6 Geheimen Voor Succesvol Online Dating

Het bezoeken van een parenclub of afhankelijk zijn van wie je vrienden aan je introduceren, is allang niet meer van deze tijd. Zelfs het bezoeken van een café of restaurant om de ware te vinden, is vandaag de dag (gelukkig) niet meer nodig. Als je een partner wil vinden, hoef je je zelfs niet meer mooi aan te kleden: het kan gewoon vanuit je luie stoel — zolang je maar een internetverbinding hebt.

Online dating opent vele deuren en biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen die een wederhelft zoeken. Het is gemakkelijker, sneller en efficiënter dan in het ‘echte’ leven iemand zoeken. Tegelijkertijd kan het ook nieuwe problemen in het leven roepen en kunnen mensen het soms als lastig ervaren — zeker in het begin. Mocht je geen succes hebben, wees dan niet getreurd: dit valt op te lossen. Lees snel verder voor 6 tips.

Online dating uitgelegd

Online dating in het kort

Romantiek is van alle tijden en het is dan ook geen verbazing dat toen het internet steeds breder gebruikt werd, er ook interesse kwam in dating via het het web. Tegenwoordig is online dating op een enorme schaal bekend geworden en zijn er honderden websites die zich hierop focussen. Sommige websites focussen zich op een specifieke doelgroep, anderen zijn open voor iedereen en voor alle leeftijdsgroepen. Een simpele zoekopdracht brengt je zo naar verschillende grote en bekende websites.

Online dating is tegenwoordig echter breder dan enkel daten via je computer of laptop: datingapps zijn sinds de opkomst van app Tinder enorm populair. Sinds 2005 is de publieke opinie omtrent online daten alleen maar gestegen, maar sinds Tinder uitkwam in 2012 heeft de populariteit van datingapps in het bijzonder al helemaal een vlucht genomen. Je bent dus niet langer afhankelijk van een browsersite, want je kunt ook apps gebruiken.

Met deze kennis op zak, kun je beginnen je profiel aan te maken. Online dating vereist immers dat je zichtbaar bent voor anderen. Veel websites en apps bieden de mogelijkheid om dat naar wens te customiseren, zodat je je van je beste kant kunt laten zien en zodat potentiële dates iets over je leren. Als je eigen pagina er goed uitziet, kun je beginnen!

Voordelen van online dating

Je kunt je afvragen waarom je aan dit online avontuur begint of waarom je nog steeds je best doet. Zeker als het niet lukt om de juiste matches te vinden, kan het soms voelen alsof de tegenslagen te veel worden. Toch heeft online daten best wat voordelen, die je niet moet vergeten. Dit zijn enkele voordelen die je in je achterhoofd kunt houden:

 • Het is makkelijk te gebruiken. Je hebt alleen internet nodig en de apps en websites zijn vaak optimaal ingericht, zodat je snel je potentiële partner kunt uitkiezen of kunt chatten.
 • Je kunt grenzen over. Je hoeft niet altijd binnen de landsgrenzen zoeken om een date te vinden; sommige apps bieden internationale opties aan.
 • Je leert iemand kennen voordat je veel tijd en geld kwijt bent aan fysiek daten. Omdat je al met iemand hebt gesproken, moet je niet nog op meerdere dates gaan om iemand te leren kennen.
 • Het tempo bepaal je zelf. Je hebt meer beschikking over hoeveel tijd je in dating stopt en bent niet verplicht iemand fysiek en in het echt te ontmoeten.

Een groot voordeel van online dating is dat het simpelweg gemakkelijker is. Daarnaast scheelt het ook nog eens tijd en geld.”

Nadelen van online dating

Toch kan online dating ook problemen met zich meebrengen, want helaas is het niet altijd perfect. Mensen die al bekend zijn met online dating en dit al langere tijd doen, zullen vast enkele van deze nadelen zelf al meegemaakt hebben. Toch is het belangrijk om je niet te laten afschrikken, want ook daten ‘in het echt’ kent negatieve kanten. Nadelen van online dating zijn:

 • Online daten kan als een soort ‘marktplaats’ voelen. Kort gezegd: je hebt zoveel keuze, dat je anders naar potentiële partners kijkt. Misschien schrijf je meteen iemand af omdat je geen gemeenschappelijke interesses hebt, terwijl het in het echt wel zou klikken.
 • Keuzestress. Door de grote hoeveelheid keuzes kun je het lastig vinden om vol voor iemand te gaan, want soms wil je je opties open houden of vind je het moeilijk om iemand te selecteren.
 • Liegen is mogelijk. Het kan zijn dat mensen zich anders voordoen dan ze zijn. Ze hoeven niet per se malafide te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook slechts een klein, selectief deel van hun persoonlijkheid laten zien.
 • Websites en apps zijn soms ineffectief. Niet altijd is de man/vrouw-verdeling optimaal, en bovendien zijn er soms nepaccounts, waardoor je toch je tijd kunt verspillen.

6 geheimen voor gegarandeerd succes

1.   Kies de juiste website

Hoe online dating verloopt, is allereerst in grote mate afhankelijk van welke website of app je gebruikt. Om serieuze en interessante profielen dicht bij huis te vinden, kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om naar een gespecialiseerde site in je regio te gaan of gebruik te maken van zoeken op locatie. Als je op zoek bent naar een partner die hoogopgeleid is, kun je sites gebruiken die specifiek op hogeropgeleiden zijn gericht. Ook kun je bijvoorbeeld specifiek zoeken op senioren, als je zelf al op leeftijd bent.

Mocht je zelfs een specifiek doel voor ogen hebben, dan kun je ook met die insteek een datingplatform zoeken. Tinder staat bijvoorbeeld vaak — maar niet altijd — bekend om de mogelijkheid tot scharrelen; lang niet iedereen wil ook een vaste relatie. Tegelijkertijd zijn andere sites zoals Parship dan weer een stuk serieuzer, waar mensen vaak een langdurige partner zoeken of zelfs iemand zoeken wanneer ze zelf al eerder gescheiden zijn.

Onderzoek voordat je begint dus goed of je wel de juiste datingsite gebruikt, voordat je op zoek gaat. Misschien denk je dat dit voor de hand ligt, maar veel mensen gebruiken toch de verkeerde websites voor wat ze zoeken. Vaak downloaden mensen de apps die het meest gebruikt worden, maar een geheime tip is om soms juist selectiever te werk te gaan. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit.

2.   Optimaliseer je profielfoto

Je profiel is dé manier om gezien te worden door anderen. Per website verschilt het hoe je profiel er precies uitziet, maar meestal heb je sowieso een profielfoto en de mogelijkheid om iets over jezelf te schrijven. Voordat je enthousiast begint met typen, is het verstandig om na te gaan welke foto je het beste kunt plaatsen.

Allereerst: hoe ziet een goede foto van jezelf eruit? Iemand die je gezicht niet kent, zal binnen een seconde na het zien van je foto een indruk vormen, gebaseerd op alles, van je houding en kleding tot de micro-uitdrukkingen op je gezicht. Vaak kunnen anderen je hierop het beste beoordelen. Vraag dus aan een vriend of vriendin wat zij aanraden. Dit zijn enkele tips:

 • Of je nu een man of een vrouw bent, het innemen van veel fysieke ruimte in het frame maakt je meteen aantrekkelijker voor anderen.
 • Onderzoekers hebben daarnaast ontdekt dat mensen een sterke voorkeur hebben voor foto’s die de linkerkant van iemands gezicht tonen in plaats van de rechterkant.
 • Ook hebben onderzoekers ontdekt dat houding er nogal toe doet: een goed postuur wordt geassocieerd met zelfvertrouwen en zelfs met sexy

3.   Denk na over wat je op je profiel schrijft

Vaak heb je ook de mogelijkheid om over jezelf te schrijven, maar houd in je achterhoofd dat lang niet iedereen dit (helemaal) zal lezen. Dit is dus juist je kans om meer te zeggen met minder. Focus op je waarden en prioriteiten en wat je wilt en wat je leuk vindt. Je wilt geen manifest schrijven, maar je wilt ze ook meer geven dan alleen een zin.

Je moet opvallen, en een manier om dat te doen is door een paar grappige regels te schrijven. Deze kunnen je persoonlijkheid laten zien. Je mag jezelf presenteren zoals je wilt, en jezelf laten zien als iemand die zichzelf niet al te serieus neemt, is een geweldige manier om te beginnen. Zo zullen mensen sneller geneigd zijn je te benaderen.

Als je geïnteresseerd bent in iets voor de lange termijn, is het het beste om iets te zeggen waaruit blijkt dat je duidelijk op zoek bent naar ontmoetingen of dates die tot meer kunnen leiden. Laat ook weten dat je bijvoorbeeld geen interesse hebt in hook-ups. Je bent dan straight-to-the-point maar tegelijkertijd laat je het ook niet klinken alsof je op de tweede date wilt trouwen. Dit kan mensen namelijk juist weer afschrikken. Nog enkele tips:

 • Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 70% over jezelf moet gaan.
 • Gebruikt de overige 30% voor wat je zoekt in een partner.

4.   Kies een goede eerste zin

Stuur berichten niet blindelings! Je moet het bericht afstemmen op je doelen en de persoon naar wie je schrijft. Je wilt een mooie vrouw bijvoorbeeld geen compliment over haar uiterlijk geven, omdat het geen enorm effect op haar zal hebben. Evenzo wil je iemand die onzeker lijkt niet plagen met dat hij niet de meest zelfverzekerde persoon is. Maak allereerst een inschatting van hoe de persoon die je benadert is en wat een geschikt bericht voor hen zou zijn.

Je kunt dit proces verbeteren door iemands profiel te lezen. Stem je bericht af op zijn/haar interesses, of stel een vraag over wat iemand geschreven heeft. Probeer iets te vinden dat de meeste mensen misschien hebben gemist. Houdt ze van een obscure film die jij ook hebt gezien? Is hij in een land geweest waar je van houdt? Zoek iets dat je kunt gebruiken, waardoor je laat zien dat je interesse hebt in de andere persoon.

Natuurlijk kun je ook nog een pick-up line proberen, maar tegenwoordig worden deze vooral gewaardeerd als ze humoristisch van aard zijn. Er staan honderden (misschien zelfs duizenden) van online, dus een simpele online zoekopdracht brengt je al naar de juiste zinnen.  Als je iemand tegenkomt waarvan je denkt dat die het wel kan waarderen, kun je natuurlijk zo’n heerlijke cliché openingszin sturen. Enkele tips:

 • Stel geen gesloten vragen.
 • Voeg een beetje humor toe.
 • Over reisbestemmingen praten is vaak een goed begin.
 • Noem belangrijke prestaties en mijlpalen uit je leven.

Stem je eerste bericht altijd af op de persoon die je benadert, zodat je gegarandeerd een reactie terugkrijgt.”

5.   Spreek de waarheid

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je niet eerlijk hoeft te zijn omdat dit ‘slechts’ online dating is, zou je dat toch moeten zijn, vooral als je hoopt op iets meer dan een informele afspraak. Wees duidelijk over wie je bent, wat je wilt en hoe je bent. Doe dit niet alleen op je profiel zelf, maar ook tijdens het chatten. Zo voorkom je moeilijkheden als de fysieke date daadwerkelijk daar is.

Zet bijvoorbeeld je lengte en leeftijd (naar waarheid) alvast op je profiel. Zo hoef je hier niet meer over te praten in een chat, wat soms ongemakkelijk kan zijn en waardoor je toch geneigd bent om te liegen. Zorg ervoor dat je profielfoto niet gefotoshopt is en dat je herkenbaar bent. Zeker als je als vrouw veel make-up op hebt of als man een baard hebt die je inmiddels hebt geschoren, kan het voor anderen een verrassing zijn om je in het echt te zien — dit wil je natuurlijk voorkomen.

Daarnaast: veel mensen gaan de fout in als ze liegen. Ze onthouden niet wat ze tegen wie hebben gezegd en hun potentiële partner confronteert ze daar later mee. Zo kan iemand van de foto afleiden dat je helemaal niet zo lang bent als je zegt. Voorkom zulke blunders, want geloof me, het komt vaker voor dat je denkt.

6.   Houd het kort

Zowel mannen als vrouwen hebben de neiging om langere berichten te schrijven naar een meer wenselijke partner, soms zelfs tot twee keer zo lang, maar uit het onderzoek blijkt dat dit nauwelijks verschil maakt voor de reactie die je krijgt. Eén van de redenen kan zijn dat mensen die ‘wenselijk’ zijn, zoveel berichten in hun inbox hebben, dat ze de meeste niet lezen. Dat liefdevol opgestelde bericht waar je twee uur aan hebt besteed, zal dus ongeopend blijven.

Ander onderzoek wijst uit dat je eerste berichtje maximaal 40 woorden moet hebben om succesvol te zijn. Mannen hebben het wat dit betreft lastiger; vrouwen krijgen vaker een reactie terug en hebben meer ruimte om missers te maken. Onthoud: het is een competitie en de man/vrouw van je dromen heeft zo nog 10 anderen in zijn/haar inbox. Zorg dat wat je doet kort maar krachtig is en dat je opvalt.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *