het feit dat jij met een ander bent geweest. Wees daarbij kalm en oprecht. Als je ex hoort dat jij het echt meent, zal hij/zij veel ontvankelijker zijn voor het idee van een eventuele verzoening.

ex-vreemdgaan7

*of hem

Tip #6: Uit jouw gevoelens en frustraties

Maar naast het aanbieden van je excuses, is het ook van belang dat jij jouw kant van het verhaal laat horen. Knik niet enkel ja, nee en amen terwijl je weet dat jij niet zomaar alle schuld op je hoeft te nemen. Ook je ex is (mogelijk) schuldig.

Praat hem/haar dus niet naar de mond, maar wees open.

Naast de waarheid en je excuses ben je hem/haar eigenlijk niks verontschuldigd. Blijf daarom eerlijk naar jezelf toe en wees sterk in je beslissingen. Wees niet te min voor jezelf. Oké, je hebt een fout gemaakt, maar dat betekent nog niet dat jij moet settelen voor minder dan je verdient.

Tip #7: Geef hem/haar de ruimte zijn/haar woord te doen

Jij wilt dan misschien graag je eigen verhaal vertellen, maar vergeet niet ook te luisteren naar jouw ex. Zelfs als het pijnlijk is om aan te horen, luister naar jouw ex’ woorden. Hij/zij heeft er ook behoefte naar om gehoord te worden door jou. Jouw ex wil ook dingen kwijt kunnen en de pijn een plekje kunnen geven, voordat hij/zij eventueel een nieuwe poging waagt met jou.

Tip #8: Bouw de relatie rustig weer op

Vreemdgaan tast het vertrouwen aan. Een relatiebreuk creëert afstand tussen exen. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om de band tussen jullie weer rustig aan op te bouwen. Natuurlijk kennen jullie elkaar door en door, maar neem toch de tijd om elkaar weer opnieuw te leren kennen. Bouw een fundament op van communicatie, en aandacht voor elkaar.

Op deze manier verklein je de kans dat je fouten herhaalt en is de slagingskans van een nieuwe relatiepoging groter. Vertrouwen en een goede communicatie vormen de basis voor iedere succesvolle relatie, en haast kent geen plaats in de ontwikkeling hiervan.

ex-vreemdgaan8

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *