Scheiden of Blijven Twijfels? 7 Tips voor de Juiste Beslissing

Ongeveer een derde van de huwelijken strandt vroeg of laat. Als de knoop is doorgehakt om te gaan scheiden, gaat het leven voor het gezin drastisch veranderen.

Toch kan een scheiding beter zijn dan vast blijven zitten in een ongelukkig huwelijk. Zit jullie huwelijk in een moeilijke fase of is het vlammetje gewoon gedoofd?

In dit artikel vertellen wij jou wat je kunt doen tegen huwelijksproblemen. Ook nodigen wij jou uit om een aantal kritische vragen over je huwelijk aan jezelf te stellen.

Dit zijn onze 7 tips om na te gaan wat je moet doen. Neem de twijfels weg en besluit wat het beste voor jou is: scheiden of blijven?

In dit artikel leer je:

  • Welke vragen je voor jezelf goed en eerlijk moet beantwoorden als je twijfels hebt om te scheiden
  • Waarom vergeving soms de oplossing kan zijn voor relatieproblemen
  • Wanneer relatietherapie wenselijk is (en wanneer niet)
  • De belangrijkste graadmeters van een gezonde relatie
  • En nog veel en veel meer…

Hoe herken je een ongelukkig huwelijk?

Levenslang bij elkaar blijven lijkt eenvoudig, maar het tegendeel is waar. In een relatie heb je altijd goede en slechte periodes. Zodra een huwelijk wordt overheerst door slechte periodes, moet er iets veranderen.

Een uiterste middel is scheiden. Iedereen kan alleen voor zichzelf beoordelen of ze in een ongelukkig huwelijk zitten of niet. Je kunt niet verwachten dat de verliefdheid blijft.

Ook is het zeer goed mogelijk dat er sleur ontstaat binnen het huwelijk. Bedenk je eens hoe het leven zou zijn zonder je man of vrouw. Als dit voor jezelf een bevrijdende en prettige gedachte is, moet jij je zorgen gaan maken.

scheiden of blijven - 1

Wat  kun je doen tegen huwelijksproblemen?

Scheiden of blijven kun je over nadenken, maar beter is om eerst alles in het werk te zetten om het huwelijk te redden. Een scheiding is geestelijk en financieel een zeer zwaar traject.

Voordat je besluit om te gaan scheiden, moet je eerst proberen om er weer een gelukkig huwelijk van te maken. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je eenvoudige manieren om in ieder geval te proberen om je huwelijk te redden.

Ga een gesprek aan over gevoelens met je partner

Bij verstoorde huwelijken ligt het probleem vaak bij de communicatie. Er wordt wel gesproken, maar alleen over huishoudelijke zaken. Het gezinsleven en werken slokken alle tijd en energie op. Dit kan ten koste gaan van het huwelijk. Ga samen met je partner onder genot van een glas wijn eens echt in gesprek. Het gesprek moet in een ontspannen sfeer plaatsvinden. Ga een dergelijk gesprek niet aan als er al een woordenwisseling of een meningsverschil is. Leg de telefoons en de tablet even aan de kant en leg de focus op elkaar.

Spreek de frustraties uit op een niet emotionele manier

Deel met je partner waar je mee zit. Je gevoelens zijn belangrijk, maar ze zijn het nuttigst wanneer je ze herkent als een signalen dat er dingen moeten veranderen.

Probeer samen te achterhalen waarom het niet meer zo lekker loopt tussen jullie. In het gesprek kunnen jullie zoeken naar mogelijkheden om weer dichter bij elkaar te komen. Jullie moeten van elkaar weten waar de behoeftes liggen. Jij wilt misschien dat je partner minder avonden naar de sportschool of de kroeg gaat. Je partner kan juist behoefte hebben aan meer vrijheid.

Heb het ook over de toekomst. Wat zie jij en wat ziet jouw partner. Tijdens het gesprek zul je het gevoel hebben dat jij je partner opnieuw leert kennen. Er worden gevoelens besproken en dat zal voor de meeste gehuwden niet dagelijks gebeuren.

Lukt het niet om de problemen zelf op te lossen? Zoek hulp

Realiseer je dat je geen slachtoffer hoeft te zijn in je eigen relatie. Het is jouw keuze of je reageert en hoe je reageert naar je partner toe. Wees daarom altijd eerlijk tegen jezelf. Als je midden in een conflict met je partner zit, zijn je gemene opmerkingen dan gericht op het oplossen van het conflict of zoek je gewoon naar munitie om je partner in het diepste van zijn ziel te raken?

Als je opmerkingen altijd beschuldigend en kwetsend zijn, is het veel beter om in het vervolg diep adem te halen en je manier van discussie voeren te veranderen.

Gesprekken over gevoelens en de toekomst kunnen jullie ook verder uit elkaar drijven. Jullie begrijpen elkaar bijvoorbeeld niet meer. Dit kan veroorzaakt worden doordat jullie elkaar ontgroeid zijn. In dat geval gaan jullie er samen niet uit komen.

Met professionele hulp is het vaak toch mogelijk om het huwelijk te redden. Een relatietherapeut kan hierbij helpen. Hij of zij gaat proberen om jullie weer op een goede manier in gesprek te krijgen.

Vaak wordt gedacht dat  de therapie erop gericht is om meningsverschillen uit te vechten, maar dat is niet het geval. De therapeut kan het probleem niet oplossen, maar kan er wel weer voor zorgen dat jullie elkaar beter leren begrijpen. Relatietherapie is zeker aan te raden  als één van de partners vreemd is gegaan. Dit heeft zo’n zware impact op de relatie dat begeleiding wenselijk is.

Een huwelijk niet in stand houden uit gemak of om financiële zekerheden

scheiden of blijven - 2

Een verbroken huwelijk neemt veel gedoe met zich mee. Financieel zal het ook een behoorlijke stap terug betekenen. Het is gemakkelijker en veiliger om het huwelijk toch maar in stand  te houden. Je moet ervoor waken dat dit niet gaat gebeuren. Je leven is te kort om jaren weg te gooien in een ongelukkig huwelijk.

Na een scheiding is het inderdaad lastig om van één huishouden twee te maken, maar dat is een op te lossen probleem. Financiële zekerheden zijn ook een zeer slechte reden om bij elkaar te blijven. Zit je in deze situatie? Probeer jullie relatie te verbeteren of besluit om zonder elkaar verder te gaan.

Wees eerlijk naar elkaar toe over de huidige financiële situatie. Is er sprake van minder inkomen? Leg dit dan aan je partner uit. Verberg je inkomen of schulden niet. Wat je ziet is dat veel mensen doorgaan met dezelfde levensstijl, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet meer kunnen betalen. Dit is vragen om problemen.

Stel een gezamenlijk budget samen waarmee jullie de boodschappen betalen. Bepaal welke persoon verantwoordelijk is voor het betalen van de maandelijkse lasten.

Stel doelen op korte en lange termijn in. Het is prima dat je partner spulletjes voor zichzelf koopt, maar je moet ook gezinsdoelen hebben. Leg dus samen iedere maand wat geld opzij voor de zomervakantie of die nieuwe auto.

Wil je scheiden of blijven voor je kind?

Kinderen kunnen veel moeite hebben met een scheiding. Toch is het niet verstandig om bij elkaar te blijven om de kinderen. Ze kunnen beter gescheiden ouders hebben dan ongelukkige ouders die altijd ruzie hebben.

Het ongelukkig zijn is niet alleen jouw probleem. Onbewust breng je het ook over op de kinderen. Of de problemen binnen het huwelijk moeten verholpen worden, of iedereen is beter af met een scheiding.

Scheiden of blijven? 7 tips om de juiste beslissing te kunnen nemen

Jullie hebben alles gedaan om de onderlinge relatie te verbeteren en het blijkt niet meer te werken tussen jullie. Je (ex)-partner blijft je negeren en doet alsof je niet bestaat.

Wanneer moet je de knoop doorhakken en besluiten om te scheiden? Het is lastig om hier een antwoord op te geven, want voor iedereen geldt dat ze het alleen zelf kunnen aanvoelen. In onderstaande tips gaan wij jou verschillende vragen stellen die jou dichter bij het antwoord brengen.

Tip # 1: Is er nog sprake van houden van?

Deze vraag heeft betrekking op het feit of het nog zin heeft om nog meer aandacht te besteden aan jullie huwelijk. Als er geen sprake meer is van houden van, wat is er dan nog over? Waar moet je de kracht vandaan halen om het huwelijk nog in stand te houden?

Indien bij één van beide het houden van weg is, kun je gerust de conclusie trekken dat het huwelijk geen kans maakt als er geen actie wordt ondernomen. Jullie zijn ooit voor elkaar gevallen. Probeer het gevoel weer terug te vinden. Er zullen in ieder geval veel gesprekken voor nodig zijn.

Tip # 2: Hebben jullie ook nog leuke momenten samen?

Ben je nog wel eens blij met jouw partner?

Het mag geen verassing zijn dat mensen gelukkiger zijn als ze meer plezier maken in hun leven. Studies hebben ook aangetoond dat de gelukkigste koppels zo gelukkig zijn omdat ze samen veel plezier hebben. Hoeveel plezier heb jij met je partner?

Het blijkt dat mensen gelukkiger zijn een relatie als ze meer positieve dan negatieve interacties met hun partner hebben. Voor iedere woordenwisseling of misverstand met je partner,  moet er twee keer zoveel op een positieve, zorgzame en leuke manier met elkaar worden gecommuniceerd. Verlies nooit het belang van plezier maken met je partner uit het oog!

Alleen tijd met elkaar doorbrengen is niet voldoende om een goede relatie te behouden. Het draait vooral om nieuwe en verschillende ervaringen. Nieuwe ervaringen activeren het beloningssysteem van de hersenen, waardoor het wordt overspoeld met onder andere dopamine. Het zijn dezelfde hormonen die vrijkomen toen jullie elkaar net leerden kennen.

Zijn er in de afgelopen maanden dagen geweest waarin jullie het erg leuk hadden? Ook moet je de vraag stellen of die leuke momenten komen door je partner. Op vakantie gaan is leuk, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat jullie het samen ook leuk hadden. In het geval er te weinig van dit soort momenten zijn, moet je de momenten proberen te creëren

Heb je een conflict met je partner? Spreek dan af om het probleem in de ochtend tijdens het ontbijt te bespreken. Maak dan van de gelegenheid gebruik om iets leuks te gaan doen en van elkaars gezelschap te genieten. Ga eens een weekendje weg samen. Probeer mooie herinneringen te maken gericht op jullie relatie.

Tip # 3: Zijn de huwelijksproblemen op te lossen?

De problemen moeten wel te verhelpen zijn. Om de relatieproblemen te verhelpen, moeten beide partners water bij de wijn doen. Is één van beide daartoe niet bereid, dan wordt het lastig om tot een oplossing te komen. Het is namelijk niet de bedoeling dat één van beide zich gaat aanpassen.

Hierdoor ontstaan er namelijk scheve verhoudingen die op langere termijn het huwelijk toch stuk maken. De enige oplossing kan zijn om te scheiden. Een onvermijdelijke breuk moet je niet te lang uitstellen. Je moet zo snel mogelijk weer gelukkig worden.

Tip # 4: Vertrouwen jullie elkaar? Is er nog vertrouwen in een toekomst samen?

Vertrouwen in elkaar is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een relatie, en vormt de basis van het huwelijk. Als je jouw partner niet meer kunt vertrouwen, moet er aan gewerkt worden om het vertrouwen weer op te bouwen. Door het gebrek aan vertrouwen kan het ook onmogelijk worden om een goed huwelijk op te bouwen.

Zijn er bepaalde dingen gebeurd waardoor je andere mensen niet meer kunt vertrouwen? Of heb je onopgeloste relatieproblemen waardoor je je partner niet meer durft te vertrouwen? Dan wordt het om hieraan te gaan werken.

Dat kun je doen door deze tips te volgen:

  • Blijf realistisch
  • Wees altijd eerlijk, zelfs in een relatie
  • Doe wat je zegt dat je gaat doen
  • Wees consistent in de afspraken (en de consequenties) die tussen jullie gemaakt zijn
  • Respecteer de grenzen van je partner (en hij/zij die van jou)
  • Probeer niet jaloers te zijn

In het geval één van beide bijvoorbeeld een verslaving heeft kan het vertrouwen definitief weg zijn. Ondanks meerdere pogingen om van de verslaving af te komen, lukt het niet.

Dit kan een reden zijn voor de partner van de verslaafde om een punt achter het huwelijk te zetten. Meerdere pogingen om af te kicken zijn niet gelukt, wil jij dit vol blijven houden voor de rest van jullie huwelijk?

Tip # 5: Kiezen voor jezelf is altijd de beste keuze

Je moet het belang van je eigen geluk niet wegcijferen voor anderen. Het is in niemand z’n belang om tegen jouw gevoel in te gaan. Het domste wat je kunt doen, is een huwelijk in stand houden uit medelijden of voor de kinderen. Voor de kinderen is het beter dat ze gelukkige ouders hebben.

Er is geen enkele reden te bedenken om belangen van anderen boven dat van jou te stellen. Twijfel jij niet meer tussen scheiden of blijven? Neem dan, alles afwegende,  voor jezelf de juiste beslissing.

Tip #6: Seks in een relatie

Seks is een van de laatste dingen die je moet opgeven met je partner. Seksuele intimiteit brengt ons dichter bij elkaar en laat hormonen vrijkomen die de chemie tussen mensen versterken.

Wat kun je doen als de seks in een sleur is gekomen?

Maak tijd voor elkaar vrij! Plan desnoods wat tijd in voor jullie vrijpartij. Dit klinkt misschien stom, maar wanneer seks op de kalender staat is de kans groter dat jullie intiem zullen zijn. Het veranderen van standjes kan de seks ook veel leuker maken. Of wat dacht je van een andere plek? Zoals buiten in de natuur, of misschien in de keuken? Het spannend houden en tijd voor elkaar vrijmaken is de sleutel tot een goed seksleven.

Het blijkt dat mensen die intieme gesprekken kunnen voeren met hun partner over hun seksuele relatie, ook gelukkiger zijn in hun relaties.

En onthoud dat het er niet om gaat wie goed of fout is. Als je probeert je partner telkens de schuld te geven, zul je geen antwoord vinden. Jullie moeten allebei verantwoordelijkheid nemen om jullie seksrelatie weer nieuw leven in te blazen.

Tip #7: Kun je hem of haar vergeven?

Vergeving is essentieel is voor een gelukkige relatie. Wanneer we ervoor kiezen om iemand te vertrouwen, zijn we kwetsbaar en lopen we het risico opnieuw gewond te raken.

Aan welke gewoontes moet jij werken om je relatie sterker en gelukkiger te maken? Herinner jezelf eraan dat we allemaal mensen zijn met onze eigen gebreken. Bepaal voor jezelf of overspel door je partner voor jou onaanvaardbaar is of niet.

Het is belangrijk om te accepteren dat we allemaal uniek zijn en eigen standpunten hebben. Ieder van ons heeft zo zijn minder goede eigenschappen en zal onvermijdelijk fouten maken in het leven. Dit betekent niet dat je partner overal ongestraft mee kan wegkomen. Maar als we willen genieten van relatie, dan is het belangrijk dat je elkaar leert vergeven.

Het blijkt dat een gebrek aan vergeving het oplossen van conflicten veel minder waarschijnlijk maakt. Het wekt negatieve emoties op en veroorzaakt juist nieuwe conflicten. Mensen die moeilijk vrede kunnen sluiten zijn veel minder goed in staat om problemen op te lossen.

Door iemand te vergeven, doen we afstand van onze haat en woede, en proberen we in plaats daarvan de open wond te herstellen.

Tot slot, wees bereid om aan je relatie te werken en echt te kijken naar wat er tussen jou en je partner moet gebeuren. Denk niet dat de dingen beter zouden zijn met iemand anders.

Tenzij je besluit om je problemen aan te pakken,  zullen deze struikelblokken een rol blijven spelen in je relatie (bijvoorbeeld jaloezie of wantrouwen) en nog steeds problemen veroorzaken, ongeacht met wie je een relatie hebt.

Uitgebreide Online Video Uitleg om Weer een Gezonde en Gelukkige Relatie te Ervaren

Een gezonde relatie zorgt voor een gelukkig leven. Een slechte relatie zorgt voor stress, ongeluk en veel drama.

We mogen blij zijn dat er mensen zijn die jaren hebben besteed om alles maar dan ook alles hebben gedaan om er precies achter te komen wat ervoor zorgt dat een relatie goed gaat, of wat er voor zorgt dat een relatie slecht gaat.

Ontdek in het ideale relatie programma precies hoe jij ervoor zorgt dat je  relatie aanvoelde als een nooit eindigende verliefde huwelijksreis.

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

9 Reacties op "Scheiden of Blijven Twijfels? 7 Tips voor de Juiste Beslissing"

  1. Martijn

    says:

    ik heb hulp nodig want ik weet het echt niet meer. ik zat in een relatie met iemand die twee keer aan en uit is gegaan vroeger, maar we zitten nu weer bij elkaar en zijn nu een tijdje getrouwd. maar ik heb het gevoel dat het ook niet lang meer gaat duren zo want ik denk dat ze weg wil. maar ik hou nog heel veel van haar, dus weet iemand wat ik kan doen?

    • Sam

      says:

      Je weet dat je niet getrouwd HOEFT te zijn om samen te zijn he?

    • van Loon Jeanine

      says:

      Beste Martijn,

      Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Ik heb hetzelfde probleem met mijn partner. Intussen zijn we 3 keer uit elkaar geweest en terug bij elkaar gekomen. Het probleem bij mij is dat er nadien niet meer over de ruzie gepraat wordt. Mijn partner is geen grote prater. In feite weet ik daardoor nog steeds niet waarom mijn partner iedere keer de relatie verbreekt na een, in mijn ogen, onbelangrijk voorval of meningsverschil.
      Ik denk dat communicatie zeer belangrijk is en dat je je twijfels uitspreekt. Als je er samen niet uit geraakt, hoop ik dat er voldoende liefde en bereidheid is om samen een relatietherapeut te bezoeken en te kijken hoe de negatieve spiraal kan doorbroken worden. Echter, je kunt nog zoveel van iemand houden, als de ander niet mee wil, houdt het op een gegeven moment op. In dat geval wens ik je veel sterkte in je rouwproces, maar weet dat je er zelf alles aan gedaan hebt om het te doen slagen.

  2. Henk

    says:

    Ik zeg u allen 1 ding... blijf niet in een huwelijk omdat het 'moet' of 'zo hoort'... dat heb ik gedaan met mijn Els en we werden met de dag ongelukkiger.. het is dat ze plots overleden is (moge god haar ziel bewaren) anders weet ik niet hoe lang we nog zo verdrietig waren geweest... maak niet de zelfde fout

  3. Mandy

    says:

    Inderdaad wat je zegt, altijd eerst proberen om je problemen op te lossen. Je ziet het overal mensen die weglopen voor hun problemen of elk probleem oplossen door er maar mee te kappen.. Als het echte liefde is kun je ervoor vechten!!

  4. Tullep

    says:

    Van de buitenkant lijkt het misschien dat mensen tegenwoordig zo maar "er mee kappen". Maar vaak zie je aan de buitenkant niet, wat er binnen speelt!
    Ik merk in mijn omgeving ook, dat mensen die een goede relatie hebben, het vaak niet begrijpen wanneer een stel (vooral na jaaaaren) gaan scheiden, terwijl je er toch aan kan werken?
    Ik ben zelf ook gescheiden en ben door veel mensen uitgekotst (lang verhaal, klein dorp, verliefd geworden op een ander tijdens huwelijk..)
    We (mijn "nieuwe"vriend en ik) zijn nu al jaren samen en ik kan zeggen: we hebben een goede relatie. En dat is het 'm nou, dán kun je vechten, want dan is het echte liefde. In mijn huwelijk kon ik vechten wat ik wou, maar het lukte gewoon niet. We waren te verschillend en dan kun je je heel eenzaam en ongelukkig voelen binnen je relatie, ook al ziet een buitenstaander dat niet.

    • Riet

      says:

      Inderdaad Tullep!! Mensen veroordelen maar zomaar anderen zonder te weten wat er echt aan de hand is dat is zo dom!!

    • Ingrid

      says:

      Inderdaad, voor de buitenwereld lijkt het alsof een impulsieve actie is maar men ziet niet dat je al jaren aan het vechtend bent of ongelukkig bent.
      Dus daar waar geen liefde meer is heeft vechten geen zin meer. Daarnaast moeten beide partners willen vechten anders houdt het sowieso op.

  5. Jose

    says:

    Goede middag,

    Ik ben nu bijna 12 jaar getrouwd en heb 4 kids. Ik heb ook geen gelukkig huwelijk. Er is veel ruzie en voel me steeds minder prettig bij hem. Ik kan niet praten met. Hem over gevoelens en hij wil geen hulp. Dit heb ik al enkele keren voorgesteld. Ik zie geen uitweg meer en ben hem zo zat. Wat moet ik doen?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *