Ik Wil Scheiden, en Wat Nu? Lees deze 3 Handige Tips!

Eens zei je ‘ja’ toen de priester je vroeg of je de persoon voor je tot jouw echtgenoot wilde maken. Jong, vol dromen voor de toekomst, en tot over je oren verliefd. Je voelde je vervuld van geluk en liefde toen hij jullie aankondigde als man en vrouw. Je wist zeker dat jullie nog lang en gelukkig samen zouden leven, samen met jullie kinderen in een mooi, groot huis in een veilige buurt.

Ehm, ja. Dus… Dat is het hem niet helemaal geworden. Natuurlijk waren de eerste jaren geweldig, met – toegegeven – af en toe een ruzietje hier en daar, en toen kwamen de kinderen en jullie konden jullie geluk niet op. Maar naarmate de jaren vorderden, voelde je je steeds leger worden. De liefde voor je partner raakte op, en je wilt stiekem van hem/haar scheiden. Maar hoe pak je dat aan?

scheiden1

Wees zeker van je zaak voordat je actie onderneemt

Trouwen is – in de meeste gevallen – een levens veranderende actie. Je belooft je eeuwige trouw aan iemand, ‘in voor- en tegenspoed’, ’tot de dood [jullie] scheidt’. Dat is een zeer zwaarbeladen belofte, en moet daarom ook zeker niet lichtjes opgevat worden. Je belooft in essentie dat je voor de rest van je leven bij je echtgenoot zult blijven, ook wanneer het even minder gaat.

Als je je belofte dus erg getrouw op zou volgen, zou je dus eigenlijk überhaupt niet eens kúnnen scheiden. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is scheiden geen probleem meer – het gebeurt tegenwoordig dagelijks. Toch moet, evenals het huwelijk, ook de scheiding niet onderschat worden. Scheiden van je echtgenoot zal een enorme impact hebben om de mensen om je heen.

scheiden2

Percentages huwelijken die geëindigd zijn in een scheiding in de periode van 1950-2015.

Nu is het uiteraard niet de bedoeling dat je in een huwelijk moet blijven, puur voor die mensen, terwijl je er zelf aan onderdoor gaat. Maar het kan ook zeker geen kwaad om eens goed na te denken over je beslissing (wel/niet scheiden?). Neem geen overhaaste beslissing, maar overweeg beide opties uitvoerig. Is er echt geen hoop meer voor jullie huwelijk?

Tip #1: Stel jezelf deze 7 vragen

In plaats van jezelf gek te maken met die ene vraag (‘Wil ik wel of niet van hem scheiden?’), kan je het jezelf gemakkelijker maken door de volgende 7 aparte vragen te stellen. Deze zullen je helpen een antwoord te krijgen op jouw hoofdvraag, en wellicht kan je na afloop een definitieve, weloverwogen beslissing maken. Lees tevens dit artikel over scheiden.

#1 Heb je nog steeds gevoelens voor je echtgenoot?

Tenzij jij je compleet (emotioneel/fysiek/mentaal/financieel) onveilig voelt, is de enige echte reden om te scheiden een gebrek aan de benodigde affectie voor je echtgenoot. Neem pas de beslissing om te scheiden als je jezelf er niet meer toe kunt aanzetten je echtgenoot als geliefde te beschouwen.

Vraag geen scheiding aan omdat jullie zo vaak ruziën, of omdat jullie weinig intiem en bij elkaar zijn. Dit zijn redenen om eens met elkaar te gaan praten, jullie gevoelens te delen, en wellicht de beslissing te nemen om in relatietherapie te gaan. Dit zijn geen redenen om direct te scheiden! Zolang jullie nog gevoelens voor elkaar hebben, kan bijvoorbeeld therapie de oplossing bieden!

scheiden3

#2 Waren jullie ooit echt getrouwd?

Een huwelijk is pas echt een huwelijk als de twee echtgenoten zich als een ‘wij’ kunnen beschouwen, in plaats van als twee individuen die onder één dak wonen. Het huwelijk is meer dan samen een huis kopen, samen kinderen op de wereld zetten, als echtpaar op gelegenheden verschijnen. Een huwelijk is een vereniging van twee mensen, een front, gebaseerd op liefde.

Ga bij jezelf na of jullie wel echt een ‘wij’ zijn, of enkel een ‘jij en ik’. Zijn jullie simpelweg getrouwd omdat jullie dachten dat het zo hoorde, en voerden jullie enkel de vereiste activiteiten uit die bij het huwelijk kwamen kijken omdat dit nu eenmaal verwacht werd van een echtpaar? Of zijn jullie getrouwd omdat jullie een brandende passie voor elkaar voelden, en dolgraag in de echt verbonden wilden worden?

#3 Ben je echt klaar voor een scheiding of dreig je er alleen mee?

Het is niet ongewoon voor echtgenoten om te dreigen met een scheiding. Tijdens een knallende ruzie kan een echtgenoot nog weleens verhit eruit flappen ‘ik ga van je scheiden!’. Deze ruzies kunnen gedreven worden door bijvoorbeeld de volgende redenen:

 • Boosheid en frustratie
 • Een zucht naar macht en controle over de andere persoon, een manier om de echtgenoot zaken van jouw eigen kant te laten inzien
 • Het tot de echtgenoot door te willen laten dringen dat jij echt wil dat iets verandert
 • Als wake up call dat jullie huwelijk aan het wankelen is

Let overigens wel: wanneer jij vaak met een scheiding dreigt, zal dit je geloofwaardigheden tegenover je echtgenoot flink doen afnemen. Ben jij werkelijk klaar voor een scheiding, zal je met een gerust hard kunnen denken dat je er vrede mee hebt dat je niets meer kunt doen of geven voor/aan jouw huwelijk. Je zult het kunnen bespreken met je echtgenoot, zonder beschuldigen naar elkaars hoofd te slingeren.

scheiden4

#4 Is jouw beslissing gebaseerd op zelfbewustheid of is het een emotionele reactieve beslissing?

Klaar zijn om van je echtgenoot te scheiden, betekent dat je een duidelijke, ongeëmotioneerde beslissing kunt maken waar je je compleet achter staat, ook nog in de toekomst. Het betekent dat je in staat bent om alle sterke emotionele banden met je echtgenoot los te laten – zowel de lieflijke als de vijandige en pijnlijke. Acties ondernomen op basis van emoties zijn vaak irrationeel en overhaast.

Je bent klaar om te scheiden, als je kunt inzien dat je een oprechte beslissing maakt, in plaats van een emotioneel beladen beslissing. Bijvoorbeeld als je kunt zeggen: ‘ik erken dat jij een persoon bent met een eigen persoonlijkheid en eigen dromen, en ik respecteer je daarvoor, maar ik wil niet langer met jou getrouwd zijn’. Oftewel, je emotionele gehechtheid aan je echtgenoot is afgenomen.

#5 Wat is jouw motief voor het willen van een scheiding?

Wanneer jij een ander motief hebt om te scheiden dan het stopzetten van het huwelijk, is dat een aanwijzing dat jij nog niet klaar bent voor een scheiding. Neem niet aan dat je echtgenoot opeens zal veranderen en je beter zal behandelen; dan zal je het nog zwaar te verduren krijgen. Een scheiding geeft jou geen macht om iemand van gedachten te doen veranderen, enkel om een eind te maken aan een huwelijk.

#6 Heb jij je interne conflict wat betreft de scheiding opgelost?

Juist omdat jullie levens zo in elkaar verwikkeld zijn geraakt, en jullie afhankelijk van elkaar zijn geworden gedurende jullie huwelijk, kan het je een flink schuldgevoel opleveren als je je opeens bedenkt dat je niet langer echt gelukkig bent en wilt scheiden van je echtgenoot. Deze schuldgevoelens, het interne conflict, erkennen en toegeven dat je worstelt met de impact van een scheiding erkennen is onderdeel van het klaarstomen voor een scheiding.

scheiden5

#7 Kan jij de onprettige gevolgen van een scheiding aan?

Een scheiding is meer dan alleen een eind maken aan een relatie met je echtgenoot. Voordat je de beslissing neemt om te scheiden, vraag jezelf eens af of je klaar bent voor de volgende veranderingen. Zo niet, ben je (nog) niet klaar om te scheiden.

 • Veranderingen in je financiën, levensstijl of tradities
 • Acceptatie van de bedroefdheid en woede van je kinderen
 • Acceptatie van onzekere periode, angst en het onbekende
 • Bereidheid om je echtgenoot mentaal, emotioneel en spiritueel los te laten

Tip #2: Begin een gesprek met je echtgenoot

Je echtgenoot vertellen dat je van hem/haar wilt scheiden zal sowieso pijnlijk worden – tenzij het ook voor diegene een opluchting blijkt te zijn (lucky you). De manier waaróp je het jouw partner vertelt, zal echter bepalend zijn voor het verdere verloop van je scheiding. Houd de volgende opzet aan:

 1. Het begin

Kies een moment waarop je zeker weet dat jullie niet gestoord zullen worden – schakel jullie telefoons uit en breng je kinderen onder bij familie/kennissen. Begin vervolgens direct het gesprek met hetgeen je hem wilt vertellen (het slechte nieuws). Draai er niet omheen, en geef directe en duidelijke redenen. Stort jezelf niet in een langdradig verhaal, maar geef je partner ook de kans om te reageren.

 1. Je partner aanhoren

Je moet jezelf erop voorbereiden dat je echtgenoot flink verrast wordt door jouw aankondiging en boos en gekwetst reageert. De kans is groot dat hij/zij allerlei verwijten naar je hoofd slingert, maar laat jezelf er niet door verleiden om in de verdediging te schieten; dit zal alleen maar leiden tot ruzie.

Vertel je geliefde zo objectief mogelijk wat jij hebt gezien en meegemaakt hebt in jullie huwelijk en vertel daarbij welke (negatieve) gevoelens dit bij jou opriep. Zeg vooral niet dat hij/zij ‘een slechte echtgenoot’ of iets dergelijks is. Zo voorkom je dat je partner zich aangevallen voelt. Laat diegene uitpraten en luister aandachtig, geef af en toe een samenvatting van jouw interpretatie van wat je partner zegt.

scheiden6

 1. De (eerste) discussie beëindigen

Hoogstwaarschijnlijk zal deze eerste discussie lang niet de enige zijn die jullie zullen hebben over jullie scheiden. Er zijn nog veel meer details die besproken moeten worden omtrent jullie scheiding, maar geef echtgenoot eerst even de ruimte om jouw beslissing een plekje te geven.

Druk je partner wel op het hart dat je er zeker van bent dat jullie een redelijke overeenkomst zullen bereiken, maar dat dit nog niet het geschikte moment is. Herhaal ten slotte wat je al eerder gezegd hebt. Verzeker je echtgenoot ervan dat je met meeleeft en dat je mee zult werken als jullie er klaar voor zijn. Beëindig daarna de discussie.

Tip #3: Verwerk je scheiding

Hoewel jij degene bent die de scheiding aanvraagt, betekent dit niet dat jij al compleet over je echtgenoot heen bent en dat jij er helemaal klaar voor bent om weer verder te gaan. Een scheiding heeft een impact op je gehele dagelijks leven, en de veranderingen die zullen plaatsvinden in je leven zal je rustig een plekje moeten geven.

Je kind de scheiding laten verwerken

Wat nog belangrijker is als je ouder bent, is je kind de scheiding goed te laten verwerken.

Een kind is een stuk kwetsbaarder dan jij bent dus je wilt dat dit zo zacht mogelijk gaat.

Deze cursus kan ik aanraden om je kind te helpen bij de scheiding.

 

scheiden7

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *