6 Gouden Tips om Liefdesverdriet Na Scheiding te Verwerken

Als je met iemand trouwt, dan doe je die persoon een belofte. Je zal alles doen om jullie huwelijk te beschermen, en het is in principe de bedoeling dat je het hele leven lang samenblijft. Hoewel ik best geloof dat de meeste mensen dit echt menen, loopt het in de praktijk toch vaak anders uit. Steeds meer huwelijken eindigen helaas in een scheiding.

Liefdesverdriet treedt eigenlijk altijd op na een betekenisvolle relatie, maar bij een scheiding is dit vaak nog vele malen erger. Je hebt het idee dat je een belofte hebt verbroken, en bent daarom teleurgesteld in jezelf. Bovendien ben je waarschijnlijk erg lang samen geweest, waardoor de klap extra hard aankomt. In dit artikel zal ik je helpen bij liefdesverdriet na scheiding met 6 gouden tips!

Tip 1: Overtuig jezelf ervan dat je niet hebt gefaald

Het huwelijk is op een bepaalde manier de belofte dat je samenblijft tot de dood. Hierdoor kan scheiden voelen als het verbreken van die belofte. Als je je huwelijk uiteindelijk niet hebt kunnen laten slagen, kan dit daarom voelen als een soort persoonlijk falen. Het “doel” van je huwelijk is niet gelukt, en je schaamt je dat je gescheiden bent.

Laat me je nu vertellen: je hebt niet gefaald enkel en alleen omdat je gescheiden bent. Als een relatie echt niet meer goed is, dan is een scheiding soms de beste keuze in deze situatie, hoe naar deze stap ook kan voelen.

Niemand is erbij gebaat als jullie relatie alleen maar slechter wordt omdat jullie tegen jullie zin bij elkaar blijven.

Als jullie kinderen hebben, dan heb je misschien nog wel meer het idee dat je hebt gefaald. Het is wellicht beter voor kinderen om in een volwaardig gezin op te groeien. Maar aan de andere is het ook absoluut niet goed voor kinderen om in een ongelukkig gezin te blijven. De spanning die hierbij komt kijken is erg slecht voor een kind, waardoor bij elkaar blijven zeker niet beter is dan scheiden.

Jullie kinderen hebben het ook wel door wanneer jullie enkel bij elkaar blijven voor hen. Er blijft dan altijd een zekere spanning en onrust in jullie gezin.  In dat geval kun je het best scheiden, maar het is wel belangrijk dat je een goede relatie met je ex onderhoudt. Je hoeft niet dol op elkaar te zijn, maar een normale omgang is wel belangrijk voor de kinderen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test van Edwin en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Berg alles op dat je doet denken aan je ex

Als je lang bij elkaar was, dan staat je hele huis waarschijnlijk vol met dingen die je doen denken aan je ex. Overal staan fotolijstjes met foto’s van toen jullie samen zo ontzettend gelukkig waren. Veel van je spullen zullen waarschijnlijk ooit een cadeautje van je ex zijn geweest. Deze herinneringen zijn natuurlijk niet erg bevorderlijk voor je gemoedstoestand.

Als je samen een leven hebt opgebouwd, dan zul je je ex overal in je leven terugzien.

Ik snap echter ook best dat je nog veel emotionele waarde hecht aan deze bezittingen. Je kan het daarom waarschijnlijk niet over je hart verkrijgen om deze zaken de deur uit te gooien. Gelukkig hoeft dat ook niet! Als je later door deze fase heen bent, dan kun je misschien weer met een glimlach op deze herinneringen terugkijken.

Doe daarom het volgende: berg deze spullen op, en doe dit op een plek waar je ze niet hoeft te zien. Je zal nog genoeg aan je ex denken in deze periode, en je hoeft dit echt niet te versterken met allerlei pijnlijke reminders van jullie scheiding. Stop die foto’s dus gewoon in een laatje, en berg al die cadeaus van je ex even op zolder op.

Tip 3: Bouw een dagelijkse routine op

Na een huwelijk zijn jullie levens ontzettend met elkaar vervlochten geraakt. Als het dan vervolgens tot een scheiding komt, dan is de kans groot dat je niet meer zo goed weet hoe je je dagelijkse leven moet leiden. Je routine is compleet in de war, en hierdoor breng je veel te veel tijd door met piekeren over je scheiding. Dit is natuurlijk niet erg gezond.

Je moet jezelf niet zoveel tijd geven om verdrietig te zijn. De beste manier om dit te vermijden is om een dagelijkse routine op te bouwen. Doordat je elke dag weet wat je te doen hebt, heb je een reden om uit bed te komen. Je hoeft dan niet de hele tijd in je huis rond te hangen en verdrietig te zijn. Zo zul je dus een stuk makkelijker over je liefdesverdriet na de scheiding heen komen.

Een dagelijkse routine kan eigenlijk uit van alles bestaan; het gaat er vooral om dat je jezelf iets te doen geeft. Als je een baan hebt, dan is het grootste deel van je dag gelukkig al ingevuld. Zo niet, dan zul je zelf iets moeten verzinnen. Bijvoorbeeld:

  • Ga ’s ochtends altijd op dezelfde plek koffie drinken
  • Maak elke middag een wandeling door een park in de buurt
  • Maak elke dag een aantal uur vrij voor een bepaalde hobby
  • Kies een aantal dingen uit die je nog wilt leren, en besteed daar elke dag tijd aan
  • Ga regelmatig sporten; dan ben je niet alleen bezig, maar voel je je ook beter!

Uiteindelijk wil je dat je door je liefdesverdriet heen komt, zodat je je leven weer op kan bouwen. Het werkt dus ook de andere kant op: als je nu alvast weer begint met het weer opbouwen van je leven, dan kom je ook makkelijker over je liefdesverdriet heen.

Tip 4: Zoek zoveel mogelijk sociaal contact op

Liefdesverdriet is erg complex, maar in de basis is het natuurlijk gewoon een vorm van verdriet. Eén van de reacties die veel mensen hebben op verdriet, is dat ze zich erdoor sociaal gaan isoleren. Verdriet is iets wat mensen het liefst in hun eentje verwerken, maar tegelijkertijd worden mensen vaak ook erg ongelukkig van alleen zijn. Uiteindelijk werkt dit dus alleen maar averechts.

Eenzaamheid leidt over het algemeen niet tot geluk.

Hoe graag je dus misschien wel alleen wel zijn, het is van groot belang dat je juist nu sociaal contact blijft opzoeken. Voor de meeste mensen is sociaal contact van ontzettend groot belang om überhaupt gelukkig te kunnen zijn. Je kunt dus niet verwachten dat je ooit over je liefdesverdriet heen komt als je jezelf terugtrekt in je huis om de hele dag verdrietig te zijn.

De makkelijkste manier om dit te doen, is door gewoon contact te zoeken met vrienden en familie. Dit kan zo simpel zijn als een keertje iets drinken of samen naar de film gaan. Sla ook een borreltje na het werk met bevriende collega’s bijvoorbeeld niet af. Je denkt misschien dat je liever alleen bent, maar als je eenmaal mee gaat heb je het toch erg naar je zin.

Als je dit allemaal nog wat te heftig vindt, kun je ook individueel met een goede vriend afspreken. Je hoeft je niet meteen weer volop in het sociale leven te storten als je dat echt niet wilt. Zorg er in ieder geval voor dat je enige vorm van sociaal contact behoudt met anderen, al is het maar op kleine schaal!

Tip 5: Praat met iemand over je gevoelens

Er heerst in Nederland helaas nog steeds een beetje een taboe op praten over je gevoelens, vooral bij mannen. Of je je nou slecht of goed voelt, je zult toch altijd zeggen dat het goed met je gaat wanneer iemand daarnaar vraagt. Wij Nederlanders geven niet graag toe dat het even wat minder gaat, maar dat kun je beter juist wel doen.

Als je een probleem niet eens wil erkennen, dan kun je ook niet verwachten dat het ooit weg zal gaan.

Keer op keer blijkt uit onderzoeken dat het goed is om met iemand te praten over je gevoelens. Dit zal je veel sneller en beter over je liefdesverdriet heen zal helpen dan het opkroppen van je emoties. Zelfs als de andere persoon niet per se goede raad weet, dan nog is het erg goed om je gevoelens op hardop uit te spreken.

Dit hoeft echt geen professionele hulp te zijn: je kan ook gewoon eens bij een goede vriend of familielid je hart luchten. Kies voor een persoon die je vertrouwt en van wie je weet dat hij/zij je zal steunen. Zij zullen het echt niet erg vinden om jou aan te horen, en jij zal je er een stuk beter door voelen.

Hoewel professionele hulp meestal dus niet nodig is, kan het aan de andere kant vaak best helpen om eens met een therapeut te praten. Dit geldt zeker als je liefdesverdriet wel heel lang duurt. Een therapeut is er speciaal voor mensen met (ernstig) liefdesverdriet. Dus als je hier het geld voor hebt, dan kan dit absoluut de moeite waard zijn.

Tip 6: Relativeer je huwelijk een beetje

Na jullie scheiding zal aanvankelijk vooral het gevoel van gemis overheersen. Je zal je waarschijnlijk vooral richten op wat je allemaal kwijt bent nu je huwelijk over is. Daardoor zul je je huwelijk waarschijnlijk te sterk romantiseren.

In je hoofd verwordt je huwelijk tot een soort sprookjeshuwelijk, en dat maakt je verdriet alleen maar erger.

Als je echter heel eerlijk bent tegen jezelf, dan moet je toegeven dat je huwelijk echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is geweest. Er is een reden dat je huwelijk is uitgegaan en dat jullie zijn gaan scheiden. Het kan geen kwaad om eens wat realistischer naar je huwelijk te kijken, en dit een beetje te relativeren.

Op die manier zie je dat er ook positieve kanten aan je scheiding zitten, en kun je er misschien wat beter mee omgaan. Als je het door alle emoties wat moeilijk vindt om je huwelijk op deze manier te relativeren, denk dan eens aan de volgende dingen:

  • De ruzies die je hebt gehad met je ex
  • Alle verplichtingen die bij het huwelijk komen kijken, waar je je nu niet meer aan hoeft te houden
  • Bedenk eens waar je nu allemaal tijd voor hebt, waar je niet aan toe kwam tijdens je relatie
  • Denk eens aan wat jij miste in je relatie, wat je in de toekomst misschien wel bij een ander kan vinden

Wanneer je eenmaal doorhebt dat je huwelijk niet perfect was, dan zul je makkelijker door deze fase van liefdesverdriet heen komen.

Herstel direct je relatiebreuk en kom terug in de armen van je ex

Edwin heeft over de jaren heen al duizenden mensen geholpen. Hij vertelt je de exacte stappen om je ex terug te winnen, zelfs als de situatie kansloos lijkt.

Ontdek zijn methode op de volgende pagina en keer ook snel terug bij je ex:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *