Waarheen Op een Eerste Date? 12 Date Ideeën voor Succes!

Stel je hebt voor het eerst een date met die ene leuke jongen of dat ene speciale meisje. Dat is bestwel spannend, en jullie hebben ook een leuke klik. Je gaat steeds meer in je hoofd afvragen: Hoe pak ik dit aan? Kunnen we samen lachen op de date? Gaan we zoenen? Maar ook: Waar moeten we heen op de date?

Je wilt natuurlijk vooral dat een goede indruk achterlaten en dat het spannend is. Maar daar ligt ook het probleem: Soms is een date saai en is het lastig om elkaar echt goed te leren kennen.

Lees daarom dit artikel om de touwtjes in handen te krijgen en om ervoor te zorgen dat elke date succesvol, leuk en origineel is.

Waarom kan een date nou saai zijn? Of waarom kan een date mislukken?

Hoe komt  een date nou saai kan zijn? Dit komt omdat de meeste mensen vergeten dat samen leuke dingen doen ervoor kan zorgen dat mensen zich bij elkaar op hun gemak voelen.  Samen lachen is belangrijk, maar daarnaast is het dus ook belangrijk dat je elkaar goed leert kennen en dat je je op je gemak voelt bij elkaar. Je kan je daarom ook voorstellen dat een date verschillende fasen heeft die je moet doorlopen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Elementen van een leuke date:

De meeste mensen gaan samen een drankje drinken bij een bar, tegenover elkaar zitten, en hebben een gesprek dat erg veel weg heeft van een sollicitatiegesprek. Erg oncomfortabel. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is door activiteiten te ondernemen die spannend, leuk, en interactief zijn.  In het dagelijkse leven hebben we het best druk, dus daarom is het ook prettig als het niet te lang duurt en niet teveel moeite kost. Daarnaast is het fijn als het niet te duur is,  dan schept het ook niet teveel verwachtingen en wordt het niet gezien als uitsloverij.

Echter, je wilt ook origineel zijn, want je wilt uiteraard voorkomen dat je herinnerd word aan alle andere vervelende eerdere mislukte dates.

Kortom, je wilt activiteiten die spannend zijn, origineel, leuk en interactief zijn. Precies om deze redenen zijn een drankje drinken en naar de bioscoop gaan geen goed idee.

De verschillende fasen van een date:

Elke date heeft ten minste drie fasen: bij elkaar op je gemak voelen, samen  iets leuks doen, en elkaar leren kennen. Bij elk doel past een activiteit.

Ik ga nu elke fase beschrijven en daarbij voorbeelden geven.

Fase 1/Activiteit 1: Op je gemak voelen bij elkaar

Wanneer je elkaar ontmoet op een date, kan het zo zijn dat de eerste minuten een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Vaak komt dit omdat we nog in ons hoofd bezig zijn met de dagelijkse dingen. De oplossing is om samen een korte wandeling te maken. Daarom is het slim om een kwartier of een half uur lopen van je tweede activiteit af te spreken. Het is ook helemaal niet erg om voor je deur af te spreken.

Als het lukt, is het slim om ervoor te zorgen dat de omgeving waar je wandelt ook leuk is om te wandelen.

Voorbeelden van plekken waar je goed kunt wandelen:

 • Een park
 • Een oude stadsomgeving
 • Een kanaal of rivier om langs te lopen
 • Een strandwandeling

Extra tip: Het is extra slim om samen even de eendjes te voeren, een ijsje te eten of wijn te drinken naast het kanaal.

Als je even rustig gelopen hebt, en naar elkaar geluisterd hebt, dan zal je merken dat je aan elkaar gewend raakt.

Waarom werkt een korte wandeling?

Ten eerste ben je in beweging, en beweging zorgt er vaak voor dat je jezelf ontspant. Ten tweede kan je met je eigen ‘looptempo’ de ander motiveren om ook wat langszamer te lopen en rustiger te worden.

Een wanderling maken is tevens ook een goede afsluiter, dit omdat je een arm om elkaar heen kunt slaan en meer fysiek kunt wezen. Dus voor de heren: wees een gentleman en breng haar naar het station of naar haar huis of naar haar vervoermiddel.

Fase 2/Activiteit 2: Samen iets leuks doen

Nu je jezelf wat meer op je gemak voelt bij elkaar, is het tijd om samen wat leuks te doen. Het is hierbij  niet nodig om diepe gesprekken te voeren en is het prima om samen flink te lachen. Voorbeelden zijn:

 • In het park vingerverven
 • Naar de kinderboerderij gaan
 • Naar de dierentuin
 • Naar een korte improvisatietoneel stuk gaan
 • Een stukje met de boot gaan
 • Samen gaan poolen
 • Samen sushi maken
 • Midgetgolf ‘in the dark’

Nog beter is eigenlijk als jullie elkaar kunnen introduceren in elkaars levensstijl. Bijvoorbeeld, als je een artiest bent of een ontwerper, kan het leuk zijn om naar een galerie te gaan of naar een modellenshow. Het is niet altijd makkelijk om zoiets ingepland te krijgen, maar als het lukt is wel de moeite waard.

Extra tip: Doe wat onderzoek in je omgeving zodat je op goede ideeën komt!

Waarom werkt samen iets leuks doen?

Leuke dingen samen doen, trekt je uit de sleur. Je zal merken dat je de ander origineler vindt en meer gaat waarderen. Daarnaast helpt samen lachen om je eigen uit je hoofd te halen en het brengt in een open stemming.

Fase 3/Activiteit 3: Elkaar beter leren kennen

Wat nu? Je voelt je comfortabel bij elkaar, je waardeert elkaar en je bent in een open stemming. Het kan nu al bijna niet meer mis gaan. Echter, je wilt elkaar natuurlijk ook een beetje leren kennen. Bijvoorbeeld: ‘Wat zijn de interesses van de ander?’ en ‘Wat houdt de ander bezig?’

Alhoewel samen een drankje doen een slecht idee is om mee te starten, is het prima als derde activiteit. Echter, de omgeving waar je even wat bij praat is erg belangrijk. Het liefste wil je een plek waar het niet te luidruchtig is en waar een bank staat zodat je naast elkaar kunt zitten. Idealiter wil je een plek die een beetje afgesloten is, zodat je een gevoel van privacy hebt en die een beetje ‘laid back’ is.

Waarom is het belangrijk om naast elkaar te zitten?

Ten eerste heeft iedereen te vaak een date gehad waarbij je tegenover elkaar zat, met vervelende stoelen en tafels. dit doet je niet alleen denken aan alle andere vervelend afgelopen dates, maar ook doet het je denken aan een sollicitatiegesprek. Het geeft de indruk dat je ander aan het ‘screenen’ bent.   Ten tweede is het zo veel makkelijker om elkaar aan te raken. Door aanraking kan je duidelijk maken dat je een grapje maakt of dat je de ander waardeert: Het laat zien dat je de ander mag.

In de voorgaande tekst heb ik uitgelegd welke activiteiten je kan ondernemen en dat een date meestal verschillende fasen heeft. Veel plezier!

waarheen-eerste-date

Veelgestelde vragen:

Vraag 1: Wat als de ander een voorstel weigert?

Het kan zijn dat de ander zichzelf niet comfortabel voelt met jouw voorstel en weigert. Wat moet ik dan doen?

Er zijn drie mogelijke redenen waarom een ander kan weigeren:

 • Mensen zijn gewoontedieren en hebben de neiging om vaak hetzelfde te doen. Je kan dit oplossen door te zeggen: “ik ben allergisch voor x (bijvoorbeeld tegenover elkaar zitten), laten we iets anders proberen” . Vergeet hierbij niet te lachen. Als de ander een activiteit weigert  isdat geen ramp en dan stel je gewoon de volgende activiteit voor. Maar als de ander in het saaie blijft hangen, kan je jezelf afvragen of deze persoon wel zo leuk is.
 • Echter, de meest voorkomende reden dat iemand niet instemt met jouw activiteit is omdat de ander je niet vertrouwd en zichzelf nog teveel zorgen maakt. Het is daarom belangrijk dat je goed met elkaar kunt lachen, dat je van te voren een leuk gesprek hebt gehad of iets leuks samen hebt gedaan.
 • De ander is er niet op gekleed. Uiteraard is een boswandeling minder prettig als de ander hakken aan heeft. Je kan dit op drie manieren oplossen: Van te voren duidelijk maken dat ze geen hakken aan moet doen, duidelijk maken welke activiteit je gaat doen, of je kan zelf in een tas laarzen meenemen. Vaak heb ik een tas bij, waar enkele spullen in zitten om ‘spontaan’ leuke elementen te kunnen toevoegen. Zoals bijvoorbeeld een fles wijn of een set pictionary kaarten.

Vraag 2: Moet de vrouw of man betalen?

Vaak wordt er gedacht dat de man moet betalen omdat hij een gentleman moet zijn. Echter, tegenwoordig is het zo dat de vrouw gemiddeld meer verdient dan de man (mede door het feit dat -gemiddeld genomen- een vrouw vaak een hogere opleiding heeft genoten). Dus hiermee valt enig economisch argument weg. Mijn advies zou zijn om samen voor dingen te betalen: Je deelt de rekening of je betaald om en om.

Wees gewoon eerlijk: ‘Ik voel me meer comfortabel als we beide betalen’. Waarom is dat beter? Een vrouw heeft vaak genoeg meegemaakt dat een man haar probeerde te imponeren door veel voor haar te betalen. Hierdoor voelt ze zich ongemakkelijk.  Voor haar betalen kan dus verkeerd geïnterpreteerd worden. Daarnaast kan het makkelijk een schuldgevoel bij een vrouw opwekken als er voor haar betaald wordt. Om deze twee redenen is het beter als de rekening gedeeld wordt.

Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben je Niks!

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan straal je dit altijd uit, in welke sociale situatie dan ook.

dit is onaantrekkelijk en zal een garantie zijn op het niet behalen van succes met het andere geslacht.

Ontdek de exacte stappen en specifieke instructies om jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen:

Klik hier voor tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

 

9 Reacties op "Waarheen Op een Eerste Date? 12 Date Ideeën voor Succes!"

 1. Tim

  says:

  Nadat ik dit gelezen had omdat ik geen idee had om een eerste date goed aan te pakken (had er wel een paar gehad maar die waren niet zo ontzettend succesvol) had ik een plannetje gemaakt voor een aankomende eerste date. Ik zou met mijn date in een parkje afspreken, en dan naar een cafeetje gaan in de buurt.

  Ik wilde hem afsluiten door weer naar een parkje (wist toen nog niet welke parkjes ik wilde bezoeken) te gaan, en misschien op een bankje wat Starbucks koffie te drinken en een gesprekje te hebben. Beetje cliché, maar ik had er vertrouwen in.

  De date ging erg goed, heel erg goed zelfs, en ik heb binnenkort mijn vierde date alweer. Dus thanks!

 2. Mark

  says:

  Oeh, pretpark. Daar kan ik een date wel eens mee naartoe nemen...

 3. Niek

  says:

  Ik dacht altijd dat de bioscoop zo'n date was waarbij je niet fout kon zitten... Nou zat ik dus ff fout haha! Bedankt voor de tips!

  • Klaas

   says:

   Toch best apart, want bij mij was het wel een geslaagde date toen ik met iemand naar de bioscoop ging. Tuurlijk, tijdens de film let je niet super veel op elkaar, maar alles eromheen wel.

 4. Steven

  says:

  Hij staat wel in het lijstje, maar ik ga er toch even meer op in waarom het zo'n fantastische date is: de dierentuin! Ik kreeg dit ooit als advies van een vriend die er helemaal enthousiast over was maar ik snapte toen niet echt waarom. Maar wat later kreeg ik een oogje op een meid van me stage en toen dacht ik, waarom ook niet? De dierentuin Blijdorp is toch dicht bij en het lijkt me een leuke date. Nou zo gezegd zo gedaan zij reageerde ook gelijk enthousiast dus ik had een goed gevoel.

  Op onze date was het heerlijk weer (dat hielp ook wel heel erg haha). En ik snapte al heel snel waarom dit zo'n goede date is. Je bent als eerst iets actiefs en leuks aan het doen samen. Iedereen vindt het wel leuk om dieren te kijken zeker de grappige dieren zoals apen of pinguïns. En ten tweede kun je ook heel goed met elkaar praten en elkaar leren kennen in een ongedwongen sfeer. Het heeft dus het beste van twee werelden en we gaan binnenkort op tweede date!! Echt een aanrader!!

  • Serge

   says:

   Wow bedankt voor de tip man, ik ben met een chick op date geweest naar de dierentuin en ze vond het helemaal fantastisch echt super!!

 5. Layla

  says:

  heeheee! Ik had laatst mijn eerste date met een hele leuke jongen, en hij zou iets bedenken. Ik had niet zulke hoge verwachtingen, want meestal denken jongens niet veel verder dan naar de bios gaan, maar hij had er echt over nagedacht!

  In dit artikel wordt gezegd dat naar een onbekende stad gaan helemaal geen slim idee is, maar wij gingen dus een middag naar Den Haag, en het was zo leuk! Als je ergens de weg niet kent is het juist leuk om toeristjes te spelen, al kan dit natuurlijk alleen in grotere steden. Wij waren na een paar uur verdwaald, en dan raak je toch snel met elkaar in gesprek. Wij hebben elkaar die middag echt goed leren kennen, en zijn later nog bij elkaar in bed beland, dus een succes was het zeker!

  Gewoon doen wat goed voelt dus! Succes allemaal!

  kusjes Layla

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *