Liefdesverdriet Verwerken? 6 Gouden Tips Voor Mannen

Liefdesverdriet verwerken is natuurlijk nooit makkelijk. Het ene moment is iemand de belangrijkste persoon in je leven, en het andere moment moet je ineens leren om zonder die persoon verder te gaan. Zelfs als het onder de beste omstandigheden uitgaat, kan het erg lastig zijn om die overgang te maken, en heftige emoties zijn dan ook eerder de regel dan de uitzondering.

Voor mannen kan liefdesverdriet echter vaak nog een stuk lastiger te verwerken zijn dan voor vrouwen. Mannen zijn in onze samenleving vaak niet gewend om hun emoties te tonen, of zichzelf zelfs maar toe te staan deze te voelen, waardoor ze met een dergelijke emotionele gebeurtenis maar slecht kunnen omgaan. Om die reden heb ik dit artikel geschreven. Aan de hand van de volgende tips kom ook jij over je liefdesverdriet heen!

Tip 1: Sta jezelf toe om je negatieve emoties te voelen

Zoals ik net al even zei, staan veel mannen in onze samenleving niet erg in contact met hun emoties. Hun reactie op emotionele gebeurtenissen is daarom vaak om deze gewoon te negeren. Ze gaan door met hun leven alsof er niets aan de hand is, zoeken continu afleiding van hun gevoelens, en staan zichzelf niet toe om hun negatieve gevoelens te voelen.

Op de korte termijn kan dit best werken, en voelt het misschien zelfs wel alsof je op een heel volwassen manier met je emoties kan omgaan. Op de lange termijn is dit echter geen goede strategie. Als je emoties niet voelt, gaan ze niet ineens weg, maar worden ze alleen maar uitgesteld. Op deze manier duurt het dus alleen maar langer voor je over je ex en je liefdesverdriet heen bent.

Het is dus belangrijk dat je jezelf toestaat om negatieve emoties te voelen. Wanneer je verdriet voelt opkomen, moet je dit niet meteen wegdrukken of afleiding gaan zoeken van die emotie. Ga desnoods een potje zitten janken, dat hoeft verder toch niemand te weten. Hoe vaker je jezelf je emoties gewoon laat voelen, hoe sneller ze zullen afnemen en je door kunt met je leven.

“Je lost een probleem niet op door het te negeren.”

Overigens is verdriet niet de enige negatieve emotie die je zult voelen als je last hebt van liefdesverdriet. Het uitgaan van een emotie brengt een hele hoop verschillende emoties met zich mee, waaronder niet alleen verdriet, maar bijvoorbeeld ook woede, verwarring of zelfs paniek. Erg rationeel zullen deze emoties niet altijd lijken; maar dat is waarom het emoties zijn. Sta jezelf toe om ál deze emoties te voelen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Zoek wel enige afleiding

Zojuist heb ik je uitgelegd dat je af en toe je emoties moet kunnen voelen om je liefdesverdriet te verwerken, en dat het dus niet goed is om continu afleiding van je gevoelens te zoeken. Daarom lijkt het misschien een beetje vreemd dat ik je nu juist adviseer om zo nu en dan afleiding te zoeken. Dat heeft er echter mee te maken dat je in beide extremen niet te ver moet doorschieten.

Je emoties voelen is goed, maar je kunt er ook te ver in gaan. Sommige mannen (en vrouwen) doen na een relatiebreuk niets anders dan alleen maar de hele dag een beetje zielig thuis zitten, denkend aan hun verbroken relatie en zwelgend in hun eigen verdriet. Op die manier zal je natuurlijk niet over je liefdesverdriet heenkomen, want zo versterk je je negatieve emoties alleen maar.

Soms moet je even een relativerende blik kunnen hebben op je relatie, anders maak je deze in je hoofd veel mooier maken dan hij eigenlijk was. Hierdoor romantiseer je dus de relatie, waardoor de relatiebreuk steeds tragischer wordt in je hoofd. Bovendien kan een relativerende blik ervoor zorgen dat je ziet dat er ook een toekomst na je ex is. Als je weer andere mensen ziet, zal je op een gegeven moment beseffen dat je ex echt niet de enige voor jou is.

“Als jij jezelf hebt overtuigd dat je relatiebreuk het einde van de wereld is, zal jij die overtuiging ook niet meer uit je eigen hoofd kunnen praten.”

Het zoeken van afleiding is, mits je het niet overdrijft, dus zo slecht nog niet. Hoeveel afleiding je precies moet zoeken, hangt natuurlijk van jouw specifieke toestand af. Wanneer jij gewoon niet lekker in je vel zit, is het belangrijk om in ieder geval íets te doen, en het liefst elke dag even een vriend of familielid te spreken, maar je hoeft ook weer niet te doen alsof je de tijd van je leven hebt aangezien dat gewoon even niet het geval is.

Tip 3: Praat met anderen over je liefdesverdriet

Aangezien veel mannen het al een hele stap vinden om hun emoties ongeremd te voelen, kun je je wel voorstellen dat praten over emoties vaak een nog véél grotere stap is. Toch zal praten over je liefdesverdriet je waarschijnlijk enorm helpen om eroverheen te komen. Jezelf een beetje kwetsbaar opstellen is dus misschien nog niet zo’n slecht idee.

Om te beginnen helpt het al heel erg om je gevoelens uit te spreken. Je gedachten gaan de vrije loop als je liefdesverdriet hebt, en gedachten als “ik ga nooit meer iemand anders vinden”, “zij was de enige voor mij” en “wat is het leven nu nog waard” zijn helemaal niet uitzonderlijk. Je kan jezelf er makkelijk van overtuigen dat deze dingen waar zijn, maar als je ze hardop tegen iemand anders uitspreekt, merk je vaak al snel hoe overdreven en onrealistisch deze gedachten zijn.

“Als er niemand is om jou een reality check te geven, kun je jezelf alles wijsmaken…”

Daarnaast helpt het ook als je het gevoel hebt dat iemand jou serieus neemt, en dat je er niet alleen voor staat. Iedereen met liefdesverdriet denkt dat niemand deze gevoelens zo sterk voelt als zij, maar waarschijnlijk heeft een goede vriend ook wel eens heftig liefdesverdriet ervaren. Misschien kan die je zelfs wel tips geven om er sneller overheen te komen!

Met wie je praat, is eigenlijk niet zo belangrijk. Het kan een goede vriend of een familielid zijn, maar uit ervaring weet ik dat het voor veel mannen nogal een stap is om op zo iemand af te stappen. De meeste mannen geven zichzelf nu eenmaal niet graag bloot. Mogelijk is een psycholoog in zo’n geval een optie. Dit lijkt misschien juist een nóg grotere stap, maar een psycholoog mag niemand vertellen wat jij hem of haar toevertrouwt, en zal je al helemaal niet als zwak zien vanwege je verdriet (ze zien immers wel heftiger dingen in hun vakgebied).

Tip 4: Probeer de negatieve kanten van je relatie te zien

Ik snap dat de emotie nog heel vers is als het net uit is, en dat het op dat moment lastig is om serieus naar je situatie te kijken. De meeste mensen voelen vlak na het uitgaan van een relatie vooral een gevoel van verlies, waardoor ze zich heel erg gaan focussen op wat ze nu kwijt zijn. Daardoor denk je natuurlijk vooral na over de positieve delen van je relatie.

Je gaat je relatie dus romantiseren; je ziet alleen nog het positieve, en niet het negatieve. Dat maakt je liefdesverdriet natuurlijk alleen maar erger, omdat je jezelf ervan hebt overtuigd dat je een vrijwel perfecte relatie bent kwijtgeraakt, iets wat je nooit meer zult vinden. Dit beeld is echter nooit een realistisch beeld, want uiteindelijk was er toch echt een reden dat dat de relatie ten einde kwam.

“Jouw relatie was niet perfect, want perfecte relaties eindigen niet.”

Het kan enorm helpen als je je relatie een beetje kan relativeren. Probeer ook na te denken over de negatieve kanten van jullie relatie, en over de redenen dat het uit is gegaan tussen jullie twee. Hadden jullie vaak ruzie? Communiceerden jullie soms moeilijk? Waren er bepaalde dingen die jij graag wilde doen, waar je partner je in tegenhield? Kortom: hoe perfect was die relatie nu eindelijk écht?

Het inzien van de negatieve kanten zal de positieve kanten natuurlijk niet tenietdoen, dus dit is zeker geen magische truc om ineens van al je liefdesverdriet af te zijn. Het is echter wel een noodzakelijke eerste stap in het verwerkingsproces van je liefdesverdriet, want niemand kan over een ex heen komen zolang hij zich blijft voorhouden dat die ex perfect was.

Tip 5: Zorg dat je niet continu aan je ex herinnerd wordt

Wie een tijdje in een relatie met een ander heeft gezeten, heeft in die tijd natuurlijk een hoop herinneringen samen opgedaan. Daarom zul je vast een hoop dingen om je heen hebben die je om één of andere reden aan je ex doen denken. Misschien is het iets dat je van je ex hebt gekregen, een foto waar je ex op staat, misschien is het een meubelstuk dat jullie samen hebben uitgezocht, of misschien is het iets waarvan je weet dat je ex het heel leuk vond.

Wat het ook moge zijn, waarschijnlijk ben je omringd door herinneringen aan je ex. Jij probeert op dit moment over je ex heen te komen, dus voor jou is het niet zo handig als je steeds wordt herinnerd aan jullie relatie. Want op die manier denk je steeds aan wat je kwijt bent geraakt, en zoals ik net al even heb uitgelegd, is dat bepaald niet wat je nu nodig hebt.

“Jullie levens zijn enorm met elkaar verweven geraakt, en kun je dus niet in één keer uit elkaar trekken.”

Het kan daarom goed zijn om herinneringen aan je ex weg te doen. Misschien voelt het op dit moment wel heel hard om al die dingen bij het vuilnis te gooien, maar dat hoeft ook niet per se. Het belangrijkste is dat je ze niet continu hoeft te zien. Stop ze in een la waar verder niks belangrijks op ligt, schuif ze onder je bed, of leg ze helemaal achterin de kast.

Waarschijnlijk zal er best een tijd zijn wanneer je op een fijne manier kan terugkijken op je oude relatie, en dan zijn die aandenkens misschien best wel leuk om te hebben. Op dit moment denk je echter al genoeg aan je ex en aan jullie relatie, en hoeft dat niet nog eens extra versterkt te worden, want dan zul je waarschijnlijk maar lastig uit die fase van verdriet kunnen komen.

Tip 6: Bedenk wat je graag wilt doen nu je single bent

Een relatie is natuurlijk hartstikke leuk, maar single zijn heeft ook zo zijn voordelen. De vrijheid van het vrijgezellenleven biedt je een hoop, dus als je moeite hebt met over je ex heenkomen, kan het helpen om je op die positieve aspecten in de toekomst te richten. Als jij weer een beetje zin begint te krijgen in het vrijgezellenleven, dan is het ook makkelijker om te accepteren dat je relatie voorbij is.

“Een relatie is een zegen en een vloek tegelijk.”

Wat het ook moge zijn, ik weet 100% zeker dat jij voordelen weet te vinden aan het vrijgezellenleven. Dat kán natuurlijk betekenen dat je weer met andere vrouwen naar bed kan, maar als je daar nog niet zo’n zin in hebt, is dat vast niet het enige voordeel van het feit dat je nu vrijgezel bent. Ga bijvoorbeeld eens na wat voor hobby’s je een beetje hebt laten verslonzen omdat je er in je relatie geen tijd voor had; die je nu weer kunt gaan oppakken!

Ook kun je waarschijnlijk wat meer met vrienden gaan doen nu je relatie uit is, omdat je voorheen tijd moest maken voor je partner. Romantische liefde is niet de enige connectie die ertoe doet in het leven, dus ga weer eens lekker met je beste vrienden op stap! Zij zullen waarschijnlijk alleen maar blij zijn dat jij er weer wat vaker bij bent.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *