7 Simpele Tips om Je Ware Liefde te Vinden en te Behouden

Vroeger maakte je je er niet zoveel zorgen over. Maar de laatste begint het je tijd pijnlijk duidelijk te worden dat jij als een van de weinigen in je vriendengroep nog geen partner hebt. Tijdens de avondjes uit merk jij dat je niet echt mee kunt praten. Jij zit niet in hetzelfde schuitje. Jij hebt niemand waar je lief een leed mee deelt, niemand die jij jouw geliefde kunt noemen.

Je hebt wel eens gevoelens gehad voor anderen. Maar geen van hen deed jouw hart op hol slaan. Met geen van hen deelde jij zo’n sterke band, dat je je geen leven zonder hem/haar kon voorstellen. Geen van hen was jouw ware liefde. Nu wil je die toch heel graag vinden, je weet alleen niet hoe. Maar dit artikel zal jou nuttige tips geven voor het vinden – en behouden – van jouw ware liefde!

De verwachtingen van de liefde

Zeker als je nog nooit echt verliefd bent geweest – of als je niet zeker weet of je ooit echte liefde hebt ervaren – kan je soms een verkeerd beeld hebben van de liefde.ware1 Je hebt mogelijk bepaalde verwachtingen van de liefde, die achteraf nooit zullen opwegen tegen de werkelijkheid. En dat kan in goede zin zijn, want pas wanneer je werkelijk verliefd bent, zal je zelf dit geweldige gevoel ervaren.

Maar het kan ook flink tegenvallen. Want wat de films en sprookjes je ook vertellen, zelfs als je de ‘ware’ hebt gevonden, kan hij/zij nog flink tegenvallen.

Liefde zal jullie namelijk niet behoeden voor de tegenslagen die op jullie pad komen.

Liefde zal niet verhoeden dat jullie niet reageren op een manier waarop jullie van elkaar gehoopt hadden, bijvoorbeeld afwijzend in plaats van ondersteunend.

Maar dit betekent niet dat je het bijltje er direct bij neer moet gooien. Liefde moet de kans krijgen om te kunnen groeien. Je moet elkaar als partners eerst goed leren kennen, en je moet elkaar de ruimte gunnen om te wennen aan deze nieuwe – en soms beangstigende en overweldigende – gevoelens. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jullie band veel sterker zal worden.

Wachten op of zoeken naar ware liefde?

Dit geduld, het afwachten tot liefde kan groeien, ontbreekt het bij veel mensen. Omdat we weten van mensen om ons heen, of televisie en boeken, dat het magische gevoel van liefde bestaat, proberen we alles wat ook maar enigszins zulke gevoelens oproept met beide handen vast te grijpen. ware2In plaats van te wachten tot liefde ons vindt, gaan we op zoek naar de liefde.

Dit zorgt ervoor dat we ons vasthouden aan mensen met wie we nooit zo’n liefde kunnen delen. We ervaren misschien wat prettige gevoelens bij hen, maar lang niet zo heftig als we zouden ervaren bij een ware liefde. We zoeken actief naar iemand die bij het plaatje van onze ware liefde past. We zijn zo gefocust op het willen hebben van een ware liefde, dat we het juist niet snel zullen vinden.

Liefde is namelijk niet af te dwingen. Het is iets wat natuurlijk moet gebeuren. Ontmoet jij de persoon die perfect bij jou past, dan ben jij een van de gelukkigen. De meesten die zoeken naar hun ware liefde, komen namelijk bedrogen uit. Ze voelen zich ellendiger dan ooit wanneer ze merken dat ze die ene persoon die hen gelukkig zal maken maar niet kunnen vinden.

De jij zonder je ware liefde

In plaats van te zoeken naar een andere persoon die jou gelukkig zal maken; die jou het gevoel zal geven dat je ‘compleet’ bent, kan je dit ook veel dichterbij zoeken. Namelijk bij jezelf. Bedenk je maar eens, is het wel verstandig om jouw mate van geluk te laten afhangen op de warme gevoelens die een ander voor jou koestert?

Ook in de liefde zijn er geen garanties. Hoe hard het ook klinkt, er kan ieder moment iets gebeuren waardoor jij jouw ware liefde verliest. En wat dan? Zou dit betekenen dat jij de rest van je leven doodongelukkig zult zijn, of zelfs een drastische, levensveranderende beslissing neemt – à la Romeo en Julia?

Is het niet veel beter als jij weet dat jij altijd op jezelf zal kunnen terugvallen, zelfs als alles tegen lijkt te zitten?

Er is maar een persoon waar jij gegarandeerd de rest van je leven mee zult doorbrengen, en dat ben jijzelf.

Zelfs wanneer je de liefde van je leven zou verliezen, of zelfs nooit zou vinden: jouw leven is veel te kostbaar om zomaar te verspillen. Waardeer en koester jouw leven dus!

De ware liefde vinden

Het geheim achter het vinden van je ware liefde, is dat je juist niet actief moet zoeken. Laat de liefde jou juist vinden. Let wel, dit betekent niet dat je in je joggingsbroek en oversized trui moet wegkruipen in je eigen huisje, hopend dat je Prince(ss) Charming vanzelf wel bij je zal aanbellen.ware3

Nee, integendeel: je moet je juist helemaal niet zo druk bezighouden met het vinden van je ware liefde. Doe wat je gelukkig maakt, en laat jezelf er niet van weerhouden om te leven, puur omdat je de ware niet aan je zijde hebt. Maak lol, geniet, heb plezier. Durf de kracht in jezelf te vinden om nieuwe dingen te ondernemen, in plaats van de kracht uit een ander te putten.

Want juist als jij druk bezig bent met jezelf te zijn, zal jij de aandacht trekken van de persoon die werkelijk goed voor jou zal zijn. Een persoon die het liefst continu bij jou in de buurt wil zijn. Iemand voor wie jij je niet in tachtig bochten hoeft te wringen om een liefde bij af te dwingen, maar bij wie deze gevoelens vanzelf ontstaan. Een ondersteunende partner, die (gek genoeg):

  • Niet perfect is.

Aan het begin van je relatie heb jij misschien een onrealistisch beeld in je hoofd van jouw partner. Je verwacht een onrealistisch perfectie, een continue stroom van humor en geluk. Je verwacht dat je partner alles voor jou zal doen, hoe onmogelijk dat ook mag zijn. Want jij bent overtuigd dat dit is wat jij verdient, een partner die alles voor jou over heeft.

Maar bedenk je eens: kan hij/zij wel echt aan dit ideaalbeeld van een partner voldoen? Net als ieder ander – waaronder jijzelf! – heeft je partner zijn/haar gebreken. Het is oneerlijk om perfectie te verwachten van jouw partner, zo maak je het jezelf onmogelijk om te waarderen wat je wel hebt. Bovendien geeft het je partner een rotgevoel, dat hij/zij nooit goed genoeg zal zijn.

  • Niet de bron van jouw geluk is.

Wanneer we de weg kwijt zijn, en even niet meer weten hoe we verder moeten, zoeken we vaak naar geluk buiten onszelf. Ja, ook jij maakt je daar schuldig aan. Denk maar eens aan die shopping tripjes die jij hebt ondernomen, of die geheime voorraad Oreo’s. We zoeken ook vaak het geluk bij anderen, met name bij een partner.

Maar we kunnen niet enkel afhankelijk zijn van anderen in het vinden en behouden van ons geluk. We moeten het geluk zelf creëren. We moeten zelf de controle hebben over ons geluk, en de verantwoordelijkheid – en uiteindelijk de mogelijkheid om het te verpletteren – niet bij een ander leggen. Heb respect voor jezelf, en genereer actief zelf je eigenlijk geluk!

  • Niet continu aan je lippen hangt, alles doet wat je wilt, en je volgt tot het einde van de wereld.

Knoop dit in je oren: een ondersteunende partner is niet iemand die continu aan jou vastgeplakt is, en jou allerlei mogelijke diensten verleent. Dit is geen ware liefde.

Als iemand echt van jou houdt en jou volledige ondersteunt, daagt diegene jou juist uit, en staat hij/zij aan jouw zijde wanneer je hem/haar nodig hebt, maar geeft hij/zij jou de ruimte om zelf te groeien als persoon.

Een goede ondersteunende partner zal jou nooit veroordelen, of last veroorzaken voor jouw geest, lichaam en dromen. Hij/zij zal je grootste supporter zijn, zonder je als een fan met sterren in zijn/haar ogen te volgen. Hij/zij zal hemel en aarde bewegen om er voor je te zijn wanneer je hem/haar nodig hebt, maar zal je niet verstikken.

ware4

Het beste dat je uit een relatie kunt krijgen, is dat je met iemand samen bent die jou iedere dag opnieuw aanmoedigt om de beste versie van jezelf te zijn.

– Nishan Panwar

4 tips om je ware liefde te vinden

Belangrijk is dus ten eerste om jouw verwachtingen van ware liefde aan te scherpen. Je ware liefde is niet jouw redder in nood, dat ben jij zelf. Jouw ware liefde kan daarbij wel je grootste supporter zijn wanneer jij zelf probeert weer overeind te komen. Maar hoe vind je jouw ware liefde dan eigenlijk?

Tip #1: Leer gelukkig te zijn met wie jij bent

Nog voordat je überhaupt actiever stappen gaat ondernemen om ware liefde te vinden, moet je eerst naar jezelf kijken. Je ware liefde is niet jouw antwoord op alles; je zult nooit oprecht gelukkig worden met je ware liefde, als je niet in de eerste plaats gelukkig met jezelf bent.ware5

Onzekerheden en angsten zullen echt niet plots in rook opgaan als je je ware liefde hebt gevonden. Realiseer je dat jij de enige bent die deze aan kan pakken, en dat je partner slechts je hand vast kan houden terwijl jij jouw angsten confronteert. Hij/zij kan dit niet voor jou doen.

Tip #2: Stel een lijstje op van eigenschappen van een gezonde, gelukkige persoon

Maar eerst: bedenk je dat je de kans dat je iemand zult vinden die precies aan het perfecte plaatje dat jij van een partner hebt, heel erg klein is. Focus je daarom in plaats daarvan enkel op eigenschappen die jij belangrijk vindt in een partner. Zo weet je duidelijker wat je wilt, en wat voor persoon goed voor jou is, en kan je jezelf behoeden voor het investeren van tijd en moeite in een relatie die eigenlijk nooit zal werken.

Belangrijk hierbij is dat je beseft dat het hierbij niet draait om zaken als uiterlijk opleiding, beroep, salaris etc. Het gaat puur om karaktereigenschappen die jij waardeert. Je moet uiteindelijk een partner kiezen waarbij jij je echt goed voelt, iemand die jij vertrouwt en respecteert. Iemand waarmee je een diepe band deelt, die verder gaat dan een waardering van oppervlakkige kenmerken.

Tip #3: Stel jezelf open voor een relatie

Het lijkt tegenstrijdig, maar hoe graag jij ook je ware liefde wilt vinden, het kan zo zijn dat jij die boodschap totaal niet uitzendt naar potentiële partners. Misschien ben je er stiekem nog niet zo klaar voor als jij denkt, of heb jij nog niet het zelfvertrouwen om iemand écht toe te laten. ware6Hierdoor kan je onbewust signalen uitzenden die je ware liefde op afstand houdt.

Mede daarom is het van belang dat jij in de eerste plaats gelukkig bent met jezelf. Misschien zoek jij zo hard naar het geluk bij een ander, dat dit eigenlijk een schreeuw is dat jij nog helemaal niet klaar bent voor een relatie.

Leer eerst jezelf te accepteren en waarderen, en stel jezelf – daarmee – beetje bij beetje open naar anderen.

Begeef je daarnaast op plekken waar je in contact kunt komen met anderen. Dit betekent niet dat je opeens een vaste barklant hoeft te worden, maar besef je dat je je ware liefde niet zult ontmoeten als je alsmaar op de bank blijft zitten. Doe iets positiefs, ga eens bijpraten met een vriend(in) op een terrasje, word lid van een (sport)vereniging. Laat zien dat jij er bent!

Tip #4: Loop niet te hard van stapel

Wees niet wanhopig; probeer niet zo enorm te verlangen naar een partner dat je uiteindelijk iemand kiest die achteraf niet de ware blijkt te zijn. Neem de tijd om de liefde jou te laten vinden en probeer het niet te forceren. Love works in mysterious ways. Juist als jij het niet verwacht, kan je misschien ineens de ware tegen het lijf lopen.

Geniet gewoon van alles wat het leven jou te bieden heeft, en geniet van wie jij bent. Jij bent en kunt zoveel meer dan jij misschien denkt, en je hebt echt geen ware liefde nodig om te jezelf en het leven te kunnen waarderen. Laat jezelf meevoeren in de kansen die het leven jou te bieden heeft, dan kom je vanzelf heus wel een keer de ware tegen.

3 tips om je ware liefde te behouden

Zelfs als je wel je ware liefde gevonden hebt, is het nog niet vanzelfsprekend dat alles van een leien dakje zal gaan. Ook een relatie met je ware liefde vergt tijd en moeite; investering. Gebruik de volgende tips daarbij als leidraad:

Tip #1: Communication is key

Krop niets op. Zelfs in een relatie met je ware liefde zal je je soms minder gelukkig voelen. Iedere relatie heeft zijn ups en downs, het is slechts een teken van een gezonde relatie – het kan niet altijd alleen maar ‘geweldig’ zijn. Maar door er samen met je partner over te praten, kan je obstakels uit de weg ruimen. Wees duidelijk en geduldig, en heb respect voor de mening van je partner.

ware7

Tip #2: Neem je partner niet voor lief

Enkel omdat je je partner ‘toch al’ voor je gewonnen hebt, betekent dit niet dat je hem/haar voor lief moet gaan nemen. Natuurlijk, hij/zij houdt van je, maar dit is geen garantie dat jullie voor altijd bij elkaar zullen blijven. Je moet moeite blijven doen, blijven investeren in je partner. Laat hem/haar blijken dat je nog steeds gek op hem/haar bent. Wees niet bang om hier eens spontaan in te zijn.

Tip #3: Onderneem samen activiteiten

Zie het als een bloem: je giet in eerste instantie steeds een beetje water om het zaadje uit te laten bloeien tot een mooie bloem. Maar zodra het een bloem is, moet je het nog steeds water geven om te voorkomen dat hij verlept. Hetzelfde geldt voor je relatie: verwaarlozen is geen optie, want dan ‘verlept’ je relatie. Een goede, gezonde relatie vergt onderhoud.

Zorg er dus voor dat je samen dingen blijft ondernemen, en herinneringen blijft creëren samen. Dit versterkt jullie band, en hierdoor kunnen jullie samen blijven groeien als partners. Zo wordt de kans dat jij je ware liefde kunt behouden veel groter.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *