15 Signalen na Eerste Date die Je Niet Mag Missen

Ah, de magie van de eerste date. Of je nu die vonk voelde of niet, de spanning blijft hangen. Waren de verwachtingen wederzijds, en hoe vertaalt zich dat in het gedrag na de date? Misschien krijg je direct een enthousiast berichtje of blijft het stil aan de andere kant…

Één ding is zeker: er bestaan een serie signalen na de date die veelzeggend zijn over wat de werkelijke intenties zijn. Was het serieuze interesse, oprechte nieuwsgierigheid, speels flirten of gewoon beleefdheid? Laten we de signalen eens nader bekijken:

Goede tekenen van interesse in je

1. Snel contact opnemend

Een overduidelijk en vrij logisch signaal dat degene je leuk of toch niet echt vindt, is hoe snel hij of zij contact opneemt na de date. Krijg je binnen 24 uur al een berichtje? Dan is dat meestal een goed teken. Degene laat er geen gras over groeien, heeft er zin in om weer met je te praten en mogelijk een volgende date te plannen.

Dus, als je na die gezellige avond uit nog een berichtje krijgt waarin staat: “Ik heb een geweldige tijd gehad vanavond, wanneer kunnen we elkaar weer zien?”, zit je waarschijnlijk wel goed.

2. Frequentie van berichten

De hoeveelheid berichten die je ontvangt kan ook veel zeggen over zijn of haar intenties. Zijn het regelmatige messages die je binnenkrijgt, dan kun je uitgaan van interesse; de meer sporadische en zeldzame berichten wijzen ogenschijnlijk meer op beleefdheid of twijfel.

Maar laat je ook weer niet gek maken als er weinig digitale spraak is! Er zijn immers genoeg mensen die gewoonweg weinig zin hebben om hele tijd te appen.

Zijn de gesprekken vloeiend? Is degene betrokken bij wanneer jullie wél praten, en laat hij of zij blijken dat die graag tijd met je doorbrengt? Dan hebben we het over een positief signaal.

3. Initiatief tonend

Mensen die initiatief nemen in sociale interacties hebben vaak meer toewijding. Dus als hij of zij de leiding neemt en specifieke plannen voorstelt na de eerste date, dan kan dat een duidelijk signaal zijn van aantrekkingskracht.

“Ik heb kaartjes voor die nieuwe tentoonstelling, zin om mee te gaan?” Dit soort directe en concrete voorstellen laten zien dat hij/zij niet alleen geïnteresseerd in je is, maar ook bereid is moeite te doen om jullie band verder te ontwikkelen.

Gedrag tijdens de date

4. Oogcontact

Het oogcontact van je date zegt enorm veel over de ander, en het is een van de sterkste signalen van interesse. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die verliefd zijn, vaak langer oogcontact maken?

Dus als je date je vaak in de ogen kijkt en die blik ook vaak vasthoudt, dan zit je goed. Het laat zien dat hij/zij echt in het moment is en aandachtig naar je luistert. Een snelle blik weg? Dat kan nog steeds zenuwen zijn, maar herhaald, intens oogcontact wijst op interesse in je!

5. Een luisterend en betrokken feel

Iets om te evalueren na de eerste date: Was hij of zij echt geïnteresseerd in wat je te zeggen had? Of zag het er meer naar uit dat hij/zij met gedachten ergens anders was?

Werden er vragen aan je gesteld en was je date echt betrokken bij het gesprek? Of leek het alsof hij/zij alleen beleefd glimlachte en af en toe knikte zonder echt aandacht te besteden?

Een goede luisteraar stelt vragen, toont empathie en haakt in op wat je zegt. Als je merkt dat hij/zij enthousiast reageert op jouw verhalen en actief meedenkt, dan heb je een positief signaal te pakken.

6. Lichaamstaal

Een van de beste signalen om op te letten – voor, tijdens en na de eerste date. De manier waarop iemand beweegt en gedraagt kan veel verraden over de ware intenties. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

 • Open houding: Een ontspannen houding met ongekruiste armen en benen is een goed teken. Dit laat zien dat je date zich op zijn gemak voelt en openstaat voor jou.
 • Naar je toe leunen: Vaak naar je toe leunen tijdens het gesprek betekent dat er interesse is in wat je te zeggen hebt.
 • Subtiele aanrakingen: Lichte aanrakingen, zoals even je hand of arm aanraken, zijn een degelijk teken van aantrekkingskracht.
 • Spiegelen van lichaamstaal: Mensen spiegelen onbewust de lichaamstaal van degene die ze leuk vinden. Merkte je dat jouw gebaren en houding worden overgenomen? Dan was er waarschijnlijk een goeie vibe tussen jullie.
 • Voetenrichting: Raar maar waar: de richting van de voeten. Als de voeten naar jou gericht zijn, is dit bestudeerd als volledige focus en interesse. Voeten die wegdraaien lijken vaak juist te wijzen op gebrek aan interesse.
 • Glimlachen: Een oprechte glimlach en het vaak lachen om jouw grapjes zijn tenslotte ook zeer goede signalen van betrokkenheid en plezier.

De subtiele signalen

7. Onthoud je date de details?

Heeft je date zich kleine de dingen die je hebt gezegd tijdens de eerste date? Een goed teken van de mate waarop iemand echt luistert en geïnteresseerd is. Bijvoorbeeld: tijdens je gesprek noemde je je favoriete boek, en de volgende keer dat jullie praten, vraagt hij/zij: “Hoe ver ben je met dat boek?”

8. Betrouwbaarheid

Komt hij/zij zijn/haar beloften en afspraken na de eerste date. Dit is een goede indicator in het spectrum van serieusheid. Bijvoorbeeld dat je date zei dat die je morgen even zal bellen en doet dat ook echt.

Sociale media signalen

Voor sommige mensen doet het er niet zo veel toe, maar voor menig spelen de sociale media een noemenswaardige rol in het peilen van iemands interesse. Hier zijn enkele signalen om op te letten:

9. Volgt je op sociale media

Een volgverzoek na de date? Dan is een redelijk goed teken. Denk aan een nieuwe volger op Instagram die meteen je posts begint te liken en te reageren!

10. Reacties en Likes

Regelmatige likes en reacties op je posts zijn signalen dat de ander je in de gaten aan het houden is en het leuk vindt om (digitaal) betrokken te zijn bij je leven. Bijvoorbeeld als iedere keer dat je iets plaatst, er een like of een leuk commentaar binnenkomt.

11. Foto’s en Statusupdates

Foto’s van jullie samen of statusupdates over de date zijn duidelijke signalen van serieuze interesse. Bijvoorbeeld, een post van jullie samen met het bijschrift “Geweldige avond gehad!”

Negatieve Signalen

Natuurlijk zijn er ook een aantal signalen die lijken aan te geven dat je date jou een no-go vindt. Dat is helemaal niet erg natuurlijk. De meesten van ons hebben allemaal wel eens dates gehad die niet uitmondden in iets meer! Maar elke ervaring brengt ons dichter bij het vinden van de juiste persoon, de spiegel van jouw leven.

12. Inconsistent gedrag

Zegt de ene keer dat ze graag willen afspreken, maar stelt nooit concrete plannen voor? Dit soort inconsistentie ligt meestal aan een gebrek van oprechte interesse. Woorden moeten immers worden gevolgd door daden.

Zegt die het ene en doet ‘tie het andere? Inconsistentie kan mysterieus en spannend lijken, maar is mogelijk ook een teken van onbetrouwbaarheid en desinteresse.

13. Lange stiltes

Na een leuk gesprek op de eerste date blijft het ineens dagenlang stil zonder uitleg? Lange stiltes na het afspraakje is een van de meer wisselvallende signalen. Want misschien verwacht zij of hij wel dat jij het initiatief neemt en de volgende stap zet?

De enige manier om dit uit te zoeken is door zelf een berichtje te sturen en te vragen hoe het gaat. Zo zal je duidelijkheid scheppen over hun intenties. Duurt de stilte voort na jouw poging tot contact? Laat het dan lekker gaan! Deze date was er om je iets te leren over wat je wel en niet zoekt in een partner.

14. Vermijden van persoonlijke vragen

Als het erop leek dat je date liever aan de oppervlakte was en persoonlijke onderwerpen uit de weg ging, dan is de kans groot dat er geen echte interesse of bereidheid was om zich open te stellen.

Mensen die serieus geïnteresseerd zijn, willen meestal dieper ingaan op wie je bent en wat je drijft, helemaal tijdens de eerste date!

Maar onthoud: het kan ook toonaangevend zijn voor de mogelijkheid dat je date nog niet klaar is voor een diepere connectie. Of dat ze gewoon niet dezelfde mate van interesse delen als jij!

Niet iedereen beweegt op hetzelfde tempo in het leren kennen van iemand anders, en dat zou helemaal oké moeten zijn, maar het kan ook wijzen op desinteresse als er geen diepgang in de gesprekken komt.

15. Vragen om na de eerste date te stellen

Na een eerste date is het tenslotte handig om enkele gerichte vragen te stellet. Dit is voor duidelijkheid en het voorkomen van eventuele misverstanden. Zo kun je beter de gevoelens en intenties van de ander begrijpen en jouw positie innemen. Hier zijn een aantal vragen die je dan kunt stellen:

 1. Wat vond je van onze date? Krijg direct inzicht in de beleving van de ander.
 2. Waar zie jij dit naartoe gaan? Ontdek hoe serieus de ander is over een relatie.
 3. Wat zoek je in een relatie? Controleer of jullie verwachtingen dezelfde richting opgaan.
 4. Hoe zie jij onze volgende ontmoeting? Meet het enthousiasme voor een volgende date.
 5. Wat vond je het leukste moment van onze date? Begrijp wat de ander echt waardeerde.

Samenvatting van de signalen

Positieve signalen:

 • Directe communicatie: Snel contact na de date.
 • Betrokkenheid: Regelmatige berichten en initiatief tonen.
 • Consistentie: Woorden en daden komen overeen.
 • Open lichaamstaal: Ontspannen houding, oogcontact, en spiegelen van gedrag.

Negatieve signalen:

 • Inconsistent gedrag: Zegt het ene en doet het andere.
 • Lange stiltes: Geen contact zonder uitleg na een date.
 • Vermijden van persoonlijke vragen: Blijft oppervlakkig en vermijdt diepgang.

Advies voor de volgende stap

Ik kan tot slot alleen nog maar zeggen: Luister naar je gevoel en de signalen die je ontvangt! Wees open en eerlijk over je eigen intenties, maak je ook niet teveel zorgen. Dit was pas de eerste date. Date met de mindset dat er niets te verliezen valt! Dat kan ook nog eens best aantrekkelijk overkomen, want het toont jouw zelfvertrouwen.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *