Lat Relatie: Kan Het Werken? 10 Tips Voor Succesvolle Latrelatie

Je hebt momenteel een heel fijne relatie, maar vindt het moeilijk om je zelfstandigheid op te geven door samen te gaan wonen met je partner. Je bent alleen bang dat wanneer jij en je partner niet samen gaan wonen de relatie misschien wel stuk loopt en dit is juist niet wat je wilt. De vraag die je jezelf dan ook regelmatig stelt is of een lat relatie wel kan werken.

In dit artikel zullen we je duidelijk maken waarom een latrelatie wel kan werken en worden er daarnaast tips gegeven voor een succesvolle lat relatie!

Wat is een lat relatie?

Hoewel je waarschijnlijk al weet wat een lat relatie is, zal het hieronder nog kort toegelicht worden.

Een latrelatie is een relatie waarbij mensen die een monogame relatie hebben ervoor kiezen om niet samen te wonen, maar beiden een eigen huis te houden. Dit heeft vaak te maken met de zelfstandigheid die beide partners het liefst willen houden. Zij denken deze zelfstandigheid niet te hebben wanneer zij samen gaan wonen.

Wellicht vraag je je ook af waar ‘lat’ precies voor staat. Lat is een afkorting voor “living apart together”; dit geeft dus al aan hoe deze relatie in elkaar zit. Je bent wel gewoon samen en hebt een relatie; het enige wat anders is, is dat je niet samenwoont. Voor de rest is een lat relatie dus precies hetzelfde als een normale relatie.

Een latrelatie is dus niet hetzelfde als wanneer je net met iemand gaat daten en ook nog best met iemand anders een keer op date kunt gaan.

Bij een lat relatie is het overduidelijk dat jullie samen zijn en een toekomst zien samen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je samen móet wonen als je dat niet fijn vindt. Menig mens vindt dit mogelijk apart, maar het wordt steeds normaler en iedereen moet natuurlijk gewoon doen wat hij of zij zelf wil!

Waarom een latrelatie?

Waarom mensen kiezen voor een latrelatie, kan verscheidene redenen hebben. Zo is één reden al genoemd, de zelfstandigheid die mensen niet willen opgeven. Maar hiernaast kan het ook zo zijn dat jouw partner een gewoonte heeft waar jij niet mee kunt leven.

Misschien vind je het simpelweg niet fijn om met iemand anders rekening te moeten houden. Het kan ook zijn dat jullie het al eens geprobeerd hebben en dat de relatie daarom op de klippen liep. Hierna kwam je er pas achter dat dit lag aan het samenwonen en niet aan de relatie zelf.

Er zijn naast deze natuurlijk nog andere redenen waarom je misschien niet met je partner wilt samenwonen en dat mag! Je moet doen waar je je zelf fijn bij voelt. Als je partner per se samen wil wonen en jij wilt dat niet, dan passen jullie mogelijk gewoon niet bij elkaar.

10 tips voor een succesvolle latrelatie

Voordat we je de tips geven voor een latrelatie, moet je weten dat je je niet hoeft te schamen voor het niet samen willen wonen met je partner. Hoewel veel mensen een latrelatie apart, raar of ‘wel lekker makkelijk’ vinden, is het tegendeel waar. Zoals eerder al benoemd, is een lat relatie precies hetzelfde als iedere andere normale relatie. Het enige wat je niet doet, is samen in één huis wonen.

Dat een latrelatie veel makkelijker zou zijn dan een ‘normale’ relatie, blijkt ook niet waar te zijn.

Voor een lat relatie moet je juist meer moeite doen. Je moet elkaar opzoeken en ook zijn er altijd nog valkuilen bij een latrelatie waar je niet in wilt vallen. Hieronder zullen we je tips geven zodat je niet in deze valkuilen zult vallen. Zo kun je gewoon een gezellige en liefdevolle tijd met elkaar beleven en een toekomst opbouwen met elkaar!

Tip 1: Maak tijd voor elkaar

Soms kan het zo zijn dat bij een latrelatie je elkaar te weinig gaat zien. Als je samen in een huis woont, is dat natuurlijk niet mogelijk, omdat je elkaar elke dag ziet. Wanneer je echter niet samenwoont, kan het zo zijn dat je elkaar continu misloopt, aangezien je allebei andere plannen hebt gemaakt.

Als je niet goed afspreekt wanneer je elkaar ziet of geen rekening houdt met je partner, dan is de kans groot dat de latrelatie niet zal werken. Het is dus belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Zowel jij als je partner moeten de relatie als een prioriteit zien en soms moet je dan andere afspraken afzeggen of verschuiven om met je partner te kunnen zijn.

Je kunt natuurlijk ook gewoon vaste avonden/dagen afspreken dat je elkaar ziet. Zo weet je zeker dat je elkaar regelmatig ziet!

Tip 2: Zorg voor quality time samen

In een relatie waarbij mensen samenwonen, is het normaal dat er regelmatig saaie avonden zijn. Wanneer je elkaar echter niet elke dag ziet doordat je een lat relatie hebt, kan elke keer een ‘saaie’ avond niet meer als iets positiefs gezien worden.

Je hebt dan niet meer echt de quality time die jullie beiden graag willen hebben.

Het is daarom een idee om de keren dat jullie afspreken in de week, ook wat leuks te gaan doen. Dit hoeft natuurlijk niet elke keer, want dat zou overdreven zijn, maar je kunt het wel mooi afwisselen. Een keer een leuke date of een net wat spannendere of andere dag samen kan de relatie geweldig maken!

Tip 3: Spreek elkaar niet alleen via de telefoon

Omdat je niet altijd samen bent in een latrelatie, zullen veel van jullie gesprekken plaatsvinden via het internet. Daardoor kun je soms niet zien hoe de ander reageert op jouw berichten. Empathie tonen via een WhatsApp berichtje is moeilijk en daarom is het ook belangrijk dat je rekening houdt met hoe de ander jouw berichtje kan interpreteren.

Serieuze dingen kun je het best bespreken wanneer je elkaar face-to-face ziet.

Tip 4: Praat ruzies in het echt uit

Ook ruzies bespreken via het internet in een lat relatie betekent weinig goeds. Via berichtjes kunnen er namelijk miscommunicaties ontstaan en kan de ruzie alleen maar nog meer uit de hand lopen. Heb je ruzie in een latrelatie en zie je je partner voorlopig nog even niet?

Probeer dan te wachten met het uitpraten van deze ruzie totdat jullie elkaar weer zien.

Het is voor jullie beiden dan moeilijker om volledig uit je plaat te gaan. Jullie begrijpen elkaar dan waarschijnlijk ook een stuk beter dan via WhatsApp of iets in die richting.

Tip 5: Kinderen

Jij en je partner hebben nu een lat relatie, maar willen in de toekomst samen kinderen; hoe gaat dat in z’n werk? In de meeste gevallen wonen de ouders die een relatie hebben namelijk gewoon samen en dat zou ook het beste zijn voor het kind, maar is dat wel zo?

Als je altijd ruzie hebt of irritaties wanneer je samenwoont en je dit niet hebt wanneer je in een latrelatie zit, waarom zou je dan gaan samenwonen? Voor het kind zal het ook niet positief zijn als er continu een gespannen sfeer hangt in huis. Daarom is het ook best mogelijk om samen een kind te hebben, in een latrelatie te zitten en toch niet samen te wonen.

Maak je niet te druk over wat andere mensen van je denken, want het gaat om jullie twee en het kind. Als voor jullie de lat relatie perfect werkt, dan is het een goed idee om dat ook zo te houden wanneer jullie een kind krijgen.

Tip 6: Vrienden en familie

Ik wil nogmaals benoemen dat luisteren naar familie en vrienden die een lat relatie maar raar vinden, geen goed idee is. Mensen vinden latrelaties vaak geen echte relaties, maar dit is totaal niet het geval.

Probeer je vrienden en familie uit te leggen waarom jullie voor een latrelatie hebben gekozen en waarom het voor jullie zo goed werkt. Maak duidelijk dat jullie echt samen zijn en een serieuze relatie hebben en dat dit is wat jullie beide willen. Accepteren ze de relatie niet, dan is dat jammer!

Tip 7: Onderschat een lat relatie niet

Zoals eerder al aangegeven zien mensen een latrelatie als iets heel makkelijks. Je kiest er lekker zelf voor wanneer je elkaar ziet; als je elkaar even niet wil zien, dan doe je het gewoon niet. Je hebt bovendien niet de lasten van de andere persoon in je eigen huis. Een latrelatie moet echter absoluut niet onderschat worden. Het kan namelijk even lastig als een normale relatie zijn.

De partners in een lat relatie hebben allebei evenveel liefde nodig als de mensen in een normale relatie.

Daarom is het ook goed als je de latrelatie als een normale relatie behandelt. Investeer veel in je relatie, net zoveel als dat je bij een normale relatie zou doen!

Tip 8: Wees niet te vaak samen

Nu wonen jullie dus niet meer bij elkaar, maar het enige wat je niet samen doet is slapen. Op deze manier zit je eigenlijk toch nog in een normale relatie en zullen de gemoederen weer snel hoog oplopen. De bedoeling van een lat relatie is juist dat je niet ieder moment van de dag samen bent.

Wanneer je het gezellig hebt samen, is het natuurlijk verleidelijk om gewoon heel de dag rond te blijven hangen. Maar je moet wel onthouden waarom je een latrelatie aan bent gegaan. Als je merkt dat je te vaak en te lang met je partner afspreekt, dan wil je misschien toch geen latrelatie. Probeer in dat geval weer wat afstand te nemen.

Tip 9: Duidelijkheid

Hoewel je niet samenwoont, is het belangrijk om samen duidelijk te bepalen wat voor relatie jullie nu eigenlijk hebben. Hebben jullie een monogame relatie of is het een open relatie? Wanneer dit niet duidelijk is, kan het zo zijn dat de ene partner doet wat hij of zij wil, terwijl de ander al die tijd trouw blijft. Op deze manier kan de relatie nooit goed aflopen.

Belangrijk is het dus om van tevoren goed af te spreken wat jullie relatie precies inhoudt!

Tip 10: Realistisch zijn

Het is makkelijk om een latrelatie te romantiseren. Je hebt iemand op afstand, maar deze persoon is toch van jou en van jou alleen. Maar je moet wel realistisch blijven. Stel, je hebt iemand via het internet leren kennen die in Amerika woont terwijl jij in Nederland woont. Het is dan niet realistisch om te denken dat je met deze persoon een lat relatie aan kunt gaan.

Je mist elkaar namelijk soms al genoeg, al woon je een straat verwijderd van elkaar.

Hoe verder weg iemand van je verwijderd is, hoe moeilijk het wordt voor de latrelatie om stand te houden. Ook kan het zo zijn dat je jouw partner heel erg gaat missen, wanneer hij/zij even bij jou is en daarna weer terug moet naar zijn/haar huis. Denk dus ook goed na over met wie je een lat relatie aan wilt gaan!

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *