9 Gouden Tips voor Relatieproblemen door Communicatie

Geschokt kijk je je partner na. Gaat hij/zij nou serieus toch naar die bar, net nu jij hem/haar zo hard nodig hebt? Zag je partner dan niet aan je dat jij nu juist zijn/haar nodig hebt? Dat soort dingen hoort je partner toch direct aan jou te moeten kunnen zien? Nou, misschien zouden jullie dan wel helemaal niet samen moet zijn, bries je verontwaardigd.

Oké, ho even. Haal diep adem en denk nog eens goed na. Want loop je nu niet een beetje te hard van stapel met jouw conclusies? Ga eens voor jezelf na of jij zelf niet ook een belangrijke rol speelt in dit scenario. Jij denkt dat je partner jouw humeur niet opmerkt, maar zolang jij je mond houdt, hoe kan hij/zij dan iets weten over jouw gemoedstoestand. Communicatie vergt twee actieve partijen.

Waarom een goede communicatie key is in een relatie

Stel je voor dat je tegenover je partner in een restaurant zit. Geen van jullie maakt enige aanstalten om een goed gesprek te voeren. In plaats daarvan kijken jullie afwisselend stilzwijgend van jullie borden naar elkaar. Het enige geluid dat jullie zwijgen doorbreekt, is het geklets van mensen aan de tafels naast jullie – gezellig is toch anders.

En daarbij: hoe verbonden voel jij je met een persoon bij wie je het gevoel hebt dat je eigenlijk niets te vertellen hebt? Iemand waardoor jij met een mond vol tanden komt te staan – en niet op een goede manier – iedere keer als je met z’n tweeën bent?

Is dat werkelijk waar jij voor wilt settelen, een relatie waarin je je niet genoeg op je gemak voelt om van alles te zeggen tegen je partner?

Alsjeblieft niet! Je gaat (hopelijk) een relatie aan met iemand omdat diegene jou het gevoel dat hij/zij er altijd voor je zal zijn en jou niet zal veroordelen. Dat betekent dus ook dat je alles met elkaar moet kunnen delen – hoewel dat niet betekent dat je alles hóeft te delen, zolang je wel die vrijheid en openheid voelt om het te kunnen delen. Je moet wel je ei kwijt kunnen bij je partner.

Het belang van een goede communicatie in een relatie

Maar vaak is het gemakkelijk om te onderschatten hoe belangrijk die openheid en vrijheid om alles te zeggen wat je wilt is in een relatie. Misschien vertel je jezelf wel dat je partner simpelweg ‘’niet zo’n prater’’ is. En al houd je dan nog zoveel van hem/haar, kan jouw partner dan wel echt voor je klaarstaan als je hem/haar nodig hebt? (Ja, zolang hij/zij dat op zijn/haar manier wél doet.)

Niet alleen qua openheid om je gevoelens te delen is communicatie echter belangrijk in een relatie, ook om de volgende redenen:

  • Het helpt bij discussies/ruzies. Discussies en ruzies zijn normaal in iedere gezonde relatie. Je kunt het gewoon niet altijd over alles 100% eens zijn, en dan moet je af en toe gewoon even ‘ontploffen’ – alles opkroppen, dat is pas ongezond. Een goede communicatie is dan vervolgens wel nodig om het weer bij te leggen, en te voorkomen dat ruzies uit de hand lopen.
  • Je kunt over álles praten. Je partner is de persoon die jij hebt gekozen om jou bij te staan in alles. Dus dan moet je elkaar wel alles kunnen vertellen. Bovendien voelt het fantastisch om af en toe eens flink je hart te luchten over die bitchy collega die jou het bloed onder de nagels vandaan haalt of het eindeloze gezeur van je moeder.
  • Dat geldt ook voor wanneer je je bijvoorbeeld minder prettig voelt over iets wat je partner doet of zegt. Of als hij/zij wel erg close lijkt te zijn met die ene vriend(in). Vaak kan door gebrek aan communicatie een enorm probleem ontstaan, terwijl er in feite helemaal niets aan de hand was. Dus: praat met elkaar!
  • Het brengt jullie dichter bij elkaar als stel. Door over van alles te praten met je partner, maak je jezelf kwetsbaarder. En dat is dood- en doodeng, maar het zorgt er wel voor dat je partner en jij veel dichter tot elkaar komen.

En nee, in (lang niet alle) relaties gaat alles van een leien dakje. Dus ruzies en misverstanden zullen er komen. En momenten waarop je aan dingen gaat twijfelen. Als je een relatie aangaat met iemand, kies je er namelijk voor om jezelf aan iemand te binden – emotioneel en fysiek – en je kwetsbaar te maken voor diegene. Dan moet er minstens sprake zijn van een goede onderlinge communicatie.

Tekenen van een slechte communicatie in een relatie

Maar hoe weet je eigenlijk of jullie communicatie niet oké is? Je voelt misschien zelf al aan dat iets aan jullie communicatie niet klopt – je hebt niet voor niets dit artikel opgezocht. Maar wat zijn nou toch die signalen die je vertellen dat jullie serieuze communicatieproblemen hebben?

Teken #1: Jullie gesprekken blijven erg oppervlakkig

In het begin van jullie relatie was alles rozengeur en maneschijn. Jullie konden eindeloos lang met elkaar praten; jullie gespreksstof raakte nooit op. Je voelde je uitgelaten dat je diegene had gevonden met wie je over alles en nog wat kon praten.

Maar dat gevoel is al langere tijd voorbij. In plaats daarvan bestaan jullie gesprekken uit de meest oppervlakkige en zinloze conversaties. Iedere gesprek is beladen met een oppervlakkige luchtigheid, maar er klinkt een ongemak in door.

Teken #2: Jullie praten meer dan jullie naar elkaar luisteren

Iedereen heeft wel eens behoefte aan een luisterend oor, zeker als jij normaal gesproken degene bent die enkel zelf moet luisteren. Maar als je partner hetzelfde gevoel bij jou heeft, komen jullie tot een standstil. Je blijft als het ware ‘gevangen’ in een constante strijd – jullie willen allebei gehoord worden, maar niet per se naar elkaar luisteren. En wat bereik je dan? Juist ja, niks.

Teken #3: Jullie verliezen beiden snel jullie geduld

Als iedere vraag die uit de mond van je partner komt, een snauwende, negatieve reactie bij jou oproept, die stiekem belachelijk klinkt als je erover nadenkt, kan het zijn dat je een flinke wrok koestert. Alsof je een kat een hoekje in jaagt, eentje die al dagenlang geen eten heeft gekregen en die niet goed geslapen heeft. Ieder klein dingetje zal die kat provoceren.

Als je constant in zo’n staat verkeerd, komt dat doordat er iets in de kern van je relatie niet goed zit.

Teken #4: Je hebt er geen zin in om een gesprek te voeren om het probleem op te lossen

Eerst bleven was het prima, toen kwamen de irritaties; jullie bleven maar aan elkaars hoofd zeuren. En nu is het net alsof jullie er onverschillig onder geworden zijn. Dit is eigenlijk het engste stadium van een communicatiebreuk, omdat hier vaak een relatiebreuk op volgt.

Als je het gevoel hebt dat je partner geen acht slaat op jouw gevoelens en als je je enkel wilt terugtrekken en niet eens moeite wilt doen, wordt het tijd om over te gaan op het zware geschut als je toch graag je relatie wilt redden.

Teken #5: Jullie aannames over elkaars gevoelens lopen uit de hand

Je bent al zo lang samen met je partner, dat het voelt alsof je hem/haar door en door kent. Maar dat is niet per se het geval. Puur het feit dat je partner altijd hetzelfde heeft gereageerd, betekent nog niet dat je moet aannemen dat hij/zij dit altijd zal blijven doen.

Jij kent jezelf, en weet dat jouw reactie ergens op kan blijven veranderen. Aannames maken over je partners gedrag of reacties op basis van wat hij/zij in het verleden altijd heeft gedaan, is dus gevaarlijk. Je hoopt zelf dat je partner jou genoeg ruimte en vrijheid geeft, en bij communicatie binnen een relatie is het belangrijk dat jullie allebei de kans krijgen om te kunnen groeien.

Teken #6: Je vertelt je problemen liever aan je vriend(inn)en dan je partner

Je partner hoort degene te zijn tegen wie je alles – of nou ja, het meeste – het liefst het eerst wilt vertellen. Als jij nu merkt dat je die dingen liever aan een vriend(in) vertelt, is dit een flinke rode vlag. De emotionele intimiteit tussen je partner en jij, die juist zo belangrijk is binnen (de communicatie in) een relatie, wordt daarmee flink aan het wankelen gebracht. En daarmee jullie relatie.

Teken #7: Jullie seksleven is zo goed als niet-bestaand

Jullie emotionele en mentale connectie is zo beschadigd dat zelfs jullie fysieke connectie begint te haperen. En wat je jezelf ook probeert wijs te maken, een relatie waarbij seks de enige intimiteit vormt tussen twee partners, is geen relatie – in ieder geval geen gezonde.

Gouden tips voor een goede communicatie in een relatie

Maar hoe zorg je er dan wél voor dat je partner en jij er een goede communicatie op na houden binnen jullie relatie? Dat lees je in de volgende tips!

Tip #1: Word comfortabel

Aan je partner jullie communicatieproblemen aankaarten is niet zomaar iets. Ten eerste is het al confronterend om zomaar met je neus op de feiten gedrukt te worden (als partner) of om zo’n stap te zetten (jij). Maar het erkennen van die problemen is nog veel heftiger.

Kies daarom een plek waar jullie je beiden – voor zover mogelijk – op je gemak kunnen voelen. Tegelijkertijd is een plek die redelijk ‘neutraal’ is, de beste optie. Ga bijvoorbeeld niet in bed je geldproblemen bespreken.

Tip #2: Geef je partner je volle aandacht

Leg je mobiel weg als je een gesprek probeert aan te gaan met je partner. En zet andere apparaten die je aandacht zouden kunnen trekken uit. Zorg ook dat je niet net een was in de machine hebt gegooid, of dat je op een bepaalde tijd ergens moet zijn.

Laat je lichaam ook interesse uitstralen; schenk je partner ook non-verbale aandacht. Dit is zeker handig als je een gesprek wilt voeren dat een afstand tussen jullie kan creëren.

Tip #3: Kijk je partner aan en maak oogcontact

En nee, dat betekent niet dat je je partner indringend en intensief moet blijven aanstaren. Wel betekent het dat je een boodschap moet overbrengen dat je niet bang bent om je partner onder ogen te komen.

Tip #4: Begin met een ‘’ik’’-statement

Door hiermee te beginnen, kan je het voor je partner gemakkelijker maken om zich open te stellen. En nee, dat betekent niet dat je je partner moet aanvallen (‘’Ik vind dat jij…’’). Leg in plaats daarvan ook de verantwoordelijkheid bij jezelf; erken jouw rol in jullie problemen, door jouw gedachten en gevoelens toe te lichten.

Tip #5: Stel open vragen

Door vragen te stellen die je enkel met ‘’ja’’ of ‘’nee’’ kunt beantwoorden, voer je geen diepgaand gesprek. Nodig dus uit om meer te vertellen door open vragen te stellen!

Tip #6: Onderbreek je partner niet!

Blijf gefocust, oplettend en verbonden met je partner, zelfs als je het niet eens bent met iets dat je hoort of het niet leuk vindt om iets te horen. Uiteindelijk zal het bijdragen aan je doel – een betere communicatie.

Tip #7: Laat zien dat je je partner begrijpt door reflecties

Een reflectie geven op wat een ander zegt, houdt in dat je uitspreekt wat je denkt dat (hier) jouw partner probeert te zeggen. Laat hem/haar merken dat je de boodschap achter zijn/haar woorden begrijpt, niet slechts de woorden zelf.

Begin bijvoorbeeld met: ‘’Wat ik jou nu hoor zeggen, is…’’ of ‘’Als ik het goed begrijp, dan denk ik dat jij…’’’. Hierdoor laat je je partner merken dat het je oprecht interesseert dat de boodschappen duidelijk overbracht wordt, en dat jij je best wilt doen te laten merken dat je je partner begrepen hebt. Hierdoor voel je je ook meer empatisch naar je partners perspectief.

Tip #8: Opper jouw oplossingen voorzichtig

Denk jij te weten hoe je een probleem binnen jullie relatie moet oplossen, wees dan voorzichtig in je aanpak. Zeg niet: ‘’Oké, dit is wat we gaan doen…’’, maar zeg juist dingen als: ‘’Wat als ik… en jij…’’. Of beter nog: ‘’Ik kom er even niet uit. Wat vind jij dat we nu zouden moeten doen?’’

Tip #9: Houd het gesprek op gang

Dat wil zeggen dat je er actief voor zorgt dat jullie gesprek niet na drie seconden uitblust, dat je actief wilt luisteren, en dat je er altijd en oprecht openstaat voor het horen van de boodschap die je partner jou probeert te versturen.

Wees ook niet bang om het te zeggen als je iets gewoon niet weet!

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *