Hoe Hou Je het Gesprek Gaande? 3 Belangrijke Regels

Ok, daar sta je dan. Je bent op miraculeuze wijze in gesprek geraakt met een ontzettend leuk meisje of een leuke jongen. Dansje hier, grapje daar. Alleen, dan gaat het gesprek al snel naar: ‘Wat doe je voor werk?’, ‘Hoe lang doe je dat?’ of ‘Waar kom je vandaan?’. En het gesprek valt een beetje dood. Dit, terwijl het net nog zo leuk was! Je denkt bij jezelf…hoe komen we in godsnaam uit dit saaie gesprek? Maar het is al te laat, de aandacht gaat weer ergens anders naartoe….

Iedereen weet het: om een gesprek gaande te houden, is het leuker als er grapjes gemaakt worden, en dat je elkaar een beetje plaagt.

Natuurlijk. Ook jij bent grappig. Jij hebt geen tips nodig om grappig te zijn, want wanneer het klikt, dan klikt het…….toch?. Of.. is het toch… anders?: Je bent MEESTAL grappig en alleen soms.. .soms… tjah dan lukt het even niet? Hoe zou het zijn als je met iedereen die je tegenkomt, ontzettend kunt lachen?

Het geheim

Ja maar..er wordt om hem gelachen omdat hij knapper/populairder is…ik ben niet zo..

Geloof mij, als jullie mij in het echte leven zien, dan ga je lachen. Ben zelf 1.80 en weeg ongeveer 65 kilo, heb inhammen en geld voor mooie kleren heb ik ook al niet.

Daarom is het tijd om jullie een geheim te vertellen. Iets wat mij maakte van een slappeling naar de meest sexy gozer van de club ;-):

Van:

bulb Naar:bulb Knap of rijk zijn, het zal mij een worst wezen. Nee, aantrekkelijk zijn heeft met iets heel anders te maken.

Hier komt het:

Je wordt aantrekkelijk als je EMOTIES kan stimuleren.

Dit kunnen allerlei emoties zijn, zowel positieve emoties (avontuur, blijheid), maar ook negatieve emoties (angst, verdriet). Denk maar eens aan die keer dat je zo erg verliefd was, en welke verschillende emoties je had ervaren.

Herkenbaar?

Belangrijk is ook dat je doorhebt dat het niet alleen om humor gaat, want het kan namelijk ook een verhaaltje zijn, je lifestyle of de dingen zijn die je samen doet. En als je daarvoor woorden gebruikt of met een fles wijn in het park gaat zitten, dan heb je geen geld nodig (en hoef je dus ook niet knap te zijn).

Opfriscursus humor: plagen en teasen, hoe doe je dat?

Humor bestaat uit twee elementen:

 1. Brainstormen
 2. Betekenis geven aan.

Brainstormen is de kunst om je fantasie razendsnel te laten gaan, zo snel dat de situatie ‘overdreven’ wordt, en daardoor grappig. Betekenis geven aan, is de kunst om – door de manier waarop je iets zegt- de interpretatie van een situatie te laten veranderen. Denk maar eens op hoeveel manieren je het woord ‘spijker’ kan zeggen (sexy, vrolijk, saai, als een rockstar etc.)

Onderdeel 1 van humor: brainstormen

Hierbij een voorbeeld: Stel je hebt een gesprek over winkelen, je zou vervolgens kunnen praten over wat je allemaal gaat kopen: broeken, schoenen, en welke kleding je op je werk moet dragen.

Uiteraard kan je ook haar inhuren als personal assistent terwijl je strandschepjes aan het kopen bent. Viola, nu hebben we een veel interessanter en bijzonder gesprek. Zie je hoe het simpele gesprek over winkelen een leuke wending krijgt door wat te overdrijven?

Er zijn drie regels bij humor:

Regel 1) Laat je innerlijke rem los

Wat je ook zegt, het is goed.

Als je een keer iets geks zegt, is dat nog altijd 100x beter om daar van te herstellen dan om jezelf altijd maar in te houden. In dat geval zeg je: ‘Sorry, ik bedoelde het niet zo’. In de improvisatietheater noemen we zoiets de ‘Ja en’ mindset (in plaats van de ‘Ja maar’ mindset). Dit houdt in dat je elk onderwerp dat ter sprake komt of wat te binnen schiet ‘accepteert’ en dat je hier op verder gaat.

“It is often easier to ask for forgiveness than to ask for permission” – Grace Hopper

Regel 2) Alles mag

Hoe creatiever je bent, hoe meer emoties je stimuleert.

Regel 3) Maak vooral gebruik van de onderwerpen die de ander jou geeft

Hoe meer de ander zich kan inleven in de situatie hoe beter, daarom is het extra verstandig om gebruik te maken van de onderwerpen die je krijgt van de ander.

Onderdeel 2 van humor: betekenis geven aan

Een onderwerp alleen is niet per definitie grappig, het hangt er ook vooral van af ‘hoe’ je iets zegt. Gek genoeg wordt dit in grote mate beïnvloed door hoe jij een bepaald onderwerp interpreteert. Dus hoe jij het onderwerp ziet. Dus als jij een onderwerp grappig vindt, dan wordt het vanzelf grappig.

Als voorbeeld: Het feit dat iemand klein is en krullen heeft is op zichzelf niet grappig, maar als je het op een plagerige stem zegt en haar adopteert als je ‘krullenzusje’, dan is het wel grappig.

Andere voorbeelden zijn:

 • Jullie gaan samen pinguïns vangen
 • Jullie gaan trouwen
 • Jullie gaan samen skippyballen

Kan je humor leren?

Antwoord: JA

Zoals hierboven uitgelegd, de benodigdheden zijn: Brainstormen en betekenis geven aan.

Een glimlach opzetten om een woord grappig te laten zijn kan iedereen wel. De grootste uitdaging zit meestal in het loslaten van de innerlijke rem. Daarvoor heb ik de volgende oefening:

 • Stap 1: Pak het dichtstbijzijnde voorwerp bij je linkse hand.
 • Stap 2: Benoem het voorwerp.
 • Stap 3: Bedenk nu hoe je het onderwerp grappig zou kunnen laten zijn.
 • Stap 4: Als het niet lukt, ga dan door met een ander onderwerp.

Etc..: Probeer elke 5 seconden een nieuwe betekenis te geven aan een onderwerp. Bijvoorbeeld, iets heeft een rode kleur –> aardbei. Auto–> botsauto. Fiets –> driewieler van vroeger. TV–> my little poney. Etc. etc.

Oefen dit voor vijf minuten.

Hoe meer je deze oefening doet, hoe makkelijker humor wordt. Humor kan je zien als een spier, hoe meer je een spier traint hoe makkelijker het gaat, veel plezier.

Ezelsbruggetjes voor humor:

Naast bovenstaande oefening kan het ontzettend helpen om soms een bepaalde structuur toe te passen, net zoals je soms doet wanneer je een presentatie geeft. Vandaag ga ik je twee structuren vertellen die humor makkelijker maken:

1. Teasen of plagen

Teasen is eigenlijk heel makkelijk. Je zegt of doet iets positiefs en vervolgens zeg je precies het tegenovergestelde.

De structuur gaat als volgt: ‘Volgens mij ben je… maar…’

Voorbeelden:

 • ‘Volgens mij ben je wel leuk, maar stiekem kijk alleen maar de hele dag door Sex and the City’
 • ‘Je bent de leukste jongen die ik heb gezien… in de laatste 30 seconden’.
 • ‘Jij bent echt een aardbei’
 • ‘Je hebt mooi zwart haar, ik ga je adopteren als sneeuwwitje’

Je kan dus prima zeggen dat je iemand leuk vindt, zolang je het maar niet te serieus brengt, en dat maakt het gesprek veel prettiger.

2. Rollenspellen

Rollenspellen lijken meer op een verhaaltje, of een fantasie die jullie samen beleven. Hiermee schets je eigenlijk een beeld over wat je samen met haar of een groep van plan om te gaan doen.

De structuur gaat als volgt: ‘Weet je wat wij gaan doen? Wij gaan….’

Voorbeelden zijn:

 • Hinkelen
 • Doktertje spelen in het bos.
 • Samen trouwen.
 • Samen met een boot de gracht in.

Do’s and don’ts:

Do 1:

Het meest belangrijke is dat de onderwerpen waar je over praat leuk en interessant zijn -voor jezelf-. Je wil niet zo overkomen dat het lijkt alsof je indruk probeert te maken op de ander, of dat je probeert de conversatie aan de gang te houden wanneer je niet eens geïnteresseerd bent in de conversatie. Als je jezelf vermaakt laat het duidelijk zien dat je de conversatie leuk vindt. Daarom kan het ook lastig zijn om grappen van mij of iemand anders over te nemen: je moet komen met je eigen inspiratie.

Do 2:

Het opschrijven van vragen en grapjes om later te kunnen gebruiken is een goede oefening, maar het is niet iets wat je altijd zou moeten doen. Het gesprek vloeit beter wanneer je komt met je eigen inspiratie, geassocieerd met je huidige situatie, dit omdat het gesprek dan relevanter is en interessanter. Het verzinnen van vragen en grappen in het heetst van de strijd heeft veel te maken met creativiteit en vrije associatie. Gelukkig heb ik jullie uitgelegd dat je dit kunt leren en oefenen.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *